ADHD u dospělého

Napsat příspěvek
Velikost písma:
232
15.2.15 21:38

Takze to je jen do 26 let a pak uz me lek nepredepisou? Ja to mam dokonce od soudu, tedy moje matka ze proto nebylo vhodny abych mel otce. Na leceni jsem ale nechodil. Ja mam zas problem, ze me nevezmou nikde do normalni, trochu lepsi prace. To proto, ze jim tam popisu co jsem delal napr zivotopis, ale kdyz skonci pohovor sam se zamyslim a reknu ze takovyho cvoka co nedokaze souvisle a normalne to popsat tam ani vzit nemuzou. Spatna soustredenost, koncentrace to je presne to. Zapominani, pusobeni jako kdyz jsem mimo. Ano nekdo muze rict, hele to si domyslel na zaklade clanku. Jenze nekolik let uz me i kamos rikal, ze prej to je moc, jak to je sranda. Ze treba se me neco nekde lidi zeptaj a ja jim odpovim tu dobu neco mimo. Potom se ho ptaj, jestli jsem sfetovanej, ci jestli jsem tak normalne? :mrgreen:
 http://www.novinky.cz/…dospele.html

Presne toto:

1. Nepozornost – nemocní selhávají zejména v monotónních činnostech náročných na přesnost a systematičnost.
  • matka byla vecne volana do skoly kdysi, mam to porad a i z tovarny me vyhodej.

obvykle se dostaví pocity nudy, člověk ztratí motivaci k pokračování v aktivitě, myšlenky se proti jeho vůli rozutečou a dotyčný se jeví jako „nepřítomný duchem“ či v „denním snění“

Mívá problém dokončit úkoly, snadno se nechá rozptýlit, odkládá nepopulární úkoly až na poslední chvíli (tzv. prokrastinace)

nedokáže si zorganizovat práci a má kolem sebe stále chaos

• typicke, presne toto. Znamej me jednou sveril neco, kdyz se vratil byl v tech vecech absolutni chaos a nechapal jak se v tom muzu vyznat. Veci neztracim, termin zas nezapomenu i kdyz jednou se me to stalo na pracak a malem me vyhodily. Jako kdyz uz neco ztratim jako obcanku, tak to najdu v byte, kde mam hromadu chaoticky danych papiru.
  1. Hyperaktivita – lidé s tímto problémem nedokážou být tzv. chvilku v klidu. Jsou neustále v napětí, pohybují se, vrtí, hodně mluví, skáčou lidem do řeči a neumějí relaxovat.
  • muzu presne potvrdit, rychle mluvim ze me nektery lidi nestihaj, kamarad rika ze jsem „nastrelena smazka“, ano skacu lidem do reci to me vecne mati ucila ze tohle nemam delat, citim casto napeti.
  1. Impulzivita – takto nemocní rychleji jednají, než myslí. Jsou netrpěliví, vyhrknou odpověď dříve, než byla vyřčena otázka,
  • presne tak, casto si tim clovek i nadbehne misto aby pockal a potom i danej veci lituje.

Snadno se dostanou do konfliktu. I když následků svých unáhlených činů litují.
Může se jednat o konflikty s partnery anebo v práci, promiskuitu, časté partnerské rozchody, nadměrné nakupování, experimentování s drogami, riskování a úrazy.

„nacvičují nové způsoby chování“

DOTAZ: Jak se to nacvicuje? :roll: Kamarad zazil psychiatra kdysi a rikal me ze ho znasilnil. Ze abych si pripadne daval u tohodle pozor. Takze kdyz uz, asi bych radsi volil nejakou „cvokarku“.

Jak muzu zacit? Prej doporuceni dava obvodni lekar. Me to neprijde idealni, abych neco tak rikal obvodni doktorce a ta me to tam dala. Nemam si radeji najit po netu nejakou „cvokarku“? Co tam rict? Popsat tohle?

pozn.je me 31 let. Zkousel jsem i piko, ale ta droga neni pro me idealni vec. To proto ze me tzv. prekopne a jsem potom moc. Tudiz o vyraznem leceni se neda mluvit. Ano leky na bazi (meta)amfetaminu maj bejt na to udajne ok. Ano pomaha to zavostrit myslenky a pod ale potom zas az moc zvanim, coz je uz moc :lol: Proto to nechci. LSD pri vyssi davce me ukazalo, ze ta koncentrace je hodne spatna ac jsem si ji nekdy ani sam neuvedomoval.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7008
15.2.15 22:12
@jan.westhuserlt píše:
Ahoj, tak mám dvě zprávy. Nakonec mi to napsali, a uvidím, jak to pomůže. A špatná zpráva je, že ten projekt bude končit, taky jsem tam psal:

Dobrý den, bohužel Vám musíme sdělit, že termíny jsou do konce školního roku obsazené a z kapacitních důvodů budeme muset program zastavit.
Velice nás to mrzí.

Prof. MUDr. Hana Papežová CSc.
Psychiatrická klinika 1.LF UK a VFN
Ke Karlovu 11
12821 Praha 2
e-mail: hpap@lf1.cuni.cz, hpap@seznam.cz
tel.: 2243965338

Hele, máš FB? Že bysme dali řeč…

Aj, to je blbé…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
232
15.2.15 22:32
@jan.westhuserlt píše:
„V České republice je možno předepsat na zmírnění symptomů
ADHD/ADD několik preparátů - jedná se buď o stimaluncia Ritalin
a Concerta (u obou je účinnou látkou metylfenidát - v případě Concerty
postupně uvolňovaný v průběhu dne), nebo noradrenergní
přípravek Strattera (účinná látka atomoxetin). Vhodný lék a  jeho
dávky určí psychiatr na základě diagnózy. Lékem první volby jsou
obě účinné látky, schválené pro použití u dětí, pro dospělé je v ČR
schválen pouze atomoxetin, není však zatím hrazen ze zdravotního
pojištění. Léčba metylfenidátem by měla být zahájena krátkodobě
působícím přípravkem.“

Takze to me nepredepisou Ritalin pripadne?
http://www.drogy.cz/…ritalin.html
Tam zas pisou ze to davaj i dospelim tj latka Methylfenidat.
Tohle druhy ale zni uz docela jako humus…
http://en.wikipedia.org/…/Atomoxetine
:( Ze to cloveku nadela jeste problemy zas jinde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16.2.15 17:39

Ze to cloveku nadela jeste problemy zas jinde. ---- o teď beru dva týdny, nepozoruji kdovíjaké výsledky, ale že ani žádný z nežádoucích efektů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16.2.15 18:03

Mě spíš teď osobně trápí otázka, zda budu nucen brát tento lék po celý život. „Cvokař“ má pouze zkušenosti s Ritarinem, a to navíc zprostředkovaně od kolegyně pedopsychiatričky.

Já jsem první pacient, kterému toto za celou svou praxi předepisoval.

Freudsteine, já osobně jsem šel k psychiatrovi bez doporučení obvoďačky, ale není mi známo, zda mi to „prošlo“ protože to tak lze dělat normálně, anebo proto, protože ten člověk je neuvěřitelně vstřícný. To si musíš vyběhat sám, zkus si přes web znamylekar.cz najít někoho, s dobrými referencemi. Já měl to štěstí na člověka, co ten obor jednak miluje, a jednak byl ochoten si jenom kvůli mě vyběhat možnost předepisovat Stratteru. On, a většina jeho kolegů totiž ani netušila, že něco takového existuje.

Nedivme se: ADHĎáci většinou končí u výrobních linek, a to je druh lidí, co se státu v současné době nedostává. :twisted:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
232
17.2.15 20:34

Jan. westhuserl: dekuji za poznatek a info. Asi to zkusim, jde mi spis o ten papir nez o drogy. Treba pro UP, kdyby neco, tak abych mel moznost se prokazat ze se nejak nekde lecim, chodim na pripadne konzultace a pod. Nedavno byl i ten clanek, ze nekdo tak zapomel nekde jit a mel z toho pruser. Potom co dodal potrebny potvrzeni, tak dali to nako doporadku.
To je ale vonicem, pokud tvuj „cvokar“ netusi co je Strattera, nezna SSRI tak nevim zda bych k takovym jeste sel. Prisel bych si gramotnejsi nez on.
Atomoxetine je dost hnus jako latka, takze to bych radsi uzival pripadne ten Ritalin. Je to odnoz da se rict amfetaminu a ty aspon znam. Tohle bude mit uz dle infa hromadu vedlejsich ucinku…
 http://en.wikipedia.org/…/Atomoxetine

U vyrobni linky tezko muzou skoncit (alespon ja ne), kdyz nejsou schopny delat opakujici se praci :roll: Nebo by nekdo chtel cloveka, co neco dela, stoji u toho ale potom zpetne vse rozebira pac tam mozna nekde zapomel dat maticku? :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7008
17.2.15 23:55

@Freudstein Ritalin je jen do 26 let, ne?

@jan.westhuserlt tak úspěch, mě napsali, že od září ten program jede znovu. Moc nechápu, proč Tobě napsali jen to A tedy nestíháme kapacitně, když to B je, že zase od září znovu pojedou :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
232
18.2.15 00:23

Prave asi ze je, zatim jsem nikde s tim nebyl tak nevim jak hodne je to omezeny. Nechce se me tomu ani moc verit, ze nesmej nad 26 let uz predepsat Ritalin. To jako clovek do 26 je slusnejsi a po 26ti letech by to bral po hrstech nebo co?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7008
18.2.15 08:14
@Freudstein píše:
Prave asi ze je, zatim jsem nikde s tim nebyl tak nevim jak hodne je to omezeny. Nechce se me tomu ani moc verit, ze nesmej nad 26 let uz predepsat Ritalin. To jako clovek do 26 je slusnejsi a po 26ti letech by to bral po hrstech nebo co?

Nemám tucha, ale mně je 33 a za mě to bylo fakt do těch 18 let…jako v nejtemnější době jsem zvažovala, že si půjdu někam koupit váhu, co zvládne mikrogramy a nějakej kokain, speed či amfetamin…díky výchově a pocitu nepatřičnosti jsem to nikdy neudělala, ale to, co mi provádělo ADHD. Jak jsem někde psala, zvládala jsem to díky krabičce až dvěma cigaret na den a tím, že jsem doháněla věci po nocích, když nebyl žádnej rušivej podnět zvenku. Taky jsem záměrně doma (ve svém bytě) neměla TV ani internet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18.2.15 16:10

Písneš na ten FB?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
232
20.2.15 02:12

Se ani neni pomalu cemu divit, kdyz se podivam na tohle video to je taky neco. Nejspis to lidem neprida ale tim nerikam ze je z toho ADHD jen me to dostalo. Presto tam ten expert zminuje prave hyperaktivitu.
https://www.stream.cz/…ty-a-zakusky
dnes sama alergie a nevim co jeste.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
232
20.2.15 02:15

Almatka: ti nevim zda by ti pomohlo, jako jo pokud bys byla sama a mela to amfet. Pokud by ale kolem tebe byl zas nekdo, myslim ze by te to nezachranilo. Navopak potom me myslenky jeli stejne jak blazen, nuceni kecat i blbosti, takze soustredenost ta tam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1040
20.2.15 03:21
@Freudstein píše:
Almatka: ti nevim zda by ti pomohlo, jako jo pokud bys byla sama a mela to amfet. Pokud by ale kolem tebe byl zas nekdo, myslim ze by te to nezachranilo. Navopak potom me myslenky jeli stejne jak blazen, nuceni kecat i blbosti, takze soustredenost ta tam.

ahoj, bývala jsem adha, v dospělosti jsem ADD-bez hyperaktivity. chodila jsem dálkově do školy, na zkoušce jsem bývala hodně nervozní nemohla se soustředitpomohlo mi napsat si vše co jsem chtěla sdělit profesorovi na papír a pak to přečíst. většinou to respektovaali, že to čtu. na pohovoru bych řekla, žže jsem to sepsala, protože jsem moc nervozní, abych na něco nezapoměla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1040
20.2.15 03:23

Jinak práce pro adhd určitě ne pásová výroba. třeba vrátnice, nebo knihovna, nebo vychovatel, to by šlo. záleží na vzdělání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1040
20.2.15 03:26
@cikcak píše:
Jinak práce pro adhd určitě ne pásová výroba. třeba vrátnice, nebo knihovna, nebo vychovatel, to by šlo. záleží na vzdělání.

ten ritalin je návykový, droga, možná proto ho nesmí psát dospělým.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí