Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Zdravím. Znáte někoho, kdo trpí touto nemocí nebo s ní dokonce máte někdo zkušenost?
@Embý zdravím, my máme ahus, zkušenosti ale zatím žádné. Zkouším dohledat nějaká fóra, ať vím, že v tom nejsme sami.
@Sabrine zjistili ho u mého 10ti měsíčního syna😭 teprve před třemi týdny. Nemoc zpočátku vypadala jako běžná střevní chřipka. Teploty, zvracení. Pak se ale přidala krev v moči a vysoké horečky. Šlo to hrozně rychle. Třetí den od prvních příznaků jsme byli u dětské lékařky a ta nás nechala okamžitě hospitalizovat.
Zdravím. Moje dcerka (2roky) měla aHUS, teď už ji jsou (4roky). Tehdy to začalo řidší stolicí která trvala cca 14dni. A potom ze dne na den zvracení, malatna. Po příjezdu na infekční byla na kapackach 3 dny (necurala, zavodnena +1,5kg). Po 3 dnech převezena na vyšetření ledvin a tam zjištěn aHUS. Potom 14 dni na JIP (kapacky, léky na tlak, močový katetr, krevni transfuzi) asi po týdnu se stav DÍKY BOHU začal lepsit. Celková hospitalizace 4tydny a dodnes chodíme na pravidelné kontroly. Naštěstí je už vše v pořádku.
Hned po převozu na JIP nám říkali že to může skončit dializou ale to naštěstí nebylo nutné.
Jsem ráda že je to nmza námi byl to nejhorší měsíc v životě.
Všem posílám spoustu sil ať se vše co nejdříve zlepší a jsou drobeckove zase doma ♡
PS: klidně se ptejte i podrobněji ![]()
@MartiHlou dobrý den🙏🏼 🙏🏼, jste na biologické léčbě? Jak dlouho jste brali léky na tlak?
Máme 11ti měsíčního chlapečka, u kterého byl zjištěn aHUS před necelými dvěma měsíci. Věřím Vám, že to byl Váš nejhorší měsíc v životě, pro nás taky. 🥺 Čerpali jste někde, kromě internetu, nějaké informace? Můžu se zeptat, kde Vás léčili?
@Eva12uvik Celou dobu jsme byli hospitalizovani v Dětské nemocnici v Brně. Biologickou léčbu nakonec nebylo potřeba ale řešilo se to u pojišťovny. Léky na tlak podávali jen pár dnů na JIP. Žádná jiná léčba nebyla. Asi týden malá nekakala jak pořád jen ležela a byla na kapackach v tom týdnu proběhla i krevni transfuze. Potom se zázrakem po podání čípku vykakala (bylo potřeba skrz vzorky do Prahy jestli se jedná o HUS získaný nebo vrozeny) a od té doby se začali výsledky zlepšovat.
Informace jsem hledala všude kde se dalo ale moc toho nikde nebylo. Takže jsem spíš vždy využila situace když byla vizita a co nejvíc jsem se ptala lékařů a sestricek.
Posílám spoustu síly Vám a drobečkovi
![]()
@MartiHlou tak to je úžasné, že nemáte žádnou léčbu!🙏🏼
My jsme byli v Motole po převozu, malej měl vysoké horečky, zvracel a krev v moči. Selhavaly mu ledviny, fungovaly na 5%. Po nekonečných 3 dnech, kdy se čekalo na výsledky různých vyšetření, mu nakonec nasadili Soliris. Bereme ještě ATB jako prevenci, musí být doockovan na meningokoky, poté se ATB vysadi. K tomu ještě bereme léky na tlak. Prý dočasně. Teď dojíždíme jednou za dva až tři týdny na infuzi Solirisu.
Jsem moc ráda, že jste se ozvala🙏🏼 🙏🏼. Hledám také informace, kde se dá. Lékařů jsem se ptala na spoustu věcí, ale i tak plno věcí vás nápadne později. Hledala jsem právě někoho, kdo si tím prošel nebo se s tím setkal. Ale je nás tady v ČR asi opravdu málo. Potrebuju asi uklidnit, že už to bude dobré.
Jak jste to zvládli psychicky?
Co Vám řekli lékaři do budoucna? Můžete být v klidu? Zjistili Vám, co aHUS spustilo?
Jinak moc děkuju za Vaši odezvu a podporu! I my posíláme hodně síly malé, kéž už by si ti mrňouskové nemuseli ničím takovým znovu projít!🙏🏼 🙏🏼 🙏🏼 🥺
@Eva12uvik Nezjistili. Volali i z hygieny vyptávat se kde všude jsme byli, co jedla a kde se to kupovalo apod.
Doktoři říkali že to může být i dovozce ovoce (odteď už jinak ovoce a zeleninu nedám dokud neumyji mýdlem na ovoce a zeleninu), nikdo z nás neví čím ty krásný melouny, jahody, Hrozny a další sladoucky a krásný ovoce hnoji.
Do budoucna nám řekli jen to že teď ikdyz už má výsledky v pořádku že ledviny konečně po 2 letech fungují podle hodnot tak jak mají tak pořád jednou ročně kontrola po několik let. A to hlavně skrz to že je to sice vyjmecne ale že se to může vrátit tak projistotu.
Jak zvladali no spíš nezvladali. Ten šílený strach a bezmoc. Nebyl den kdy jsem se z toho nezhroutila do nekonečného pláče a strachu.
Pomáhal mi strašně moc manžel, byl mi obrovskou oporou.
Nejhorší je že o takových nemocech člověk nemá ani tušení že něco takového je a nenapadne ho se tomu snažit nějak zabránit.
Určitě se maličký vyléčí
Musíte věřit a nepřipouštet si ani jiný možnosti než ty pozitivní ♡
Ahoj holky, u mě se aHUS rozjel po porodu druhyho dítěte.(6.2022) Porod naprosto v pořádku probíhal až se uvolnila placenta tak se spustilo krvácení a už jsem omdlela a jela na sál. Druhý den ráno to pořád někde teklo tak jsem jela znova na sál a začalo to.. Selhání ledvin a převoz na ARO takže to skončilo měsíc v nemocnici několik dyaliz a podání bioléčby. Do dneška jsem na bio léčbě, ledviny naskočily, ale mají sníženou funkci takže omezují bílkoviny.. Genetika ukázala, že mám 3 geny pozitivní a bojí se mi tu léčbu ukončit, aby se to zase nerozjelo. Uvidíme co bude dál. Každopádně se cítím jako dřív a Soliris naštěstí naším dobře, takže vykape, zvedám se a odcházím domů. Ale můžu Vám říct, že jsem teda přehodnotila svůj život, utekl ajsem hrobnikovi z lopaty.. Takže pevné nervy a hodně zdravíčka dětem ![]()
@Sabrine To snad ne!!! A co byla příčina u tebe zjistili nebo taky neví?
@MartiHlou nám právě dělali testy na bakterií ecolli. Ptali se i jestli nemáme psa a kočku. Říkali, že můžou být potraviny napadený ecolli fekaliemi nebo se u chlapců zanesení ecolli do močové trubice špatným umírání stolice. Eccolli se nakonec neprokazala. Takže nakonec po nějakých testech, které vylučují nemoci s podobným průběhem, potvrdili aHUS a následně nasadili biologickou léčbu. Trochu jste mě ale uklidnila. Věřím tomu, že to bude dobré. Budem muset být více opatrní v případě některých nemocí, dokud nebude proockovan, ale věřím, že to zvládneme. Moc Vám dekuju za zpetnou vazbu!🙏🏼 🙏🏼 🙏🏼
@Sabrine ano, na YouTube jsem našla video, kde mluví lékařka LF UK a zmiňuje je tam, že u dospělých jedinců je jedna z příčin právě porod. Nebo tedy, že dojde k,,odmaskovani,, nemoci. Zkuste na to mrknout.
@MartiHlou u mě to způsibila gravidita. Mám dvě děti, takže už žádný mít nemůžu, což v dnešní době 3 děti fakt ne. Asi to ve mě ‚spalo‘ a probudilo se to porodem.