alergie / precitlivelost na mannitol

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
549
20.8.08 22:35

alergie / precitlivelost na mannitol

Dobry vecer maminky, rada bych se zeptala, jestli nektera z vas nema zkusenost s reakci vaseho ditete na mannitol (myslim tim reakci negativni). Muj syn je atopik, alergik, nesmi mleko v zadne forme, tak jsem zacla davat na doporuceni lekare kalciove tablety. Koupila jsem ty „nejobycenejsi“, bez zadneho barviva ani umeleho aromatu, abych se vyhla nechtene alergicke reakce nebo zhorseni Theova exemu. No a co cert nechce, ackoliv jsou tablety jen prislazovany mannitolem (pribuzny sorbitolu a xylitolu), tak se mi maly dneska po prvnim dni uzivani silene osypal. Tak nevim, jestli to muze byt tim mannitolem. Vim, ze alergicka reakce muze byt v podstate na vsechno a ja si na Wikipedii nejake ty informace o mannitolu uz sehnala, ale zajimala by me zkusenost v realu, nekoho, kdo na mannitol reaguje a jak to v takovem pripade probiha. Nechci totiz opet buzerovat meho neochotneho doktora dalsima „blbyma“ dotazama. Nikdo mi totiz nic kloudneho nerekne. Diky moc, Marketa

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
15326
20.8.08 22:39

Ahoj Market,
vlastní zkušenost nemám, ale pokud je mannitol blízký příbuzný těch hnusných chemických sladidel, úplně klidně z toho Theo být osypaný může.
Uplně ty sladidla nesnáším a poznám je všude. :?
Tak zkus ty kalciovky vy:,–(it a pak riskni znovunasazení, a uvidíš.
 M.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
549
20.8.08 22:44

No prave ze jsem ty tablety koupila hlavne kvuli tomu, ze je mannitol podobne jako sorbitol zcela prirodni. Je to nejaka miza nejake rostlinky, podobne jako xylitol je miza z briz. Jeste jsem se na to te magistry ptala, protoze jsem zavrhla asi pet jinych znacek, kde se to sladilo treba aspartamem :evil: :evil: :evil: . No budu to muset nejak vydedukovat. Diky za pomoc.

Marketa

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15326
20.8.08 22:46

A jo, to jsem ti asi moc neporadila, co? Já měla za to, že všechna tyhle sladidla jsou chemická.
Tak to se omlouvám. 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2724
21.8.08 12:37

Přečti si co píšou v příbalovém letáku, alergický může být na kteroukoli ze složek přípravku, i na samotný vápník nebo na tu formu, která je v konkrétním preparátu, pokud jde o šumivé tablety, tak i na efervescentní činidlo.
Manitol, xylitol, sorbitol…všechno jsou to chemická individua získávaná buď z přírodních zdrojů nebo syntezizovaná (podle ceny).
Do kalciových tablet zcela jistě žádnou mízu (nečištěnou, nesterilní, přírodní) žádný důvěryhodný výrobce nedává.
Jestli se osypal právě po kalciovkách poznáš když je vy:,–(íš a stav se zlepší, to asi víš.
 Bára

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
549
21.8.08 13:52

Diky vsem za rady. Ty kalciovky dneska vysazuji a uvidim, jak bude Theo reagovat po tydnu neuzivani. Potom je zase na:,–(im a uvidim. Ja pomerne dlouhodobe zkusenosti s odzkousenim ruznych potravin u Thea mam, protoze mame alergii vice, slo mi hlavne o to, jestli nekdo na mannitol reaguje, jak takova reakce muze probihat a jak je to bezne. Mrzi me, ze vsechny preparaty , ktere jsem tady v lekarne nasla, jsou pancovane necim. Bud chuti pomerence, citronu, peprmintu, jahod, nebo je to v sumive podobe ( to by mi maly uz vubec nevypil), nebo je to necim slazene. Nasla jsem jeden druh, ktery mi pripadal super, protoze byl urcen prave malym detem, tudiz nasackovano indivudualne do malinkych pytlicku, jeden pytlicek…jedna davka na den…a bylo to v praskove podobe, takze to nemusi mamina sama drtit. Bala jsem se totiz, ze mi maly celou tabletu nerozkouse a spolknout ji jeste neumi. No ale prave ten prasek byl dochucovan aspartamem, sacharinem a jeste nejakyma dalsima blivajzama, ktere „neprekroci prah meho domu“, tak jsem si myslela, ze ten mannitol je relativne neskodny svou prirodnosti, coz mi ta pani v lekarne taky potvrdila. Takze tak. Budu holt zkouset a testovat.

Diky moc za podnety a reakce , Marketa

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43014
21.8.08 14:21

Na manitol alergie nebývají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
549
21.8.08 14:30

Prosim te Pudloslavo, kde jsi to info zjistila? Moc me to zajima.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2724
21.8.08 14:38

Bez pří:,–( by mohly být kalciovky pro zvířata. Zeptej se na veterině, třeba pomůžou.
 Bára

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23505
21.8.08 16:29

Mě na manitol upozorňoval alergolog - kříží se mi potravinový alergie, takže právě tyhle typy sladidel nemůžu a jsou prý dost typický spoštěči křížení alergií a vzniku ekzémů :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23505
21.8.08 16:40
Pudloslava píše:
Na manitol alergie nebývají.

Tak mě hodně důrazně doktorka řekla opak. Zejména u alergiků a dost často u potravinových alergií. Tuhle info máš odkud? Pokud to závisí na něčem, o čem se obvykle neví, ráda bych se přiučila. A nemyslím to ironicky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
549
21.8.08 20:22

anine24, mockrat dekuji za tvou informaci. Prave neco podobneho jsem potrebovala vedet. V lekarne se na me totiz pri otazce moznosti alergie na manitol, sorbitol, xylitol…divali jak na blazna. Takze ty tablety s manitolem, ktere mimochodem malemu strasne chutnaly, budu brat ja. Maly je zchroupal za ten jeden jediny den tri, cimz mirne prekrocil doporucenou davku, ale jelikoz jsme temer dva roky urcite na velkem minusu, coz se tyce toho kalcia, tak jsem mu tu radost udelala a rekla si, ze mu to neuskodi. No a potom ta desna koprivka. Je mi ho fakt lito. Dneska jsem koupila tablety nove,ktere prislazovany zazrakem nejsou, ale nedaji se chroupat, pac jsou tvrde jako beton, tak jsem si na to musela koupit i tabletodrticku. Kdyz jsem mu jednu dala, tak ji rozmelnenou v trosce vody poctive spapal, ale pak se chudinka zacal natahovat na policku, kde jsou ty tablety s manitolem a pry…modlou klabicku (je to modra pixla), tabletka z modle klabicky. Ach jo. Takze jeste jednou moc diky a budu si na tento druh sladidel davat u maleho bacha.
Marketa

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23505
22.8.08 12:09

Já fakt nechci strašit, ale prostě jsem typizovanej alergik na tyhle věci a i těmahle sladidlama dochucovaný minerálky ve většině nemůžu. Stačí lok a hned se sypu. A to prý nejsem atopik, ale ekzém pak jede moc pěknej… Mě to ještě víc uspíší dochucovadla a další skvělý E ňamky :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek