Akné jen v zimě

Anonymní
23.9.21 14:28

Akné jen v zimě

Ahoj všem,
máte některá zkušenost s tím, že se Vám akné objeví jen v zimě? Já mám jinak krásnou pleť, ale přišla jsem na to, že kdykoliv se ochladí, tak se mi okamžitě začnou dělat ty podkožní boule, podotýkám že opravdu ze dne na den a nemusí se jednat o úplně závratné ochlazení, stačí třeba i čtyři stupně. 8o Začínám z toho být docela špatná, jelikož mi zůstávají jizvy. Jinak ke kosmetičce chodím, kožní mi nikdy nepomohla a vystřídala jsem čtyři. Tak nějak to mizí vždy samo, jak se oteplí. Máte nějaké typy, jak se třeba o pleť starat jinak, když se ochladí? Předem díky za Vaše odpovědi a prosím o zachování anonymity, protože tu mám známé. :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Ou
24138
23.9.21 14:51

Hele to nebude přímo pletí, tam bude spíš nějaká divná reakce na zánět, něco s imunitou a podobně.

Takže bych zašla na alergologii, jestli něco nevymyslí a nenajdou.

Jinak hned jak začne nějaké takový zánět lézt, tak bych na něj co nejdřív nalepila hojivou náplast, popřípadě přes noc mazat ichtoxylem, nebo něčím takovým

https://www.dm.cz/…5440181.html

Fajn je taky cicaplast pak na dohojení https://www.laroche-posay.cz/…am-b5-spf-50

Obecně chceš pečovat o péči jako o hypersenzitivní - tedy co nejjemnějji čistit, kyselit pomocí kosmetických kyselin, hodně používat přípravky kde je zinek, niacinamide, kys. acetylsalicilové a podobně. Případně kosmetické retinoidy, pokud neplánješ těhotenství. Nepoužívej klasické přípravky proti akné, většinou jen hodně dráždí a vysušují, což vede k tomu, že se pleť snáze zaněcuje.

No a dobře spát, jíst tak abys měla dostatek vitamínu C, D, A, E a zinku, popřípadě je suplementovat.

V příapdě že to souvisí se snížením slunečního svitu, tak by tam mohla být ta souvislost s nedostatkem D vitamínu (hladiny ti změří praktický lékař) - obecně od září do dubna ve střední evropě chceš suplementovat okolo 1000 ui denně, v případě deficitu i víc.

A pak je teda potřeba zvážit co s SPF - protože to zvyšuje produkci D3 a mírně „dezinfiikuje“ pleť, ale zároveň UV je hlavní zdroj poškození a podráždění pleti, no. A jestli SPF, tak používej minerální filtry, onen oxid zinku má hojivý efekt.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.9.21 15:11

@Ou Moc ti děkuji za odpověď. Mně přijde, že problém je opravdu někde uvnitř, jelikož nic co používám na pleť mi nepomůže. Ichtoxyl i ty náplasti mám doma, ale jakmile se začne dělat, už ho nic nezastaví. Jsem na kosmetice od Uriage, mám celou zelenou řadu, pak používám různé oleje, jako je pupalkový, jojobový a arganový. Vnitřně beru vitamin D, A, zinek, hořčík, vitamin B a zinek s echinaceou. Pleť si čistím právě těmi oleji a zinkovou emulzí. Stravu mám zdravou a plnou zeleniny a ovoce, tak to mám po celý rok. Co myslíš, že by mohli na alergologii zjistit? To je totiž to poslední, kam bych s akné šla. 8o Byla jsem jednou a to jen kvůli tomu, abych zjistila, jestli nemám alergii na lepek, nebo něco podobného. Myslíš, že by mi v zimě mohlo pomoci třeba solárium? Já bych si nejspíš ani nestěžovala, kdyby se mi dělala ta klasická krupička s bílou hlavičkou, ale tyhle podkožní boule jsou opravdu děs. Moje krásná pleť je už nenávratně poškozena jizvami. Hlavně je fascinující, že jsem to tak nikdy dříve neměla, to až teď poslední čtyři roky. I ruce mi mrazem praskají a to si je neustále mažu.

• Citovat
  • Upravit
26872
23.9.21 15:39

Na jare a v lete pomaha pleti slunicko. Naopak v zime skodi pleti chlad a mraz :think:
Navic v lete se stravujeme jinak nez v zime.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.9.21 15:56

@cecetka To máš samozřejmě pravdu, ale jak už jsem psala, tak zima ještě ani pořádně nezačala a já už jich mám na jedné tváři 7. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Ou
24138
23.9.21 16:44
@Anonymní píše:
@Ou Moc ti děkuji za odpověď. Mně přijde, že problém je opravdu někde uvnitř, jelikož nic co používám na pleť mi nepomůže. Ichtoxyl i ty náplasti mám doma, ale jakmile se začne dělat, už ho nic nezastaví. Jsem na kosmetice od Uriage, mám celou zelenou řadu, pak používám různé oleje, jako je pupalkový, jojobový a arganový. Vnitřně beru vitamin D, A, zinek, hořčík, vitamin B a zinek s echinaceou. Pleť si čistím právě těmi oleji a zinkovou emulzí. Stravu mám zdravou a plnou zeleniny a ovoce, tak to mám po celý rok. Co myslíš, že by mohli na alergologii zjistit? To je totiž to poslední, kam bych s akné šla. 8o Byla jsem jednou a to jen kvůli tomu, abych zjistila, jestli nemám alergii na lepek, nebo něco podobného. Myslíš, že by mi v zimě mohlo pomoci třeba solárium? Já bych si nejspíš ani nestěžovala, kdyby se mi dělala ta klasická krupička s bílou hlavičkou, ale tyhle podkožní boule jsou opravdu děs. Moje krásná pleť je už nenávratně poškozena jizvami. Hlavně je fascinující, že jsem to tak nikdy dříve neměla, to až teď poslední čtyři roky. I ruce mi mrazem praskají a to si je neustále mažu.

No alergologii jsem myslela na vyloučení nesnášenlivosti pšenice/mléka, bývá tam spojení s pletí.

Měnilo se ti něco v životě před 4- 6 lety?

Další obor co by mohl něco zjistit, jsou imunologové - přeci jen je to zánět a divnej zánět.

Plus teda v nemocnicích bývají speciální poradny pro akné, takže bych
Primárně jsem myslela na nesnášenlivost mléka/lepku, tam bývá napojení na kvalitu pleti, ale jestli je už máš vyloučené, tak holt žádné snadné řešení po ruce nemám.

Respektive mě napadá alergie na chlad, ale ta se většinou projevuje jinak.

Ale - v některých nemocnicích na větších odděleních dermatologie bývají poradny pro akné a tím že to je nemocnice, tak bývá jednoduší rovnou dostat žádnaku dál, kdyby se našlo podezření na něco dalšího. Plus ti nemocniční doktoři mívají hlubší záběr, než běžná dermatoložka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
23.9.21 16:47

Respektive obecná (trošku hraběcí) rada jíst víc vlákniny a méně živočišných prodkutů - kvůli střevnímu mikrobiomu, pleť to taky zlepšit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.9.21 17:06

@Ou Super, děkuji. To jsem vůbec nevěděla, že v nemocnici něco takového je. Zkusím tam zaběhnout a zeptat se. Jinak se v mém životě neměnilo vůbec nic. Snad jen to, že jsem přestala bydlet u rodičů a odstěhovala se, to je jediná zásadní změna, která mě napadá. Jde vidět, že máš opravdu přehled a já ti za to děkuji. Dám na tvoje rady a zkusím s tím zaběhnout do nemocnice. :kytka:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí

K2 Complex