Jiné názory mé mamči na výchovu

5575
10.12.11 10:13

Ach ta rodina ...

Ahojky všem,
musím se tu vypsat, protože jsem se dnes nadránem strašně nasr…
Mám tu na víkend rodiče. Máme složité vztahy, ve 13 jsem odešla na školu na internát, pak na vysokou školu na kolej a nyní bydlím málem 800km od rodiny. Dětství jsem neměla nejkrásnější, u nás se fyzické tresty používali za každou blbost. To tu nebudu rozepisovat, i když jsem rodiče skoro nenáviděla, tak teď je mám ráda a myslím, že vztahy se lepší.
Mám 2 a 1/2 měsíční miminko, moje první, jejich první vnouče. Ale máme jiné názory na výchovu :zed: Oni by ho furt balili do 20-ti vrstev, i doma mu furt navlékají tu ponožky, tu teplejší deku. To by mi ani tak nevadilo. Každý náš rozhovor, či telefonát je veden na téma co a jak mám dělat, že tak jak to dělám je špatně a podobně. Nato už jsem si zvykla a nereaguju a stejně si udělám podle svého.
Dnes nadránem jsem se ale naštvala. Malý od 2 měsíců odmítá zavinutí, takže večer usíná dlouho a musí se chovat, jinak řve (vyřvat nenechávám). Od narození spinká v postýlce a nemá s tím problém, jenom mu nějak nejde zabrat. Střídáme se s manželem v chování, protože někdy stačí 1/2 hodina, někdy jsou nutné i 2. Většinou pak krásně usne na cca 5-7 hodin, takže paráda :lol: . Po nočním kojení jsem se ho snažila vždy opatrně přenést do postýlky, ale budil se mi, pak se v postýlce kroutil, budil se ručkama, dudlík nepomáhal. Tak jsem zkusila si ho nechat tělo na tělo a spiná na mně. Já se ze sedu posunu do polosedu/lehu, od leží bříškem na mém břiše a spokojeně chrupká. Takto vydrží spinkat i 4 hodiny, takže se vyspím i já, i on a není pak mrzutý. V leže kojit neumím, protože mám obrovská prsa :mrgreen: Takto nám to vyhovuje, miminko nerozmazluju, ve dne leží v košíku, klidně tam i sám usne, nechce se celý den chovat (občas teda jo :mrgreen: ). V ložnici s námi samozřejmě spí i manžel. Mamča dnes nemohla nějak spát, nebo co. Kojila jsem kolem 3-tí hodiny, pak jsme si chrupkali společně a kolem 5-té hodiny přišla mamča, že mi ho vezme a dá do postýlky. Já ji šeptám, že ne, že se mu krásně spinká, že se hezky vyprdí a ať jde spát. Nato mně vzala peřinu, vzala malého a dala ho do postýlky. Jasně, že se vzbudil, ona pak odešla a já další hodinu chodila k němu, protože se kroutil, pobrekával, bylo vidět, že chce spinkat, ale budí se ručkama, dudlík plival. Takže ani já, ani on sme se nevyspali. Teď je nevrlý, brečí, chce být pouze na rukou. Normálně se ráno po dalším kojení pohrajeme pod hrazdičkou a on pak usne min na 1/2 hoďky. Za chvilku jdu kojit, tak se snad chudáček uklidní. Možná se ani tolik nemohl vyprdět, protože v postýlce na břichu ležet nechce a když leží u mně tak to je bomba za bombou. On musí mít svůj režim, když se něco změní, tak je nevrlý, ale to naši nevidí, protože jsou tu jenom pár krát na víkend. Hlavně moje mamča má prostě vždy pravdu, dítě prý rozmazluju a mám ho nechat v postýlce, nemá co dělat s rodiči v posteli a podobně. Ještě pikoška - když tu byla mamča cca 14 dní po porodu, tak mi u kojení odstrkávala tkáň mého pobřího prsu od nosu malého, že se dusí. To, jak jsem dokázala kojit 14 dní bez toho, aby se malý nezadusil mi ale vysvětlit nevěděla. Občas už jsem i zlá, zvýším na ně hlas i do telefonu, ale dnes jsem nechtěla dělat rozbroje, protože řešíme v rodině těžkou situaci.
Tak jsem tu chtěla vypsat, těm, kteří dočetli až sem děkuju a přeju všem krásné a pohodové předvánoční období.
Barča :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
31594
10.12.11 10:22

Očividně jsi velmi disciplinovaná a trpělivá žena, protože jinak bychom se asi o tvé mamince už dočetli v černé kronice :twisted:
Nicméně myslím, že je čas vymezit si vlastní prostor a nebude to příjemné. Nedokážu si představit, že by kdokoliv z mojí rodiny dělal to, co tvoje mamka.
Já jsem dost pruďas, takže vybuchnout mi nedělá problém a leckdy to vyřeší víc jak sáhodlouhé vysvětlování.
Nemusíš mamince vysvětlovat, proč to děláš, jak to děláš, nemusíš jí podávat žádné důkazy, zkrátka musíš říct NE, tohle já nechci a přes to nejede vlak. Možná se urazí, bude nějakou dobu naštvaná, ale ona to rozdýchá. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sterezie
10.12.11 10:26

ach Ti rodiče! :mrgreen: taky to znám ;) malá je od narození horkokrevná, nemusí být nabalená, ale ruce má studený a stejně mi ji babičky budou navlíkat, jen aby měla teplý ruce, ale je jim jedno, že je rudá a vzteklá :P :zed: a takových věcí je snad milion, proč támhleto a támhleto a proč nemá boty a tak dál a tak dál :mrgreen: hluboce se nadechnout a vypustit z hlavy ;)

• Citovat
  • Upravit
karolínka12
10.12.11 10:27

asi bych si s mámou zkusila v klidu sednout a vysvětlit jí, že dítě vychovávám já a stanovit si pevně hranice; není možné přece, aby si v pět ráno jen tak přišla do ložnice a diktovala co se má nebo nemá dělat; je prostě třeba probrat, že dítě má určitý režim a není ho radno porušovat; ohledně kojení bych zmínila doporučení z porodnice; nevím sice, jestli to zabere, ale aspoň něco; pokud by to nezabralo, asi bych to řešila omezením kontaktu; já na své první teprve čekám, ale skoro tchýně žijící v zahraničí chtěla přijet s dcerou hned po porodu s tím, že nám budou pomáhat; pomáhat však znamená přítomnost od rána až do večera a mělo to být na měsíc; vzhledem k tomu, že bydlíme v miniaturním bytě, tak jsem to zatrhla; po porodu budeme potřebovat s malým/ou klid a tohle je taky moc; naštěstí to díky příteli a jeho diplomacii prošlo

• Citovat
  • Upravit
17878
10.12.11 10:37

souhlas s Gladys :lol: Baru, obdivuju tve nervy, ja bych mamku poslala do kelu uz v noci…malicky je TVUJ!!! takze ty si delej tak, jak uznas za vhodne, jak vis, ze to tobe a malickemu vyhovuje, ona at se klidne zblazni…a nebo at k vam nejezdi, kdyz ji to vadi…

ja mela Filipa tezce kontaktniho- spal s nama v posteli snad do dvou let, ale pres den byl klidne v postylce sam, Mates zas pres den byl nosici (ale naprosto neodlozitelny) a v noci potreboval SVOJI postel a SVUJ klid…kazde ditko je jine…a MY jsme ty mamy, ne nase matky, i kdyz to treba mysli dobre…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
10.12.11 10:37

Máš asi dvě možnosti. Trpělivě přijímat názory své rodiny a pak si stejně dělat po svém, a nebo stanovit hranice a dát najevo, kdo je matka dítěte. Ovšem jak čtu o tvojí mamimnce, je třeba se asi připravit na to, že maminka to možná bude chápat velmi velmi osobně a možná si to přebere i jako pálení mostů. No jo no. Je to na tobě, a vůbec ti to nezávidím. :hug: Ale souhlasím, pokud někdo zasáhl do režimu mých miminek a rozhodil je, to bych taky vraždila a pak si lecdko myslel leccos o hysterické nevděné … tento …

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
248
10.12.11 10:43

bude treba ji to asi klidne, ale durazne vysvetlit. ty jsi mama, ty urcujes pravidla.
a k tomu spinkani, u nas to bylo stejne, mala se tak nejlip vyspala, kdyz jsme mely brisko na brisko, navic ten pocit miminka co se k tobe vine je naprosto uzasnej :andel:
Ja to tak praktikovala cca do pul roku a zadny nasledky to nema, do dnes se tak ke mne rada tuli, ale spi bez problemu ve svy posteli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798
10.12.11 10:44

Já bych ji kopla do hlavy jen by mi sáhla na prso :lol:
To chce tvrdě - nebo ne tvrdě, ale nekompromisně vyjádřit názor. Ty už jsi ustoupila, takže to bude těžší, než kdybys neustoupila nikdy (ale to asi dokáže málokdo…).
U nás bylo nejvíce třecích ploch ohledně příkrmů a posazování/vodění za ruce, ale to jsem si dokázala obhájit. I když Mireček seděl už v půl roce a chodil v devíti měsících a jedl klidně všechno, tak moje Majda ne :P A taky žije, ve třech letech už skoro všechno jí a dokonce i sedí a chodí (ehm, lítá jak poděs).
Tak se nedej, i kdyby z toho měla být hádka, raděj si to vyjasnit a pak se usmířit než celou dobu se jen tak dohadovat a ty návštěvy spíše protrpět než si užívat.

Majda jako miminko spala v postýlce v pohodě, ale teď vždycky v noci přijde a spíme spolu. A kolikrát já nemůžu usnout a čekám, až přijde a přitulí se :oops: :srdce: Tak co teprv malé miminko :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
632
10.12.11 10:57

závidím pevné nervy moje matka byla něco podobného, né až tak moc ale řádně sem jí to vysvětlila ba doknce od nás poslala do pryč…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17609
10.12.11 11:07

Přiznám se, že je pro mě nepředstavitelné, že by v našem domě do naší ložnice v noci přišla máma 8o Ale jestli bych to uměla řešit, to nevím, asi bych další noc zamkla, abych dala najevo, že si tohle nepřeju, protože oponovat mámě mi moc nejde :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17609
10.12.11 11:11

A jo už vím, jak bych to řešila (krom toho zamknutí), vrzla bych jí ho do náruče a řekla, že je nevyspalý a já taky, protože se v postýlce nevyspal tak, jak je zvyklý, takže ať ona si chová a já jdu dospat ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hanka1
10.12.11 11:23

docela obdivuju tveho manzela ze nevylitl a mamku neposlal do riti, jako vlezt mi mama v noci do loznice, kde spim s manzelem, tak to by byla teda Italie…

Mne to jednou udelala tchyne - spala u nas v obyvaku, protoze druhy den hlidala brzo od rana, kdy jsem musela jit na odbery a ja rano si uzivam chvilku s malou v posteli, ona bez klepani vleze do loznice a pronese „co se tady valite, ty uz bys mela jit“ - do me ti vjel takovej vztek, ze to teda litalo.

jako musis byt asertivne nasertivni, je to tvoje dite, ty si za nej zodpovedna, ty ho vychovavas a ty si to budes delat podle svyho a tecka. Nediskutovat, at se treba urazi, ono je to prejde, jestli stoji o to videt vnouce… :zed:

• Citovat
  • Upravit
101646
10.12.11 11:35

Teda, obdivují že si nevylítla a neposlala mámu na 3 doby do háje…

• vlézt v noci do ložnice, to by mi nevadilo, máme otevřené dveře neb tam courá pes
  • ale dotknout se mi peřiny, když jasně řeknu, že malý spinká a nechci ho budit, no to už by po 10 vteřinách nespal v daném bytě vůbec nikdo :oops:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5575
10.12.11 12:18

Všem díky za příspěvky :kytka:
Já prostě mamce nedokážu říct skoro nic. A to mám jinak hubu prořízlou. Bydlí dost daleko, tak to těch pár dní vždy snesu. Ale dnes mně teda naštvala a už jsem jí to řekla, že je malý nevrlý proto, že se nevyprděl a neprospal(pláče od rána a prý zda mu není zima :zed: ).
Barča :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
10.12.11 13:26

Barčo, tím spíš bys to měla řešit, aby ta návštěva byla příjemná pro obě strany. A napadlo mě, teď jde jen o oblíkání a chování, ale až bude dítko větší, co bude pak. Co když tvoje máma tvoje dítě uhodí, když nešla pro ránu daleko ani v tvém dětství? Já bych zkrátka chtěla, aby respektovala, co řeknu, abych se pak vyhnula nějakým horším situacím, nemluvě o tom, že až bude Maxík víc vnímat, tak vycítí neshodu mezi tebou a babičkou, asi pak nebude moc dobrý se před ním dohadovat, co tvoje máma může a co ne. Tohle se samo od sebe nezlepší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová