Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@terinka4444 Chápu správně, že Tvůj muž nejí zeleninu, ovoce vůbec? Jakkoli to doma připravíš, ať už k obědu, snídani či večeři, tak si to nedá? Návyky z dětství se těžko mění, takže bych to brala tak, že buď to vypije a bude si myslet něco o krávě a já to tak budu brát a budu ráda, že udělal něco pro své zdraví (uraženost za tu krávu si do hlavy nepustím) anebo mu to nebudu nutit a nebudu se vztekat.
@Hanka1 píše:
ja si na nejake bio, raw, vegan a podobne -čoviny absolutne nepotrpim, ale absolutne nevidim nic vhodneho a dobreho na boruvkach, ktere k nam putovaly z Chile jeste zelene a dozravane tady ve skladu pod lampama. O chuti boruvek se neda ani mluvit.Na ananasu nevidim nic spatneho, ale za bych se po tom zelenem mohla v zime utlouct, to taky ne. Stejne jako blumy, na pohled krasne - chutove blemt. Takze my v zime jime hlavne jablka, hruska a z tech exotictejsich teda citrusy (ne nijak moc - spis mackam jednou za tyden, za dva stavu, mandarinky ty male co maji chut a banany. Jo a ja mam rada kaki, ale deti ho dvakrat nemusi.
Takhle jsem to nemyslela, ale už jsme si to vysvětlili. ![]()
@Hanka1 píše:
doporucuji muzi nechat zridit dobrou zivotni pojistku, jen jestli tvym rozcilovanim kvuli nepiti smoothie spis si na infarkt nezadelavas ty
tož to já na něj mám dobrou životní pojistku, ale ještě jsem si spočetla, že když bude 25let ještě intenzivně vydělávat, hodí mi to víc peněz než dobrá životní pojistka dohromady s vdovským. To jsou zase řeči ![]()
@terinka4444 píše:Sklep mají i v panelácích, to nevim, kde bydlíš, ještě jsem na takový byt nenarazila. Nemám pravdu v čem? V tom, že do dětí cpeš nezralá chemická rajčata a myslíš si, že jedí zdravě? No to promiň, to pravdu mám.
tak to se máš, že máš svůj sklep. To je nám ostatním ale jaksi houby platné. Já s tebou nechci diskutovat, jestli je sladký kompot 1000× lepší než chemické rajče. Myslím si, že nemáš pravdu, takže je zbytečné ě přesvědčovat. A i kdyby ano, můj manžel nejí ani ty kompoty.
@terinka4444 píše:
Já jsem někde napsal, že u něj stojím a leju do něj pití? Asi jsi kouzelnice a motáš si písmenka do vět. Tobě manžel koupil skleněnou krásnou flašku, já koupila manželovi ještě krásnější flašku a pozitivně ho to nenamotivovalo. tak mu vyprávím, co dělá s organismem nepití. Takže mě by jsi vyletěla, ale tvůj manžel se svou motivací z tebe krávu nedělá, jen tě hezky motivuje, Tož to jo.
Ne, nedělá ze mě krávu, protože mi koupil flašku, on mi jí totiž koupil a tím to končí, nekontroluje, kolik toho vypiju a neprudí příběhy dehydratace, chová se ke mně jako k sobě rovnému dospělému člověku, který je za svůj život sám zodpovědný. To je to, co ty neděláš, chováš se k manželovi jako k de. bilovi a ještě si myslíš, jak jsi úžasná.
Flaškou mě neponižuje, projevuje zájem o moje zdraví, ponižuje denodenní hlídání, stíhání, nucení.
@radkka Tady jen taková poznámka, že zase existují rodinné domy bez sklepu ![]()
@Padmé Amidala píše:
@terinka4444 Chápu správně, že Tvůj muž nejí zeleninu, ovoce vůbec? Jakkoli to doma připravíš, ať už k obědu, snídani či večeři, tak si to nedá? Návyky z dětství se těžko mění, takže bych to brala tak, že buď to vypije a bude si myslet něco o krávě a já to tak budu brát a budu ráda, že udělal něco pro své zdraví (uraženost za tu krávu si do hlavy nepustím) anebo mu to nebudu nutit a nebudu se vztekat.
tak přesně takhle to je, vařit to ani nevařím, pro něj, to by byl otráven, jediná forma kdy to sní je na způsob Číny, prostě pánev s masem a tam má vybrané nějaké ty mražené směsi alá thajská směs, kdy to s ní s rýží, ale ne nijak závratě často. Už jsem vychytala, že když krájím dětem některé ovoce, ne všechno, nakrájím víc, ony to nedojí, tak pak mu to dám, že už nikdo nemlže, ať to prosím sní, aby se to nezkazilo. Tak sice jako proč toho tolik krájím, ale sní, hurá. A takhle to dělám, neřeším co jí, protože bych se musela zbláznit ze složení jeho jídelníčku, ale prostě mu dvakrát denně namíchám koktejl a chci, aby to vypil. A co si u toho myslí je mi práve fuk, jen kdyby si to jen myslel a půl hodiny to neokecával.
@Kikuška90 píše:
Takže Ty ho nejíš prakticky skoro vůbec to tropické, tak potom to chápu, to je jináJá právě myslela, že to rozděluješ podle období… jasný jasný, tvůj názor akceptuji
Ne, napsala jsem to původně špatně. Myslela jsem to ve vztahu k rajčatům apod., že je jím v době, kdy zrají. Na zimu mám zavařenou rajčatovou čalamádu (bez chemie, takže fakt nevim, co je na tom špatného). Mrazák mám plný jahod, malin, borůvek, rybízu, k tomu nasušeno, zavařeno, ve sklepě zelenina a jablka, mám se fajn a nevidím na tom nic těžkého. Rozhodně si dám raději mrkev ze sklepa, než rajče ze Španělska ![]()
@Kikuška90 píše:
@radkka Tady jen taková poznámka, že zase existují rodinné domy bez sklepu
a bez vlastních zásob ovoce a zeleniny
a bez velkého prostoru, kam dát mrazák. A s dětma, co milují rajčata ![]()
@Kikuška90 píše:
@radkka Tady jen taková poznámka, že zase existují rodinné domy bez sklepu
I bez sklepa se dá žít, česká zelenina se dá koupit i v zimě, s ovocem je to horší, ale také se dá, já se loni cpala celou zimu slovenskýma jablkama z Alberta nebo odkud ![]()
@radkka píše:
Ne, nedělá ze mě krávu, protože mi koupil flašku, on mi jí totiž koupil a tím to končí, nekontroluje, kolik toho vypiju a neprudí příběhy dehydratace, chová se ke mně jako k sobě rovnému dospělému člověku, který je za svůj život sám zodpovědný. To je to, co ty neděláš, chováš se k manželovi jako k de. bilovi a ještě si myslíš, jak jsi úžasná.
Flaškou mě neponižuje, projevuje zájem o moje zdraví, ponižuje denodenní hlídání, stíhání, nucení.
jo jo, tak já o jeho zdraví projevuju zájem jinak, než že mu koupím flašku. Já se k manželovi jako debilovi nechovám, jsi s tím mírně řečeno už trochu mimo. Jinak děkuji za tvůj názor ohledně ovoce a zeleniny Když dovolíš, moc si z něho nevezmu.
@terinka4444 píše:
a bez vlastních zásob ovoce a zeleninya bez velkého prostoru, kam dát mrazák. A s dětma, co milují rajčata
Do manžela cpeš, do nemá rád, tak to praktikuj i na dětech ne? V zimě bych dítěti rajče nedala, ani kdyby se mínilo zbláznit a umřít hlady.
@terinka4444 píše:
jo jo, tak já o jeho zdraví projevuju zájem jinak, než že mu koupím flašku. Já se k manželovi jako debilovi nechovám, jsi s tím mírně řečeno už trochu mimo. Jinak děkuji za tvůj názor ohledně ovoce a zeleniny Když dovolíš, moc si z něho nevezmu.
Brát si z toho nemusíš vůbec nic, fakt mě netíží, že se neumíš najíst zdravě. Z manžela de.bila děláš, přeji ti, abys nedostala mrtvici, až ti (doufám, že se tak stane) to tvoje smoothie nalije na hlavu.
EDIT: Ano, o jeho zdraví projevuješ zájem tím, že ho denně sereš a ponižuješ, tleskám, jsi manželka roku
![]()
Příspěvek upraven 23.02.16 v 12:06
Chlap remcá, když ho nutíš pít, co nechce a chová se u toho jak dítě, protože ty se v tu chvíli k němu chováš jako rodič a ne jako jeho žena. ![]()
Osobně bych se ho zeptala, z čeho by to chtěl a jestli by pak byl ochotný to v pohodě pít. Podle toho bych postupovala dál. Ale ne stylem „sněz aspoň to maso!“… ![]()
Představ si to opačně, že tě bude takhle nutit jíst klobásky apod.
(argumenty o zdraví teď nechme stranou, protože jde o vztah mezi vámi na prvním místě a o zdraví až na druhém, nebo ne?)
@radkka píše:
Do manžela cpeš, do nemá rád, tak to praktikuj i na dětech ne? V zimě bych dítěti rajče nedala, ani kdyby se mínilo zbláznit a umřít hlady.
tak to je ale tvoje věc, děti mi jí přesně to, co já chci aby jedly. Tvoje řeči o rajčatech, na kterých si krom toho, že já týrám a pomižuju manžela postavila celý svůj projev ve zdejší diskuzi jsou až úsměvně trapné. Tak dítěti rajčata nedávej, však já tě taky nenutím, abys mu je dávala.
@terinka4444
Chápu. Zkus s ním promluvit (já vím, asi už to xkrát proběhlo), ale úplně v klidu přijít na nějaký kompromis ve stylu: „OK, nejíš to a to, já ti to schválně nevařím, jen bych chtěla, kdybys jednou denně bez keců vypil smoothie. Dělám ti ho 2× denně, ale bohatě mi bude stačit, když ho vypiješ jednou (ráno či večer), to si vyber.“ Víš, něco v tomhle smyslu. Nevím, jaký máte vztah, ale směřovala bych to k tomu, že to děláš protože ti na něm záleží a víš, že v rodině mají zdrav. problémy, má špatné návyky, které už se nesnažíš změnit. Naopak se mu přizpůsobuješ tím, že např. pro sebe a dítě vaříš něco, a protože on to nejí, tak mu uvaříš to, co má rád. A proto ty očekáváš, že alespoň tuhle jednu věc by pro tebe, potažmo sebe, mohl udělat.
To, co tady některé nazývají „dělání z chlapa debila“, i když to tak vypadá, je asi jen tvůj projev strachu o něj a možná i trochu toho, že chceš mít vše podle sebe…
Zkuste se domluvit na kompromisu.