Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tak není nutné ho tam dávat na celý den, to ho klidně vyzvedávejte po obědě, ale dávejte ho tam každý den. Takhle v tom má i on zmatek, děti potřebují pravidelnost a řád ne jen kvůli rodičům, ale hlavně kvůli sobě, aby měli jistotu, že to tak bude a cítili se dobře a bezpečně. Když jednou půjde, podruhé nepůjde, tak sám neví co a jak mu jednou projde, že nemusí do školky když bude hodně brečet, bude příště brečet o to víc.
Já teda dávám jen na dopoledne, teda dávám, byl dva týdny ve školce, pak patek pondellí doma, v ůterý šel do školky na jeden den, pak byl doma až do další středy… Byl čtvrtek, pátek, pondělí a je zase doma… Ale není to prvoplánovitě, ale kvůli nachlazení…
nechci ho s rýmou a kašlem dávat do školky… Taky stávkoval a nechtěl tam po té pauze… První den, co přišel po nemoci, dokonce při mým odchodu brečel…
Ale pak zase dobrý… Osobně spíš vidím chybu v tom, žes ustoupila a nedala ho tam, protože řval…
Pro něj to teď bude docela dobrej návod, jak se školce vyhnout… ![]()
Určitě bych ho dávala do školky každý den i na spaní, poo ho brala jen minimálně. Zvykne si, až budeš chodit do práce taky tam bude zůstavat.
Popravdě tohle dávání na dopoledne mě dost štve. Dcera chodí do školky ráda, ale tento rok mají ve školce hodně dětí, které chodí po obědě domů a já každý den vysvětluji proč ona po obědě nemůže (a nejen já). Myslím si, že by ve školce měl být nějaký řád a ne, že se tam dávají děti, jak do hlídacího koutku. Je to blbé pro ně i pro ty ostatní děti.
Jestli si ho chceš víc užít, tak ať chodí třeba 3 dny v kuse i na odpoledne a pak je doma.
Já jsem zatím bez práce a malá od začátku září chodí do školky i na spaní… jen když měla rýmu, byla se mnou doma..
@colafit píše:
Popravdě tohle dávání na dopoledne mě dost štve. Dcera chodí do školky ráda, ale tento rok mají ve školce hodně dětí, které chodí po obědě domů a já každý den vysvětluji proč ona po obědě nemůže (a nejen já). Myslím si, že by ve školce měl být nějaký řád a ne, že se tam dávají děti, jak do hlídacího koutku. Je to blbé pro ně i pro ty ostatní děti.Jestli si ho chceš víc užít, tak ať chodí třeba 3 dny v kuse i na odpoledne a pak je doma.
Jenže já pak zas třeba budu muset prckovi vysvětlovat, proč on musí bejt ve školce až do „zavíračky“, když jiný děti můžou odejít „už“ ve 3…
To bys musela dát plošně školku pro všechny děti od 6:30 (protože proč někdo může přijít později a jiný dítko už tam hodinu a půl musí bejt) do 16:30 (skrz vysvětlování odchodů). A to je podle mě fakt hrozná blbost… To se na mě nezlob ![]()
Odpoledne stejně už většinou žádná „rozvíjecí“ činnost není, takže pak už ne to spíš ten „hlídací koutek“. Dopoledne se ty děti i něco učí…
(Takže vlastně by nejlepší bylo udělat všechny školky jen na dopoledne…
Protože odpoledne už jsou to jen hlídací koutky a k tomu nemají sloužit…
![]()
@kate02 je hezký, že jsi to dovedla do absurdity. Myslím, že pro dítě není takový rozdíl být ve školce do 16 nebo 16: 30 hodin, ale je obrovský rozdíl, zda jdou domů po obědě nebo až po spaní. Až budeš chodit do práce a nebudeš moct dítě brát po obědě a kamarád tvého dítěte půjde domů po obědě, tak se o tom můžeme bavit.
Pokud jde o školku na dopoledne, protože pak už je to jen hlídací kroužek, tak jsem zvědavá, jak se na to budeš tvářit až budeš chodit do práce. Myslím, že budeš ráda, že ten hlídací koutek bude fungovat.
@colafit píše:
@kate02 je hezký, že jsi to dovedla do absurdity. Myslím, že pro dítě není takový rozdíl být ve školce do 16 nebo 16: 30 hodin, ale je obrovský rozdíl, zda jdou domů po obědě nebo až po spaní. Až budeš chodit do práce a nebudeš moct dítě brát po obědě a kamarád tvého dítěte půjde domů po obědě, tak se o tom můžeme bavit.Pokud jde o školku na dopoledne, protože pak už je to jen hlídací kroužek, tak jsem zvědavá, jak se na to budeš tvářit až budeš chodit do práce. Myslím, že budeš ráda, že ten hlídací koutek bude fungovat.
Ale já to moc dobře chápu, jen mi jde o to, že mi přijde zbytečný tam nechávat dítě na spaní jen proto, že ho někdo jinej po spaní vyzvedávat nemůže…
Navíc když to zdůvodňuješ tím, že lidi z toho pak dělají jen „hlídací kroužek“ na dopoledne. Přitom dítěti nejvíc dá ten dopolední program a pak už je to jen o tom hlídání… ![]()
Chápu, že je těžký to dětem vysvětlit atd. a ano, záměrně jsem to dovedla do absurdity, protože absurdní je v prvé řadě tvoje prohlášení, že ti, co tam nenechávají dítě spát využívají školku jen jako hlídání na dopoledne. Protože ono je to právě naopak… Ten „hlídací“ charakter má školka až po tom spaní, ne před ním…
Tak se na to dívám teď a budu se tak na to koukat i za rok…
Navíc tobě dělá problém vysvětlit dítěti, že jeho kamarád jde po obědě a ono tam musí zůstat na spaní. Mně mnohem větší problém dělá vysvětlit prckovi, proč on „musí“ do školky, když jsems mladším prckem doma…
Dopoledne mu vysvětlím v pohodě, ale proč musí zůstávat ve školce na spaní (když už dva a půl roku přes den, když je zdravej, nespí), když si pak ve školce stejně už jen hraje, je mnohem větší oříšek… ![]()
@kate02 Když si přečteš mé sdělení znovu, tak jsem nikde nepsala, že dopolední školka je hlídací koutek, ale že se tam děti dávají, jak do hlídacího koutku (tzn, když potřebuješ, dáš ho tam, když ne necháš si ho doma). Aby se děti něco naučily, měly by chodit pravidelně. Nevím, co přinese dítěti to, že ho rodiče pošlou do školky 1 za týden a ono to tam probrečí, protože tam být nechce. Ale vím, přesně, co to dá dětem, které tam s takovým dítětem musejí být. Nic, protože učitelka konejší plačící dítě a na ostatní nemá čas.
Jestli máš problém vysvětlit dítěti, že má jít do školky, když jsi doma s mladším sourozencem, možná by bylo na zvážení, zda by pro něj nebylo lepší, aby s vámi mohl být. zvlášť, když si luxus být s dítětem doma, můžeš dovolit.
@colafit píše:
@kate02 Když si přečteš mé sdělení znovu, tak jsem nikde nepsala, že dopolední školka je hlídací koutek, ale že se tam děti dávají, jak do hlídacího koutku (tzn, když potřebuješ, dáš ho tam, když ne necháš si ho doma). Aby se děti něco naučily, měly by chodit pravidelně. Nevím, co přinese dítěti to, že ho rodiče pošlou do školky 1 za týden a ono to tam probrečí, protože tam být nechce. Ale vím, přesně, co to dá dětem, které tam s takovým dítětem musejí být. Nic, protože učitelka konejší plačící dítě a na ostatní nemá čas.Jestli máš problém vysvětlit dítěti, že má jít do školky, když jsi doma s mladším sourozencem, možná by bylo na zvážení, zda by pro něj nebylo lepší, aby s vámi mohl být. zvlášť, když si luxus být s dítětem doma, můžeš dovolit.
Mně z toho pořád vyznívá to, že děti, co tam jsou dopoledne chodí „jak do hlídacího koutku“ odsuzuješ šmahem všechny… Já se snažím dávat prcka každej den, ale zároveň ho tam nedávám za každou cenu - rozuměj, necpu tam dítě, který má nudli u nosu a kašle…
Právě protože si můžu dovolit ten „luxus“ být s dítětem doma, nechci, aby zbytečně nakazil jiný děti. ![]()
A pro něj školka přínos má, potřebuje se rozmluvit, doma se mnou se nerozmluví, protože se mnou se domluví ve všem, potřebuje kolem sebe kolektiv dětí, který ho „dokopou“ k tomu, aby mluvit začal… (Shodly se na tom dvě logopedky, učitelky ve školce se shodujou na tom, že jsou na něm vidět pokroky, že se rozmlouvat začíná) Do školky šel hlavně kvůli tomu kolektivu, ve kterým je beze mě… ![]()
Jen mi přijde absurdní, abych ho tam nechávala přes odpolední spaní jen kvůli tomu, aby někdo neměl práci s vysvětlováním… Já za rok budu taky v situaci, kdy klukům budu muset vysvětlit, proč oni nemůžou chodit po obědě a musí tam být až do zavíračky…
Ale navrhovat kvůli tomu, aby všechny děti musely ve školce spát mi přijde tak trochu mimo mísu… ![]()
Já si myslím, že by měl chodit kažtdý den, klidně do oběda, ale každý den- pokud neni něco nutného tak samozřejmě ne..
Já jsem taky udělala chybu, že jsem jednou tak nechal a v pátek a prostě od té doby jsou diskuze atd. Kdy´ž jsem byla na schůzce s maminkama a ředitelkou, tak nám říkala, že toto je ta nejhorší věc co může být- nechávat doma.. Když se třeba jede někde, řže se jede- např. lékař, výlet, je jina, ale jako jenom tak doma, že děti jsou hrozní vyděračí a pak to zkouší a je to pravda..
Ale na druhou stranu se nedivím, prostě zjistí, že když začnou tak budou doma..
@kate02 víš problém je ten, že ve všem, co napíšu promítáš sebe. Když jsem ten příspěvek psala, myslela jsem to obecně, jak by mi to vyhovovalo. To ale neznamená, že za pár let mi to nebude vyhovovat jinak. Už vůbec jsem nikoho neodsuzovala. Takže shrnuli to, vztáhla jsi na sebe něco, co se tě vůbec netýkalo a nebylo adresováno tobě a cítíš se dotčená.
@colafit píše:
@kate02 víš problém je ten, že ve všem, co napíšu promítáš sebe. Když jsem ten příspěvek psala, myslela jsem to obecně, jak by mi to vyhovovalo. To ale neznamená, že za pár let mi to nebude vyhovovat jinak. Už vůbec jsem nikoho neodsuzovala. Takže shrnuli to, vztáhla jsi na sebe něco, co se tě vůbec netýkalo a nebylo adresováno tobě a cítíš se dotčená.
Děkuju za psychologickej rozbor…
![]()
@kate02 asi den blbec, že? Jestli si představuješ psychologický rozbor tak, že někdo shrne fakta… pěkný večer.
@colafit Mimochodem původně jsi napsala tohle:
Nic o tom, že tam někdo jednou dítě dá, pak ne…
Podle mě „nějaký řád“ je i ten, že některý děti tam prostě jsou dopoledne a po obědě jdou domů.
Neříkám, když by někdo chtěl vyzvedávat prcka po svačině, někdo před svačinou, někdo po svačině… Takhle je prostě fixně daný, že některý děti jdou po obědě a některý „po spaní“ (tam už ten řád v podsatě není, protože třeba u nás si pro dítko po spaní může člověk přijít už kdykoliv, ne v jednotnej čas jako po obědě) ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.