Dovolená mezi mateřskou a rodičovskou - daně

4
7.2.24 18:18

Dovolena mezi materskou a rodicovskou dane

Ahoj holky,

Neporadily byste mi prosim- v prosinci 2022 jsem nastoupila na materskou dovolenou, ktera mi skoncila v cervnu 2023. Pote jsem cerpala u zamestnavatele radnou dovolenou cca tri tydny a nasledne jsem nastoupila rodicovskou dovolenou.

Chapu spravne, ze danove priznani podavat nemusim, ale za dobu co jsem cerpala dovolenou a tudiz mi prisla vyplata, by mi na danich mohli nejake penize vratit? A v kladnem pripade jak nyni postupovat? Ze mzdove uctarny me nikdo nekontaktoval.

Jeste dodam, ze mam jednoho zamestnavatele uz xx let a pracovala jsem na hlavni pracovni pomer.

Predem dekuji za rady :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
36199
7.2.24 18:20
@Dn86 píše:
Ahoj holky,

Neporadily byste mi prosim- v prosinci 2022 jsem nastoupila na materskou dovolenou, ktera mi skoncila v cervnu 2023. Pote jsem cerpala u zamestnavatele radnou dovolenou cca tri tydny a nasledne jsem nastoupila rodicovskou dovolenou.

Chapu spravne, ze danove priznani podavat nemusim, ale za dobu co jsem cerpala dovolenou a tudiz mi prisla vyplata, by mi na danich mohli nejake penize vratit? A v kladnem pripade jak nyni postupovat? Ze mzdove uctarny me nikdo nekontaktoval.

Jeste dodam, ze mam jednoho zamestnavatele uz xx let a pracovala jsem na hlavni pracovni pomer.

Predem dekuji za rady :srdce:

Požádej zaměstnavatele do 15.2. o provedení ročního zúčtování.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20926
7.2.24 18:21

Tak si najdi výplatní pásky a podívej se kolik jsi za tu dovolenou odvedla na daních. Zaměstnavatel za tebe podává roční zúčtování daně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101948
7.2.24 19:33
@Cenarius píše:
Tak si najdi výplatní pásky a podívej se kolik jsi za tu dovolenou odvedla na daních. Zaměstnavatel za tebe podává roční zúčtování daně.

Pokud si nepožádá, tak nepodává.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20926
7.2.24 19:36
@j.a.n.i1 píše:
Pokud si nepožádá, tak nepodává.

Taky fakt. Člověk je zvyklý na tu automatiku od zaměstnavatele.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4
7.2.24 20:15

Dekuju moc info, na vyplatni pasce za toto obdobi par tisic je.

Muzu se jeste zeptat- pracuju pro velkou organizaci, kazdy rok jsme dostavali formular prohlaseni poplatnika dane z prijmu FO, ktery jsme vyplneny zasilali na mzdovou uctarnu do 15.2. Ptala jsem se vedouci, ale formular mi letos neprisel. Obratim se tedy na mzdovou uctarnu, ale uz dopredu mame informace, at je neotravujeme, ze toho maji hodne. Je zamestnavatel povinnen na mou zadost za me rocni zuctovani dane podat? A pokud by se tak nestalo a ja bych podavala sama, co v tomto konkretnim pripade dodat za podklady a vyplnit?

Dekuju moc, jsem jinak docela financne gramotna, ale v tomhle jsem mimo :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36199
7.2.24 20:35
@Dn86 píše:
Dekuju moc info, na vyplatni pasce za toto obdobi par tisic je.

Muzu se jeste zeptat- pracuju pro velkou organizaci, kazdy rok jsme dostavali formular prohlaseni poplatnika dane z prijmu FO, ktery jsme vyplneny zasilali na mzdovou uctarnu do 15.2. Ptala jsem se vedouci, ale formular mi letos neprisel. Obratim se tedy na mzdovou uctarnu, ale uz dopredu mame informace, at je neotravujeme, ze toho maji hodne. Je zamestnavatel povinnen na mou zadost za me rocni zuctovani dane podat? A pokud by se tak nestalo a ja bych podavala sama, co v tomto konkretnim pripade dodat za podklady a vyplnit?

Dekuju moc, jsem jinak docela financne gramotna, ale v tomhle jsem mimo :roll:

Ano, pokud je pozadas do 15.2. tak jsou povinni ti to zpracovat. Žádný mají toho dost. Prostě je otravuj.
Pokud by jsi si přiznání podávala sama tak potřebuješ potvrzení zdanitelných příjmu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8518
7.2.24 20:43

Prohlášení podepisuješ dopředu, takže teď na rok 2024. Pokud chceč roční zúčtování za 2023, podáváš žádost oprovedení ročního zúčtování. Klidně si tiskopis stáhni tady:
https://www.financnisprava.cz/…5457-B_3.pdf?…
Vypiš a pošli mzdovce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák