Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj,
Máte někdo zkušenosti s AD Cipralexem (esticalopram)? Beru ho 4. den, nikdy před tím jsem AD neměla, beru je na úzkosti. Jakmile začnu něco dělat, tak mi začne bušit srdce, dnes to vyletělo i v klidu, změřila jsem se oximetrem a ten mi ukázal saturaci 92 a nasledne se mi udelalo slabo, zatocila hlava a tep mi to ukazalo 160, po chvilxe se to zklidnilo a saturace se upravila na 98. Nevim co si o tom myslet, jsem vydesena ze mi to ukazalo tak malo kysliku. Ma nekdo zkusenosti i s tim busenim srdce? Beru zatim pulku, mam zvýšit na celý, ale to se bojim, co to se mnou udělá. Mam strach si vzit rano dalsi.
Cipralex už jsem brala hodně dávno, nepamatuji si konkrétně, jaké vedlejší účinky při nasazování nebo vysazování jsem měla. Nedostala jsi k tomu na první dny nějaké benzodiazepiny na utlumení úzkosti, než lék zabere? Lexaurin, Neurol.. To by mohlo pomoci i na to bušení srdce, než si tělo zvykne. Pokud je telefonicky dosažitelný tvůj psychiatr, který ti lék napsal, zavolala bych ráno jemu a poradila se. Případně do jiné psychiatrické ambulance, i patřící k oddělení, snad by poradili. Ale tvůj lékař zná tvůj stav nejlépe.
Nástup byl s nežádoucímu účinky - přesně ty, které popisuješ.
2 tydny jsem měla poloviční dávku; a za dva tydny bušení srdce přestalo. Pak jsem navýšila a zase motani hlavy, bušení srdce. A zase pak se to sklidnilo. Cele to začalo spravne fungovat po cca 5-6 týdnech.
Skvěle to fungovalo; i na PMS - chovala jsem se normalne. Po roce jsem se rozhodla prestat (stresové situace se zklidnily) a podobne nezadouci ucinky jsem měla i při veeelmi pomalému vysazování.
@Terinka21 píše: Více
Já ti to řeknu tak: Pokud nejsi nemocná se srdcem, nebo nemáš CHOPN, přestaň se takhle sledovat. Přestaň si měřit saturaci, tlak, tep. Jen si zhoršuješ paniku.
@Proto02 píše: Více
Až si zakladatelka přestane měřit tlak, tep a saturaci, tak to bude znamení, ze AD zabraly. Což ji přeju ❤️
@TaLucie píše: Více
No to máš pravdu, nicméně i než zaberou, může to ovlivnit.
Já neměla Cipralex, ale Eliceu a Asentru pár dni, už to v životě nechci vidět. Doteď mám úzkosti jen z toho jaké jsem měla na AD těch pár dní. Původní úzkosti se změnili na úzkosti z toho co me AD způsobili. Paráda. Teď zkouším přírodní věci, ale beru stale Lex 1,5 mg 2× denně, ale druhá dávka už je nefunkční, než se projeví plné účinky Lavekanu a L Theaninu cca 2 - 4 týdny bez vedlejších účinků, funguje i akutně na úzkosti ten Lavekan. Dokonce me pomohl vic jak Lexaurin zvláštní, jeden den kdy me nezabral Lex ale Lav jo. Ale nemám chronické úzkosti, bylo to po tragické události v rodině.
@Anonymní píše: Více
Mělas vydržet. Propad je normální a pak se to srovná a zlepší. Pár dní braní AD je na nic. Třeba bys byla už teď úplně v pohodě a nemusela ses cpát Lexaurinem, na kterém jsi už nejspíš závislá. Benzodiazepiny (Lexaurin třeba) se nemají brát pravidelně.
Děkuji všem za odpovědi, rozhodla jsem se vydržet a pokračovat v užívání, dnes je to 10. den, tak snad najedou co nejdříve ![]()
@Terinka21 Terinko, taky bojuju. Já se teda o srdce nebojím (mám jiné strachy) ale tep se mi rapidně zvýšil. Jsem běžec, běhat teď vůbec nemůžu, protože tep který jsem dříve mívala při běhu mám dnes při chůzi. Myslím, že si to sedne, já mám dnes 13 den a beru Asentru 🙂
@Míšáneček snad ano 🙂 a cítíš už nějaké zlepšení? Já ještě moc ne 🙂
@Terinka21 malinko, už můžu jíst a začínám pomalu spát. Ale co se týká panik a úzkosti, tak moc ne… ale i poprvé mi to trvalo skoro 2 měsíce než Asentra zabrala.