Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@terinka4444 píše:
to dělá tak, on vypije ránu půl hrnku čaje a večer se po večeři napije skleničky něčeho. To je prostě k uzoufání. Taky hučím a je mi to taky k ničemu. Chtěla bych předejít té dně časem, tak mu vysvětluju, jaký s tím má táta problémy, jeho brácha už taky, ať si vzpomene na dědu, jaké měl problémy a odpovědí mi je, proč by on měl mít dnu. Bych se z toho švihla, fakt.
Promiň, ale za tohle bych tě poslala do pr.dele. Já také málo piju, ale jsem dospělá a VÍM to, manžel to také ví, koupil mi k vánocům krásnou skleněnou lahev na pití, abych byla motivovaná, ale aby ze mě dělal takovou krávu, stál u mě a lil do mě pití, tak by letěl.
@j.a.n.i1 píše:
Ty kompoty? Pak správně skladovaná jabka…
Takže prakticky všechno ovoce?
![]()
@j.a.n.i1 píše:
Ty kompoty? Pak správně skladovaná jabka…
Kompoty? Vážně ještě někdo v 21 století může myslet vážně, že naslazený kompot je správná forma ovoce? To nemůžet nikdo přeci myslet vážně. Ano, maminka vypráví, jak za našeho dětství bylo těžké cokoliv v zimě, takže se hledaly způsoby, jak uchovat ovoce a zeleninu úřes zimu, vyprávěla, jak měli velký kameninový hrnec, pdo to dala do sklepa a chladu mrkev a tak ji pro mě uchovala až třeba do března. V dnešní době skutečně někdo napíše, že kompot je lepší forma než čerstvé ovoce? Nebo každý člověk má ten super sklep, kde uhová vlastní domácí jablka? Ty jo, tak tohle je přesně ta forma diskuze s mojí tchýní, která mě ubíjí k smrti. Ještě chybí, že kukuřice je pro husy a kdo jí kukuřici, je cvok a jsem přesvědčená, že jsi moje tchýně ![]()
@terinka4444 píše:
no to právě nenechám. Dospělý je, to je sice pravda, ale kdybych to nechala na něm, tak za chvíli dostane infarkt nebo dnu.
doporucuji muzi nechat zridit dobrou zivotni pojistku, jen jestli tvym rozcilovanim kvuli nepiti smoothie spis si na infarkt nezadelavas ty ![]()
@Kikuška90 píše:
A jaké je sezónní ovoce v zimě??
Naše, české, dobře uskladněné, usušené nebo zavařené? Místní zeleniny je i v zimě plno a zase, všechno se dá uskladnit. Já to zvládám a to bydlím v bytě. Cpát do dětí nedozrálá španělská rajčata nastříkaná vrstvou hnusu, pod rouškou zdravé stravy je ubohost.
@terinka4444 píše:
Kompoty? Vážně ještě někdo v 21 století může myslet vážně, že naslazený kompot je správná forma ovoce? To nemůžet nikdo přeci myslet vážně. Ano, maminka vypráví, jak za našeho dětství bylo těžké cokoliv v zimě, takže se hledaly způsoby, jak uchovat ovoce a zeleninu úřes zimu, vyprávěla, jak měli velký kameninový hrnec, pdo to dala do sklepa a chladu mrkev a tak ji pro mě uchovala až třeba do března. V dnešní době skutečně někdo napíše, že kompot je lepší forma než čerstvé ovoce? Nebo každý člověk má ten super sklep, kde uhová vlastní domácí jablka? Ty jo, tak tohle je přesně ta forma diskuze s mojí tchýní, která mě ubíjí k smrti. Ještě chybí, že kukuřice je pro husy a kdo jí kukuřici, je cvok a jsem přesvědčená, že jsi moje tchýně
Mám sklep, kde uchovávám ovoce a zeleninu v perfektní kvalitě a zavařené ovoce nutně neznamená kilo cukru
A i ten sladký kompot je 1 0000× lepší, než to tvoje chemické rajče.
@radkka píše:
Promiň, ale za tohle bych tě poslala do pr.dele. Já také málo piju, ale jsem dospělá a VÍM to, manžel to také ví, koupil mi k vánocům krásnou skleněnou lahev na pití, abych byla motivovaná, ale aby ze mě dělal takovou krávu, stál u mě a lil do mě pití, tak by letěl.
Já jsem někde napsal, že u něj stojím a leju do něj pití? Asi jsi kouzelnice a motáš si písmenka do vět. Tobě manžel koupil skleněnou krásnou flašku, já koupila manželovi ještě krásnější flašku a pozitivně ho to nenamotivovalo. tak mu vyprávím, co dělá s organismem nepití. Takže mě by jsi vyletěla, ale tvůj manžel se svou motivací z tebe krávu nedělá, jen tě hezky motivuje, Tož to jo.
@radkka píše:
Naše, české, dobře uskladněné, usušené nebo zavařené? Místní zeleniny je i v zimě plno a zase, všechno se dá uskladnit. Já to zvládám a to bydlím v bytě. Cpát do dětí nedozrálá španělská rajčata nastříkaná vrstvou hnusu, pod rouškou zdravé stravy je ubohost.
Takže dát si třeba ananas (pomeranče atd) zimě je špatně, ale v létě je to v pořádku??
Nechci do Tebe rejpat, jen by mě to fakt zajímalo jak si to myslela, že v zimě se má jíst jen sezónní ovoce.
@terinka4444 píše:
Kompoty? Vážně ještě někdo v 21 století může myslet vážně, že naslazený kompot je správná forma ovoce? To nemůžet nikdo přeci myslet vážně. Ano, maminka vypráví, jak za našeho dětství bylo těžké cokoliv v zimě, takže se hledaly způsoby, jak uchovat ovoce a zeleninu úřes zimu, vyprávěla, jak měli velký kameninový hrnec, pdo to dala do sklepa a chladu mrkev a tak ji pro mě uchovala až třeba do března. V dnešní době skutečně někdo napíše, že kompot je lepší forma než čerstvé ovoce? Nebo každý člověk má ten super sklep, kde uhová vlastní domácí jablka? Ty jo, tak tohle je přesně ta forma diskuze s mojí tchýní, která mě ubíjí k smrti. Ještě chybí, že kukuřice je pro husy a kdo jí kukuřici, je cvok a jsem přesvědčená, že jsi moje tchýně
tak ja na kompotu jako doplnku nevidim nic tak tragickeho. Ja treba cerstve ovoce za zahradky mrazim. Rozhodne lepsi cerstve natrhane jahody rozmackat a dat do mrazaku nez cpat detem otloukana jablka z hypru. Sklep nemame a nase jablka z dvou stromu nam v pohode v technicke mistnosti vydrzi do rijna do ledna, pak zbytky nechavam v lednicce a ty horsi odstavnim. Mrazim tresne, merunky, boruvky nebo delam smesi. A domaci marmelady samozrejme. Lepsi bily dobry jogurt se lzickou domaci marmelady nez nutit detem vysusene klementinky bez chuti. A domaci kompon od tety si klidne za zimu parkrat bez vycitek a k takovemu kuratku s brkasi si pomlaskavame.
@radkka píše:
Mám sklep, kde uchovávám ovoce a zeleninu v perfektní kvalitě a zavařené ovoce nutně neznamená kilo cukruA i ten sladký kompot je 1 0000× lepší, než to tvoje chemické rajče.
tak to se máš, že máš svůj sklep. To je nám ostatním ale jaksi houby platné. Já s tebou nechci diskutovat, jestli je sladký kompot 1000× lepší než chemické rajče. Myslím si, že nemáš pravdu, takže je zbytečné ě přesvědčovat. A i kdyby ano, můj manžel nejí ani ty kompoty.
@Kikuška90 píše:
Takže dát si třeba ananas (pomeranče atd) zimě je špatně, ale v létě je to v pořádku??Nechci do Tebe rejpat, jen by mě to fakt zajímalo jak si to myslela, že v zimě se má jíst jen sezónní ovoce.
ja si na nejake bio, raw, vegan a podobne -čoviny absolutne nepotrpim, ale absolutne nevidim nic vhodneho a dobreho na boruvkach, ktere k nam putovaly z Chile jeste zelene a dozravane tady ve skladu pod lampama. O chuti boruvek se neda ani mluvit.
Na ananasu nevidim nic spatneho, ale za bych se po tom zelenem mohla v zime utlouct, to taky ne. Stejne jako blumy, na pohled krasne - chutove blemt. Takze my v zime jime hlavne jablka, hruska a z tech exotictejsich teda citrusy (ne nijak moc - spis mackam jednou za tyden, za dva stavu, mandarinky ty male co maji chut a banany. Jo a ja mam rada kaki, ale deti ho dvakrat nemusi.
@Kikuška90 píše:
Takže dát si třeba ananas (pomeranče atd) zimě je špatně, ale v létě je to v pořádku??Nechci do Tebe rejpat, jen by mě to fakt zajímalo jak si to myslela, že v zimě se má jíst jen sezónní ovoce.
Já jím celoročně místní ovoce, vyjma pár banánů, na těch si občas ujedu jako někdo jiný třeba na čokoládě. Ano, je podle mě špatně cpát se tropickým ovocem, nebudu tady o tom psát slohy, něco si o tom přečti a udělej si svůj názor
A fakt nevím, proč bych měla v zimě jíst nedozrálé hnusy ze španělska (mimochodem jsem tam pracovala a vím, jak to ovoce a zelenina, které se sem dováží vypadají).
@Hanka1 píše:
tak ja na kompotu jako doplnku nevidim nic tak tragickeho. Ja treba cerstve ovoce za zahradky mrazim. Rozhodne lepsi cerstve natrhane jahody rozmackat a dat do mrazaku nez cpat detem otloukana jablka z hypru. Sklep nemame a nase jablka z dvou stromu nam v pohode v technicke mistnosti vydrzi do rijna do ledna, pak zbytky nechavam v lednicce a ty horsi odstavnim. Mrazim tresne, merunky, boruvky nebo delam smesi. A domaci marmelady samozrejme. Lepsi bily dobry jogurt se lzickou domaci marmelady nez nutit detem vysusene klementinky bez chuti. A domaci kompon od tety si klidne za zimu parkrat bez vycitek a k takovemu kuratku s brkasi si pomlaskavame.
To dělám taky, taky jim to mrazím, v podstatě všechno co jde mrazím, švestky, meruňky, maliny, jahody, ostružiny. třešně a jabloně ještě neplodí tolik, aby bylo na uchování, je to tak akorát, co se sní, jak to zraje. A aby to nevyznělo, já nemám nic proti kompotům, když mají chuť na kompot, ať si ho dají. Oni si ho nedají, páč na něj nejsou navyklí. A já nesdílím názor, že ovoce s cukrem přelité vařící vodou je lepší než čerstvá zelenina byť uměle honěná. Akorát že to mražené ovoce a pak rozmražené je nedobré konzistence k jídlu, zvláště jahody a spol, takže jim to mixuju.
@radkka píše:
Já jím celoročně místní ovoce, vyjma pár banánů, na těch si občas ujedu jako někdo jiný třeba na čokoládě. Ano, je podle mě špatně cpát se tropickým ovocem, nebudu tady o tom psát slohy, něco si o tom přečti a udělej si svůj názorA fakt nevím, proč bych měla v zimě jíst nedozrálé hnusy ze španělska (mimochodem jsem tam pracovala a vím, jak to ovoce a zelenina, které se sem dováží vypadají).
Takže Ty ho nejíš prakticky skoro vůbec to tropické, tak potom to chápu, to je jiná
Já právě myslela, že to rozděluješ podle období… jasný jasný, tvůj názor akceptuji ![]()
presne, dedu jsem v zivote nevidela vzit do pusy ovoce. Zeleninu jen sporadicky, k snidani si na kosticky krajel spek s chlebem, cely zivot na mase, klobasach, uzeninach a vlasacich s rohlikem. Babicka varila klasickou ceskou domaci stravu. Deda pracoval dusevne, ne fyzicky. A nezrikal se ani alkoholu a cigaret. Pres to vsechno to byl stihly, vysoky pan, ktery se dozil 88 let bez vetsich neduhu.