Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj mám dotaz. kluk 4,5 má zjištěnou alergii na pyly, trávy, stromy atd. a k tomu tedy astma. Je možné mít doma nějaké kytky nebo jsou taky problémem? U známých maj hotovej prales a vždy když se od nich vrací tak poté marodí. kašel rýma. tak nevím, nějak mi tato informace unikla a popravdě s alergií žádné zkušenosti nemám. A co pomáhá víc moře nebo lázně?
Díky za rady ![]()
Kytky mohou být, osobně mi vadí muškáty, levandule, pak třeba sazenice rajčat.
Manžel je astmatik, vadí mu pyl, roztoči, bytový prach… a milion dalších věcí. Nejsem si jistá, že malý marodí z toho, že má známá doma hotový prales
ale nejsem doktor. Květiny doma máme nekvetoucí a snažíme se alespoň jednou za dva roky jezdit k moři - před dětma se jezdilo každoročně, ale teď je to náročnější.
Právě že mají kytky kvetoucí muškáty a další pro mě neznámý s obrovskými květy a vždy když tam byl na týden tak přijel a pak se nemohl zbavit kašle. přes léto jsme ho léčili 2 měsíce. Snažím se hlavně odhalit problém co mu to vše způsobuje jelikož ještě loni byl naprosto zdráv
![]()
Dost zaleží, co přesně mu vadí… třeba manžel nejhůře snáší břízu, to stačí troška. Dlouhodobější přítomnost jakéhokoli alergenu není vhodná, ale zatím se nám nestalo, že by se z toho léčil tak hodně dlouho, ale jak říkám, nejsem doktor
Vypadá to, že i dcera po něm alergii zdědila, ale zaím není nic konkrétní potvrzeno. Minulou sezónu se to projevilo zatím „jen“ nateklými oči a svěděním, uvidíme co přinese tato pylová sezóna. Jinak vysledovat co přesně vadí, je dost problém, ale alergolog snadno zjist pomocí testů ![]()
Doma žádné kytky nemám. mám jen bylinky a jednu maličkou, mandrinku.
manželovi vadí skoro všechno, hlavně ale ty kvetoucí, samo. citrusy a palmy a takové mu nevadí..
strašně záleží, na jaké pyly je alergický, na pyly jakých stromů, atd.
Zatím mu vyšly bříza trávy a veškeré stromy. Já sama měla problém když jsem si jako malá domu přinesla zlatý déšt ale jinak nic potvrzeného nemám.
@-Evka- píše:
Kytky mohou být, osobně mi vadí muškáty, levandule, pak třeba sazenice rajčat.
Tohle jej víceméně jedna druhová skupina. Vadí mě, dcerce i mojí sestře.
Máme doma nějaké palmy, fialky, kaktusy a ty jsou OK - pro nás.
Tak já jsem astmatik a do toho i alergik…doma kvetoucí kvítka mi až tak nevadí, ale jakmile nastane jaro tak je to pro mě noční můra, bo to mám alergii snad na všechno
ke všemu skřížené.
Ono hodně záleží na tom, na co všechno je prcek alergický. A jestli moře nebo lázně
obojí má něco do sebe, ale mi dr doporučili hodně plavat nebo parní lázně
Na jaře se bude zjištovat podrobněji na jaké přesně kytky a stromy je alergický zatím víme jen toto. Jsem z toho sama nesvá, chci aby se toho zbavil do puberty
pokud možno
@zanetV píše:
Na jaře se bude zjištovat podrobněji na jaké přesně kytky a stromy je alergický zatím víme jen toto. Jsem z toho sama nesvá, chci aby se toho zbavil do pubertypokud možno
až na jaře??? to je docela pozdě si myslím
@Januliiik nebo na podzim nevim. ted udělali krev a testy na nějakou část že pak máme sledovat co a jak :-/
@Januliiik hlavně že spíš ani moc nevim co s tim astmatem jen ho dopovat práškama a inhalátorama, to má pěkný vyhlídky.
Testy právě můžou udělat hned a ne čekat až bude zle. No mě se vyvinulo astma neléčenou alergií
dr to zanedbala a teraz se už astmatu asi nezbavím ![]()