Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj mamči, je tu prosím někdo, kdo má zkušenosti s abscesem při angíně? V pátek 12.jsem šla k mudr. s tím, že mám anginu, dostala jsem Penicilin, nemohla jsme teda už mluvit a polykat, v sobotu mi natekl u mandle krk, že jsem měla do krku jen škvírku…v pondělí jsme šla na ORL a tam bylo řečeno, že mám velký absces, rozřízli mi ho a byla jsme do středy v nemocnici, kde mi dali kapačky na zavodnění, nějáký kortikoidy, něco na oplasknutí či co…ve středu mi dali ještě kapačku a pustili mě domů, každý den jezdím na čištění, beru ATB, dnes poslední den 14., jinak v pondělí to bude 14 dní co mi absces řezaly, už začínám propadat depkám, že se toho snad nezbavím, zlepšení tam je, mám tam už jen trošku tekutiny, ale i tak, venku teplo, já doma zavřená s díky tomu omezené i děti…na krční mandle půjdu, pokud půjdu, tak na podzim, teď v létě ne, kdo sjte měl absces, jak dlouho vám trvala léčba? Děkuji ![]()
Já měla něco podobného když mi bylo 16… potíže byly v podstatě podobné, jela jsem s maminkou na pohotovost do Motola, tam mě poslali na ORL, moc milá paní doktorka řekla, že do toho musej říznout - takže to nejdřív nějak umrtvili a pak řízli. Měla jsem z toho lehce šok a omdlívala jsem tam… pustili mě ale normálně domů. Doma mi vyskočila teplota až ke 40ti, ale asi za dvě hodiny se mi ulevilo a pohoda. Pak se mi ještě 3× vrátila během 2 měsíců angína
a nakonec zjistili nějakej imunitní problém a přeléčili mě čímsi na posílení imunity.
@sovicka1 takže to jen jednou rozřízli a měla jste klid? To mně to rozřízly a ten řez každý den první 3dny 2× roztahovaly, aby šlo vše ven a teď tam jezdím každý den a začínám mít deprese, že se nevyhnbu krčním mandlím jíž te´d ![]()
@sims
nemela jsem v krku ale v prsu (z kojeni). taky rozriznuti, citeni, dojizdeni denne na procisteni…
po tydnu to nebylo lepsi, strasili me s dalsim chirurgickym zakrokem, ale nastesti pomohla zmena ATB podle rozboru toho, co odebrali z te rany.
preji brzke uzdraveni.
Už si přesně nepamatuju, bylo mi cca 17. Jednou mi to propichovali na pohotovosti, pár dní na to na ORL. A ještě než se mi to pořádně doléčilo mě dr. poslala do nemocnice na trhání mandlí.
V lednu mi museli vyřezat mandle a při tom na pravé straně byla mandle nafouklá a zhnisaná, měla jsem 9 měsíců angínu tak jsem byla ráda že se zbavím horeček a bolestí, v pondělí jsem nastoupila, v úterý v 9 ráno mě kuchali a v sobotu jsem šla domů, kapaček jsem měla nepočítaně, protože jsem se hned večer po operaci sesula na chodbě k zemi. v sobotu mě pustili domů s tím, že to bude strašně bolet, ale dali mi Algifen na bolesti a že musm vydržet. Já blbec jak nerada otravuju doktory, tak v neděli už mi bylo zle, v pondělí jsem přestala pít v noci mi to trochu prasklo a já tu úplně sama doma seděla na posteli a čekala zda to neřestane a v úterý ráno jsem se už nedokázala sama postavit.
Syn mě odvezl k mé krčařce, kde jsem jí jen tak tak dokázala vysvětlit jak moc mi je zle, já husa měla už otravu krve a dneska jsem ráda že jsem to vůbec přežila. Řekli mi že budu dohromady marodit měsíc, já marodila 3 měsíce a ještě dneska nejsem fit. Přišla jsem o svůj hls, už nikdy si asi nezazpívám
což teda rodině nevadí, nevím co jím, poznám jen hodně sladké, hodně pálivé, nebo kyselé. Nemám hlad, nemám pocit žízně, většinou si nařizuji budíka abych se najedla a napila…tak asi tak k trhání krčních mandlí v dospělém věku
Příspěvek upraven 27.07.13 v 13:43
@S.Ivanka to jste šla domů na revers? Protože po trhání krčních nechávají týden vě špitále ![]()
Ja jsem na mandlich byla taky, ale sla jsem domu az po 10 dnech - nechteli me pustit driv, nez si byli jisti, ze mi to nepraskne bo tak.
kazdopadne s abcesem tam byl pan a brali mu kvuli toma mandli…
Ja mela absces na mandlich 2× nebo 3×. Vzdycky mi to rozrizli a pak jsem chodila asi 4 dny na cisteni. Delali mi to ambulantne, ATB jsem mela cca 2 tydny. Na mandle jit odmitam.
@Kacatko1986 ano, oni hodně kvůli abscesu berou mandle, rpotiže se rád vrací, ale znám lidi, kterým už se nevrátil a astejně tak mi dal i dnes naději pan primář, i když já už jsme v tomto ohledu pesimista
říkal, že úokud netrpím často na anginy, tak že se třeba nevrátí, že rozhodnutí zda jít nebo nejít na mandle je na mně ![]()
@Ali-Ali mně neodebírali stěry, ale dělali mi kompletně krev, brala jsem do včera penicilin ![]()
@Kacatko1986 a ano, souhlasím, nepouští dřív, protože je u krčních velké riziko krvácení a je spousta lidí co to nejde zastavit ani pomocí lékařů ![]()
@Hannah1979 já jsem dobrovolně na přemluvení od pana doktora zůstala 3dny ve špitále, protože jsem potřebovala zavodnit, navíc mi dávali kortikoidy a cosi na oplasknutí, měla jsme ho přes celý krk, od mandle k mandli
od té doby jezdím každý den na čištění
ATB jsem včera přestala po 14ti dnech brát…jak často se vám absces vrací? Ony pokud jsou ty mandle už zdevastované, tak pak tělu přináší více škody, jak užitku
to je na zvážení…
Ja jsem taky nechtela jit, uz v detstvi mi to doporucovali, kdybych sla tenkrat, mohla jsem si usetrit opakovane anginy v dospelosti.. od kvetna je mam venku a nelituju.. je mi fyzicky mnoheme lepe, od te doby jsem nebyla ani jednou nemocna ani s rymou nic a to pred tim jsem byla kazdou chvili.. kdybych se mela rozhodnout, sla bych zase.. neni to nic prijemneho, hojeni je delsi, ale jsem spokojena..
@Kacatko1986 děkuji za komentík, taky si ej asi enchám dát ven, i když primář říkal, že je němám nějak zničené nebo něco…