Ach ta školka

429
5.7.11 12:10

ach ta školka

ahojte :) mám dotaz..jsem z toho už jelen.. Moje dcera bude mít v unoru 4 roky/ted v září 3,5/. Ale protože nebylo ve školce v našem městě tento rok místo :cert: a musela chodit do školky ve vzdálené vesnici. Od září ji ale již přijmou do školky v našem městě,ale je místo zase jen v uplně prvním ročníku školky /protože tam zkrátka nechodila minulý rok-je nová/. její stejně staré kamarádky a dokonce i děti mladší než je ona budou chodit o rok výš /protože v té školce už jeden rok absolvovali/. Jak to bude při nástupu do školy? V kolika letech ji tam vemou/ptám se jako pako,ale ředitelka mě odbyla,neměla čas :-? nastoupí v 6,5 letech? neposune se jí nástup do školy? Je hodně dopředu oproti vrstevníkům,nic bude zase jakoby v prvním ročníku školky. JDE MI HLAVŇĚ O PŘEDŠKOLNÍ ročník, aby ho ho nepřeskočila a nešla rovnou do školy bez nějaké přípravy už z druhého ročníku školky.Pokud je v únoru,tak by měla nastoupit v kolika letech? Díky moc,já už jsem z toho jelen :think: :lol: a školkám už rozumím opravdu čím dál míň :zed: Kdy šly do školy vaše děti?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7782
5.7.11 12:15

Předškolní třída by měla být jen jedna.Určitě jí nemůže přeskočit,jsou pro ni jiná pravidla.„Neplatí se školkovné atd.“Do školy může jít bud v šesti nebo sedmi letech to je na rodičích,nikdo jiný ti to zakázat nemůže.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14210
5.7.11 12:15

Ve skolce to neni jako ve skole, prvni, druha treti trida atd., proste deti, ktere uz do skolky chodily, tak maji svuj kolektiv a deti, ktere nastoupi nove tak si vytvori zase svuj, tak to funguje pokud jsou tridy smisene vekove. Do skoly nastoupi normalne v tech 6,5 letech, pokud nebude mit z nejakeho duvodu odklad.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
429
5.7.11 12:20

děkuju za odpověd,mě jde právě hlavně o ten předškolní ročník-pokud v těch třídách,kam by ted správně měla věkově chodit, není místo ted,jak ji tam šoupnou potom? :think: nebo ji nehají bez předškolního..nevím :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1837
5.7.11 12:22

Může jít do školy klidně z předposlední třídy.

Rozhodující je věk - a hlavně - o všem rozhoduješ ty jako rodič.

Teoreticky by ji mohli i v posledním „jejím“ roce školky šoupnout mezi ty předškoláky.. Každá školka to má jinak.

Kamarádka třeba učí ve školce, kde jsou všechny třídy naprosto smíšené - a s předškoláky se pracuje „izolovaně“ extra, když si ti menší hrajou, a tak podobně

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1837
5.7.11 12:25
sanelka píše:
děkuju za odpověd,mě jde právě hlavně o ten předškolní ročník-pokud v těch třídách,kam by ted správně měla věkově chodit, není místo ted,jak ji tam šoupnou potom? :think: nebo ji nehají bez předškolního..nevím :think:

sanelko - uklidním tě. v naší školce jdou některé dětičky z předposlední třídy, a některé zase z poslední.
Ale rozhodně se všemi dělají to, co má umět ten předškolák. Taky závisí na místech ve školce.

Někdy se paní učitelky „prohodí“, a ta jejich z mladšího vezme to dítě a jde s ním do starších, tam spolu dělají tu „vzdělávací“ část… ale ono to tak horký neni :-) :-) :-)

Celkově… si myslim že se dneska děsně řeší předškoláci a jejich zralost, ale co se potom děje na druhým stupni ZŠ, to už jako nikoho tolik nepálí - :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
429
5.7.11 12:39

já vím,já jsem hrozná v tomhle:-D řeším pro někoho malichernosti :-) mě totiž všechno zajímá okolo dcery,další dítě už u nás nebude :oops: ,tak se snažím dozvědět se co nejvíc.njn– protože dcerka už nejenom čte,ale i píše,tak mě to zajímalo,jak se tam věnují dětem v tomto, ale bylo i řečeno,že až v předškolním ročníku.. :think: /to by nevadilo,ale aby tam vubec chodila/ ted v tom nejnižším ročníku asi většinu času proštěká s nejmenšími :lol: co už…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1837
5.7.11 12:40
sanelka píše:
já vím,já jsem hrozná v tomhle:-D řeším pro někoho malichernosti :-) mě totiž všechno zajímá okolo dcery,další dítě už u nás nebude :oops: ,tak se snažím dozvědět se co nejvíc.njn– protože dcerka už nejenom čte,ale i píše,tak mě to zajímalo,jak se tam věnují dětem v tomto, ale bylo i řečeno,že až v předškolním ročníku.. :think: /to by nevadilo,ale aby tam vubec chodila/ ted v tom nejnižším ročníku asi většinu času proštěká s nejmenšími :lol: co už…

né - to jsem vůbec (opravdu) nemyslela proti tobě. Já se taky o všechno zajímám, všechno si zjišťuju.

(Jen jsem si tak posteskla, že některé děti jsou doslova „mořeny“ takovými těmi pracovnicemi z pedagogicko-psychologické poradny - a rodiče jsou bulíkování k odkladu, když je to někdy fakt zbytečný :-( )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
429
5.7.11 12:41

..no ale zaplatpánbuh,že ji vubec vzali/málo míst/..jsem samozřejmě ráda i za toto-asi tak :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1837
5.7.11 12:43

Zkrátka - jsem z toho pochopila, že máš strach, jak to bude s tím posledním ročníkem…

Takže - odklad kvůli tomu nedostanete a ono se to potom časem nějak přepytlíkuje - uvidíš.
Však říkám - od nás šly některé děti z poslední, jiné z předposlední.

Číst a psát umět nemusí - mělo by mít správný úchop tužky… znát barvy, pár čísel, kde je vpravo, kde je vlevo, nahoře, dole, nad, pod, vedle… a tak. (prostorová orientace)

Ujasnit si, co je „rodina“, namalovat panáčka s plus mínus nějakými detaily (těch všeobecně proklamovaných pět prstů ani někdy není potřeba… a dítě je zralé. Není to absolutní!)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1837
5.7.11 12:44
sanelka píše: ..no ale zaplatpánbuh,že ji vubec vzali/málo míst/..jsem samozřejmě ráda i za toto-asi tak :-)

no vidíš a ta poslední třída se potom vyřeší.
To bude záležet, jak to mají zařízené v téhle konkrétní školce… U nás to třeba tak přeskupují, že některé děti jsou v některém ročníku jakoby dvakrát… že tam „zůstanou“, a jiné se stěhují dál. To všechno závisí na počtech a věku - a taky třeba někteří rodiče dají odklad, zůstane tam víc dětí, než se předpokládalo, a zase se všechno mění…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
429
5.7.11 12:45

děkuju za rady :-) !!!k tomu odkladu.. u nás hrůza-mělo u nás odklad polovina dětí ze 2 ročníků předškolních. Nevzali tedy celkem 48 dětí do školky,takže já můžu ještě mluvit o štěstí,že tam jsme…ty odklady jsou ted nějak trendy? nebo o co jde? chjo-proto pak nejsou místa-neuvolní se místo ve spodních ročnících.. :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35326
5.7.11 13:27

Taky me ty hromadne odklady stvou, ja zas chtela dat dite o neco driv do skoly(je rijnova), ale nedala, protoze by byla o dav roky mladsi kvuli velkemu mnozstvi odkladaku…
takze se dalsi rok nudi ve skolce…

U nas je bezne, ze deti vezmou az ve ctyrech letech, takze treba letos byly predskolni tridy dve - v jedne byly deti ktere sly normalne ve trech a vice a ten dalsi rok bylo vic mist, vzali vic deti, takze dali do jedne tridy ty starsi a do druhe ty mladsi(a ti starsi jsou ted druha trida predskolaku, protoze jsou vekem nastejno s tridou triletych, ktere vzali o rok driv)
Vlastne se to tak strida vzdycky ob rok, jeden rok berou jednu tridu deti, druhy dve, takze jeden rok je jedna trida predskolaku a dalsi dve tridy.
Moje mladsi dcera bohuzel bude trileta zrovna v roce, kdy budou brat jen jednu tridu, tak se modlim… :roll:
Jeden rok dokonce bylo tolik predskolaku(spis odkladaku), ze byly predskolni tridy tri(z peti) a taky se to nejak zvladlo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1837
5.7.11 13:47

Jo.
troufam si říct, že jsem odklady „trendy“.
Ovšem nechápu, kdo a za jakým účelem na to tlačí. Já jsem se u nás ve školce okamžitě vzpříčila, jakmile na to přišla řeč.
Už jsem o tom chtěla založit diskusi, dokonce… ale bojim se bitky.

A jakmile člověk řekne „naše malá jde do první třídy“ - tak okamžitě následuje obligátní otázka „A BUDETE DÁVAT ODKLAD?“ - ne! nebudem.
Nevím, proč se na to každý automaticky ptá - normální je jít do školy, odklad by měl bejt totální nouzovka!!
A nejen kvůli počtu dětí ve školce (ačkoli… i kvůli tomu je to potom na prd!)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1837
5.7.11 13:50

Mně se líbilo, jak u nás „ukuli“ jedny rodiče, aby ten odklad dali.
Chápu, že někdy je skutečně nutný - ale proč dávat kvůli kravinám.
Paní z ped-psych poradny doporučila odklad, (ačkoli s vyšetřením souhlasí rodiče. Jejich smůla!) že prý holčička má „krátkodobou pozornost“, že je hrrr a do všeho se hrne, nevydrží a neposedí.

Takže holčička - šikovná, úžasně výtvarně nadaná, bez vad řeči, s perfektní myslivnou - zůstala trčet rok ve školce.

a teď? Po odkladu?? co asitak má: krátkodobou pozornost, do všeho je hrr, nevydrží a neposedí, akorát až budou jednou všichni maturovat, tak jí bude už dvacet.
Úžasnej výsledek vopravdu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin