Ach ta školka

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1186
5.7.11 14:04

taky jsem proti nesmyslným odkladům. mám tu dvě kamarádky, mají srpnové děti (kluky) a ti šli do školy tedy v čerstvých šesti letech. (jeden byl dost chytrej, druhej nevím ale měl moc potíží se školkou tak to rodiče zkusili se školou a spokojenost)

u nás ve školce jsou dva odklady, a oprávněné, čili to jde.(z dvaceti dětí)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
5.7.11 20:49

Četla jsem jen zběžně.
Odklady jsou podle mě v dnešní době moda, asi polovina je zbytečných, je to jen moresa líných matek, které se prostě nechtějí s dítětem učit a chtějí si dopřát ještě rok klidu, nic víc :pankac:
Toť názor několika mých známých učitelek prvního stupně. Potom do prvních tříd přicházejí přezrálí chytrolínové, se kterými si ani zkušená učitelka nemůže poradit, protože jsou téměř o dva roky starší než nejmenší žáčci, šestiletí, kteří jsou právě teď ochotni a schopni nasávat informace..
Ti starší se nudí, protože mají na víc..

Oprávněná je podle mě tak polovina odkladů a z referencí vím, že pedagogicko - psychologické poradny začaly u nás bojovat proti zbytečným odkladům..Bohužel, konečné slovo je zatím na rodičích..

Mé dítě je koncem června a pokud nevyvstane vážný problém(neočekávám, udělalo psychologické testy do výběrové předškolní třídy, je nadprůměrně inteligentní), půjde příští rok do školy v 6 letech a 2 měsících..Taky se každý ptá na odklad, ale já kamarádky a mámy kolem v tomto neposlouchám..

Teď k původnímu dotazu: Dost bych to řešila. Ani náhodou bych nechtěla, aby moje šikovné a zralé dítko chodilo do třídy s mladšími dětmi..Nejsem zastáncem ani smíšených tříd. Teď, když se tam občas vyskytují i dvouleté děti, toto uspořádání může uškodit předškolákům, kterým se učitelka nemůže tolik věnovat..
Do školy může jít z jakékoliv třídy ve školce, ale předškolní průprava by být měla..Pokud bude ve třídě, kde se s tímto nepočítá, je to špatně..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
5.7.11 20:56

Druhé dítě mám podzimní. Kdyby byla šikovná - podle názoru nezávislé psycholožky, taky bych ji ráda dala do školy dřív..Ale nedám, protože je velké množství odkladů, proti dětem starší o téměř dva roky by fakt šanci neměla..
Raději se budu snažit přiměřeně rozvíjet její hudební nadání, které už teď vykazuje..
Kdyby psycholožka řekla, že objektivně nemá na to, aby šla do školy před 6 rokem, nikdy bych ji tam nedala..

Já jsem šla do školy s odkladem, z velmi vážných zdravotních důvodů. Ale jak jsem se „otřepala“, hlavu jsem měla v pořádku, dost mě to štvalo. Byla jsem nejstarší ve třídě, připadala jsem si přezrálá. V té době byl fakt odklad vyjímka, po mě byly až podzimní děti..
Ségra je konec července, šla do školy normálně, prospívala s vyznamenáním, studuje vysokou školu.
U nás s rodiny jedna teta šla do školy před 6 rokem, je ale v září, taky má vysokou školu, povoláním učitelka, spoustu vedlejších zájmů aktivit..
Další ségra je taky koncem června, do školy normálně, známky normální na základce i na střední.

Na druhou stranu - letos se stal případ u nás ve městě, kdy bylo dítě vráceno v pololetí z první třídy do školky. Bylo to dítě narozené koncem prázdnin, při nástupu do školy čerstvě šestileté..
Moje babička šla do školy před šestými narozeninami, taky ji vrátili a měla z toho „trauma“ celý život.Ale to byla poválečná doba, třídy rozdělené ještě podle pohlaví. Nevím přesně, jak to tenkrát bylo a babička už není, abych se mohla zeptat :-(

Vše je potřeba pečlivě zvážit, posouzení je silně individuální..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
429
5.7.11 23:13

Moc díky za rady,
co se týče odkladů, tak jsme vesměs za jedno.

Příspěvek upraven 07.10.13 v 20:43

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
6.7.11 08:51

Sanelko, podle toho, co píšeš, máš holčičku dost šikovnou :kytka: Žádné dítě není dokonalé..
Je jasné, že kromě posilování a rozvíjení silných stránek a talentů se musíme snažit rozvíjet i to, co nejde..Tím se řídím i já..
Ale nesouhlasím, že bys ji neměla rozvíjet v malování, pokud jí to jde..Pokud v něčem nadaná není a vy tomu obětujete veškerý volný čas, stejně nedosáhne úspěchů. Jen ji to unaví a otráví, nebude mít radost..

Co se týče základní umělecké školy(výtvarný a hudební obor). U nás berou od 4 let, buď na skupinovou výchovu, je jasné, že v tomto případě musí být dítě zralé i sociálně - přiměřeně poslouchat pokyny, vycházet s vrstevníky, nebo individuální hodiny, které jsou samozdřejmě dražší, ale je tam přítomen i rodič..
U tak malých dětí je to vždy ze začátku na zkoušku, protože ne každé dítě to zvládne..

Co se týče té školky - je rozdíl, pokud je školka koncipována tak, že jsou v ní jen smíšené třídy a průprava se dostane všem předškolákům i v takové třídě nebo jako u vás, že jsou třídy rozdělené podle věku a dcerka bude „níž“ než by odpovídalo věku..
To bych si klidně na učitelku došlápla, podala písemnou stížnost..
U nás je to tak, že jsou třídy převážně smíšené, před předškolním rokem dělá dítě psychologické vyšetření - se souhlasem rodičů..Pokud je „průměrné“ a bez odkladu, zůstává v běžné třídě, pokud je nadprůměrné, jde do předškolní třídy s angličtinou, pokud má odklad nebo se předpokládají nějaké vývojové vady, jde do speciální třídy, kde mu bude věnována speciální péče..
Z mého pohledu jsou na tom vždy lépe předškoláci, kteří se dostanou do nějaké předškolní třídy než ti, kteří jsou „průměrní“ a zůstávají v běžné namíchané třídě, kde jsou i dvouleté děti..
Co se týče smíšených tříd, pokud mají nějaké pozitivum, tak jen pro mladší děti, pro starší ne.

Je jasné, že každý tento názor nemusí mít. Když jsem to napsala v jedné diskuzi na toto téma, tak se ozvaly i maminy, kterým by se nelíbilo, že už v tomto věku se děti „separují“, podstupují psychologické vyšetření. Já jsem naopak ráda, že moje dítě nebudou jiné děti brzdit. Škola, kam půjde, je společná se školkou, během předškolního roku už bude pravidelně navštěvovat školu. Po zápise a rozdělení děti do tříd bude už pracovat se svým budoucím učitelem :-) Toto je u nás pro všechny předškoláky, nejen z výběrové třídy..

Pokud k nám do školky nastupuje dítě až na předškolní rok, vyšetření psycholožkou je mu umožněno taky..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
6.7.11 08:57

Sanelko, potom je ještě možné zajít s malou k psycholožce nebo do pedagogicko psychologické poradny, tam malou vyšetří, napíší zprávu a třeba doporučí, aby malá byla ve třídě se staršími dětmi..
V tomto případě myslím nebude co řešit, protože psycholog a poradna jsou pro školky pořád autorita :-)
A ten obrázek je fakt nádherný, na tříleté dítě :kytka: Myslím si, že by bylo škoda talent přiměřeně nerozvíjet..O té základní umělecké škole bych ve vašem případě uvažovala. Jen se zdravým rozumem, aby to nepohltilo veškerý volný čas a malá měla dost času si volně hrát..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
429
6.7.11 11:37

Dík moc za rady. do poradny zkusím teda zavolat,nevím jak a zda vůbec ale vyšetřují tříleté.Vy to asi nebudete vědět,že? a taky,jak takové testy probíhají a v čem spočívají? Mě se taky nelíbí,že bude v nejnižší třídě,ale pohybově fakt zaostává,musíme od září chodit i do cvičení,zatím cvičíme doma. Pohyb má co dočinění s porodem,neproběhl dobře.
S ředitelem ZUŠ se známe-chodili jsme k němu celá rodina /berou od 5 ,ale on o dceři už nějaký čas ví,vidívá ji kreslit v našem obchodě,kam on pravidelně chodí a má ji fakt rád:)ale přemýšlíme ještě jen o kreslení v Matýsku pro předškoláky,protože ikdyž v malování je fakt samostatná,nevím,jak by si s ní poradili/vzteká se,je pořád v opozici,když maluje je klidná,ale nesmí ji do práce nikdo mluvit-není asi připravená na práci s učitelem/. Zaprvé ale zajdu za ředitelkou ještě jednou-je to veliká školka,připadá mi,že na mě nikdy nemá čas a spěchá :zed:
Jano,jsem ráda,že jsi mi to tak vyložila,jsem nerozhodný člověk,tak si občas ráda nechám poradit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
6.7.11 13:16

Kolem 3 let by měli být schopni dítě vyšetřit..Testy jsou uzpůsobené věku. Hodně záleží, jestli dítě bude spolupracovat nebo ne, jestli se stydí..Ale i pohovor s Tebou jako rodičem odborníkovi hodně napoví..
Rozhodně nemohou odmítnout..

Rozdíl mezi ZUŠ a kroužkem - ZUŠ na děti skutečně klade nároky, kroužek tolik ne. V ZUŠ se v tomto věku uplatní skutečně talentované děti. Můj syn chodí do výtvarně dramatického kroužku pro předškoláky právě proto, že ho malování moc nebaví. Ale tam ano a chce tam chodit dál..Ale je to kroužek, na to, aby chodil do ZUŠ nemá(je zase intelektuální typ, tam vyniká)..Nechám ho do toho kroužku chodit k vůli rozvoji jemné motoriky..

Rozhodně se nenech odbýt :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
429
6.7.11 20:31

:wink: nenechám :kytka: a děkuju :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
862
2.10.13 10:26

Zase ta školka

Ahoj :-) V září jsem dala syna do školky (3roky) neměl s tím žádný problém, ano, občas se mu nechtělo, ale vždy jsme to nějak zvládli. Je tam jen na dopoledne a po obědě ho beru domů. Jsem s mladší dcerkou doma. Proto jsem chtěla, at do školky chodí jen 2 - 3× týdně, aby trávil čas více s ní i se mnou než ve školce, ale taky si mohl pohrát s dětmi v jeho věku. Na začátku září chodil pravidelně, aby si zvykl, pak jsem ho občas nechala doma..A po tomto víkendu nastal problém. V pondělí už jsem mu musela něco slíbit, aby ve školce zůstal, v úterý jsem ho nechala doma, ptž mám školu a nestíhám vyzvedávat. A dnes když jsme jeli do školky nechtěl vylézt ani z auta. Řval jak tur tak půl hodiny. Učitelka se netvářila moc nadšeně, že bych ho tam nechala, dnes jich byl plný počet 28 dětí, no…tak jsem ho vzala domů…A ted jsem na rozpacích…Moje mamča mi radí, abych ho tam dávala každý den i na spaní…jenže mi to přijde zbytečné, abych já byla doma a měla dítě celý den ve školce…jenže studuji, a občas potřebuji na učení klid, který mám když je syn ve školce a malá zrovna usne…Prostě se musím nějak rozhodnout a já nevím jak. Tak vás, prosím, abyste napsali jak byste to udělali…? Třeba mi to trochu pomůže se nějak rozhodnout..Děkuji :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3611
2.10.13 10:31

Ony bohužel často ty dětí cítí i nejistotu u nás maminek… jinak takovýdle blok občas prostě bývá a asi bych také spíše doporučovala dávat malého každý den a na celý den, ono to občas dát a občas ne je pro něj daleko víc matoucí než kdyby tam byl pravidelně. A bohuželnezbývá než to vydržet, pokud se povolí a dítě když brečí se veme doml, ví že zvítězilo a bude vědět že si toto může dovolit a nebude tam chtít být vůbec, my jsme taky měli trochu problémy ze začátku a učitelka řekla, prostě vydržet, každé dítě si zvyká jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2640
2.10.13 10:32

Já jsem s druhou holkou doma a stejně nechávám ted starší dceru ve školce i spát. Teda né striktně a né vždy, když vymyslím program na odpo, tak ne. Ale ted už je venku zima, takže tam spí. Když jsem jí brala první dva týdny v září po obědě, tak byl problém, protože doma mi už neusnula a pak byla k večeru protivná. Takhle ji vyzvedávám hned po spinkání a je to ok.
Taky tam nechce moc spát, občas kňourá, ale už nepolevuju, protože to by pak mohla kňourat vždy.
Spíš teda máme, že jí vždy něco dobrého donesu, když jí vyzvedávám. Ona totiž po tom obědě když chodila vždy dostala místo svačinky něco do ruky a to jí pak po spaní chybí a proto tam nechtěla spát :-)
Takže nosím kinder řez, nebo jablíčko, hrušku, koláček, občas bonbonky… prostě překvápko a funguje nám to ted :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
419
2.10.13 10:37

Mě spíš přijde zbytečné ho tam občas dát a občas ne. Dávala bych ho tam každý den a na celý den. Myslím, že to pro něj bude lepší. Nesmíte zapomenout, že ty děti tvoří kolektiv a když tam bude docházet jen občas, bude mu dělat problémy se vůbec začlenit. Protože oni se tam vídají každý den a on je tam jen občas. Už v tomhle věku frčí kamarádství..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5801
2.10.13 10:42

Já bych se taky přimluvila za to, aby se dítě do školky dávalo rovnou na celý den a denně. Společný čas pak přece můžete strávit odpoledne, večer ho nevyzvedáváš :o). Děti jsou opice a zkouší neustále. U nás to teda bylo bez debat, malá měla tři roky a já jsem šla do práce, takže musela denně a se spaním. Řvala jen asi druhý, třetí a čtvrtý den. Pak pohoda. Právě i tehdy nám říkali na schůzce, že mají dobré zkušenosti s tím, když jde dítě po obědě opravdu výjimečně, je to pro ně svátek. Pak si jinak zvyknou a vyždadují to furt. I kamarádka měla problém, když byla s mladším dítětem na MD, často vyzvedávala starší dceru po obědě a když došlo k tomu, že musela do práce, nechtěla tam dcera spávat. Já jsem na druhou mateřskou odešla až poslední rok školky starší a žádné ústupky nebyly. A to už byla velká a relativně rozumná.
Takže za mě určitě denně a se spaním. Časem si zvykne a určitě líp a rychleji, než když jednou jde a pak zase ne, jednou tam spí, pak jde po obědě…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3409
2.10.13 10:44

Taky bych určitě dávala na každý celý den…pak v tom má akorát zmatek…když tam bude každý den bude to pro něj rutina která prostě tak je, každé děcko má období kdy do školky nechce a když si vybrečí že nepůjde bude zkoušet častěji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin