Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dcera nosila v peněžence prášek. Ona ten drobný zvládala ale bez problémů spolknout. A to neměla žádnou bouřlivou reakci na potraviny. Pokud je u dítěte velmi silná reakce, domluvila bych se s třídní učitelkou, jak to uchopit. On bude možná i problém v tom, že učitelé nesmí podávat léky. Teda jestli se něco nezměnilo…
Ahoj, mám děti silně alergické na sezam, vlašské ořechy, pistácie.. jako tak, že hrozí anafylaktický šok. Obě jsou vybaveny antihistaminikem rychle rozpustným v ústech a přiloženým dopisem, jak reakce vypadá, kdy volat RZP a naše telefonní čísla, přesný popis postupu a kolik jakého léku dát. Děti jsou též informované. Epipen jim dávám jen na pobytové záležitosti - tábor, lyžák, škola v přírodě, delší výlet.. Bojím se totiž, aby přítomná osoba špatně nevyhodnotila situaci a třeba jim to píchla v nevhodnou chvíli, každý vedoucí nebo dospělý je vždycky pečlivě seznámen s riziky a průběhem alergické reakce. Taky vždycky napíšu manuál pro vedoucí, co přísně děti nesmí, co radši nesmí („může obsahovat stopy…“) a co dělat. Díky bohu se nikdy nic dramatického nestalo, když děti někde byly.
@teroonka O rozpustných v ústech jsem ještě neslyšela, ty budou asi jen na předpis? Malej teda je zatím naštěstí „jen“ u otékání pusy a krku. Můžu se zetat, jaké jim vychází hodnoty z krve, když hrozí anafylaktický šok? Náš má nejvíc právě u těch arašídů, rozmezí je tam 0-0,35 kU/l a jemu v testech vyšlo 93.8. Když vedle je vedle něj někdo louská, pálí ho i v nose. Nejdřív jsem si myslela, že si vymýšlí a pak tohle ![]()
Zakl.
Ten lék rozpustný na jazyku je Xados, napíše ti ho alergolog, pediatr, i tvůj praktik atd. Ty hodnoty v krvi bych musela dohledat ve zprávách, teď se mi do toho úplně nechce
V domácích podmínkách mám ještě v pohotovosti čípky Dexamethason, to jsou kortikoidy k rychlému zastavení reakce, hlavně spojené s dušností - dává se i na laryngitidu atd. Když mi jako malá prostřední dcera začala těžko dýchat a komplet se osypala kopřivkou po sezamovém snacku, podala jsem Fenistil a ten čípek, zvládly jsme to doma. Taky nejdříve cítí, že jim začne pálit pusa, otečou rty, pak prudce zvrací a celkově je jim zle. Základem je poučit dítě, že fakt nesmí přísně nic, co nezná - žádné sušenky, bonbony s náplní, křupky, snacky. Jak ty arašídy, tak ořechy, sezam je ve spoustě potravin jen ve stopovém množství a i to dcerám stačí k šílené kopřivce.
A dodám - ve škole i školce jsou často různé akce - besídky, oslavy, výlety.. kam rodiče v dobré víře napečou koláče, sušenky, cukroví o Vánocích atd. a málokdo si láme hlavu s tím, že použije třeba hrst mletých oříšků. Děti ani na těch akcích nejí nic domácího, co není naše, radši (bohužel) koupené pečivo, které znají, jako třené polomáčené banánky, linecké atd.
S těmi akcemi už taky ví, že nesmí. Od staršího ale vím, že si běžně prohazují s kamarády svačinu, z toho mám hlavně strach
Ten Xados je ale asi až od 12ti let, to máme zatím smůlu. Každopádně děkuji za zkušenost ![]()
Pokud vím, tak zrovna na ořechy nemáme ve škole alergika. Ale někdo říká, že nesmí rajčata, někdo nesmí mléko a mléčné výrobky, lepek, histamin. Děti na prvním stupni jsou šikovné, nenechají se zvyklat. Maximálně se zeptají, když se něco rozdává. Jestli je něco i pro ně vhodného. Hlídají si to. Určitě ve škole říct, dát seznam, co nesmí. Domluvit se tam.
My nesmíme podávat léky. Pokud není písemný souhlas rodiče u ředitele. Když se něco děje, volá se rodič a pokud je situace vážnější, akutní, tak se volá rychlá.
Dítě pouč, že do škol chodí v programu ovoce a mléko do škol ochutnávky. Tam občas jsou oříšky nebo sýr s ořechy. Program se sice očesal. Už nechodí pro celou školu. Ale na první stupeň stále dodávají.
Dcera má dokonce u sebe kvůli alergii na ořechy adrenalin. 1.-5. třídu ho měla u sebe celý rok učitelka, všichni byli poučeni a naštěstí nebylo pero nikdy potřeba. 🙏
Ahoj všem, je tu někdo, kdo má dítě s alergií na ořechy, arašídy, jablka..?
Dítko mi nastupuje od září do školy a zajímalo by mě, jestli dáváte dítěti s sebou nějaká antihistaminika.
Je sice poučené, že si nemá nic brát od dětí, případně přinést domů a doma zkontrolujeme složení. Ale chyba se stát samozřejmě může. Hlavně reakce na arašídy je u něj velice silná. Ještě je problém, že klasický prášek prostě nespolkne a fensitil nebo aerius mu s sebou těžko dám.
Budu vděčná za nějaké tipy.