Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@cikcak píše:
Jinak práce pro adhd určitě ne pásová výroba. třeba vrátnice, nebo knihovna, nebo vychovatel, to by šlo. záleží na vzdělání.
Já myslím, že omezení pro ADHD je stejné jako pro ne ADHD tedy schopnosti a inteligence, ne?
Pokud člověk ví, že má ADHD tak si vytvoří opatření, kterými eliminuje velikou část problémů, kterou to přináší. Ale vrátnice, knihovna nebo vychovatel? Nerozumím:)) Proč zrovna to?
@Almatka píše:
Já myslím, že omezení pro ADHD je stejné jako pro ne ADHD tedy schopnosti a inteligence, ne?
Pokud člověk ví, že má ADHD tak si vytvoří opatření, kterými eliminuje velikou část problémů, kterou to přináší. Ale vrátnice, knihovna nebo vychovatel? Nerozumím:)) Proč zrovna to?
ty asi nejsi adhd, že?
@Freudstein píše:
Almatka: ti nevim zda by ti pomohlo, jako jo pokud bys byla sama a mela to amfet. Pokud by ale kolem tebe byl zas nekdo, myslim ze by te to nezachranilo. Navopak potom me myslenky jeli stejne jak blazen, nuceni kecat i blbosti, takze soustredenost ta tam.
To asi záleží na dávkování. Když si člověk kupuje/užívá drogy nebývá to na mikrogramy, ale spíš na gramy, ne? To potom převáží „negativní“ účinky nad těmi „pozitivními“…některé jedy v malé koncentraci léčí, ve veliké zabíjejí…tak nějak to vidím já. Ale jak jsem psala, já to díky výchově a pocitu nepatřičnosti neudělám.
@cikcak píše:
tak to fakt nechápu, že to nechápeš.
@Almatka píše:Já nechápu, co nechápeš. Těch povolání je tisíc a jedno, co se dá dělat. Je pravda, že když jsem studovala v zahraničí, tak jsem pracovala jako pokojská v hotelu a to mi šlo nejlíp
Prostě přijít a podle stejného vzorce (napsaného na kusu papíru) jsem uklidila…
samozřejmě, že to byla jen inspirace. někdo tady psal něco o pásové výrobě-ta je pro adhd naprosto nevhodná. měla jsem na mysli zaměstnání, kde jsi svobodný, nejsi závislý na výkonu, kde nepracuješ pod stresem, když adhd mají ve všem chaos.
@cikcak píše:
samozřejmě, že to byla jen inspirace. někdo tady psal něco o pásové výrobě-ta je pro adhd naprosto nevhodná. měla jsem na mysli zaměstnání, kde jsi svobodný, nejsi závislý na výkonu, kde nepracuješ pod stresem, když adhd mají ve všem chaos.
No to máš pravdu.
Cikcak: me slo docela call centrum a obchodni zastupce
Je zajmavy ze na aktivu jsem se vykecal, tudiz idealni vec. Zakazniky a jejich nesmysly jsem tim moc nedokazal poslouchat.
Problem byl ze jsem nekdy zapomel si rict o adresu, takze jsem volal tam znova jak kripl. Nastesti to bylo mensi call centrum, kde to nikdo tak nehlidal. Jinde je to pruser. To se me treba stalo u testu na pohovoru. Simulace, vola zakaznik, zjistim potreby, vyresim proc krici, uklidnim ho. No a prijde zaver a ja to ukoncim a ejhle… nemam to nejdulezitejsi adresu! Samozrejme me nevzali.
Jako pod stresem to neni ideal, ale da se to a zas jsem s tim az tak problem nemel. I kdyz tlacej ze musis mit prodej atd. Vetsi stres jsem zazival pri praci v tovarne a pak me propustili.
@Almatka píše:
To asi záleží na dávkování. Když si člověk kupuje/užívá drogy nebývá to na mikrogramy, ale spíš na gramy, ne? To potom převáží „negativní“ účinky nad těmi „pozitivními“…některé jedy v malé koncentraci léčí, ve veliké zabíjejí…tak nějak to vidím já. Ale jak jsem psala, já to díky výchově a pocitu nepatřičnosti neudělám.
Bohuzel vo tomhle moc nevis, proto to nepochopis. Urcite ne na gramy, to leda ze by dotycnej byl uz hodne moc zavislej. Vzdy kupujes na mg - mikrogramy. Ano leci ale jak u koho, na kazdyho danej lek pusobi jinak.
@Almatka píše:Já nechápu, co nechápeš. Těch povolání je tisíc a jedno, co se dá dělat. Je pravda, že když jsem studovala v zahraničí, tak jsem pracovala jako pokojská v hotelu a to mi šlo nejlíp
Prostě přijít a podle stejného vzorce (napsaného na kusu papíru) jsem uklidila…
Tady se asi bude krapet to lisit jak u koho ne? Treba pokojska to s tim jde delat? Moje pritelkyne dela uklid Wellness, cetl jsem ten seznam, videl jsem i tu praci a ja se svoji psychikou bych byl vyhozen za 3 dny
I jako housekeeping, proste to mas hromadu veci kolem ruzne, ktery musis udelat, uklidit. Jak neco zapomenes je pruser. Predstava ze mam uklidit pod posteli, pak nezapomenout kouknout za stolek a umejt kanalky ve sprchovem koute je tragedie! ![]()
@Freudstein píše:
Cikcak: me slo docela call centrum a obchodni zastupceJe zajmavy ze na aktivu jsem se vykecal, tudiz idealni vec. Zakazniky a jejich nesmysly jsem tim moc nedokazal poslouchat.
Problem byl ze jsem nekdy zapomel si rict o adresu, takze jsem volal tam znova jak kripl. Nastesti to bylo mensi call centrum, kde to nikdo tak nehlidal. Jinde je to pruser. To se me treba stalo u testu na pohovoru. Simulace, vola zakaznik, zjistim potreby, vyresim proc krici, uklidnim ho. No a prijde zaver a ja to ukoncim a ejhle… nemam to nejdulezitejsi adresu! Samozrejme me nevzali.
Jako pod stresem to neni ideal, ale da se to a zas jsem s tim az tak problem nemel. I kdyz tlacej ze musis mit prodej atd. Vetsi stres jsem zazival pri praci v tovarne a pak me propustili.
bohužel, člověk s ADhd zapomíná často. Taky mám gten problém, je zajímavé, že společnost si neuvědomuje, že by měla být tolerantnější, všude se jede na 100% výkon a kdo nevyhoví, má padáka. fuj. V americe je člověk adha brán jako tělesně postižený a zaměstnavatelé mají slevy na daních, když ho zaměstnají, proč to nejde i u nás? protože jsme 100 let za opicemi.
@Freudstein píše:
Tady se asi bude krapet to lisit jak u koho ne? Treba pokojska to s tim jde delat? Moje pritelkyne dela uklid Wellness, cetl jsem ten seznam, videl jsem i tu praci a ja se svoji psychikou bych byl vyhozen za 3 dnyI jako housekeeping, proste to mas hromadu veci kolem ruzne, ktery musis udelat, uklidit. Jak neco zapomenes je pruser. Predstava ze mam uklidit pod posteli, pak nezapomenout kouknout za stolek a umejt kanalky ve sprchovem koute je tragedie!
My měli checklist, kde se zaškrtávalo, takže v tomhle se prostě nedalo zapomenout:) Navíc tam nebyly žádné dlouhodobé cíle, prostě všechno bylo ten den a uspokojení nad tím, že si přišel někam, kde to nebylo tip top a odešel, když to bylo krísně uklizené - to bylo náhodou super!
@Freudstein píše:
Tady se asi bude krapet to lisit jak u koho ne? Treba pokojska to s tim jde delat? Moje pritelkyne dela uklid Wellness, cetl jsem ten seznam, videl jsem i tu praci a ja se svoji psychikou bych byl vyhozen za 3 dnyI jako housekeeping, proste to mas hromadu veci kolem ruzne, ktery musis udelat, uklidit. Jak neco zapomenes je pruser. Predstava ze mam uklidit pod posteli, pak nezapomenout kouknout za stolek a umejt kanalky ve sprchovem koute je tragedie!
Jen teda, máš pravdu, že každý se liší. Zatímco někdo se je třeba není schopný soustředit vůbec, někdo se soustředit dovede, třeba když ho něco moc baví - tam je taková ta oklika s tím dopaminem, kdy se uvolňuje u zábavných a nových věcí, ale u rutinních prostě ne…ale přesný mechanismus neznám.
Já jsem třeba schopná zbourat stěnu, posunout příčku, vymalovat, udělat skříň, ušít závěsy či oblečení, přestavět nábytek, rozebrat počítač (a někdy i složit), ale pravidelný úklid mi nejde, žehlit - nežehlím atd…a je to přesně dáno tím uspokojením, nové, nevšední a jednorázové mě baví a uspokojuje, jakmile bych to měla udělat znovu za stejných podmínek, to už ne. V práci jsem byla excelentní na řešení operativy, našla jsem řešení na věci, které jiné nenapadli, ale jak se jednalo o administrativu, byla jsem na štíru - naštěstí jsem měla asistentku, ale bojím se, že po MD už to taková sláva nebude, všechno se mění a moc rychle…
@Freudstein píše:
Bohuzel vo tomhle moc nevis, proto to nepochopis. Urcite ne na gramy, to leda ze by dotycnej byl uz hodne moc zavislej. Vzdy kupujes na mg - mikrogramy. Ano leci ale jak u koho, na kazdyho danej lek pusobi jinak.
mikrogramy? a kolik stoji mikrogram huleni? ![]()