Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Tak ta moje cácora je na tom úplně stejně. Akorát teda 6 slov ještě fakt neumí - řekne jen má, pá, bá. Vystačí si naprosto sama, když mám náladu, tak s ní také stavím kostky a ona je shazuje.
6 slov????
jakože vědomě ví, co tím pojmenovává? Tak to u nás tak maximálně opakuje „ňamňamňam“, když ho chystám k jídlu
Jinak tedy frčí bábábá, ďáďáďá, tátátá, trrtrrr, kakaka a áááááááááá , ale nespojuje to s žádným významem slov
za pár dní 10.m narozky.
Umí paci-paci, pak moty-moty (ručičkama se točí před sebou, jakoby mlýnek palcema, tak ale celýma ručičkama), pá-pá, berany-berany-duc, bubukuk, jak je velikej.
A ohledně hraní: práskání šublatama, věšení se za sedačku, stavění se na nožky u nižších (pokud možno nestabilních a nebezpečných) věcí, dorážení na sušák s prádlem, tahání kytek za listy, třískání do zrcadel … to tedy vyžaduje můj zásah. Jinak si ale umí hezky vyhrát a sám se zabaví boucháním s hračkama, vyhazuje kroužky z pyramidy, pak má takovou hračku, do který se bouchá a vyskakujou čudlíky, je to zároveň i vkládačka, ale tu ještě nechápe, prohlíží si malý knížečky (textilní, papírový a plastový), případně je ohryzává, kouše do kousátek, tahá za „céčkovej“ řetěz zavěšenej k zemi, rozebírá krabičky na dudlíky, trhá krabičky od čaje apod., bouchá do válce na lezení a kouká na ty kuličky uvnitř, prstíkama brnká do různých součástek různých hraček, občas se mu podaří odstrčit auto a popoplazit se za nim (pořádně se ještě neplazí a vůbec neleze ani nesedí, sudy neválí) … jinak spíš tedy pozoruje mě a vydává zvuky a tim jeho pseudoplazicím pinožením se přesunuje po místnostech. Nejšťastnější je ale u mě na klíně, kde usilovně hopsá (stačí říct slovo „hop“ a on se rozjede jak šílenej
), rve mi poslední zbytky vlasů a drápe mi xicht, plácá poslintanýma rukama na právě nalíčený oči, šplhá se po mě jak po lijáně a dělá opičárny.
Žádnou složitější hračku tedy ještě neovládá - vkládačku, navlíkat kroužky na pyramidu a podobný. Hraček má jak nasr*no, ale prostě jen zkoumá, buší, vysypává, prstíkama oškrabává ![]()
Tak jsem zvědavá, co napíšou ostatní mamči.
Rampepurna píše:
rve mi poslední zbytky vlasů a drápe mi xicht, plácá poslintanýma rukama na právě nalíčený oči, šplhá se po mě jak po lijáně a dělá opičárny.
jinak umí lézt po čtyřech, sedět, stoupat si, obcházet dokonale nábytek, už se pouští jednou rukou a občas i oběma a dělá na nás opičky jak je šikovnej, ale většinou mu to nevychází ![]()
z hraček umí vkládat balonky do kyblíku a jiných nádob, zkoušíme klasickou vkládačku, ale to se daří jen občas (většinou vyčuraně strká tvary do té obr díry kudy se to má vytahovat ven
) navlíká kroužky na tyč, jezdí autem po bytě a dělá brrrrrrrrrr (má jazyk ven a strašně prská) a na tu-tu zmáčkne na autě čudlík a auto začne vydávat různé zvuky
z jiných dovednosti umí paci-paci, občas pa-pa, jak je velikej, dělat brm brm prstama na rty, když sedí na zemi mezi patičkama tak udělá na povel hopi-hopi, umí podat předmět na povel dej, rozumí slovu NE (i když je to děsná legrace a směje se tomu jak to dělá i přes zákaz a kouká jestli to vidíme
), pije brčkem, ve vaně pije z kyblíku (hrnek ještě neriskujeme protože toho 3/4 vylije na sebe), umí zavolat na kočku či-či
a to je tak asi všechno…teda zapoměla jsem ze všeho umí nejlíp zlobit a taky má rád mou společnost, umí si sice hrát sám ale se mnou je to lepší
Pěkný den
tak jak si hrají vaše mimina? Můj syn si hlavně hraje sám, krámuje hračky, všechno žužlá, chodí kolem nábytku a dost povídá, umí 6 slov. Spolu děláme jen paci, stavím kostky a on je shazuje a pak se vrtí, když zpívám a mlátí přitom rukou o zem, ještě ho baví dělat baf, ale to je tak vše. Já se zapojuju, když vidím, že se nudí, což teda je malinko, on si prostě vystačí. Jak to máte vy? co rádi dělají vaše děti? myslíte, že je potřeba být součástí jejich her? (nemluvím o žužlání fuseklí