Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Není, vždy ne. Já teda ty na předpis od doktorky měla, ale zase kamarádka si koupila normálně v lékarně. Podívej se na netu na kyselinu listovou - to je ono, ale česky a uvidíš, kolik ti toho nabídnee ![]()
Jinak mě to finančně vyšlo stejně jako ty koupené bez předpisu, tak nevím jaký je v tom rozdí? ![]()
jasný, ale já potřebuju přímo tuhle http://www.lekarna.cz/…drg-30x10mg/, já vím, že normální listovka bez předpisu není, ale kvůli mthfr a dalším problémům mám mít tuto, jenže gyndařka tvrdí, že ji seženu bez předpisu tak mi jde o to jestli se někde sežene nebo ne
Kup si kyselinu listovou, ta je normálně bez předpisu a je to to samé, stojí pár korun. Popř. pokud trváš přímo na přípravku acidum folicum, dá se bez předpisu sehnat v nižší koncentraci (DDD je 0,2 gramu, běžně prodávaná má 0,2 nebo 0,4, af bez předpisu 1 gram, af s předpisem 10 gramů), popř. jich vzít za den víc. Již předem naštěpená (vhodná pro lidi, kteří ji neumějí pořádně zpracovat) je pak v přípravku Femibion (0,8 gramu).
Kyseliny listové bez předpisu seženeš mraky, ale konkrétně Acidum Folicum je na předpis.
Můžeš ale určitě brát něco jinýho, já třeba brala tohle . Jsou to cucavé tablety, berou se dvě denně…
marinka5 píše:Tak když víš, že máš mít tuto, to znamená, že ti to někdo doporučil, tak ať ti vystaví recept
jasný, ale já potřebuju přímo tuhle http://www.lekarna.cz/…drg-30x10mg/, já vím, že normální listovka bez předpisu není, ale kvůli mthfr a dalším problémům mám mít tuto, jenže gyndařka tvrdí, že ji seženu bez předpisu tak mi jde o to jestli se někde sežene nebo ne
Tak pak nechápu, podle mě je to to samý … tady ta je ne předpis, tu jsem měla .. to máš smůlu, jestli ji doktorka nepředepíše
marinka5 píše:
je to složitější, doporučila mi ji dr. na imunologii, s tim ať mi to gyndařka napíše, ta mi to napsat nechce, řekla mi ať si ji koupím, že je bez předpisu, tak mě zajímalo jestli to tak je, dr. z imuna by mi asi recept napsala ale jet kvůli tomu přes 150 km ![]()
Co jsem koukala, tak tahle je na lékařský předpis… na druhou stranu, nemyslím, že je to ta předštěpená, takže by se to mělo dát nahradit i jinou.
Ta na předpis je desetkrát-padesátkrát silnější než ty volně prodejné, na druhou stranu taky 20-50× překračuje DDD. Pro lidi, co mají s jejím štěpením problém, je vhodnější než do sebe cpát ty megadávky ji brát rovnou předštěpenou v tom Femibionu, i když teda to vyjde na víc peněz. Ale jinak přímo tuhle acidum folicum jsem sehnala v lékárně bez předpisu, jen v nižší koncentraci (ale pořád výrazně vyšší než ty obyč).
Tak jestli to dobře chápu, tak je tam rozdíl v tom, že ta na předpis je koncentrovanější …
naštěpenou taky jím, ale mám brát právě i tuhle, prostě mi šlo jen o to zda je bez předpisu, myslela jsem že je to po novu, po Novém roce, ale tak asi ne
Tak když už bereš tu naštěpenou, je dost zbytečné to ještě doplňovat něčím jiným. Jinak recept se dá poslat poštou nebo tohle může předepsat i libovolný jiný doktor.
jasně, ale takhle mi to doporučila dr. tak se tím zase chci řídit, při nejhorším zavolám té co mi to předepsala poprvé a nechám si to poslat, jen mě fakt štve gynekoložka a nevim o co ji jde a co by jí to udělalo kdyby mi to předepsala ![]()
marinka5 píše:
jasně, ale takhle mi to doporučila dr. tak se tím zase chci řídit, při nejhorším zavolám té co mi to předepsala poprvé a nechám si to poslat, jen mě fakt štve gynekoložka a nevim o co ji jde a co by jí to udělalo kdyby mi to předepsala
Také nechápu předepisuje se běžně, já ho beru preventivně
Jaké máš dávkování?
Ahoj potřebuji poradit, minulý týden jsem byla u dr. a žádala jsem ji o předepsání acidum folicum, řekla, mi, že si ho klidně můžu koupit bez lékařského předpisu, ale teď se na něj koukám na internetu a všude píšou, že je vázán na lékařský předpis jak to tedy je? dr. mi ho nechce předepsat, ale přesto ho já brát musím