Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Nekolikrat za den slychavam: hello, how are you? Mozna v dnesni uspechane dobe jen recnicky obrat, mozna jsem jen skepticka a anglicti getlemani a ladies se stale o muj stav zajimaji ![]()
Ale proc zakladam tuhle diskuzi…Chtela bych se vas zeptat:
Ahoj, jak se mate?
To se opravdu v CR mate vsichni tak spatne, jak porad slychavam? Opravdu se vsechno hrouti, je min penez a prace a vsechno jen vic stoji?
Zamestnavatele propousteji, jsou preplnene pracaky, nebo neplati vyplaty a lide se na pracovni mista dostavaji jen s uplatkem?
Jste spokojeni se svym zivotem, nebo jen prezivate od vyplaty k vyplate?
Dokud je člověk zdravý, tak se dá se vším vypořádat… Takže se mám dobře, dík za optání. ![]()
A Ty?
Ne, máme se výborně
akorát je to prostě rys české povahy, odpovídat, že všechno stojí za prd. No, kdož ví? Třeba když povím, jak jsem na tom bledě, nějaká dobrá duše se smiluje a něco z toho kápne. Kdybychom odpověděli, že se máme skvěle, vzbudili bychom jenom závist, další typicky českou vlastnost. Už jsi asi dlouho pryč, že? ![]()
Ahoj, my nejsme v cr, tak asi nejsem ten spravny vzorek, ale mame se fajn a ja jsem spokojena, manzel trochu asi min, pac stale je nas zivot trochu provizorni, ale mame penez dost na to co potrebujeme (spotrebni veci), kupujeme kvalitni jidlo, mame zdrave dite a druhe na ceste.
kdybychom ale zili v cr, tak si to neumim moc predstavit, manzel, pokud by vubec mel praci v oboru, tak by mel asi dost malo, ja rodicak a kdyz ne, tak muj plat by taky nebyl o moc vetsi, pokud by mi drzeli misto. ![]()
u jidla treba trpim, jen kdyz tam jedu na navstevu a jen koukam kolik to stoji a nic moc z toho ![]()
Jinak ja jsem takovej pravdomluvnej clovek, tak kdyz se me nekdo zepta, tak vetsinou opovidam podle momentalni situace jak to konkretne je
.
dneska bych rekla ze nic moc, manzel ma nejakou strevni virozu, ja jsem utaha, nedeli jsem si predstavovala jinak…bud spolecny vikend, nebo nejaka prace doma, ktera se porad odklada. ![]()
Kdyz musime kupovat ty predrazene potraviny, stale rostouci dane, energie, poplatky v bance, za ktere by jinak byla treba i dobra vecere, tak se vlastne mame dobre, ne?
Ja mam nasi zemi rada, se vsim vsudy. A to rozhodne nemam na ruzich ustlano
Nemenila bych - leda za prihranicni Nemecko, kde je krasne cisto a utulno ![]()
@webparazit Já jsem spokojená, díky za optání, byla jsem u moře a nyní se chystám do Krkonoš, děti jsou v pohodě a manžel taky.
@webparazit Fňukání a nadávání je náš národní sport, teda ještě kromě sledování fotbalu a hokeje. Člověk to prostě takhle musí brát…
Ale faktem je, že vždycky by mohlo být ještě o trošičku líp…
Ahoj, i já se mám dobře, ale s těmi penězi je to bída. Popravdě řečeno, jak píšeš, opravdu žijeme od výplaty k výplatě. O dovolené si můžeme nechat jenom zdát a na nějaký ten větší a dražší výlet musíme holt dopředu našetřit. Ale v globále jsem šťastná, mám zdravou rodinu, tak co víc si přát?
![]()
Ahoj, mame se tak nejak vselijak, proste jak se to vezme…
Musim sekat zahradu, potrebujeme polozit bazen (podotykam pouze nafukovacku), vyplata chlapa se rozkutalela, zitra jdu do blbe prace a to ma dcera 18 mesicu…
No nic moc…
Na druhou stranu - jsme zdravi, zahradu sekam pro dcerku aby mohla skotacit, bazen pokladame s pritelem, mame co jist, mame za co platit dluhy do prace sice musime, ale protoze ji mame
Takze vlastne dobre se mame! ![]()
Je to na uhlu pohledu! ![]()
Dobrý diskuze
nás na základce na hodině AJ učili, že ne otázku How are you? se zásadně odpovídá kladně, tzn. Fine, thanks and you? Že jako žádné stížnosti na tchýni, ani to není povel k rozebírání zdravotního stavu. No budiž.
Co mě ale sere, že tyhle móresy se snaží rádoby světoběžníci zavést i do češtiny. Pro mne byla vždy otázka Jak se máš? zahájením dlouhé konverzace a taková otázka se říká jen přátelům a příbuzným, od kterých si opravdu chci vyslechnout všechna jejich trápení i radosti. Když mě někdo známý na ulici jen tak letmo pozdraví Ahoj, jak se máš? mám sto chutí mu odpovědět Co je ti do toho.
![]()
To jen na úvod, ale těší mne, že se neptáš konverzačně (aspoň doufám
) a že nečekáš jenom Fine, thnks. Takže dneska se mám celkem dobře, máme takový lenošný den, vstávali jsme v deset, jsme po snídaňoobědu a přemýšlím, jestli půjdu něco dělat na zahradu nebo nepůjdu
Drahý je sice všechno víc a víc, proto tu teď zevluju po eshopech, kde nakoupit levněji a pracovní místa mne momentálně netrápí, neboť mne živí stát
- jsem na RD. Od rodičáku k rodičáku naštěstí nepřežíváme, neboť přítel má celkem slušně zaplacenou práci, co ho baví, takže je to fajn. A jak se máš ty?
@Gina108 Jenze kdyz clovek dlouho zije v anglicky mluvici zemi, tak pak rika takove to „Ahoj, jak se mas?“ naprosto automaticky i v cestine, teda alespon mne se to stava hodne casto, a az pak si uvedomim, ze v cestine staci rict to ahoj
Neni to tim, ze bych si chtela hrat na svetobeznika, proste to tak naskoci automaticky.
Jinak se mam dobre
i kdyz par duvodu ke stezovani by se urcite naslo
ale jsem zdrava, mam skveleho partnera a netreme bidu s nouzi, takze mi to stezovani neprijde opravnene ![]()
Dik, za optani ![]()
Ja se mam super, prave jsem se pred chvili vratila po dvoudenni parbe(po trech letech). ![]()