Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Tak já mám za sebou dlouhý protokol. Píchli mi diphereline na zastavení činnosti, skoro vůbec jsem nereagovala, tak jsem dostala po 20ti dnech další dávku. Takže po 40 dnech jem mohla začít s Puregonem. Jsou to injekce do břicha a je to spíš nepříjemné, než že by to bolelo. Prvních 5 dní jsme si píchala 150UI denně, pak mi to zvýšili na 250 UI, protože jsem po tom utlumení reagovala málo. 12 den večer jsem si píchla Ovitrelle na uvolnění vajíček. Za 36 hod jsem šla na punkci. Krátká narkoza. měla jsem bohužel jen 4 vajíčka, z toho jedno zralé. Zaplatili jsme si metodu ICSI. Oplodnit se podařilo jen jedno vajíčko. Sice jsme chtěli prodlouženou kultivaci, ale vzhledem k otmu, že bylo jen jedno, tak jí nedělali. 3 den mi šoupli prcka dovnitř. Bohužel to nevyšlo. Ale jsou tady holky, kterým to vyšlo. Ta šance je 50/50.
Neschopenku jsem měla až od punkce a to jen z toho důvodu, že v práci jsem tahala těžký věci. Kdybych seděla v kanclu, tak bych si jí nebrala.
Okolí jsme to řekli a s tím, jaká je pravděpodobnost.
Po nevydařeném IVF se má nechat tak 2-3 měsíce tělo odpočinout. My do toho půjdeme, jakmile budu mít práci. Díky nemocenské jsem o ní přišla.
ahoj, nemám zatím bohužel s tímhle zkušenosti, ale chci Ti jen řífct že Ti moc rozumím!!!Zítra jdu na kontrolu po nevydařené IUI a pravděpodobně budem taky začínat přípravu na IVF. Tak chápu jak Ti je!! Přeju hodně štěstíčka!!
dlouhý protokol, puregon, neschopenka po et a ted mám v náručí chlapečka, vyšlo to napoprve. ![]()
linečka píše:
Ahoj holky, možná se to, co tady budu psát, opakuje pořád dokola a už vás to třeba i unavuje, ale já jsem na počátku všeho, zmatená, bojím se, nevím, co nás čeká, i když nám bylo vše pečlivě vysvětleno, je toho tolik, že mi to hlava nebere…
Mám projít nějakým dlouhým protokolem, co to obnáší? Jak jste vy snášely všechny ty prášky a injekce, bývalo vám špatně nebo jste přibíraly na váze nebo jste nic nepocítily? Mám si brát raději hned neschopenku a kdo z vás si ji bral, tak jak dlouho jste byly doma? Po celou dobu až do zjištění zda jste či nejste těhotné?
Pokud první pokus nevyjde, co se děje dál? Nechává se nějaká doba na regeneraci nebo se jde hned na pokus druhý?
Dále by mě zajímalo, jak jste se tady s tím vším popraly co se týče vás a okolí? Řekly jste o tom všem nebo to tajily? A jak to vaše okolí přijalo? Podpořili vás nebo jste se setkaly spíš s odmítavým přístupem?
Děkuji všem, co mi poradí či napíší svoje dojmy, pocity, cokoliv!!!
Ahojky,každý má jinak dlouhou stimulaci.Já jsem po 2IVF.Po prvním mám doma 5ti letou holčičku,měla jsem krátký protokol,už devátý den injekcí jsem šla na OPU.Z 9ti vajíček se chytlo jen to první,potom při dalších KETech už bohužel nic.Teď jsem v 9tt a čekám dvojčátka.Ještě nemáme vyhráno,je to začátek.Čeká nás několik vyšetření a uvidíme,jak vše dopadne.
Tobě držím pěsti a neboj vše zvládneš a brzy se budeš radovat. ![]()
vždycky mě každá vaše dobrá zpráva potěší - že máte miminka a špatná rozesmutní - že se nezadařilo!
bohužel musíme s manželem podstoupit ICSI, oba na tom nejsme zdravotně nejlíp, co se týče spermiogramu a mého hormonálního obrazu ![]()
ty injekce do břicha…to si píchá žena sama nebo na to dochází do CARU? já si neumím představit, že si mám něco píchat do břicha ![]()
jak často se berou prášky či píchají injekce denně? pokud budu v práci tak jak to budu dělat?
linečka píše:
vždycky mě každá vaše dobrá zpráva potěší - že máte miminka a špatná rozesmutní - že se nezadařilo!
bohužel musíme s manželem podstoupit ICSI, oba na tom nejsme zdravotně nejlíp, co se týče spermiogramu a mého hormonálního obrazu
ty injekce do břicha…to si píchá žena sama nebo na to dochází do CARU? já si neumím představit, že si mám něco píchat do břicha
jak často se berou prášky či píchají injekce denně? pokud budu v práci tak jak to budu dělat?
Injekce si píchneš sama,to opravdu zvládneš.Píchají se každý den ve stejnou dobu,vše ti vysvětlí v caru.Já jsem teda byla na neschopence už při píchání injekcí,záleží co máš za práci. Většina holek marodí až po OPU,nebo až po ET,některá to zvládne vše jen s dovolenou.Opravdu záleží,jen na tobě,jak si to zařídíš.Teď při 2IVF jsme taky měli ISCI,je to dražší,ale nelituju.Prodlouženou kultivaci jsme taky měli pokaždé. ![]()
jsem blba na jmena, takze ti tady nenapisi jak se ktere prasky a injekce jmenovaly, ale prasky jsme brala cca mesic pred a pak jeste do 12. tydne tehotenstvi. injekce jen 14 dni pred odebranim vajicek. na neschopenku jsem nesla, akorat po odebrani vajicek jsem mela komplikace v podobe kreci v brise, ze neslo ani chodit, na to mi dali specialni prasky a hned to preslo, akorat jsem kvuli tomu byla 4 dny doma, po oplodneni jsem byla doma tyden. Na vaze jsem pribrala 8 kilo,4 slo dolu hned, jak jsem si prestala pichat injekce, zbytek jakmile jsem prestala brat prasky. Vse to byla voda. Byla jsem otekla. Ale stalo to za to, mame doma nadhernou holcicku. ![]()
no tak už teď jsem z toho na nervy, že si to budu pichat sama do břicha
musím to brát s humorem.
jelikož jsem dost ve stresu z práce, ani ne tak vlastně z práce,jako z kolektivu, půjdu asi na neschopenku ihned, jak to půjde, abych byla v naprostým klidu.
holky já jsem děsnej rapl na váhu, já mám úplnou hrůzu, že moc přiberu kvůli těm hormonům, i když zdravý rozum mi říká, a´t se na váhu pro jednou prostě vykašlu
jsem hloupá, vím, řešit váhu, když chci miminko!
ještě mě napadá, když někdo otěhotní přes IUI nebo ICSI tak jde automaticky na rizikový nebo je to na domluvě?
zabývat se váhou v tomhle případě je opravdu nemístné a možná by sis měla ujasnit priority, než s do tohohle pustíš, aby sis pak nezablokovala psychiku kvůli váze. Měla by sis rozmyslet jestli chceš být štíhlá nebo chceš mimi a jsi kvůli němu ochotná něco dočasně nabrat! Jinak s neschopenkou to záleží na práci, po IVF je PN vždycky, pokud ji vyloženě neodmítneš a po IUI záleží taky z jaké indikace se IUI dělá a jakou máš práci, ale většinou u IUI jdou na PN po zjištění pozitivního výsledku.
loko díky za upřímnost, vím, že váha je nepodstatná a já se už teď snažím pravidelně papkat a nemyslet na to, že naberu, mám takový blok z puberty a je to pořád ve mně, tak s tím aspoň bojuju ![]()
takže je celkem časté, že jakmile žena podstoupí IVF nebo ICSI, nemusí se už vůbec vrátit do práce? nevíte, proč to tak je? asi je to těhotentví bráno víc obezřetně než přirozenou cestou…?
Pokud nemáš žádné komplikace můžeš i po IVF chodit do práce.Opravdu záleží na tvé práci.Můj doktor se mně teď ptal,jestli chci marodit,nebo ne i když čekám dvojčata.Mám těžkou práci,takže jsem doma.
asi bych rovněž nepokoušela osud a zůstala doma,dojíždím denně celkem tři hodiny busem, což není žádnej med, asi bych to taky vzdala a užívala tady toho krásného pocitu…kéž bych taky čekala dvojčata, gratuluju! a přeju jen to nej!!!
linečka píše:
loko díky za upřímnost, vím, že váha je nepodstatná a já se už teď snažím pravidelně papkat a nemyslet na to, že naberu, mám takový blok z puberty a je to pořád ve mně, tak s tím aspoň bojuju
takže je celkem časté, že jakmile žena podstoupí IVF nebo ICSI, nemusí se už vůbec vrátit do práce? nevíte, proč to tak je? asi je to těhotentví bráno víc obezřetně než přirozenou cestou…?
No co mám známé po IVF tak byly doma v podstatě už po punkci, protože měly třeba bolesti břich, a za pár dní je čekal transfer, tak aby byly v klidu, tak byly doma hned až do výsledků
linečka píše:
asi bych rovněž nepokoušela osud a zůstala doma,dojíždím denně celkem tři hodiny busem, což není žádnej med, asi bych to taky vzdala a užívala tady toho krásného pocitu…kéž bych taky čekala dvojčata, gratuluju! a přeju jen to nej!!!
Děkuji ti
Taky ti přeji,aby vám to vyšlo,nejlépe hned napoprvé.Hodně štěstí
![]()
Ahoj holky, možná se to, co tady budu psát, opakuje pořád dokola a už vás to třeba i unavuje, ale já jsem na počátku všeho, zmatená, bojím se, nevím, co nás čeká, i když nám bylo vše pečlivě vysvětleno, je toho tolik, že mi to hlava nebere…

Mám projít nějakým dlouhým protokolem, co to obnáší? Jak jste vy snášely všechny ty prášky a injekce, bývalo vám špatně nebo jste přibíraly na váze nebo jste nic nepocítily? Mám si brát raději hned neschopenku a kdo z vás si ji bral, tak jak dlouho jste byly doma? Po celou dobu až do zjištění zda jste či nejste těhotné?
Pokud první pokus nevyjde, co se děje dál? Nechává se nějaká doba na regeneraci nebo se jde hned na pokus druhý?
Dále by mě zajímalo, jak jste se tady s tím vším popraly co se týče vás a okolí? Řekly jste o tom všem nebo to tajily? A jak to vaše okolí přijalo? Podpořili vás nebo jste se setkaly spíš s odmítavým přístupem?
Děkuji všem, co mi poradí či napíší svoje dojmy, pocity, cokoliv!!!