Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
jsem maminka dvou kluku 7 a 5 let a ten starsi ma diagnozu ADHD.
Rada bych si dopisovala s maminkami, ktere maji deti se stejnou diagnozou. Muzeme si navzjem davat rady, povzbuzovat nebo jen tak odreagovat. ![]()
A jak se to u vás projevuje? Protože mám pocit, že dnes pod název ADHD spadá opravdu kde co..
Můj nejstarší synek ( necelých 6) byl též shledán jako ADHD.
To co má se dříve označovalo jako lehká mozková disfunkce, bude mít zřejmě nějaká ta dis dis dis, ale dostal teď odklad do školy, tak máme ještě rok čas, než s ním budeme muset začít nějak „pracovat“ ![]()
Ahoj
u nas to neni takova ta diagnoza, ze jako zlobi tak je hyperaktivni. ma problemy se soustredenim a asociaci do spolecnosti. nerozumi pravidlum, nema pud sebezachovy, je impulzivni. Zijeme ve Svedsku a sledovali ho 2 roky nez urcili diagnozu aby nebyla chybna. ted ukoncil pripravku, ptz tady to tak je. do 1. tridy se chodi az v sedmi letech.
doted mel asistentku i ve skolce i v pripravce..zrejme i ve skole, takze snad to bude dobre. Jen ja to obcas nezvladam, musim byt porad v pohotovosti a porad napred predtim. musim predvidat dusledky toho co udela za neho..on to proste udela..
Je tu některá z Vás ze Stráže nad Nisou či z Liberce s 3letým klukem? Ráda bych se s nějakou takovou setkávala. Už jsem taky vyčerpaná z toho, jak musím být nonstop v pozoru..:(. Nedokáže se na nic soustředit, během jednoho úkolu stihne udělat další asi čtyři..:(. Už si s ním nevím rady. Srdíčko má dobrý, k dětem se chová moc hezky, má děti rád.
Už jsem někdy tak vyčerpaná, že jdu i na WC si zabrečet. Už mi došla i trpělivost..a pak se k tomu cítím, jako špatná máma…:(. př. dneska jsem se snažila ze 4 kostek postavit obrázek, obrátil jednu kostku a šel pryč hrát si s něčím jiným. Tak jsem u toho seděla a stavěla sama, občas mi přišel dát další kostku, ale sám nechce ani postavit obrázek- snažím se ho i motivovat, ale prostě to nejde. Jediné místo, kde vydrží asi půl hodiny je dětské hřiště, kde všechno prolézá, celé obejde aniž by chvíli poseděl a doma posedět?..Už jsem z toho fakt KO a nevím si rady. Chodil mi podél nábytku už od 7. měsíce a od té doby jsem se už nezastavila..:(. Máte nějakou radu? Doktorovi jsem to říkala po druhém roce, ale ten se jen usmál- a říkal, buďte ráda, že je živý. Přitom i při prohlídce u něho je schopný za 5 minut prohlídnout a prozkoumat celou ordinaci- i když mu dám na zadek..:(. A není to o tom, že by nebyl vychovaný. Jsem dost rázná a hranice mu dávám jasné…
Já osobně s ADHD zkušenosti nemám, ale známí ano. Manžel je s oblibou nazývá nesoustředění de*enti (hrůza). Nejblíže je mi sousedka, má osmiletého synka a dává mu nějaké tabletky na zklidnění. Prý vidí velké výsledky.
@markur59 nevite prosim nazev tech tabletek? Mam 7 letou a je to už síla.
@Anonymní píše:
@markur59 nevite prosim nazev tech tabletek? Mam 7 letou a je to už síla.
Zkuste hledat . Ale nejlepší bude poradit se s lékařem, určitě něco předepíše, dnes je to běžný postup.
Ahoj já jsem maminka 8leté holčičky s ADHD-máme za sebou první třídu ve speciální škole-rok plný nervů, ale i radosti s novým povedených věcí..my jsme zatím bez léků…ale hodně si chválíme eqe…podporuje mozkovou činnost a pomáhá při koncentraci
@Klementyna píše:
A jak se to u vás projevuje? Protože mám pocit, že dnes pod název ADHD spadá opravdu kde co..
Můj nejstarší synek ( necelých 6) byl též shledán jako ADHD.
To co má se dříve označovalo jako lehká mozková disfunkce, bude mít zřejmě nějaká ta dis dis dis, ale dostal teď odklad do školy, tak máme ještě rok čas, než s ním budeme muset začít nějak „pracovat“
nám řekli, že dcerka je naprostý učebnicový příklad ADHD-máme za sebou přípravnou třídu i první třídu, ale do klasické školy jsem jí nedala-chodí na speciální školu s asistentkou-ve třídě je pouze 10dětí s různými speciálními potřebmi…učí se běžné učivo, jen s malým počtem dětí…1.tř. máme za sebou-píšeme, čteme, počítáme jen s větším důrazem na její potřebu,,častějšího"střídání učení-pauza-učení-pauza…
@medúzka163 píše:…
Je tu některá z Vás ze Stráže nad Nisou či z Liberce s 3letým klukem? Ráda bych se s nějakou takovou setkávala. Už jsem taky vyčerpaná z toho, jak musím být nonstop v pozoru..:(. Nedokáže se na nic soustředit, během jednoho úkolu stihne udělat další asi čtyři..:(. Už si s ním nevím rady. Srdíčko má dobrý, k dětem se chová moc hezky, má děti rád.
Už jsem někdy tak vyčerpaná, že jdu i na WC si zabrečet. Už mi došla i trpělivost..a pak se k tomu cítím, jako špatná máma…:(. př. dneska jsem se snažila ze 4 kostek postavit obrázek, obrátil jednu kostku a šel pryč hrát si s něčím jiným. Tak jsem u toho seděla a stavěla sama, občas mi přišel dát další kostku, ale sám nechce ani postavit obrázek- snažím se ho i motivovat, ale prostě to nejde. Jediné místo, kde vydrží asi půl hodiny je dětské hřiště, kde všechno prolézá, celé obejde aniž by chvíli poseděl a doma posedět?..Už jsem z toho fakt KO a nevím si rady. Chodil mi podél nábytku už od 7. měsíce a od té doby jsem se už nezastavila..:(. Máte nějakou radu? Doktorovi jsem to říkala po druhém roce, ale ten se jen usmál- a říkal, buďte ráda, že je živý. Přitom i při prohlídce u něho je schopný za 5 minut prohlídnout a prozkoumat celou ordinaci- i když mu dám na zadek..:(. A není to o tom, že by nebyl vychovaný. Jsem dost rázná a hranice mu dávám jasné…
Ahojky. Dělám tělové svíčky a ráda bych zkoušela jak fungují i jinak než jen na bolesti, záněty apod. Svíčkování je úžasnej relaxační proces a tak mě napadlo, že by to mohlo dítěti, kterého to zrovna „popadne“, pomoct (nebo pomoct večer s usínáním apod.). Svíčkování dobře zabírá na uklidnění a tak mě napadlo - proč nedat svíčku hyperaktivnímu dítěti, jestli mu to pomůže.
Měla byste některá chuť ty svíčky zkoušet? Není to o penězích, poslala bych svíčky zdarma, spíš by to bylo o další komunikaci, jestli jsou znát změny apod.
Kdo by se do toho chtěl pustit, písněte mi prosím do soukromé pošty a alespoň trochu něco napište, s čím nejvíc zápasíte, kde by vám to mohlo vytrhnout trn z paty. ![]()
@Romana-art píše:…já jsem o svíčkování moc neslyšela, můžeš mi to prosím trochu víc objasnit…o co jde??
Ahojky. Dělám tělové svíčky a ráda bych zkoušela jak fungují i jinak než jen na bolesti, záněty apod. Svíčkování je úžasnej relaxační proces a tak mě napadlo, že by to mohlo dítěti, kterého to zrovna „popadne“, pomoct (nebo pomoct večer s usínáním apod.). Svíčkování dobře zabírá na uklidnění a tak mě napadlo - proč nedat svíčku hyperaktivnímu dítěti, jestli mu to pomůže.
Měla byste některá chuť ty svíčky zkoušet? Není to o penězích, poslala bych svíčky zdarma, spíš by to bylo o další komunikaci, jestli jsou znát změny apod.Kdo by se do toho chtěl pustit, písněte mi prosím do soukromé pošty a alespoň trochu něco napište, s čím nejvíc zápasíte, kde by vám to mohlo vytrhnout trn z paty.
Tělová svíčka funguje podobně jako ušní (jestli znáte). Jenom se nestrká do ucha, ale může se přiložit kamkoliv na tělo, od palce u nohy až po hlavu
Jeden konec se zapálí a druhý se přiloží kamkoliv na tělo (zpravidla tam, kde něco bolí, nebo je nějaký zdravotní problém). Funguje to podobně jako vysavač, dokáže to z těla vytáhnout kde co, i migrénu.
Vždycky se mezi pokožku a svíčku dává filtr (ochrana), nejlepší je papírový kapesník. A následuje pár minut úžasného klidu. Během doby, kdy svíčka hoří a drží se na těle (cca 12 minut, mám i dětské pětiminutovky), tahá z těla neduhy, ale i neklid, napětí apod.
Co vím od mých zákaznic, používají to i na odbourání stresu, vyšťavenost, nespavost… a zabírá jim to. Proto mě napadlo ADHD.
Je to bezpečné a pohodové! Člověk bývá nejistý, když dává první nebo druhou svíčku, pak už je to relaxace. A zatím jsem nepotkala dítě, které by se svíčkování bálo, spíš naopak
Dětem se to moc líbí a znám maminky, které pomocí svíček tahají rýmu i svým ročním capartům ![]()
Když si zadáte můj nick, dohledáte snadno web, mám tam povídání i fotky.