Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
No ani neviem, čo ti napísať.
Predpokladám, že keď sa niekto takto sťažuje na niekoho iného, je to vždy len pohľad z jednej strany a tá druhá strana problém vidí samozrejme úplne inak. Ale i z tvojho pohľadu je pomerne jasné, že vzťah s tchýní z tvojej strany tiež nebol úplne kóšer, akoby si si od začiatu povedala, že ju nemáš rada, a urobila všetko preto, aby to tak i dopadlo.
Z toho, čo píšeš, mi nie je vôbec zrejme, že by tvoj manžel tak strašne uprednosťnoval svoju matku. Je to jeho matka, a občas sa jej venovať proste bude, to je snáď normálne. A s chalupou? S nehnuteľnosťou vždy preberáš určité záväzky, z toho sa nevyvlečieš… To, že jej manžel platí elektriku i alarmy - je to tak trochu nezvyčajné, to uznávam, ale zase, je to jedna strana mince, a tá druhá by trebárs povedala, že on a tam zase niečo udržuje… ![]()
A že si naštvaná, že nemôžeš do obchoďáku, pretože sa vám možno niekto vlúpal do chalupy… no čo dodať? ![]()
Ono to není až tak o tom obchoďáku,ale spíš jde o to,že něco někomu za života dá,starej se,ale já tam budu bydlet a užívat si v podstatě zadarmo venkovského bydlení. To byl spíš ten záměr,proč se bouřím a proč nadávám. Takhle to mohla nechat doběhnout do fáze dědictví a pak se uvidí,kdo má a nemá zájem. Já to beru jako dar,který není darem,ale okovem
Tak mám zprávy-planný poplach
,jako minule. Nebylo nám bez mobilů a alarmů lépe?
Keď ono to všetko so všetkým súvisí, a ty si to i celé napísala, takže asi si uvedomuješ, že problém nie je len v tom, kto býva na chalupe a kto tam platí elektriku. To je v podstate prkotina a celá závisí na dohode medzi majiteľom nehnuteľnosti a nájomcom, a ak čítam dobre, ty nie si ani jedno z toho. Aj keď si viem predstaviť, že ťa to štve.
A inak áno, dar (hlavne ak je darom vec) nie je len o užívaní si, ale i o povinnostiach.
Takže teraz neviem, prečo si vlastne diskusiu založila, pretože nemáš rada tchýni, alebo preto, že býva v maželovej chalupe a neplatí elektrinu?
jpichova píše:
Ono to není až tak o tom obchoďáku,ale spíš jde o to,že něco někomu za života dá,starej se,ale já tam budu bydlet a užívat si v podstatě zadarmo venkovského bydlení. To byl spíš ten záměr,proč se bouřím a proč nadávám. Takhle to mohla nechat doběhnout do fáze dědictví a pak se uvidí,kdo má a nemá zájem. Já to beru jako dar,který není darem,ale okovem
no… myslim ze chyba je na obou stranach - myslim ze ty nejsi - z toho co pises - vubec tolerantni clovek, je to proste mama tvyho muze, at chces nebo ne vychovala ho ona a ty ho milujes nebo ne - proste jeho rodina k nemu patri.
Myslim ze jsi taky udelala spoustu chyb a ne uplne koser veci.. hlavne je to babicka tvych deti a timhle jim uctu k lidem moc nevstipis … jen doufej ze se k tobe jednou nebudou taky tak chovat ![]()
zase z dedictvi by jsi platila dan, a kdyby vam nedala nic nebo jste pak vyplaceli manzelova sourozence, mozna by to pro vas bylo horsi ne? pomoct na stari svym rodicum je pro me teda samozrejmost…
ona - je to ucitelka no, kazdej ma svy, asi se neumi smirit s tim ze je syn s tebou a jestli ma nejaky psychicky problemy, tak to je tezky neco hodnotit…
tak jed na nakup sama, co je na tom ![]()
mmch vubec nepises o sve rodine, s nimi vychazis? tak dej treba deti hlidat jim at muzes do mesta…
Navíc ona neplatí ani opravy baráku a že jich je za poslední půl rok dost,takže o udržování se nedá mluvit,ale když on chce udělat něco na svůj způsob,nebo nedejbože vypěstovat vlastní brambor,musí tam jet zalévat,protože ona je naštvaná,že si dovolil a tak mu to z principu nezaleje.
Ano je to jedna strana mince,ale tahle osoba nemá kamarády,nemá nikoho z rodiny,kdo by ji měl rád,tak asi nejsem sama,kdo o tom takto smýšlí, Tím spíš,že nás to krátí o už tak zúžený rozpočet.
beruska2× píše:jpichova píše:
Ono to není až tak o tom obchoďáku,ale spíš jde o to,že něco někomu za života dá,starej se,ale já tam budu bydlet a užívat si v podstatě zadarmo venkovského bydlení. To byl spíš ten záměr,proč se bouřím a proč nadávám. Takhle to mohla nechat doběhnout do fáze dědictví a pak se uvidí,kdo má a nemá zájem. Já to beru jako dar,který není darem,ale okovemno… myslim ze chyba je na obou stranach - myslim ze ty nejsi - z toho co pises - vubec tolerantni clovek, je to proste mama tvyho muze, at chces nebo ne vychovala ho ona a ty ho milujes nebo ne - proste jeho rodina k nemu patri.
Myslim ze jsi taky udelala spoustu chyb a ne uplne koser veci.. hlavne je to babicka tvych deti a timhle jim uctu k lidem moc nevstipis … jen doufej ze se k tobe jednou nebudou taky tak chovat
zase z dedictvi by jsi platila dan, a kdyby vam nedala nic nebo jste pak vyplaceli manzelova sourozence, mozna by to pro vas bylo horsi ne? pomoct na stari svym rodicum je pro me teda samozrejmost…ona - je to ucitelka no, kazdej ma svy, asi se neumi smirit s tim ze je syn s tebou a jestli ma nejaky psychicky problemy, tak to je tezky neco hodnotit…
tak jed na nakup sama, co je na tom
mmch vubec nepises o sve rodine, s nimi vychazis? tak dej treba deti hlidat jim at muzes do mesta…
S mojí mámou si denně volám,ale je 250km daleko. On poslouchá hovory své matky s uchem od telefonu daleko,naštvaný výraz… Já bych o chalupu nestála a manžel ji chce po smtri také prodat.
Nechovám se košer,to určitě ne,ale na hrubý pytel hrubá záplata. Je mi jasné,že kdo nezažil nepochopí,ale s psychopatem,který navíc odmítá brát léky je to holt těžký
proc by platila opravy na vasem baraku? nezlob se ale to bych nedelala taky… pokud se o to stara v ramci jejich treba i fyzickych moznosti - je tam poradek, poseka travu nebo tak.. tak to povazuju za dostatecny…
a brambory se nezalevaji
teda nasi je pestovali asi 25 let a nepamatuju si, ze by jsme to nekdy delali ![]()
No, nezávidím ti, „jpichova“
S jedním takovým, jinak ale naprosto úchvatným mužem jsem se rozešla poté, co jsem to konzultovala s psycholožkou a ta mi na moji naději, že budoucí tchýně třeba brzy zemře odpověděla, že v tom případě se moje pozice ještě stíží - protože ona bude po smrti v jeho očích svatá…
Ty s ním máš už dvě děti, takže rada, ať okamžitě odejdeš, není na místě.. Já v tomhle vyrůstala od dětství, bába s dědou žili o patro nad námi v jejich domě, takže mamka měla nesmyslný pocit, že jim za něco vděčí a oni dokázali mamku s taťkou tak úžasně štvát proti sobě, že jsem si to už na základce samama uvědomovala, moje láska vůči nim se pomalu začala vytrácet a já naše prosila, ať se rozvedou, aby byl konečně klid.. ![]()
Myslím si, že nikdo z nás ti kloudnou radu nedá, protože na tu si musíš přijít sama - takže doporučuji, zajdi si za psycholožkou (v každém městě existuje zdarma „poradna pro manželství a mezilidské vztahy), která ti pomůže udělat si v hlavě pořádek tak, abys sama dokázala najít nejvhodnější řešení - nebude ti říkat "udělejte tohle, tohle nedělejte“, jenom ti vysvětlí, proč se třeba manžel takhle chová, kam to může vést, jaké jsou možnosti… Prostě narozdíl od nás má zmapované lidské chování, takže ví..
Hodně sil a štěstí, ať se vaše situace zklidní a manžel pochopí, že jeho rodina už není maminka, ale ty a jeho děti.. A že pravidla respektu jsou vždy oboustranná..
Nicméně jedna věc přeci jen - čím víc budeš proti tchýni před ním nasazovat, tím spíš ji bude hájit.. Je to jeho milovaná maminka a on je v tomto směru přerostlý rozmazleneček, co si ještě nepřestřihl pupeční šňůru, takže brojením proti ní si akorát popouzíš proti sobě i jeho… Bohužel.
beruska2× píše:
proc by platila opravy na vasem baraku? nezlob se ale to bych nedelala taky… pokud se o to stara v ramci jejich treba i fyzickych moznosti - je tam poradek, poseka travu nebo tak.. tak to povazuju za dostatecny…a brambory se nezalevajiteda nasi je pestovali asi 25 let a nepamatuju si, ze by jsme to nekdy delali
No právě,kdyby ho nedala jemu jako danajský dar,tak musí vše platit ona. Takhle ho má on,nemůže s ním nic udělat,ani jezdit na víkendy a jen platí. Brambor byl příklad,mmch ona si svoje zajele ![]()
Bohužel se vykřesala z mrtvice?
Dal přednost kontrole domu před nákupy?
Po rozchodu jsi měla dva milence, pak se vrátíš a myslíš, že to pro ni je automatické, odpustit? Že nemá právo se zlobit?
Zakazuješ ji vstup k vám do bytu?
Opravdu si myslíš, že je chyba JEN na její straně? Každá mince má dvě. Promiň, nesoudím Tebe, ale rozhodně ani ji… Nemůžu napsat, že je ona psychopat, bohužel.
Suma sumárum, ona na chalupě neplatí nic. Ani korunu…jo a telefon,no hádejte,kdo platí. Já spravuji účty a on se ptá kolik měl za tento mésíc,po zjištění částy jen řekne-komu to ta máma pořád volá?
no tak to se ti vůbec nedivím… ![]()
já se naštestí s mojí tchýní vůbec nestýkáme a manžel taky ne.
jpichova píše:beruska2× píše:No právě,kdyby ho nedala jemu jako danajský dar,tak musí vše platit ona. Takhle ho má on,nemůže s ním nic udělat,ani jezdit na víkendy a jen platí. Brambor byl příklad,mmch ona si svoje zajele
proc by platila opravy na vasem baraku? nezlob se ale to bych nedelala taky… pokud se o to stara v ramci jejich treba i fyzickych moznosti - je tam poradek, poseka travu nebo tak.. tak to povazuju za dostatecny…a brambory se nezalevajiteda nasi je pestovali asi 25 let a nepamatuju si, ze by jsme to nekdy delali
a az hednou nebude, tak chatu prodate nebo bude vase - to je neco za neco, investujete prece do svyho… pokud ti tak vadi jak se manzel chova i jeho rodina, tak promin ale nechapu proc ses k nemu teda vracela ![]()
Nikoliv milence,ale matce. A já už dneska nemůžu,brečím jak želva a jsem tvrdě nasr…
Svoji tchyni nenávidím-nemám sílu vše vypisovat a tak kopíruji již jednou psané zde na emimi.
Ahoj spolutrpitelky,
mám tchýni paní učitelku ZŠ s Karlovou univerzitou,jak každému na potkání ráda vypráví. To asi mluví za vše. Navíc má nervy v pr… z těch děcek a dostala i mrtvici asi před 15 lety,bohužel se vykřesala,je psych.labilní. Od počátku mě neměla ráda a když jsem otěhotněla,málem nás zabila pohledem,ale pak se přemohla a zářila jak sluníčko.
Bydleli jsem u nich v bytě,oni s dědou na chalupě. Když měla přijet dělala jsem že spím,pak jsem kolikrát i jela radši ven,abych ji neviděla. Její návštěvy se zvyšovaly i 2× do týdne. Podle její nálady mě buď láskou snědla a nebo nenáviděla k smrti,třeba nepozdravila,brečela u malé že ji už nikdy neuvidí. A já řekla dost-teda jen vnitřně a sjedlala si návrat do práce,do jiné pobočky u našich v jiném městě. přestěhovala jsem se,měla pokoj. to že se mi málem rozbilo manželství je jiná kapitola. on stál za matkou a věty typu-nevím jak ty ale já budu trávit vánoce s rodiči a dcerkou na chalupě. našla jsem si milence,jednoho,pak druhého a pak od manžela na rok odešla. Nakonec jsem se vrátila,nastěhovali se do novýho bytu,který se na hypošku stavěl během našeho odloučení a pořídili si druhé mimi. Tchýně mi řekla,že mi jako odpouští,že jsem manžela opustila,ale že pokud to udělám příště dá mi do držky-její slova. Pak jsem se od učitelky v MŠ dozvěděla,že se na mě informuje,jak chodí dcera oblékaná,zda pro ni chodím včas apod a že ji chce získat do své péče. Byla jsem těhu 31 tt a to mě dostalo tak na kolena,že jsem skončila v nemo a ve 35tt jsem porodila Honzíka. Mám v mysli,že je to její vina a nikdy ji to neodpustím. Holka šla v září 2010 do první třídy a ona u toho jako býv.úča samo nesměla chybět. Malý měl už přes měsíc a ona ho ještě neviděla. Tak na ulici nám s pláčem řekla,že je ráda,že jsme ji ho ukázali aspoň na ulici a já po ní vyštěkla,že si za to může sama-píča. Buď mě neslyšela a nebo nechtěla slyšet. Nakonec jsem ji potkala v buse,milá,málem mě líbala a že si koupila legitku na MHD a bude jezdit vozit. Sem se doma tak nasr…,že jsem ji to všechno napsala do sms a že ji nikdy už nechci vidět a že když děti tak jedině u ní v bytě,k nám nikdy apod. Vánoce strávila se svojí dcerou a její rodinou,kteří ji taky nemusí,ale po smrti dědy jim dala auto,tak hráli hodné děti. No blíží se další vánoce a já jsem opět bezstarostná a v klídku,protože takovou zmiji doma prostě nechci. Holky,manža nestál tenkrát při mě a málem byl i rozvod,ale pak asi nějak pochopil či co. Lecos mu řekl i švagr. Jen občas nějaká zpráva se doma zableskne a já to buď ignoruji a nebo se trochu chytneme. Jediné co mě ještě štve jsou ty její telefonáty dcerce 2×-3× týdně. Manžel je slaboch,bojí se jí,je to dirigent,ale mé je táááááákhle bába u ..... Je jí 66 a já čekám na den D,to můj manžel vstane z popela jako bájný Phoenix a bude to uplně jiný člověk.
Hodně sil s tchýněma
Manžel dostal od matky chalupu,no dostal,raději ji rychle v 18-ti napsala jemu než své dceři,která už v té době přemýšlela nad prodejem. Nechala si tam věcné břemeno a na chalupě od jara do podzimu bydlí. Poslední 2 roky,jinak tam bydleli celoročně i s tchánem,který umřel. Manžel platí vše,od elektriky,kterou oni spotřebovánají,po domovní daň-což pochopím,ale tu elektriku nikdy
. Tím,že se nekamarádíme,tak tam nejezdím a ani jezdit nesním,protože ona zase nesmí k nám. Manžel nechal na naše náklady /20tis./nainstalovat alarmy a čidla proti vloupání a od příštího roku plánuje i zabezpečení pultem centrální ochrany a policie.
A proč brečím? Dneska po měsící jsme byli domluveni,že konečně s děckama pojedeme do obchoďáku nakupovat. Už jsem měsíc nikde nebyla a potřebuju plno věcí pro malého,i se pokoukat co kde mají a i vánoční výzdoba mě celkem zajímá. Manžel jako standartně každý víkend jezdí na pár hodinek do práce zkontrolovat,jestli to jde i bez něj a pak jsme chtěli vyjet. Jenže vrátil se domů a telefon-čidlo zaznamenalo vniknutí do objektu. Tak hned panika,naštvanost a nadějě,že matka zná sousedku,která by mohla juknout,jestli něco nevidí. Volá matce,ať ji zavolá,ona se kroutí,prý že neví,že je to blbý apod. Tak mu dává číslo na člověka,kterého on nezná…Volá jí a ta nic nevidí.
No a začíná hádka,že je to všechno na hov…,že tam zase pojede hodinu a pak zpátky,nikde nic nebude apod. Výtka,že z toho nic nemáme,že akorát platíme a že si ji měla raději narvat do pr…a my mohli mít pokoj. Prý je to moje vina,že se s ní nebavím. Ale já si říkám,proč bysme tam nemohli jezdit třeba na týden,ona by zůstala v Praze. Nebo to jí bude dělat do smrti blbce a hradit ji její skoro celoroční pobyty na venkově. Nelíbí se mi to a tak místo nákupů budu sedět doma,řvát a čekat s čím příjde domů,kolik nás budou stát vykopnuté dveře a zničený např.nábytek. Mám vztek a NENÁVIDÍM jí.