Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
ahojte
mám dotaz..jsem z toho už jelen.. Moje dcera bude mít v unoru 4 roky/ted v září 3,5/. Ale protože nebylo ve školce v našem městě tento rok místo
a musela chodit do školky ve vzdálené vesnici. Od září ji ale již přijmou do školky v našem městě,ale je místo zase jen v uplně prvním ročníku školky /protože tam zkrátka nechodila minulý rok-je nová/. její stejně staré kamarádky a dokonce i děti mladší než je ona budou chodit o rok výš /protože v té školce už jeden rok absolvovali/. Jak to bude při nástupu do školy? V kolika letech ji tam vemou/ptám se jako pako,ale ředitelka mě odbyla,neměla čas
nastoupí v 6,5 letech? neposune se jí nástup do školy? Je hodně dopředu oproti vrstevníkům,nic bude zase jakoby v prvním ročníku školky. JDE MI HLAVŇĚ O PŘEDŠKOLNÍ ročník, aby ho ho nepřeskočila a nešla rovnou do školy bez nějaké přípravy už z druhého ročníku školky.Pokud je v únoru,tak by měla nastoupit v kolika letech? Díky moc,já už jsem z toho jelen
a školkám už rozumím opravdu čím dál míň
Kdy šly do školy vaše děti?
Předškolní třída by měla být jen jedna.Určitě jí nemůže přeskočit,jsou pro ni jiná pravidla.„Neplatí se školkovné atd.“Do školy může jít bud v šesti nebo sedmi letech to je na rodičích,nikdo jiný ti to zakázat nemůže.
Ve skolce to neni jako ve skole, prvni, druha treti trida atd., proste deti, ktere uz do skolky chodily, tak maji svuj kolektiv a deti, ktere nastoupi nove tak si vytvori zase svuj, tak to funguje pokud jsou tridy smisene vekove. Do skoly nastoupi normalne v tech 6,5 letech, pokud nebude mit z nejakeho duvodu odklad.
děkuju za odpověd,mě jde právě hlavně o ten předškolní ročník-pokud v těch třídách,kam by ted správně měla věkově chodit, není místo ted,jak ji tam šoupnou potom?
nebo ji nehají bez předškolního..nevím ![]()
Může jít do školy klidně z předposlední třídy.
Rozhodující je věk - a hlavně - o všem rozhoduješ ty jako rodič.
Teoreticky by ji mohli i v posledním „jejím“ roce školky šoupnout mezi ty předškoláky.. Každá školka to má jinak.
Kamarádka třeba učí ve školce, kde jsou všechny třídy naprosto smíšené - a s předškoláky se pracuje „izolovaně“ extra, když si ti menší hrajou, a tak podobně
sanelka píše:
děkuju za odpověd,mě jde právě hlavně o ten předškolní ročník-pokud v těch třídách,kam by ted správně měla věkově chodit, není místo ted,jak ji tam šoupnou potom?nebo ji nehají bez předškolního..nevím
sanelko - uklidním tě. v naší školce jdou některé dětičky z předposlední třídy, a některé zase z poslední.
Ale rozhodně se všemi dělají to, co má umět ten předškolák. Taky závisí na místech ve školce.
Někdy se paní učitelky „prohodí“, a ta jejich z mladšího vezme to dítě a jde s ním do starších, tam spolu dělají tu „vzdělávací“ část… ale ono to tak horký neni
![]()
Celkově… si myslim že se dneska děsně řeší předškoláci a jejich zralost, ale co se potom děje na druhým stupni ZŠ, to už jako nikoho tolik nepálí -
![]()
já vím,já jsem hrozná v tomhle:-D řeším pro někoho malichernosti
mě totiž všechno zajímá okolo dcery,další dítě už u nás nebude
,tak se snažím dozvědět se co nejvíc.njn– protože dcerka už nejenom čte,ale i píše,tak mě to zajímalo,jak se tam věnují dětem v tomto, ale bylo i řečeno,že až v předškolním ročníku..
/to by nevadilo,ale aby tam vubec chodila/ ted v tom nejnižším ročníku asi většinu času proštěká s nejmenšími
co už…
sanelka píše:
já vím,já jsem hrozná v tomhle:-D řeším pro někoho malichernostimě totiž všechno zajímá okolo dcery,další dítě už u nás nebude
,tak se snažím dozvědět se co nejvíc.njn– protože dcerka už nejenom čte,ale i píše,tak mě to zajímalo,jak se tam věnují dětem v tomto, ale bylo i řečeno,že až v předškolním ročníku..
/to by nevadilo,ale aby tam vubec chodila/ ted v tom nejnižším ročníku asi většinu času proštěká s nejmenšími
co už…
né - to jsem vůbec (opravdu) nemyslela proti tobě. Já se taky o všechno zajímám, všechno si zjišťuju.
(Jen jsem si tak posteskla, že některé děti jsou doslova „mořeny“ takovými těmi pracovnicemi z pedagogicko-psychologické poradny - a rodiče jsou bulíkování k odkladu, když je to někdy fakt zbytečný
)
..no ale zaplatpánbuh,že ji vubec vzali/málo míst/..jsem samozřejmě ráda i za toto-asi tak ![]()
Zkrátka - jsem z toho pochopila, že máš strach, jak to bude s tím posledním ročníkem…
Takže - odklad kvůli tomu nedostanete a ono se to potom časem nějak přepytlíkuje - uvidíš.
Však říkám - od nás šly některé děti z poslední, jiné z předposlední.
Číst a psát umět nemusí - mělo by mít správný úchop tužky… znát barvy, pár čísel, kde je vpravo, kde je vlevo, nahoře, dole, nad, pod, vedle… a tak. (prostorová orientace)
Ujasnit si, co je „rodina“, namalovat panáčka s plus mínus nějakými detaily (těch všeobecně proklamovaných pět prstů ani někdy není potřeba… a dítě je zralé. Není to absolutní!)
sanelka píše: ..no ale zaplatpánbuh,že ji vubec vzali/málo míst/..jsem samozřejmě ráda i za toto-asi tak
no vidíš a ta poslední třída se potom vyřeší.
To bude záležet, jak to mají zařízené v téhle konkrétní školce… U nás to třeba tak přeskupují, že některé děti jsou v některém ročníku jakoby dvakrát… že tam „zůstanou“, a jiné se stěhují dál. To všechno závisí na počtech a věku - a taky třeba někteří rodiče dají odklad, zůstane tam víc dětí, než se předpokládalo, a zase se všechno mění…
děkuju za rady
!!!k tomu odkladu.. u nás hrůza-mělo u nás odklad polovina dětí ze 2 ročníků předškolních. Nevzali tedy celkem 48 dětí do školky,takže já můžu ještě mluvit o štěstí,že tam jsme…ty odklady jsou ted nějak trendy? nebo o co jde? chjo-proto pak nejsou místa-neuvolní se místo ve spodních ročnících.. ![]()
Taky me ty hromadne odklady stvou, ja zas chtela dat dite o neco driv do skoly(je rijnova), ale nedala, protoze by byla o dav roky mladsi kvuli velkemu mnozstvi odkladaku…
takze se dalsi rok nudi ve skolce…
U nas je bezne, ze deti vezmou az ve ctyrech letech, takze treba letos byly predskolni tridy dve - v jedne byly deti ktere sly normalne ve trech a vice a ten dalsi rok bylo vic mist, vzali vic deti, takze dali do jedne tridy ty starsi a do druhe ty mladsi(a ti starsi jsou ted druha trida predskolaku, protoze jsou vekem nastejno s tridou triletych, ktere vzali o rok driv)
Vlastne se to tak strida vzdycky ob rok, jeden rok berou jednu tridu deti, druhy dve, takze jeden rok je jedna trida predskolaku a dalsi dve tridy.
Moje mladsi dcera bohuzel bude trileta zrovna v roce, kdy budou brat jen jednu tridu, tak se modlim… ![]()
Jeden rok dokonce bylo tolik predskolaku(spis odkladaku), ze byly predskolni tridy tri(z peti) a taky se to nejak zvladlo…
Jo.
troufam si říct, že jsem odklady „trendy“.
Ovšem nechápu, kdo a za jakým účelem na to tlačí. Já jsem se u nás ve školce okamžitě vzpříčila, jakmile na to přišla řeč.
Už jsem o tom chtěla založit diskusi, dokonce… ale bojim se bitky.
A jakmile člověk řekne „naše malá jde do první třídy“ - tak okamžitě následuje obligátní otázka „A BUDETE DÁVAT ODKLAD?“ - ne! nebudem.
Nevím, proč se na to každý automaticky ptá - normální je jít do školy, odklad by měl bejt totální nouzovka!!
A nejen kvůli počtu dětí ve školce (ačkoli… i kvůli tomu je to potom na prd!)
Mně se líbilo, jak u nás „ukuli“ jedny rodiče, aby ten odklad dali.
Chápu, že někdy je skutečně nutný - ale proč dávat kvůli kravinám.
Paní z ped-psych poradny doporučila odklad, (ačkoli s vyšetřením souhlasí rodiče. Jejich smůla!) že prý holčička má „krátkodobou pozornost“, že je hrrr a do všeho se hrne, nevydrží a neposedí.
Takže holčička - šikovná, úžasně výtvarně nadaná, bez vad řeči, s perfektní myslivnou - zůstala trčet rok ve školce.
a teď? Po odkladu?? co asitak má: krátkodobou pozornost, do všeho je hrr, nevydrží a neposedí, akorát až budou jednou všichni maturovat, tak jí bude už dvacet.
Úžasnej výsledek vopravdu.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.