Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Znáte ten pocit když odjedete na dovolenou nebo na pár dní pryč že jste doma něco zapomněli? Třeba zastavit kohoutek, vypnout vodu, vynést koš zamknout…cokoli. A na dovolené na to pořád myslíte?
Já si třeba být několikrát přijdu a zkontroluji…ale pořád mi tam něco zůstane v hlavě a musím na to pořád myslet. Čím víc to budu kontrolovat, tím víc na to pak myslím. Někdy zamknu odejdu před dům a ještě se vrátím to zkontrolovat.
Než odjíždíme, tak se kontroluje. Je fakt, že kolikrát se i vracím to garáže, už sedíme v autě. Jestli jsou dveře na zahradu zamčené. Ale my to máme jednodušší, když někde jedeme. Tak se vždycky dává ovladač od garáže a klíč od vchodových dveří sousedce, protože máme doma kočku a kocoura. Chodí jim dávat jídlo a čistit vodu, záchody. Pokud se nám něco nezdá, tak se prostě zavolá sousedce, ať jde překontrolovat. Jsme prostě přes mobil v kontaktu, kdyby se něco dělo. Máme žaluzie venkovní, že na dálku přes mobil je umíme ovládat. Podle předpovědi se blbě odhaduje, jak je x kilometrů dál. Když má být obrovská hulava a čidlo je samo nevytáhne. Tak sousedka sama volá, ať si zatáhneme žaluzie. A zas obráceně. Když jedou sousedi pryč. Tak zas nám oni dají klíče a my jim chodíme hospodařit. Mají kačeny, slepice, moráky atd. Letos prvně nemají prasata. Ale i ty jim chodí muž krmit, když jedou pryč. Je fajn, když je někdo, komu člověk může věřit. Teď prvně v létě jsme zkusili na víkend, že i psa nám hlídali.
Nestava a dovolenou si takovymi blbostmi nekazim, ale mam takovy dojem, ze to, co popisujes, je regulerni diagnoza.
Nestává, protože tyto věci kontroluji pro jistotu víckrát, třeba 5×, abych měla fakt jistotu, že je vše v pořádku, kdybych nezkontrolovala, měla bych to tak, jak Ty, myslím, že k tomu mám velké sklony.
Nevynesený koš, to by bylo sice blbé, ale to je to nejmenší. Nejdůležitější jsou vytáhnuté elektrospotřebiče ze zásuvky, zavřená voda.
Stále bojuji s tím, zda vypínat i modem, někdo říká, že jo, někdo, že ne.
Muž tvrdí nevypínat, já tvrdím vypínat, když jedeme jen někam na víkend, tak nevypínáme, když na delší dobu, tak vypínáme.
Ne, protože když jsou všichni naskládaní v autě, tak já (nebo manžel) ještě sami projdeme celý byt. Místnost po místnosti a kontrolujeme. Jestli je všechno vypnuté (nebo vytažené ze zásuvky). Vypínáme vodu, kontroluje se sporák, zavřená okna, vynesený koš, nachystané věci pro kočky a tak. A když vylezeme a zamkneme za sebou, tak víme že už tam není nikdo jiný, kdo by něco pozapínal a podobně - což děti rády dělají.
Přinejhorším je doma babička, ta nám do bytu neleze ale kdyby se stala nějaká katastrofa, dá vědět a nebo přivolá pomoc.
@Klopotkova píše: Více
To já nevypínám nic nikdy
jednou projdu byt jestli jsou zavřený okna, kočka má jídlo a vodu a jedem. Na víkend. Na týden samozřejmě pak chodí k nám krmit
@Klopotkova píše: Více
Modem jsme nikdy nevypínali a žádná katastrofa se nestala. Ale asi záleží na tom jestli ten zapnutý modem k něčemu potřebujete (kamery, alarm, přístup k NAS…) U nás se třeba záměrně nechává zapnutý set top box od satelitu i když jedeme na týden pryč, protože je tam nastavené nahrávání z televize. Dost by mě zajímalo jak řešíte nahrávání z TV vy kteří všechno vypínáte, koukám že takových je tu možná i většina. To existuje na trhu nějaký set top box který umí nahrávat i když je vypojený?
@PodivnyMuz píše: Více
Co nahrávat z TV?
nikdy jsem takovou funkci nepotřebovala
Nic nenahravam. Co chci vidět, na to kouknu na netu.
My nic nenahráváme. K čemu? Co teda vypínáme, tak je voda. Kocouři umí pustit v umyvadle vodu. Pákové baterie pro ně nejsou problém.
Mám ten pocit většinou oprávněný. Jsem několik km od domu a už se vracím pro mobil, brýle ![]()
S tím nahráváním, dost mě překvapuje že se mnozí spoléhají na to že se dá „všechno pustit z netu“. Já jsem takhle zkusil fungovat kolem roku 2019 a prostě to nešlo, všude byly jen hlášky že pořad už za 2 týdny nepůjde přehrát. Když už se mi teda povedlo najít po odvysílání ten nový díl Boyardu nebo Survivoru, tak to bylo hodně nekvalitní a hlavně to byla loterie jestli to vůbec někde bude. Tehdy jsem někdy nahrával i 3× týdně a měl jsem strach právě z toho jestli jsem to dobře nastavil a jestli to zůstalo zapnuté, abych pak nemusel shánět nahrávku kdesi u pirátů. Za poslední dva roky se sice streamovací služby hodně zlepšily takže už nahrávání moc nepoužívám, ale pořád to není dokonalé. V naší rodině takhle funguje ještě otec, ten si dokonce udělal zapojení že „chytrá zásuvka“ vypne TV ale set top box nevypne. Ale to by vyšlo na samostatné téma.
Jinak vypínáme vypínačem na zásuvce většinu právě nepoužívaných spotřebičů (sendvičovač, počítače, televize…) a to vždy když se nepoužívají. Nápad zastavovat vodu, o tom slyším poprvé.
No a co? Tak to nepůjde přehrát, nepotřebuju vidět všechno. ![]()