Adopce dítěte prarodiči

Napsat příspěvek
Velikost písma:
12805
18.8.20 16:54
@Kubula.K píše:
A to dítě ať taky vidí následky? Třeba matku, která s ním nechce mít nic společného? 8)

a když půjde k adopci, jednou se dozví, že s ním nechtěla mít nic společného celá rodina, jak ze strany matky, tak i ze strany otce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44332
18.8.20 17:13

Adopce je komplikovaný vztah a myslím si, že to zkomplikoval i zákon, že dítě musí do nástupu do školy vědět, že je adoptovane. Dříve se to děti dozvidaly až na prahu dospělosti, kdy už měly srovnané hodnoty a priority. Nehrozilo zničení vztahu s adoptivními rodiči. Takto to dítěti šrotuje v hlavě celé dětství a v pubertě často revoltuje proti rodičům, nechce je poslouchat a vypálí, že nejsou vlastní, poslouchat nemusí.

Já fandím pestounstvi. To je otevřený a jasný vztah od začátku. Ale smysl adopce byl, že dítě zpretrhalo původní kořeny a nová rodina je přijala za své se vším všudy. Tím, že to dítě musí vědět, se tento smysl vytratil. A každý jednou začne hledat své kořeny. Stačilo vidět Poštu pro Tebe, když běžela v Tv. Hodně příběhů bylo, že adoptovane dítě hledá prave rodiče nebo matka dítě, které z mladičke nerozvaznosti dala k adopci.

Ta holka bude jednou ráda. Pokud její rodiče mají normální sporadane vztahy a povedou celé rodinné soužití dobře, ta dívka až dospeje a dostuduje, si dítě převezme zpět. Vztah to nepoškodí. Musí to být ale funkční rodina, kde babička bude respektovat, že matka dítěte je ta nezletilá holka a nebude se chtít do té role napasovat sama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
224
18.8.20 19:04

Jak to tady pročítám, tak většina z Vás je spíše pro pěstounskou péči.
Já si myslím, že by bylo nejlepší, kdyby si to slečna rozmyslela a o své dítě se starala sama
(případně s přítelem). Samozřejmě rodičovská
pomoc bude potřeba, aby dívka dostudovala.

Dívka je totiž jedináček a trošku mi přijde, že její máma chce dítě sobecky pro sebe.
Vždycky prý chtěla děti dvě.
Je trochu divné, že chce, aby se dcera dítěte právně vzdala.
Přece ji může pomáhat i tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1134
18.8.20 19:09
@marra2 píše:
Tak Romové to dělají běžné. Osvojí si vnouče, přitom matka dítěte stále bydlí s nimi. Berou prachy. takze určitě to jde…

O tom dost pochybuji. Na úřadu práce podepusujete i papíry, že pravé rodiče nežijí s vámi ve společné domácnosti. Dokonce to i kontroluji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1134
18.8.20 19:10
@Trish123 píše:
Ahojte, holky,
taťkova kolegyně řeší, jestli je možná adopce vlastního vnoučete.
Její dcera studuje a miminko nechce (je jí myslím 16).
Je ve 21. týdnu, takže na potrat je již pozdě.
Samozřejmě se měla proti nechtěnému těhotenství chránit.
Ona chce dát miminko nějakým cizím lidem, ale její rodiče se nechtějí vnoučete vzdát.
Zajímalo by mě, zdali je právně možná adopce vlastního vnoučete.
Možná by v tomto případě byla vhodná spíše pěstounská péče.
Máte některá v okolí někoho, kdo se takhle stará o vnouče?
Tím, že dcera u nich bydlí mi to přijde celé takové divné
Děkuji za Vaše odpovědi

Navíc pokud jejich dcera nebude to dítě chtít, tak OSPOD by se automaticky měl obrátit na rodiče matky zda o dítě nemají zájem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44332
18.8.20 19:12
@Barry1997 píše:
Navíc pokud jejich dcera nebude to dítě chtít, tak OSPOD by se automaticky měl obrátit na rodiče matky zda o dítě nemají zájem.

Ano, to je pravda. Vždy se hledá vhodný porucnik nebo pestoun v rodině.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44332
18.8.20 19:15
@Trish123 píše:
Jak to tady pročítám, tak většina z Vás je spíše pro pěstounskou péči.
Já si myslím, že by bylo nejlepší, kdyby si to slečna rozmyslela a o své dítě se starala sama
(případně s přítelem). Samozřejmě rodičovská
pomoc bude potřeba, aby dívka dostudovala.Dívka je totiž jedináček a trošku mi přijde, že její máma chce dítě sobecky pro sebe.
Vždycky prý chtěla děti dvě.
Je trochu divné, že chce, aby se dcera dítěte právně vzdala.
Přece ji může pomáhat i tak.

K tomuto kroku, vzdání se dítěte, ji ani jako nezletilou nikdo nemůže donutit. Dítě bude buď v PP nebo porucenstvi. Na druhou stranu bez pomoci matky se o dítě postarat nezvládne. A žádná právní úprava nemůže zaručit, jestli tam vznikne patologický stav nebo ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1134
18.8.20 19:26

A co vím na 100%, tak nezletilé holky z porodnice bez podpisu rodičů nepustí. Musí tam přijít rodič, podepsat papíry a teprve potom může matka s dítětem domů. A i kdyby dcera to dítě nechtěla, tak všechno musí také podepsat rodiče. Holka má prostě smůlu. Nemá souložit, když to neumí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
224
18.8.20 23:21

Je to prostě strašné, taky nechápu, proč se oba nechránili.
Zřejmě si myslela, že frajer střílí slepýma. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.8.20 15:17
@Jana206 píše:
Adopce je komplikovaný vztah a myslím si, že to zkomplikoval i zákon, že dítě musí do nástupu do školy vědět, že je adoptovane. Dříve se to děti dozvidaly až na prahu dospělosti, kdy už měly srovnané hodnoty a priority. Nehrozilo zničení vztahu s adoptivními rodiči. Takto to dítěti šrotuje v hlavě celé dětství a v pubertě často revoltuje proti rodičům, nechce je poslouchat a vypálí, že nejsou vlastní, poslouchat nemusí.

Já fandím pestounstvi. To je otevřený a jasný vztah od začátku. Ale smysl adopce byl, že dítě zpretrhalo původní kořeny a nová rodina je přijala za své se vším všudy. Tím, že to dítě musí vědět, se tento smysl vytratil. A každý jednou začne hledat své kořeny. Stačilo vidět Poštu pro Tebe, když běžela v Tv. Hodně příběhů bylo, že adoptovane dítě hledá prave rodiče nebo matka dítě, které z mladičke nerozvaznosti dala k adopci.

Ta holka bude jednou ráda. Pokud její rodiče mají normální sporadane vztahy a povedou celé rodinné soužití dobře, ta dívka až dospeje a dostuduje, si dítě převezme zpět. Vztah to nepoškodí. Musí to být ale funkční rodina, kde babička bude respektovat, že matka dítěte je ta nezletilá holka a nebude se chtít do té role napasovat sama.

Musím nesouhlasit. Sama mám jiného biologického otce než toho, který mě vychovával. Okolo 5 - 6 let jsem začala zjišťovat, proč se liším od zbylých členů rodiny (vlasy, oči). Všichni mi to tenkrát vymlouvali, no, dělali že mě blbou. V 17 letech jsem na mámu dost hustě uhodila až musela s pravdou ven. Mám v sobě dosud krivdu, že mi tenkrát všichni lhali. To jen tak ve zkratce.

• Citovat
  • Upravit
44332
19.8.20 15:55
@Anonymní píše:
Musím nesouhlasit. Sama mám jiného biologického otce než toho, který mě vychovával. Okolo 5 - 6 let jsem začala zjišťovat, proč se liším od zbylých členů rodiny (vlasy, oči). Všichni mi to tenkrát vymlouvali, no, dělali že mě blbou. V 17 letech jsem na mámu dost hustě uhodila až musela s pravdou ven. Mám v sobě dosud krivdu, že mi tenkrát všichni lhali. To jen tak ve zkratce.

Ale to je rozdíl. Tebe vychovavala vlastní matka. To Ti měla říct. Tady jde o to, že princip adopce je, že cizí rodina dítě plně přijme za své.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.8.20 16:14
@Jana206 píše:
Ale to je rozdíl. Tebe vychovavala vlastní matka. To Ti měla říct. Tady jde o to, že princip adopce je, že cizí rodina dítě plně přijme za své.

Shodou okolností máme adoptovane dítě, ještě do školy nechodí. Od pestounky dostalo album s fotkami a už ví, že bylo od narození u tety (pestounka), protože se o něj maminka nemohla starat. Jednoho dne se mě zeptalo, zda bylo u mě v bříšku. Neměla jsem problém mu říct, že ne, že ho měla jiná maminka. Víc vědět nechtělo a přijalo to jako fakt naprosto v pohodě. Ty bys mu v této situaci zalhala?

• Citovat
  • Upravit
44332
19.8.20 16:18
@Anonymní píše:
Shodou okolností máme adoptovane dítě, ještě do školy nechodí. Od pestounky dostalo album s fotkami a už ví, že bylo od narození u tety (pestounka), protože se o něj maminka nemohla starat. Jednoho dne se mě zeptalo, zda bylo u mě v bříšku. Neměla jsem problém mu říct, že ne, že ho měla jiná maminka. Víc vědět nechtělo a přijalo to jako fakt naprosto v pohodě. Ty bys mu v této situaci zalhala?

To ne. Ale kdyby se nedelaly ty cavyky s fotkami a tak, tak by se adopce dala zatajit většině dětem až do dospělosti. Za mě správně.
Ted může být v pohodě, ale co to přinese v pubertě, ukáže čas. U vás to může být v pohodě, jinde ne. A byla tu diskuze rodiny, co řeší, že je puberťák neposlouchá a vmete jim do tváře, že nemusí, protože nejsou jeho rodiče.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.8.20 16:33
@Jana206 píše:
To ne. Ale kdyby se nedelaly ty cavyky s fotkami a tak, tak by se adopce dala zatajit většině dětem až do dospělosti. Za mě správně.
Ted může být v pohodě, ale co to přinese v pubertě, ukáže čas. U vás to může být v pohodě, jinde ne. A byla tu diskuze rodiny, co řeší, že je puberťák neposlouchá a vmete jim do tváře, že nemusí, protože nejsou jeho rodiče.

A teď se ohradim ohranou frází. A co zdravotní hledisko? Predispozice k nemocem, dědičné choroby,… Už jsme též řešili (známe choroby bio matky i otce). A když si myslíš, že se dělá divadlo s fotkami - to dítě nemá dle tebe nárok vidět, jak vypadalo jako miminko? V našem případě prvních 7 měs. života? Když se zeptalo, proč na těch fotkách není maminka a tatínek?

• Citovat
  • Upravit
1134
19.8.20 16:52
@Anonymní píše:
A teď se ohradim ohranou frází. A co zdravotní hledisko? Predispozice k nemocem, dědičné choroby,… Už jsme též řešili (známe choroby bio matky i otce). A když si myslíš, že se dělá divadlo s fotkami - to dítě nemá dle tebe nárok vidět, jak vypadalo jako miminko? V našem případě prvních 7 měs. života? Když se zeptalo, proč na těch fotkách není maminka a tatínek?

Naprosto vás obdivuji, fandím vám a stojím si za vašimi názory.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová