ADHD u dospělého

31.1.15 10:15

ADHD u dospělého

Ahoj, je mi 22 let, ADHD mám diagnostikováno od ZŠ, a nepatřím k těm, u kterých se to s věkem srovná.

Bohužel, veškeré léky jsou předepisovatelné pouze do 18. roku života… máte nějaké tipy? Vy, matky, nesetkaly jste se při řešení problémů svých ratolestí s nějakou možností léčby, která by překlenula toto omození a umožnila léčbu i dospělých osob?

PS: nejsem žádný „lempl“, co se za to schovává, velice mě to limituje v osobním i profesním životě, nejsem schopen mluvit, psát a ani vyvrtat díru do železa pořádně, a přitom nejsem hloupý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
33315
31.1.15 10:32

Asi bych zkusila psychiatra, treba bude vedet, co s tim. Leky Ti pomahaly?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
31.1.15 10:43

Nějak se mi nechce věřit, že by se jakýkoli zdravotní problém přestal řešit jen proto, že pacient dosáhl 18 let věku. Pokud jsi docházel na dětskou psychiatrii, pak samozřejmě budeš v léčbě pokračovat dál u odborníka pro dospělé, pokud tvé problémy prokazatelně souvisí s ADHD. Což si v případě neschopnosti vyvrtat díru do železa úplně nemyslím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2242
31.1.15 11:19

Proč kvůli ADHD nejsi schopen mluvit, psát a vyvrtat díru do železa? Pracuji s dětmi s ADHD, do železa s nimi tedy nevrtám, ale zvládají naprosto všechny běžné činnosti včetně ručních prací. Hodně těžké případy berou léky na zklidnění, kvůli soustředění, jinak by nebyli schopní práce v kolektivu (když je takový člověk v klidu sám doma, může se učit svým způsobem, kopat si u toho do polštáře, kývat se a cokoliv mu dělá dobře, ale ve třídě to ruší ostatní děti nemluvě o tom, že jeho vyruší každý vzdech). Já bych řekla, že musíš mít nějaké trošku jiné potíže a určitě by bylo dobré řešit to s psychiatrem, dětem léky také předepisuje dětský psychiatr.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2269
31.1.15 13:10

@hanka.br Já mám syna s ADHD od DR bereme Ritaline s účiností 4hod k tomu dodávám Omega3 a můžu říct že bez léku je znát nesoustředěnost. Drobný práce který vyžadujou velky soustředění nezvládá. Určitě si myslím, že psychiatr pro dospělé nějaké léky má

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
31.1.15 13:23
@majinka81 píše: @hanka.br Já mám syna s ADHD od DR bereme Ritaline s účiností 4hod k tomu dodávám Omega3 a můžu říct že bez léku je znát nesoustředěnost. Drobný práce který vyžadujou velky soustředění nezvládá. Určitě si myslím, že psychiatr pro dospělé nějaké léky má

Nepíšeš, kolik mu je. Jaké práce například nezvládá?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2269
31.1.15 13:29

@hanka.br. Omlouvám se nějak mi to vypadlo :( je mu 10 let vymalovávání, když jsme navlékaly korálky… prostě takový kde se musí víc soustředit. Nejhorší je, že se o ADHD ví docela málo a hodně lidí si spíše myslí jak jsou děti nevychovaní…O škole ani nemluvim. U nás na vsi je spojená 3 a 4 třída takže děs

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
31.1.15 13:33
@majinka81 píše:
@hanka.br. Omlouvám se nějak mi to vypadlo :( je mu 10 let vymalovávání, když jsme navlékaly korálky… prostě takový kde se musí víc soustředit. Nejhorší je, že se o ADHD ví docela málo a hodně lidí si spíše myslí jak jsou děti nevychovaní…O škole ani nemluvim. U nás na vsi je spojená 3 a 4 třída takže děs

Na tvém místě bych zkusila trénovat soustředění na něčem, co mu bude bližší. Vybarvovat nebo navlékat korálky bude otravovat i kluka bez poruchy pozornosti a nevydrží u toho stejně. Ideální je modelářství, stavebnice, sestavování různých kuličkových drah…dneska je toho spousta. Spíš jsem měla na mysli nějakou skutečnou práci, kterou nezvládá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31.1.15 14:43

Začal sem to aktivně řešit v sedmnácti, ale než sem se vůbec dostal přes to všechno papírování, bylo mi 19… můj současný „cvokař“ je úžasný člověk, co se skutečně snažil, ale zjistil jen to, že ta jedna Strattela, co mi předepsal, jej asi bude stát její plnou úhradu…

A co se jedná o vrtání a mluvení, problém je v tom, že si prostě nedokážu zapamatovat slovní pokyn, a nedokážu udržet pozornost… vrtám křivě, a popadnu zbrkle kdejaký vrták, a tak jsou ty díry třeba i moc velké… ono to zní směšně, ale jak mám vysvětlit zaměstnavateli, že sem zkurv*l X ocelových dílů.

Bohužel to tak je, http://www.prevence-praha.cz/…_brozura.pdf

„V České republice je možno předepsat na zmírnění symptomů
ADHD/ADD několik preparátů - jedná se buď o stimaluncia Ritalin
a Concerta (u obou je účinnou látkou metylfenidát - v případě Concerty
postupně uvolňovaný v průběhu dne), nebo noradrenergní
přípravek Strattera (účinná látka atomoxetin). Vhodný lék a  jeho
dávky určí psychiatr na základě diagnózy. Lékem první volby jsou
obě účinné látky, schválené pro použití u dětí, pro dospělé je v ČR
schválen pouze atomoxetin, není však zatím hrazen ze zdravotního
pojištění. Léčba metylfenidátem by měla být zahájena krátkodobě
působícím přípravkem.“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2269
31.1.15 16:33

hanka.br. já jsem ti uvedla příklady :) korálky nám byly doporuceny v PPP na trenování. Puzzle dráhy, ruzné kostky, Merkur u ničeho dlouho nevydrží tak střídáme hry a jak se něco nepovede hned je vymalováno. Vyloženě chlapskou práci v 10 letech a v bytě opravdu nedělá. Já sem tím chtěla jen říct že chápu, jak se musí cítit @jan.westhuserl a je jedno jestli je člověku 10 nebo 22. Mě bylo doporučena i změna stravy + Omega3 zkoušel jsi?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7008
12.2.15 20:09
@hanka.br. píše:
Nějak se mi nechce věřit, že by se jakýkoli zdravotní problém přestal řešit jen proto, že pacient dosáhl 18 let věku. Pokud jsi docházel na dětskou psychiatrii, pak samozřejmě budeš v léčbě pokračovat dál u odborníka pro dospělé, pokud tvé problémy prokazatelně souvisí s ADHD. Což si v případě neschopnosti vyvrtat díru do železa úplně nemyslím.

Mám potvrzené ADHD a skutečně nad 18 let se Ritalin nepodává (na rozdíl od okolních států).

@zuzkasim píše:
Hodně těžké případy berou léky na zklidnění, kvůli soustředění, jinak by nebyli schopní práce v kolektivu.

Na zklidnění? Pracuješ určitě s dětmi s ADHD? Protože to, co mi chybí není klid, ale dopamin, který pomáhá soustředění.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7008
12.2.15 20:10
@jan.westhuserlt píše:
Začal sem to aktivně řešit v sedmnácti, ale než sem se vůbec dostal přes to všechno papírování, bylo mi 19… můj současný „cvokař“ je úžasný člověk, co se skutečně snažil, ale zjistil jen to, že ta jedna Strattela, co mi předepsal, jej asi bude stát její plnou úhradu…

A co se jedná o vrtání a mluvení, problém je v tom, že si prostě nedokážu zapamatovat slovní pokyn, a nedokážu udržet pozornost… vrtám křivě, a popadnu zbrkle kdejaký vrták, a tak jsou ty díry třeba i moc velké… ono to zní směšně, ale jak mám vysvětlit zaměstnavateli, že sem zkurv*l X ocelových dílů.

Bohužel to tak je, http://www.prevence-praha.cz/…_brozura.pdf

„V České republice je možno předepsat na zmírnění symptomů
ADHD/ADD několik preparátů - jedná se buď o stimaluncia Ritalin
a Concerta (u obou je účinnou látkou metylfenidát - v případě Concerty
postupně uvolňovaný v průběhu dne), nebo noradrenergní
přípravek Strattera (účinná látka atomoxetin). Vhodný lék a  jeho
dávky určí psychiatr na základě diagnózy. Lékem první volby jsou
obě účinné látky, schválené pro použití u dětí, pro dospělé je v ČR
schválen pouze atomoxetin, není však zatím hrazen ze zdravotního
pojištění. Léčba metylfenidátem by měla být zahájena krátkodobě
působícím přípravkem.“
Úhradu budeš muset hradit sám, ne Tvůj lékař. Když jsem se léčila já, žádné takové léky nebyly, máš „štěstí“. Moc dobře rozumím tomu, co prožíváš.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13.2.15 18:24

A jak ses teda léčila, a proč ty léky dáváš do uvozovek? :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7008
15.2.15 01:37
@jan.westhuserlt píše:
A jak ses teda léčila, a proč ty léky dáváš do uvozovek? :-)

Neléčila. Plácala. Mudr. mi předepisoval antidepresiva, která snad něco dělala s prekurzorem dopaminu (matně si to pamatuju, snad neříkám blbost). Teď zrovna sjíždím http://www.nepozornidospeli.cz/, snad se do toho programu dostanu. Než jsem byla máma, šlo to nějak. dalo se zachraňovat situaci tím, že jsem nad něčím seděla s redbullem a krabičkou cigaret do rána, což bylo jediný, co mi pomáhalo se soustředit. Ani jedno z očividných důvodů nemůžu.
A štěstí v uvozovkách, máš ADHD, to není nic moc, ale máš cestu jak z toho ven:) Spoustu dospěláků s ADHD, které znám, propadlo nějakým nešvarům - kouření, pití a hůř, protože jim to pomohlo, ale to Ty nemusíš, někdo Ti pomůže. Vážně držím pěsti. A pokud Ti ještě nebylo 26, tak mám dojem, že ten Ritalin Ti ještě můžou předepsat :think: Držím pěsti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15.2.15 11:25

Ahoj, tak mám dvě zprávy. Nakonec mi to napsali, a uvidím, jak to pomůže. A špatná zpráva je, že ten projekt bude končit, taky jsem tam psal:

Dobrý den, bohužel Vám musíme sdělit, že termíny jsou do konce školního roku obsazené a z kapacitních důvodů budeme muset program zastavit.
Velice nás to mrzí.

Prof. MUDr. Hana Papežová CSc.
Psychiatrická klinika 1.LF UK a VFN
Ke Karlovu 11
12821 Praha 2
e-mail: hpap@lf1.cuni.cz, hpap@seznam.cz
tel.: 2243965338

Hele, máš FB? Že bysme dali řeč…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek