Alimenty - co dělat když je bývalý neplatí?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3424
15.4.14 09:40
@Anonymní píše:
Zdravím Vás, chtěla bych se zeptat, jsem rozvedená, už víc jak rok a otec mého syna, od té doby platí alimenty, vždy se zpožděním. V rozsudku je napsáno, vždy do 15. dne, měsíce. A otec, to posílá, jak se mu zachce, někdy až o 5 dní později, jde se nějak bránit, aby to posílal včas.? Děkuji

ja si myslim ze v tehle dobe muzes byt rada ze ti je kazdy mesic posle i kdyz ne toho 15 je spousta chlapu co se na to vyprdnou a neposlou vubec nic

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
15.4.14 09:48
@martina.se píše:
posílá je? buď ráda. 5 dní není taková trága. Řešit můžeš, až Ti min 3 měsíce nezaplatí.

ale tak ono teoreticky řešit může, i když nezaplatí jednou - stačí hned naklusat za exekutorem, tam se na nějaké tři měsíce nehraje, dluh je dluh. jenže u spoždění pět dní než by se vůbec exekuční řízení rozhoupalo, tak už jsou stejně peníze na účtě dobrovolně :nevim:

zrovna tak lze požadovat, aby se běžné alimenty strhávaly formou srážek ze mzdy, ale tady si vůbec nejsem jista, jestli by „někdy až o pět dní později“ soud přesvědčilo, že se má běžné výživné začít exekučně strhávat… spíš podle mne ne. a i kdyby jo, tak ani tam nemá člověk jistotu, jestli mu peníze přijdou včas a hlavně jestli mu vůbec přijde celá částka (pravidla pro srážky ze mzdy určují, kolik je možné maximálně ze mzdy srazit a přes to nejede vlak) a navíc jsem zažila i rozsudky, kdy se i běžné výživné nejdřív posílalo na účet exekutora a ten ho teprve poté přeposílal bývalé manželce :roll: takže za mne exekuce je dobrá, ale v tomhle případě zbytečně komplikovaná.

pět dní bych fakt nehrotila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
15.4.14 09:50

@sagina mi přijde zbytečné to hrotit, když jde o 5 dní :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
841
15.4.14 09:52

Tak v tomhle případě by se tím ani exekutor nezajímal páč sice má platit do 15 v měsíci ale zaprvé 15 je může teprv poslat ze svého účtu tím pádem vám dojdou déle, a zadruhé exekutor se bude zajímat leda to nebude zaplacené do toho měsíce pokud to pošle 1 následujícího měsíce tak teprv. on na to má prostě ten celej měsíc i když v rosudku je určitý datum.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
473
15.4.14 09:54

Opožděné výživné nikdo řešit nebude ani exekutor, přestože formálně jde o nedodržení rozsudku. Maximálně to můžeš využít jako doklad nespolehliivosti otce, ale k čemu by to bylo nevím, jedině snad u nějakého soudního jednání.

Ex to asi dělá neschvál, až Ti to vadit nebude, tak přestane.
Tak bych si přizpůsobila platby a nespolehlivce neřešila.
Jiná kapitola je dlužné výživné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
15.4.14 10:01
@veri3110 píše:
Ex to asi dělá neschvál, až Ti to vadit nebude, tak přestane.

ale tak ani nemusí. i on je nejspíš závislý na tom, kdy mu peníze vyplatí zaměstnavatel. nebo je prostě takový, že týden zpoždění pro něj není žádné zpoždění. ne jako naschvál, ale že prostě to má v sobě tak nastavené. nebo je prostě jenom bordelář - třeba já taky zjistila, že nájem platím s několikadenním spožděním a fakt nerada. vždycky jsem byla zvyklá platit všechny platby najednou s fakturama za telefon a oni mi nějak hejbli s dobou, kdy mi ty faktury posílají a já jak v hlavě nenosím, kdy co má být zaplacené (protože jsem to přece vždycky platila najednou a vyhovovalo to), tak jsem spoždění ani nezaregistrovala a byla jsem přesvědčená, že vše je v nejlepším pořádku :nevim: :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
473
15.4.14 10:13

@sagina
no tak možná ne ;).Já to beru podle sebe, pravidelné platby mám všude nastavené tak, aby došly včas a to i s rezervou. A to je nemám určené soudně. :lol: Já brala průměrné výživné 2-3000 tisíce, tam nevidím problém nastavit si trvalý příkaz a mít dostatek peněz na účtě i před výplatou.

Mě takhle ex vysíral a jo dělal to naschvál. zakladatelka nepsala, jestli ho na to upozornila nebo ne. Jak jsem psala, mě se osvědčilo, tohle neřešit a řešit jen dlužné výživné, exekucí. Už platí včas a celou výši.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
15.4.14 10:27

@veri3110 no, ty asi nejsi takový chaotický bordelář, jako já :mrgreen: po mně když při přepisu elektřiny a plynu chtěly datum, na kdy mají zálohy nastavit, tak já nebyla ani schopná si uvědomit, kolikátého že mi to vlastně chodí ta výplata :nevim: nejsem si jista, jestli bych dokázala pohlídat dostatek peněz na VŠECHNY pravidelné platby, nemluvě tedy o tom, že většina mých plateb není v stále stejné výši (telefony, stravné děti, kroužky… ono i ty zálohy na elektřinu se několikrát do roka změní v závislosti na odečtech…), takže pro mne je jednodušší jednou za měsíc všechno hromadně poplatit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
473
15.4.14 10:39

@sagina
nj organizace plateb je mým koníčkem :mrgreen:, tam mám jasný systém a pravidla. Nabídla jsem i ex, že mu to zorganizuju, nechtěl :lol:. Moje hrůza jsou platby v hotovosti, hlavně třeba MŠ, to byl systém nástěnky a „přineste dětem do…60Kč na výlet“ a pod věci, tak tam se musím hodně hlídat, termín. I jsem zapomněla donést, ne že ne.

Já jsem tak nějak věděla, že s ex v tomhle bude problém. Takže já s tím rovnou počítám v tom systému a včas zaplacené výživné je bonus. Nejsem až tak bohatá, ale v podstatě jsem na výživném od ex nezávislá. To bych doporučovala i zakladatelce, pokud je to trochu jen možné, aby tu rezervu měla sama za sebe, pak jí 5 dní skluzu nerozhodí a možná si ani nevšimne. Proč si tím krátit život.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2745
15.4.14 10:56

...

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
15.4.14 11:01
@veri3110 píše:
Já jsem tak nějak věděla, že s ex v tomhle bude problém. Takže já s tím rovnou počítám v tom systému a včas zaplacené výživné je bonus. Nejsem až tak bohatá, ale v podstatě jsem na výživném od ex nezávislá. To bych doporučovala i zakladatelce, pokud je to trochu jen možné, aby tu rezervu měla sama za sebe, pak jí 5 dní skluzu nerozhodí a možná si ani nevšimne. Proč si tím krátit život.

jj, mám to taky tak. mimo jiné to šetří nervy, protože proč se kvůli v postatě blbosti zbytečně věčně rozčilovat, že ano :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.4.14 11:35

Tím pádem, mě přijde celý rozsudek nesmysl, když si to může posílat kterýkoliv den v měsíci. To tam měli napsat rovnou, „otec, to může poslat kterýkoliv den v měsíci“… děkuju Vám

• Citovat
  • Upravit
41129
15.4.14 13:45
@Anonymní píše:
Tím pádem, mě přijde celý rozsudek nesmysl, když si to může posílat kterýkoliv den v měsíci. To tam měli napsat rovnou, „otec, to může poslat kterýkoliv den v měsíci“… děkuju Vám

Ale to nemusí být až tak horké - např. podle rozsudku sedne 15. k pc a zadá příkaz, protože je odpoledne, odešle se to až příští den ráno. Jenže ouha, ona může být sobota, takže se to odešle až v pondělí a banka má tři dny na zaúčtování. Takže on dle rozsudku plnil tak jak měl…ale tobě to došlo se zpožděním.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.4.14 13:50

@Keyllah Dělá v české firmě, kde jim výplaty posílají tak, aby je měli už 13. na účtu, taky mi každý měsíc píše sms, kde požaduje číslo účtu, takže si to ani neumí zapsat, je to bordelář :nevim:

• Citovat
  • Upravit
20767
15.4.14 13:53

Přijde mi, že děláš z komára velblouda, mě taky měl táta posílat alimenty 15. den v měsíci a pravidelně mi chodily 20.-30. den. Vzhledem k tomu, co vidím okolo (neplatiče alimentů), vůbec jsem v tom nešťourala a byla ráda, že přišly. Samozřejmě jsem peníze potřebovala, ale prostě jsem se musela zařídit podle toho, abych vyžila, než mi na konci měsíce přijdou :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma rodinné právo

Ikona - Zoltán Duna

Mgr. Zoltán Duna