Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@Nix222 píše:
Musím letos u zaměstnavatele podepsat přiznání, prohlášení nebo zkrátka něco co se týká daní?
Nemusíš. V tom případě si budeš podávat daňové přiznání sama.
Já myslím, že ano, podepíšu papíry každý rok, i na mateřské a rodičovské, pokud za Vás podávají daňové přiznání
@Tala20 Co to pises zas za blaboly?
Nemusis podepisovat vubec nic. Ale bude pro tebe vyhodnejsi podat zadost o rocni zuctovani. Mohli by ti neco vracet.
@Nix222 Ve vlastním zájmu si zažádej o roční zúčtování daní u svého zaměstnavatele, budeš mít nárok na slevu na poplatníka za celý rok. Vzhledem k tomu, že jsi začátkem roku pracovala, pak MD a pak dovo, tak ti tam vznikl určitě nějaký zdanitelný příjem a z toho se dá hezky zažádat právě o tu slevu na poplatníka.
Jasný, takže nic jiného kromě Žádosti o roční zúčtování podepisovat nemusím, i když jsem měla příjem za 14 odpracovaných dní a za čerpání řádné dovolené?
Omlouvám se, ale prostě na tohle nemám hlavu ![]()
@Nicole 1234 píše:
@Tala20 Co to pises zas za blaboly?
@Nicole 1234, ty se hlavně nauč číst. Nenapsal jsem, že zakladatelka musí podat DP, pokud nepodepíše prohlášení. Samozřejmě nemusí - její volba. Ale osoba s rozumem průměrného člověka se nevzdá peněz, na které má možná nárok.
Požádej zaměstnavatele do 15.2. o provedení ročního zúčtování.
@Tala20 Tudíž když jsem podepsala prohlášení poplatníka (od ledna 2023), tudíž musím teď podat/podepsat růžové daňové přiznání, chápu to správně?
@Nix222 píše:
@Tala20 Tudíž když jsem podepsala prohlášení poplatníka (od ledna 2023), tudíž musím teď podat/podepsat růžové daňové přiznání, chápu to správně?
Nemusíš. Ale můžeš. Možná ti nějakou korunu vrátí.
@Nix222 píše:
Dobrý den, prosím o radu.Minulý rok 2023 jsem na začátku roku odpracovala u zaměstnavatele 14 dní a poté jsem šla na mateřskou dovolenou. Poté jsem čerpala řádnou dovolenou a poté šla na rodičovskou dovolenou.
Musím letos u zaměstnavatele podepsat přiznání, prohlášení nebo zkrátka něco co se týká daní?
Děkuji!
Nemusíš vůbec nic, ale bude pro tebe výhodné, když v prohlášení poplatníka zaškrtneš, že žádáš o roční zúčtování daně - dostaneš od berňáku nějaké peníze.
@eumedon píše:
Nemusíš vůbec nic, ale bude pro tebe výhodné, když v prohlášení poplatníka zaškrtneš, že žádáš o roční zúčtování daně - dostaneš od berňáku nějaké peníze.
Prohlášení poplatníka a Žádost o provedení ročního zúčtování jsou 2 tiskopisy. Zda nějaké peníze nebo ne záleží na tom, jestli jí bylo něco sraženo.
V lednu roku 2023 jsem podepsala Prohlášení poplatníka na rok 2023. Potom vím, že jsem musela do práce po propuštění z porodnice v únoru a tam jsem podepisovala růžový papír, bohužel si nevybavím, čeho se to týkalo. Mohla to být Žádost o roční zúčtování? Ale otázka, za jaký rok, 2022 nebo 2023?
Zítra jdu do práce zkusit to nějak pořešit ![]()
Dobrý den, prosím o radu.
Minulý rok 2023 jsem na začátku roku odpracovala u zaměstnavatele 14 dní a poté jsem šla na mateřskou dovolenou. Poté jsem čerpala řádnou dovolenou a poté šla na rodičovskou dovolenou.
Děkuji!