Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,chtěla sme se zeptat,kdybyste některá měla stejný problém jako mám já s malým pište,ráda si sněkým o tom promluvím poradí jak a co dál pokračuje a nejlepší by bylo že si můžem vyměnit zkušenosti,my od 3 měsíců trpěli na záněty močových cest a v dubnu sme byli na různá vyšetření,bohužel se prokázalo že máme Reflux(vrácení moče do ledviny)5 stupně a ledvina už nám funguje jen na 23%,byli sme na cistoskopii,cistografii,a různá jiná vyšetření,a nakonec sme museli na složitější operaci tam mu vyoperovali močovou trubici,zužili ju a našili kousek vedle aby mohla fungovat ledvina normálně a nevracela se tam moč!!!!!!!!!byli sme na ni ted 29.4 a už sme konečně doma snad už to nejhorší máme za sebou!!!!!!!!!!ale bohužel už se nám i po operaci opět udělal velký zánět močáku
tak se holky ohlašte zda máte někdo stejný problém nebo jen vaše děti trpí na záněty,děkuji ráda si přečtu jiné příběhy než je ten náš!!!!!!!!:(snad ale nikdo takhle netrpí!
holky omlouvám se napsala sem to do alergii patří to jinam omlouvám se!
Ahoj Petrasku80-
tak to co píšeš jsme absolvovali loni 18.9.2007. Tehdy měl Míša zrovna čerstvých 7 měsíců věku. Dříve se to nedělá- až od půl roku věku.
Byli jsme na tom v Olomouci a operoval nás dr. Šmakal- prý třída.
Na tento reflux nám přišli už když byl Míša u mě v bříšku.
Ve 3 týdnech věku jsme byli na MCUG (viz.foto)-
http://emimino.cz/…0i%20160.jpg /> Tam se zjistilo, že má reflux na obou stranách a to jak aktivní tak i pasivní (moč se vrací do ledvin nejenom když čůrá, ale i když nečůrá). A stupeň na pravé 3- to se prý čeká a pokud se to nelepší (zůstává stupeň 3) nebo se to naopak ještě zhorší, tak pak se operuje a na levé straně stupeň 5- ten se operuje.
Pak nám chtěli dělat MCUG s Furosemidem- to jak tam malý leží a natáčí mu ty ledviny (před i po podání radioaktivní kontrastní látky do žíly- tzv. radiopharmaka), ale museli nás přeobjednat, protože tohle vyšetření se dělá až od 2 měsíců věku.
Tak nám to dělali ve 3 měsících (mají pořád plno).
Tam se zjistilo, že mu také ta levá ledvina moc nefunguje- je hypofunkční na 37%. V jeho 3 měsících mu tedy levá ledvina fungovala už jen na 37% a ta pravá to tudíž táhne za ní do těch 100%. Vždy to prý musí dát 100%. No a tak nebylo co řešit- objednali nás na operaci která proběhla 18.9.2007, kde mu také udělali tzv. reimplantaci levého ureteru- to je lékařský název. Nějak jsem si ho za tu dobu už zapamatovala.
Jinak od narození užíval antibiotika (Vercef, Cefaclor, Cefaclen…)podle toho co bylo zrovna k dostání- liší se to jen v názvu, jinak léčebná látka je stejná.
Užíval je až do teď do konce dubna (což je 7 měsíců po operaci). Kdy už mohla doktorka zvážit možné vysazení.
Ale myslím, že to nebyl dobrý nápad vzhledem k tomu, že se mu po 2 měsících na utz ukázalo opět zhoršení. Utz je sice jen taková hrubá vyšetřovací metoda- lepší je v tomto případě ten rentgen (MCUG). Ale i tak se dělají utz.
V moči jsme nikdy žádný zánět naštěstí neměli- což prý je naše velké plus, protože jinak už by neměl tu levou ledvinu vůbec.
Ještě nám dr. řekl, že to, jestli mu operace pomohla se pozná až časem- na těch vyšetřeních a kontrolách…takže nyní poznávám, že opravdu nepomohla, na což jsme ale byli upozorněni.
Jinak ty antibiotika se užívají hlavně proto, aby se ta moč která se vrací (je špinavá) tak vyčistila a právě nedocházelo k těch zánětům.
Takže teď chodíme pořád do Nefrologické poradny, odebíráme moč a v prosinci jedeme do Olomouce na kontrolu k tomu dr. co malého operoval a tam by nám asi měli dát termín na ta vyšetření, které už Míša absolvoval- musí se to časem zkontrolovat- jak se to vyvíjí- zda je to lepší, horší…a podle toho se pak pozná zda ta operace opravdu pomohla nebo ne. Pokud ne, tak by se dělala další operace, která spočívá v tom, že se řez nepovede už dole na bříšku u močového měchýře, ale přímo v oblasti ledvin- na boku. Ale to je složité o tom psát, protože to by nejlépe vysvětlil nějaký lékař, který se v tom opravdu vyzná- urolog.
Ale to jen v případě, že se mu ten reflux nezlepší tou operací (neztratí).
Jinak to že máte opět zánět i po operaci- to co sipamatuji mělo spoustu dětí i v tom Olomouci, když jsme tam byli. To nemusí být způsobeno tím, že by se vám tam ta moč pořád vracela. Vždyť jsou i dospělí, kteří trpí na záněty moč. cest a nemají reflux (nemyslím zrovna ty dospěláky, kterým na to ještě nepřišli, ale ty, kteří ho opravdu nemají). Prostě se mu do pindíka dostane nějaká „špína“ a je to. Může to být z bazénu…ale vy jistě nechodíte- máte to také zakázané. Ale nelekej se, že by mu to nepomohlo. Třeba je to jen jeden zánět a pak už bude klid. Vem se třeba nás- my nikdy žádný zánět neměli a máme tuto nemoc a ještě na obou stranách.....takže to je u každýho ty záněty trošku z jiného důvodu.
Teď zas nevím co jsem chtěla dál psát.
Každopádně držíme pěstí pro štěstí, ať to vše zvládnete. Už to, že jste zvládli tu operaci je úspěch. Já jsem čekala celé 4 hodiny co to trvalo před operačníma sálama a řvala jak malá holka- bála jsem se, aby se třeba nestalo něco při operaci…a ještě jsem chodila odstříkávat mléko na wc. Pak následujících 10dní bylo taky hrozných- muset ho přivazovat (ruce i nohy) k postýlce, aby si nevytrhal ty hadičky…
Ale to jistě znáš.
Tak zatím ahoj Martina
Martinko,tak jak vidím prošla sis tím čím já,taky nás operovali v Olomouci také dr.Šmakala!!!!!prožila sme to stejně jako ty probrečela sme celou dobu co byl na sále 3 hodky a stresovala sem se zda bude ok!!a at nenastanou komplikace,ale nejhorší pak teda pro mě byli jibka,být bez něho 3 dny no katastrofa,byl to nezvik a bála sem se o něho,jasně přes den sem se od něho nehnula ale ta noc!!!!
šak víš sama!jinak my brali antibitoika ze začátku zinak,pak nám nepomáhali žádné tak sme museli neustále ležet v nemocnici a bral antibitoika do žil!měl zaroven vždy zánět ledvin a aj koliku+zánět močáku
,pak našli antibiotika UNASYN a ten jediný mu vždy zabral,na všechny je prý alergický!pak nás vzali na operaci maléj měl 10 měsíců a jak píšeš je šílené ho mít uvazaného atd..ale přetrpěli sme a bylo dobře!bohužel jak mu vidělali vývod že už měl čůrat sám tak se sekl a museli ho snad 3× cévkovat,uplně se divili že tak malé dítě může mít reflex že ho to bolí a sekne se že nebude čůrat!my jedem na kontrolu ted v srpnu 27 a dovíme se termín kdy na ty vyšetření někdy v dubnu!!rok po operaci!
jak čtu tak to máte ještě horší,tak se držte,ale divím se že mi to nikdo v těhotenství neřekl,dr mi tam říkali že to měli vidět na ultrazvuku!!!!!a nikdo mi nic neřekl,ale je to aj lepší jen bych se stresovala!!!!!!!!!!!!děkuji za informace a budu ráda když si budem písat
stím koupání máš pravdu máme zakázané nanejvíš na chvili do svého malého bazenku!ale to sme dali jen jednou!mám už strach tak to nebudu riskovat!
nefroložka říkala že se nemusím bát že se mi ta moč určo už nevrací že ten zánět a různé komplikace může mít do roku po operaci pak by měl být klid!tak uvidíme!jinak to slovo reimplantace ureteru moc dobře znám dělali nám to!!
byla si sama na pokoji nebo zněkým???????????
a jak to maléj snášel?
my byli poprvé v nemocnici 2 týdny před tou operací,dělali mu věškerá vyšetření jak fungují ledviny,na kolik procent atd jak vám!a vždy mi ho uspali dali mu něco do zadečku,naštěstí to na něho zabralo,na některé to prý nezabírá,tak to vždy prospal a pak jak sme jeli v sanitce se probral:)
děkuji za odpověd a sem ráda že si můžu zněkým pokecat otom,a můžu se ještě zeptat skama si?
jé vidím že čekáš další mimi má to být holčička?tak to gratuluju nemáš strach že to bude mít taky???a jak to budeš zvládat s tak malým klukem???????:))je to plánované?doufám že nevadí že se vyptávám!!my bysme další chtěli nějak začít zkoušet po novém roku tak uvidíme ale bojim se že to budu muset prožívat opět všechny ty stresy a utrpení!!!!!!
Ahoj petrasku, moc mě mrzí, co s malým prožíváš…
Já jsem si tím prošla sama jako malá (bylo mi 6 let, když jsem byla na operaci), takže oproti Tvému malému už jsem byla velká holka. Reflux jsem měla proto, že jsme byla nedonošená a jednu chvíli už to vypadalo, že o ledvinu přijdu. Jak jsem si četla vaše články, koukám, že medicína je už fakt někde jinde, se mnou si tenkrát nevěděli rady, takže jsme měla veliké štěstí, že mě tenkrát poslali až do Hradce Králové, ačkoli jsme z Vysočiny.
Teď, 21 let po operaci, jsem v pořádku a jak vidíš, mám i čtyři děti
, takže všechno funguje tak jak má. Na záněty občas trpím, ale není to žádná tragedie. Jinak chodím pravidelně na kontrolu na urologii, kde mi pravidelně dělají UZ a cystoskopie.
Držím pěsti, ať je malý v pořádku a je zdravý. Ahoj,M.
Fragola-děkuji za povzbuzení,máš pravdu že je už medicína jinde než dříve!měla si tehdy velké štěstí aještě že ses stoho dostala!jinak já sem radši že maléj natom byl auž ted nebot jak sem viděla ty větší děti na tom jak je nemohli udržet aby leželi že si chcou hrát chodit,no ani připoutání nepomohlo,oni si už přece jenom umí vše rozvázat!!!!!ale zvládli to a my také!si silná holka diky moc za odpověd pa pa
Tak jsem si teď tu vaši diskusi přečetla a vůbec mi z toho není dobře. Malý má reflux 3 stupně, byli jsme na rentgenu s kontrastní látkou a teď máme čekat 4m a pak zase na toto vyšetření, kde nám řeknou, zda operaci, nebo se to zlepšilo. Já myslela, že ta operace bude laparoskopicky a velice rychle a lehce opravitelná..... Alespoň to tak jednoduše znělo… že je to tak drastické (pooperační), to jsem si ani v duchu nepřipustila…
A jak to vypadá teď Petrasku??
Kackamates-neboj se!nesmíš na to myslet,mě teda hodně pomohlo že sem ty děti v nemocnici viděla jak to probíhá pokud bys něco chtěla otom vědět ráda povím,ale třeba ani operace nebude nutná!musíš myslet pozitivně!!!!!!!!!!!!!!kolik má maléj měsíců či roků?
ted sme 4 měsíce po operaci,jizva je sice velká,ale je k nepoznání fakt strašně pěknounká!!!!!!!!musím je pochválitz neznetvořili mi ho!!!! a prodělali sme jeden zánět,byla sem stoho moc špatná,ale prý se to do roka po operaci stává!ledvina pry se zlepšuje ale pomalu,víc se dovím až od dr v olomouci ted v tom srpnu jak se to lepší atd…!!!!!!!!!!!!!!
držím pěstičky at nemusíte podstoupit všechno co my tady!!!!!!!!!ale pokud jo neboj určo to zvládnete,je to strašné ale pro zdravý člověk vydrží !musí je to přece jen pro ty naše drobečky!!!!!!!!!!!!!!!!!snad budete o sobě dávat vědět a vy ste prodělávali záněty nebo jak mu na to přišli?????????
Ahoj, Matesovi je 7 a půl měsíců a od 4m měl zničeho nic vysoké teploty kolem 40. No a když to bylo po druhé za měsíc a Dr mu zase chtěla dát ant. tak jsem zažádala o důkladné vyšetření. Na url mu nic moc nenašli, měl vysoké crp, špatnou moč, ale na sonu ledvin ok. Po měsíci kdy zase byla teplota, nás poslali do motola na nefrologii, kde na ultrazvuku (cevkování, transparentní tekutina) zjistili reflux č. 3. Takže teď budeme až do vánoc brát sUmetrolim a pak opět na to vyšetření…
to je dobře, že to vidíš tak pozitivně.. Snad to bude i u vás v pohodě. Moc to přeju těm bobečkům. To malinké dítě na obrovském stole jen na ultrazvuku bylo divné, tam prostě ještě nemá co dělat.
Má to vrozené…
Nejsem příhlášená… pardon…Kačkamates
Tak jak vidím tak se vám to projevilo jak nám poprvé sme měli vysoké teploty ve 3 měsícech, a špatnou moč,jinak vše ok tak měl antibiotika,pak v 6 měsícech,ale to bylo tak že dostal 40 teplotu a jak sme dojeli k dr tak začal zvracet!a nebylo to k zastavení,měl zimnici,dr že do nemocnice at není dehydrovaný,první že to zvládnu doma,ale po asi půlhodině sme to vzdali a jeli do nemocnice,moooc sem se o něho bála a tehdy nám řekli že mu kolabuje ledvina a má zánět močáku+ledvin+ledvinovou koliku
,probrečela sem x hodin,maléj spinkal jen semnou občas zimnice zvracení neustále kapačky a anitbiotika do žil,říkali že je to vážné že se to nehodí ani převézt do olomouce že nemůžou!no nakonec sme se po týdnu stoho dostali a pak sme byli doma snad 4 dny a opět a pořád dokola než sme jeli na různá vyšetření do olmiku a atma nám řekli ortel a šup aj zkoumat ledviny(předtím sme celou dobu sono ledvin měli ok!!!)a naraz že mu funguje jen na 23% aže se to ničí těma zánětama jako poškozuje!
tak nás objednali na tu složitou operaci až na červen,ale naštěstí se do 14 dnů uvolnilo místo a jeli sme!!!!!!byla sem rada že to mám za sebou zavolali nás ze dne na den,ale stihla sem vše nakupit a jelo se!
snad bude tvůj maličkej zdravounkéj,nám ten sumetrolin nezabíral dostali sme vždy do týdne nový zánět:(takže sme nesustále byli na unasynu!!!!!!!ted neberem 3 týdny nic a zatím klepu jsme ok!!!!!!
jo my to máme prý taky vrozené ,ale bohužel nevíme onikom v rodině že by to měl ![]()
a máš pravdu na takových velkých stolech děti nemaj co dělat!jak sem viděla že mi ho berou a já sním nemůžu bylo to k zbláznění,jen sem se modlila at je to za námy a je ok!!a to nejsem věřící,ale tohle jinak nešlo,ještě mě tam každý z mamin litoval(nikdo tam nebyl stím na operaci všichni měli jen vyšetření tak to bylo na mozek)do toho jak sem došli z jibky tak sme byli sami na pokoji(byla sem ráda)ale na druhou starnu sem 14 dní vlastně znikým nemluvila krom sester co se ptali na malého a nebo jak dojel chlap a to bohužel jen jednou nebot to psychycky nezvládal vidět malého z vývodama,já měla co dělat at před ním nebrečím!!!!!a mít ho přivázaneho no nic moc pohled,ale bylo to pro jeho zdravý tak sem překonala vše,ale neboj nechcu tě strašit tam si ho nemusíš vázat záleží na tobě,ale musíš si ho uhlídat at ti nevytáhne vývody jinak by šel pod nůž znova!!proto si většinou maminy děti vážou!na jibce je to samozřejmé,ale dole jak je stebou na pokoji to záleží jen na tobě!!!!!!!tak pa a držím palečky zatím a promin za román!!!!!!
No tys mi dala, se mi vrhly slzy do očí. Tak ať je u vás už jen dobře, asi jste si vybrali oba až až…
Uvidíme co s tím Sumetrolimem. Každý den několikrát denně na něj sahám jestli nemá teplotu, mám z toho strach. My jsme měli 3 týdny dobu kdy byla nová infekce, tak to mám ještě týden..
Určitě se ještě ozvi, dám taky vědět, kdyby něco
Katka a Matyášek
Ahoj,
tak má Mates zase teplotu, koupila jsem si hexaphan (proužky na moč) a má v moči krev a bílkoviny, to je špatný příznak…
zítra jdeme na crp…
Ahoj Kačko,tak to je mi moc líto!co to kupuješ za proužky jak se to nazívá že bych si koupila domů taky!jinak my byli včera na kontrole v Olomouci kde ho operovali a malé zlepšení tma je,ale že dr.už při operaci viděl že bude trpět na záněty celý život)že se na to máme připravit)a jak ho ultrazvukem kontroloval,že jak čůrá,říkám že do obloučků jak kdy,a on že podle ulrazvuku špatně a že něco není jak má být!já opět panickou hruzu tak minimalně rok bude jest prášky deně na čůrání a v unoru opět na kontrolu a v dubnu si tam týden poležíme na věškerá vyšetření,je to hrůza aděs,ale co bych pro malého nevytrpělachudáček on!snad nebude mít strach z doktorů!!!!!!!!
U Vás je mi to mocinko líto,my vždy taky vydrželi jen 3 týdny bez antibiotik a opět zánět!tak přeji brzké uzdravení a dej mi vědět jak ste zítra dopadli!!!!!!!!!!!!!!!!!držte se pa pa