Jsem na RD, loni 14 dní práce, musím nějak řešit daně?

Nix222
9.2.24 13:06

Ach jo, daně...

Dobrý den, prosím o radu.

Minulý rok 2023 jsem na začátku roku odpracovala u zaměstnavatele 14 dní a poté jsem šla na mateřskou dovolenou. Poté jsem čerpala řádnou dovolenou a poté šla na rodičovskou dovolenou.

Musím letos u zaměstnavatele podepsat přiznání, prohlášení nebo zkrátka něco co se týká daní?

Děkuji!

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Tala20
9.2.24 13:10
@Nix222 píše:
Musím letos u zaměstnavatele podepsat přiznání, prohlášení nebo zkrátka něco co se týká daní?

Nemusíš. V tom případě si budeš podávat daňové přiznání sama.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
9.2.24 13:11

Já myslím, že ano, podepíšu papíry každý rok, i na mateřské a rodičovské, pokud za Vás podávají daňové přiznání

• Citovat
  • Upravit
4123
9.2.24 13:12

@Tala20 Co to pises zas za blaboly?

Nemusis podepisovat vubec nic. Ale bude pro tebe vyhodnejsi podat zadost o rocni zuctovani. Mohli by ti neco vracet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1402
9.2.24 13:23

V práci jen podepises jeden papír, mohli by ti něco vrátit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8664
9.2.24 13:31

@Nix222 Ve vlastním zájmu si zažádej o roční zúčtování daní u svého zaměstnavatele, budeš mít nárok na slevu na poplatníka za celý rok. Vzhledem k tomu, že jsi začátkem roku pracovala, pak MD a pak dovo, tak ti tam vznikl určitě nějaký zdanitelný příjem a z toho se dá hezky zažádat právě o tu slevu na poplatníka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Nix222
9.2.24 13:33

Jasný, takže nic jiného kromě Žádosti o roční zúčtování podepisovat nemusím, i když jsem měla příjem za 14 odpracovaných dní a za čerpání řádné dovolené?

Omlouvám se, ale prostě na tohle nemám hlavu :oops:

• Citovat
  • Upravit
Tala20
9.2.24 13:49
@Nicole 1234 píše:
@Tala20 Co to pises zas za blaboly?

@Nicole 1234, ty se hlavně nauč číst. Nenapsal jsem, že zakladatelka musí podat DP, pokud nepodepíše prohlášení. Samozřejmě nemusí - její volba. Ale osoba s rozumem průměrného člověka se nevzdá peněz, na které má možná nárok.

• Citovat
  • Upravit
35747
9.2.24 13:53

Požádej zaměstnavatele do 15.2. o provedení ročního zúčtování.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Nix222
9.2.24 14:01

@Tala20 Tudíž když jsem podepsala prohlášení poplatníka (od ledna 2023), tudíž musím teď podat/podepsat růžové daňové přiznání, chápu to správně?

• Citovat
  • Upravit
5165
9.2.24 14:19

.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35747
9.2.24 15:16
@Nix222 píše:
@Tala20 Tudíž když jsem podepsala prohlášení poplatníka (od ledna 2023), tudíž musím teď podat/podepsat růžové daňové přiznání, chápu to správně?

Nemusíš. Ale můžeš. Možná ti nějakou korunu vrátí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
11.2.24 10:07
@Nix222 píše:
Dobrý den, prosím o radu.

Minulý rok 2023 jsem na začátku roku odpracovala u zaměstnavatele 14 dní a poté jsem šla na mateřskou dovolenou. Poté jsem čerpala řádnou dovolenou a poté šla na rodičovskou dovolenou.

Musím letos u zaměstnavatele podepsat přiznání, prohlášení nebo zkrátka něco co se týká daní?

Děkuji!

Nemusíš vůbec nic, ale bude pro tebe výhodné, když v prohlášení poplatníka zaškrtneš, že žádáš o roční zúčtování daně - dostaneš od berňáku nějaké peníze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8506
11.2.24 13:05
@eumedon píše:
Nemusíš vůbec nic, ale bude pro tebe výhodné, když v prohlášení poplatníka zaškrtneš, že žádáš o roční zúčtování daně - dostaneš od berňáku nějaké peníze.

Prohlášení poplatníka a Žádost o provedení ročního zúčtování jsou 2 tiskopisy. Zda nějaké peníze nebo ne záleží na tom, jestli jí bylo něco sraženo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Nix222
11.2.24 13:16

V lednu roku 2023 jsem podepsala Prohlášení poplatníka na rok 2023. Potom vím, že jsem musela do práce po propuštění z porodnice v únoru a tam jsem podepisovala růžový papír, bohužel si nevybavím, čeho se to týkalo. Mohla to být Žádost o roční zúčtování? Ale otázka, za jaký rok, 2022 nebo 2023?
Zítra jdu do práce zkusit to nějak pořešit :oops:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák