Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Pokud jsi v únoru 23 podepsala prohlášení, pak jedině žádost o roční zúčtování 2022. Ale to jde max do 15.2. V roce 2024 se podepisuje prohlášení na 2024 a žádost o roční zúčtování za 2023.
Děkuju moc, myslím, že už se začínám orientovat
Tento rok budu celý na RD, tudíž prohlášení na rok 2024 se mě netýká.. ale zažádám si o roční zúčtování za rok 2023 ![]()
@Hanula1212 píše:
Prohlášení poplatníka a Žádost o provedení ročního zúčtování jsou 2 tiskopisy. Zda nějaké peníze nebo ne záleží na tom, jestli jí bylo něco sraženo.
Díky za info.
Ahoj také se zkusím zeptat. Jsem momentálně na MD (nastoupila jsem 19.12.23), loňský rok jsem byla jinak celý na RD. Mám HPP na dobu neurčitou a k tomu brigádu na DPP s výdělkem 2200,–/ měsíčně (úklid). Za tento rok 2024 mi vznikne nárok na pár dní dovolené která mi bude letos proplacená mezi MD a RD. Jak je to s daněmi? U koho je lepší podepsat prohlášení poplatníka „růžovku“ u HPP nebo u DPP a musím ohledně daní řešit ještě něco jiného? Jsem v tom už ztracená.
@Gabca2312 píše:
Ahoj také se zkusím zeptat. Jsem momentálně na MD (nastoupila jsem 19.12.23), loňský rok jsem byla jinak celý na RD. Mám HPP na dobu neurčitou a k tomu brigádu na DPP s výdělkem 2200,–/ měsíčně (úklid). Za tento rok 2024 mi vznikne nárok na pár dní dovolené která mi bude letos proplacená mezi MD a RD. Jak je to s daněmi? U koho je lepší podepsat prohlášení poplatníka „růžovku“ u HPP nebo u DPP a musím ohledně daní řešit ještě něco jiného? Jsem v tom už ztracená.
Pokud podepíšeš u HPP kvůli té dovči, tak pak ti bude každý měsíc sražena srážková daň u DPP, pokud ji budeš chtít zpátky, tak si podáš přiznání v roce 2025. Pokud podepíšeš prohlášení u DPP, daň ti pokryje sleva na poplatníka a měsíčně budeš mít víc. Podle mě je toto lepší varianta. Akorát nesmíš zapomenout příští rok na to přiznání, protože z dovo bude sražena zálohovka s nepodepsaným prohlášením, z čehož plynne povinnost podat přiznání.
@Hanula1212 a prosím tě který formulář daňového přiznání to je a co k němu pak potřebuju?
@Gabca2312 píše:
@Hanula1212 a prosím tě který formulář daňového přiznání to je a co k němu pak potřebuju?
Daňové přiznání k dani z příjmů fyzických osob. Najdeš na stránkách mojedane.cz. Je tam i aplikace k vyplnění.
@Hanula1212 Děkuju. Takže mám podepsáno u dpp a pristi rok podám daňové přiznání.
@Gabca2312 píše:
@Hanula1212 Děkuju. Takže mám podepsáno u dpp a pristi rok podám daňové přiznání.
A dodám, že k tomu potřebuješ od obou zaměstnavatelu potvrzení zdanitelných příjmu.
@JancaS84 mockrát děkuji. Musím si to radši napsat nebo na to zapomenu.