Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Mam mandle venku osum let a jsem max spokojena ze jsem to udelala zadnou anginu jsem od te doby neprodelala.pred vyndani mandli jsem.mela i 8 angin do roka.
@Kacatko1986 děkuju moc moc moc za odpověď. Týden po zákroku v nemocnici mi taky říkali. A tím v pohodě počítám, nic uspěchávat nebudu, jsem doma kvůli jiné nemoci dlouhodobě, takže spěchání do práce nehrozí. Spíš mi šlo o to, jak dlouho to bolí… I tak netuším, jak to zvládnu, ale když to dali jiní, musím taky. Moje pravá mandle je nějaká prokletá, během pár měsíců už třetí zánět - prý mezi mandlí a tou stěnou dutiny ústní. Hnus. Poprvé to byl absces, to jsem ležela v nemocnici s tím. No děs, už ať je to venku.
P. S. Mohla jste si třeba umýt hlavu, čistit zuby v té nemocnici? Děkuji
a přeji, ať teda už to nebolí ani trochu.
@Petulka219 píše:
Mam mandle venku osum let a jsem max spokojena ze jsem to udelala zadnou anginu jsem od te doby neprodelala.pred vyndani mandli jsem.mela i 8 angin do roka.
Děkuji moc! To jsem potřebovala číst. Takže asi bez komplikací? Byla jste na klasické operaci nebo na té plazmové s příplatkem? Děkuju ![]()
Bylo mi 17 kdyz jsem byla na operaci. Akutne, v lete (zacatek kvetna angina, 10 dni ATB, 5 dni OK, znovu bolest v krku, odhaleny abces, jeho lecba 14 dni v nemocnici a pak 14 dni doma, tyden OK, navrat abcesu, lecba abcesu, zalecovani, operace). Na operaci jsem byla 6. cervence, 14 dni jsem jeste byla v nemocnici, ale do konce prazdnin jsem nebyla schopna prijimat pevnou stravu a docela dlouho mi to i trochu krvacelo. Jenze ja mela mandle rozboureny po tech abcesech. Jinak hlavu umyvat chladnou vodou, nepredklanet se, neposkakovat, nebehat… Proste nezvysovat tepovou frekvenci. Spat s vyvysenou hlavou, po jidle kloktat redeny peroxid, vyvarovat se jidlum se seminky (jahody, maliny apod) a jidlum co vy se mohly zaseknout v rane. Tu dobu jsem prezila na mixovane strave a smoothie (tehdy se to jeste smoothie nenazyvalo
).
Od te doby, 13 let, jsem 3× mela neco jako anginu. Pred operaci tak jednou za dva roky.
@quera hlavu jsem si myla uplne v pohode.. i zuby cistila.. prvni tak tri dny moc pusu neotevres, jak te vse boli a mas namozene, takze si to tak nejak posmrdlas, ale pak to bude lepsi a lepsi.. Hodne doporucuju pit studeny repikovy caj (nam ho tam nechavali v jidelne stale v konvicich) - hoji rany a je to moc prijemne.. Dale studenou neperlivou vodu. Urcite ne s bublinkami - hodne to boli, bublinky nejsou prijemne.. Dale nedoporucuji jist pudinky a podobne mlecne vyrobky, protoze zahlenuji a spatne se to pak polykalo.. Prvni dny doporucuji presnidavky a vodovou zmrzlinu ![]()
Plus v nemocnici nam mandlikarum vse mleli, takze vzhledove nic moc, ale aspon se to dalo jist..
Hlavu si umyjes, jen se nesmis predklanet, na to pozor - ja jsem si i veci ze zeme podavala tak, ze jsem si k nim pomalu drepla.
Jinak mi delali klasickou operaci.
Ta bolest - mela jsi nekdy hnisavou anginu? Tak prvni dny to boli jak pri hnusne hnisavce, ale davaj na to Algifenove kapky a to pomaha..
Pak cca po 4 dnech se zacnou ty rany loupat (neni to site, ale vypalene laserem) a to pak boli jen pri jidle a spis to jako by pali - to pak ty presnidavky prijemny nejsou, pac jak je tam ovocna stava kysela, tak to pali jeste vic..
Jinak anginu jako takovou jsem pet let nemela az ted poprve, ale to se proste stane..
Pred vyndanim mandli jsem ji mela treba 4× - 5× rocne, v ten rok vyndani jsem mela extrem - od ledna do brezna 9×.
Do toho kazdou chvili nosohltan a rymu.
Po vyndani jsem marod max 1× rocne s nejakou virozou, ze me to skoli, ale to ja tak mam na podzim no.. A rymu mam taky treba max 1× rocne..
Nelituju toho!
@Maylaa píše:
Bylo mi 17 kdyz jsem byla na operaci. Akutne, v lete (zacatek kvetna angina, 10 dni ATB, 5 dni OK, znovu bolest v krku, odhaleny abces, jeho lecba 14 dni v nemocnici a pak 14 dni doma, tyden OK, navrat abcesu, lecba abcesu, zalecovani, operace). Na operaci jsem byla 6. cervence, 14 dni jsem jeste byla v nemocnici, ale do konce prazdnin jsem nebyla schopna prijimat pevnou stravu a docela dlouho mi to i trochu krvacelo. Jenze ja mela mandle rozboureny po tech abcesech. Jinak hlavu umyvat chladnou vodou, nepredklanet se, neposkakovat, nebehat… Proste nezvysovat tepovou frekvenci. Spat s vyvysenou hlavou, po jidle kloktat redeny peroxid, vyvarovat se jidlum se seminky (jahody, maliny apod) a jidlum co vy se mohly zaseknout v rane. Tu dobu jsem prezila na mixovane strave a smoothie (tehdy se to jeste smoothie nenazyvalo).Od te doby, 13 let, jsem 3× mela neco jako anginu. Pred operaci tak jednou za dva roky.
No tak to zní fakt jako sado-maso. Takhle moc abscesů, to skoro měli udělat dřív, co? Ale děkuji moc za odpovědi, za rady, taky jsem si říkala, že stravu snad nám nějak rozmixují, že jsou na to připraveni.
Tak to jste měla dlouho problém, když celé prázdniny nic moc, asi to fakt bylo poškozené těmi abscesy.
Ještě že teda nejste moc nemocná, lidé straší, že pak jde všechno do průdušek atd. Ale asi záleží jak kdo.
Děkuji moc moc za odpověď, snad to tedy také přežiju, už ať to mám z krku (doslova) ![]()
@Kacatko1986 Super! Díky moc moc, já si z toho asi budu psát poznámky
![]()
Takhle suprové info jsem moc nikde nenašla, třeba řepíkový čaj, tak snad nám ho taky udělají
S tou vodou mi to je jasný, bublinkové stejně nemusím ani tak, určitě bych to okamžitě zjistila. Spíš si říkám, zda jde ten 1.den vůbec polykat, že občas dávají kapačky apod. Ty teda taky nemusím, mít něco zapíchlého v ruce několik dnů, ale co se dá dělat… Hlavně, že třeba nedávají katetr a člověk normálně chodí na wc ![]()
Přesnídávka mě přesně taky teď napadla v souvislosti s tím pálením… A uši, těch se taky bojím, stačila punkce - tedy píchnutí do mandle a ucho ne a ne přestat, což teprve odebrání ![]()
Každopádně bude to v celkové narkóze, tak jen doufám, že ne takový ten balónek, který člověku přitlačí na xicht a on má pocit, že se udusí..snad budou humánnější, mám z toho trauma od dětství
Ale to má určitě každá nemocnice jinak. Každopádně ta úleva, pokud se bude konat, za to bude stát, aspoň tomu tedy věřím - děkuji za milá slova, to jsem tak nějak potřebovala,
protože mnoho lidí má i blbou zkušenost. Tak mohu jen doufat ![]()
@Kacatko1986
P. S. Úplně si nejsem jistá, jaký je rozdíl mezi hnisavou a normální angínou - asi že u hnisavé to praská a je z toho absces? Měla jsem takovéhle abscesy u mononukleózy, na to samozřejmě nezabrala antibiotika a pak cca měsíc to trvalo, než to zmizelo. Angínu jsem mívala klasickou, plný krk čepů a hodně zduřelé oteklé mandle
@quera ono to driv neslo. Bylo to poprve co jsem abcesy mela, celkem logicky nechteli operovat ve vedrech. Od prvniho abcesu po operaci to byly necele 2 mesice. Puvodne jsem mela jit na operaci az napodzim. Ale nastup druheho abcesu byl rychly. Rano jsem sla do skoly uplne OK a v 10 uz me rodice vyzvedavali, valili do nemocnice, kde jsem hned dostala injekci, protoze mandle natekala strasne rychle. Tak se rozhodli operovat uz po zaleceni
@quera vubec se neboj ![]()
i kdyz asi zalezi jak v jake nemocnici ze. Ja byla ve vojenske v Praze.
Den operace a prvni noc jsi na JIP - to mas kanylu, meric tlaku, EKG. Tam mi davali jen pit brckem studeny caj. Narkoza byla pres zilu - takze jsem si povidala s dry a najednou se mi chtelo spat a byla jsem tuha ![]()
Rano po operaci jsme uz normalne dostali snidani - ta me trochu pobavila - veka s tvrdou kurkou, bile kafe varici a maslo ![]()
Samozrejme jsme snedla jen trochu vnitrku veky s maslem. Ten prvni den po operaci to neboli tolik, clovek je utlumen leky.
Jinak hnisavkou jsem myslela tu, kdy mas plne mandle hnisavych lozisek - cepu. Pak je i angina, kdy jsou mandle jen otekle a rude bez cepu..
Neboj se niceho, neni to prijemne - to ti lhat nebudu - ale da se to..
@Maylaa jasan, to mi nedošlo, že se to nejdřív snaží léčit. Jo, tak to teda bylo rychlé, takhle za pár hodin, hmm. To se nedivím, že zvolili radši vyndání. Mně to trvalo tedy řádově zatím vždy tak 3 dny. A nabídli mi to vlastně už při druhém zánětu, a teď při třetím jsem za to ráda. Uhh, jak já už to chci mít za sebou
Díky moc a ať se jen a jen daří ![]()
@Kacatko1986 nu, já půjdu tady u nás v Pardubické, tak uvidím, koho dostanu, kdo to bude dělat. Zatím personál na ambulanci mě moc neoslovil, tak doufám tajně, že na lůžkové části to bude lepší
I když teda doktoři zatím celkem ok.
Jo, takže ten den snad budu spát a druhý už přivezou snídani? Jak to vlastně chodí na JIPu, dá se tam jít normálně na záchod třeba?
Ju, tak taková snída by mě taky hořce pobavila
Jako už to tu zkouším doma, že budu asi namáčet to pečivo v těch čajích, aby změklo na kaši…
Dík za vysvětlení, hnisavku jsem v tom případě měla pokaždé ![]()
No, netěším se, ale zároveň už to chci mít za sebou, děkuju za povzbuzení, když to čtu, zní to, jako když je to fakt celkem ok
Tak v to budu doufat ![]()
@quera Na JIP jsem lezela ten den po operaci, tzn od cca poledne, kdy me privezli ze salu az do dalsiho rana.
Jakmile prijdes k sobe, tak te hned stavi na nohy, jdes na wc.. Takze jsi normalne sobestacna, ale zaroven pod dohledem zdravotni sestry, kdyby neco..
Tak byt tebou, dojdi si pro druhy nazor jeste jinam - ja byla prave ve Vinohradske, kde mi rekli, ze hospitalizace je tri dny.. Pak ve Vojenske - tam se mi libilo vic.
Nakonec jsem rada, ze me neposlali domu hned po trech dnech, protoze za prvne to boli a za druhe fakt tech prvnich 14 dni je nejvic kritickych na to praskani rany.. a to je lepsi, kdyz budes doktorovi po ruce.. ![]()
@Kacatko1986 Ahaa tak to jo. No máš pravdu, byla jsem sice pro názor ještě dvou doktorů, jenže ne nemocnice.
Taky bych tam radši ten týden ležela, bojím se toho vykrvácení, když pustí domů dřív, tak to je podle mne dost riziko, radši týden tam. Aspoň tady mi to tak bylo podáno, že týden po operaci se tu leží v každém případě. Teda uvidím ještě, ale do Hradce se mi nechce
Dík za rady, hezké Velikonoce přeji!
Tak mi dnes řekli, že tu koblaci nedělají
Měli to jen zapůjčeno. Chjo. Jinak mám termín, ale až v půlce května. Dali mi i co si mám koupit ve zdravotnických potřebách - bandáže na nohy. Netuším sice, jak se tím předejde trombóze, přece když se cévka bude chtít ucpat, bude jí jedno, jestli je stažená končetina nebo ne? Každopádně jsem nechala telefon, kdyby jim někdo odpadl, zavolají mi. Což by bylo ideální, nechci ty nejhorší bolesti v těch nejhezčích dnech v roce ![]()