Alergie na ořechy a škola: Dáváte dětem s sebou antihistaminika?

Anonymní
16.6.26 18:24

Alergie na ořechy a nástup do školy

Ahoj všem, je tu někdo, kdo má dítě s alergií na ořechy, arašídy, jablka..?
Dítko mi nastupuje od září do školy a zajímalo by mě, jestli dáváte dítěti s sebou nějaká antihistaminika.
Je sice poučené, že si nemá nic brát od dětí, případně přinést domů a doma zkontrolujeme složení. Ale chyba se stát samozřejmě může. Hlavně reakce na arašídy je u něj velice silná. Ještě je problém, že klasický prášek prostě nespolkne a fensitil nebo aerius mu s sebou těžko dám.
Budu vděčná za nějaké tipy.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
21705
16.6.26 19:14

Dcera nosila v peněžence prášek. Ona ten drobný zvládala ale bez problémů spolknout. A to neměla žádnou bouřlivou reakci na potraviny. Pokud je u dítěte velmi silná reakce, domluvila bych se s třídní učitelkou, jak to uchopit. On bude možná i problém v tom, že učitelé nesmí podávat léky. Teda jestli se něco nezměnilo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3196
16.6.26 20:01

Ahoj, mám děti silně alergické na sezam, vlašské ořechy, pistácie.. jako tak, že hrozí anafylaktický šok. Obě jsou vybaveny antihistaminikem rychle rozpustným v ústech a přiloženým dopisem, jak reakce vypadá, kdy volat RZP a naše telefonní čísla, přesný popis postupu a kolik jakého léku dát. Děti jsou též informované. Epipen jim dávám jen na pobytové záležitosti - tábor, lyžák, škola v přírodě, delší výlet.. Bojím se totiž, aby přítomná osoba špatně nevyhodnotila situaci a třeba jim to píchla v nevhodnou chvíli, každý vedoucí nebo dospělý je vždycky pečlivě seznámen s riziky a průběhem alergické reakce. Taky vždycky napíšu manuál pro vedoucí, co přísně děti nesmí, co radši nesmí („může obsahovat stopy…“) a co dělat. Díky bohu se nikdy nic dramatického nestalo, když děti někde byly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.6.26 20:46

@teroonka O rozpustných v ústech jsem ještě neslyšela, ty budou asi jen na předpis? Malej teda je zatím naštěstí „jen“ u otékání pusy a krku. Můžu se zetat, jaké jim vychází hodnoty z krve, když hrozí anafylaktický šok? Náš má nejvíc právě u těch arašídů, rozmezí je tam 0-0,35 kU/l a jemu v testech vyšlo 93.8. Když vedle je vedle něj někdo louská, pálí ho i v nose. Nejdřív jsem si myslela, že si vymýšlí a pak tohle :zed:
 Zakl.

• Citovat
  • Upravit
3196
16.6.26 21:18

Ten lék rozpustný na jazyku je Xados, napíše ti ho alergolog, pediatr, i tvůj praktik atd. Ty hodnoty v krvi bych musela dohledat ve zprávách, teď se mi do toho úplně nechce :) V domácích podmínkách mám ještě v pohotovosti čípky Dexamethason, to jsou kortikoidy k rychlému zastavení reakce, hlavně spojené s dušností - dává se i na laryngitidu atd. Když mi jako malá prostřední dcera začala těžko dýchat a komplet se osypala kopřivkou po sezamovém snacku, podala jsem Fenistil a ten čípek, zvládly jsme to doma. Taky nejdříve cítí, že jim začne pálit pusa, otečou rty, pak prudce zvrací a celkově je jim zle. Základem je poučit dítě, že fakt nesmí přísně nic, co nezná - žádné sušenky, bonbony s náplní, křupky, snacky. Jak ty arašídy, tak ořechy, sezam je ve spoustě potravin jen ve stopovém množství a i to dcerám stačí k šílené kopřivce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3196
16.6.26 21:22

A dodám - ve škole i školce jsou často různé akce - besídky, oslavy, výlety.. kam rodiče v dobré víře napečou koláče, sušenky, cukroví o Vánocích atd. a málokdo si láme hlavu s tím, že použije třeba hrst mletých oříšků. Děti ani na těch akcích nejí nic domácího, co není naše, radši (bohužel) koupené pečivo, které znají, jako třené polomáčené banánky, linecké atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.6.26 21:38

S těmi akcemi už taky ví, že nesmí. Od staršího ale vím, že si běžně prohazují s kamarády svačinu, z toho mám hlavně strach :think: Ten Xados je ale asi až od 12ti let, to máme zatím smůlu. Každopádně děkuji za zkušenost :kytka:

• Citovat
  • Upravit
9143
16.6.26 22:14

Pokud vím, tak zrovna na ořechy nemáme ve škole alergika. Ale někdo říká, že nesmí rajčata, někdo nesmí mléko a mléčné výrobky, lepek, histamin. Děti na prvním stupni jsou šikovné, nenechají se zvyklat. Maximálně se zeptají, když se něco rozdává. Jestli je něco i pro ně vhodného. Hlídají si to. Určitě ve škole říct, dát seznam, co nesmí. Domluvit se tam.
My nesmíme podávat léky. Pokud není písemný souhlas rodiče u ředitele. Když se něco děje, volá se rodič a pokud je situace vážnější, akutní, tak se volá rychlá.
Dítě pouč, že do škol chodí v programu ovoce a mléko do škol ochutnávky. Tam občas jsou oříšky nebo sýr s ořechy. Program se sice očesal. Už nechodí pro celou školu. Ale na první stupeň stále dodávají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2129
17.6.26 14:31

Dcera má dokonce u sebe kvůli alergii na ořechy adrenalin. 1.-5. třídu ho měla u sebe celý rok učitelka, všichni byli poučeni a naštěstí nebylo pero nikdy potřeba. 🙏

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek