Jak snížit alimenty?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
283
4.3.06 14:48

Alimenty

Holky,

chci přimět manžela ke snížení alimentů. Po různých životních změnách - hypotéka, manželovo nové zaměstnání s nižším platem, náklady na bydlení, přírůstek do rodiny, rodičovská almužna namísto mého platu a pod. se nám snížuje životní úroveň. Můj muž pořád platí na 13-ti letého chlapce 7 litrů. Jaká je obvyklá výše alimentů????

Dík

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1450
4.3.06 14:56

Blanci, já mám dva kluky a bývalý manžel mi plati na staršího 1300,– a na mladšího 1200. Takže 2500,– :cry:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
283
4.3.06 15:20

Ahoj Dendulko,

to opravdu není moc.
Ale abych to doplnila, můj muž bejvalce zanechal splacený barák i veškeré vybavení, prostě všechno kromě starého auta. Ona teď pracuje, žije s nějakým chlapem, který jim platí přinejmenším letecké dovolené do Afriky a ještě má od nás 7 tis. Nám v současně době po zaplacení všech poplatků zbydou 4 litry/3 osoby.

Jak postupovat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kdoviktera
4.3.06 15:32

Ahoj Blanci,

Tvůj manžel by se měl zřejmě obrátit na soud (nevím jak to chodí, ale předpokládám že přes sociálku - péče o dítě) a žádat o úpravu výživného. Že se vám prudce snížila životní úroveň a po zaplacení alimentů se dostáváte pod životní minimum. Že to nezvládáte platit a ať to zohlední u výše alimentů. S bejvalkou bych nic neřešila, mohla by to dost bojkotovat. Přece jenom 7tisíc je docela slušná částka (skoro moje čistá mzda a to nejsem žádná blbka a dělala jsem normální práci ve státní správě), a přijít o ní se jí určitě nebude líbit.

Katka

• Citovat
  • Upravit
2733
4.3.06 15:34

Ahoj, a to těch 7000,– bylo na základě dohody mezi nimi či to určil soud dle jeho příjmů atd? Pokud spolu dobře s bývalou ženou vychází a ona je rozumná a nouzí netrpí, tak se stačí domluvit. Pokud domluva nehrozí, tak on musí dát na příslušný okresní soud na opatrovnické oddělení návrh na snížení výživného na nezl. syna a řádně to odůvodnit. Soudce asi zkontaktuje příslušné oddělení soc.-právní ochrany dětí, pravděpodobně si ho ta daná soc. pracovnice pozve k sobě a bude také mluvit s matkou. Hodně záleží pak na zprávě o poměrech té soc.pracovnice. Anebo si soudce tu zprávu vůbec žádat nemusí a rozhodne sám až dle slyšení u soudu. Ideál by byl, kdyby se dokázali domluvit a napsali novou dohodu o výživném a nechali si to schválit soudně.
Kristýna

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1450
4.3.06 15:37

Tak to ti asi neporadím jak postupovat, to je těžké, ale myslím, že by mělo jít zažádat k soudu o snížení alimentů, aby posoudili jak jste na tom vy, a jak jeho bývalá, jestli žijí jako druh a družka atd., ale asi to moc lehce nepůjde. Ale hlavním důvodem by podle mě měly být příjmy tvého manžela, z toho se při určování alimentů vychází. :cry:

Já tě plně chápu, ale víc ti asi neporadím, mě nechal manžel polorozpadlý baráček, vzal si auto, počítač a ještě jsem ho musela vyplatit. Naštěstí mám přítele, který mi moc pomáhá, jinak nevim, co bych dělala. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
283
4.3.06 15:46

Původně to bylo na dohodě - 3litry/měsíc. Neměli jsme děti a vypadalo to, že ani mít nebudeme, žili jsme v levném malém podnájmu. Tak se ti dva dohodli! Ovšem v návrhu (k soudu) již bylo 5 tis. Já mu tenkrát říkala, že to není fér, že by se měl ozvat, ale on, že se nebude tahat před klukem o prachy, když jsou pro něj. Ovšem u soudního přelíčení povstala bejvalka s tvrzením, že chce ještě další 2 tisíce na soukromou školu a soudkyně to hned přiklepla. A tak se stalo ze tří sedm litrů…
Krom toho je kluk u nás každých 14 dní 3 dny živen a podnikáme s ním nějaké ty drahé akce, jako třeba Matějská, Vánoce, koncerty, PC hry a to stojí další prachy. Co teď?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
4.3.06 16:28

Ahoj,

to je podobná situace jako u nás cca před rokem. Můj přítel latil na dva kluky (9 a 4 let) dohromady 6tisíc. Vzhledem k tomu, že je řidič v zahraničí, má základ minimální mzdu a pak dost vysoké diety, tak to vzal. Samo s tím, že nechce se hádat u soudů a tak… A to mi ještě lhal, že platí 5tisíc, z jakého důvodu, to doteďka nevím.

Pak onemocněl - zlomil si ruku, nemohl řídit.. Bral nemocenskou asi 4000,– a byl problém. Nestačil zaplatit ani alimenty a už vůbec se nedá mluvit o jídle pro něj… Po mém naléhání si našel právničku a ta po dlouhých tahanicích stáhla alimenty na 3tisíce. Pomohlo tomu, že máme mimi - to je pro soud podstatná změna poměrů. Kluky nešidí, dává jim toho hodně v podobě dárků a vybavení do školy, školky např… Bývala žena se uklidnila a je klid…

Je to vše dost složité. Zaplatit dobrého právníka a jít do toho. Ty peníze dané právníkovi se vrátí v podobě ušetřených alimentů…

Hodně štěstí.

Mirka

PS: když manželce řekl o snížení, tak si ťukala na čelo… U soudu byla překvapená, že to dopadlo, jak dopadlo…

• Citovat
  • Upravit
283
4.3.06 17:24

Dendulko,

právě tomu chtěl manžel předejít. Nechtěl nechat bejvalku na holičkách, obrat jí, byť dočasně o všechny prachy a zanechat jí a kluka ve svízelné situaci. Proto ta velkorysost (to myslel ten barák po rekonstrukci, luxusní vnitřní vybavení, ještě rok a půl doplácel za ně 12 tis/mes hypotéku) . Ale to se, jak je vidět vůbec nevyplácí. Když jsme se vloni brali, zavolala mu s výhrůžkou, ať si zkusí mít dítě. A když se malá narodila, hned volala, ať si prý zkusí podat žádost o snížení alimentů.

Mirko,

nepodala si pak bejvalka zas návrh na zvýšení? Toho se my obáváme - roztočí se kolotoč - zvýšení, snížení, zvýšení, …

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5525
4.3.06 17:56

ja si myslim, ze kdyz mate spolecne dalsi deti a kdyz ma manzel ted nizsi prijem, ze vam soud povoli snizit alimenty a nejake zvyseni ze vam nehrozi…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2733
4.3.06 18:56

Blanci, taky myslím, že se u vás změnily poměry a soud by k tomu měl přihlédnout. V zákoně stojí, že se děti mají podílet na životní úrovni svých rodičů. Pokud vaše (tvého muže) životní úroveň klesla, tak musí klesnout i výživné na dítě. Napadá mě, že soud může zajímat, z jakého důvodu má teď muž méně placenou práci, jestli třeba neodešel dobrovolně z té předchozí dobře placené. Budeš se divit, ale i toto někteří chlapi udělají svým ex ženám naschvál, aby tolik nemuseli platit… to asi nebude váš případ:)
Navíc pokud píšeš, že muž ještě splácel hypotéku za barák rok, má to jistě doloženo písemně, tím také může u soudu argumentovat, že se fakt snažil, aby syn nebyl v hmotné nouzi…Navíc pokud u vás bývá často, taky ho živíte, podnikáte s ním akce-to vše musí použít u soudu. Jak to vypadá, asi domluva možná nebude, takže asi fakt to chce právníka. Nehledě na to, že vyživovací povinnost mají oba rodiče, tedy i matka, ona určitě vydělává, takže by to nemělo být tak, že výživné od otce pokryje veškeré náklady na dítě.
tak držím palce K.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1983
4.3.06 19:06

Uf holky, to je jak u nás. Manža platí na dva syny 7000,– a bylo nám od právničky řečeno ať to ani nezkoušíme, že naopak ty alimenty nám můžou zvednout … Tak to ani nezkoušíme.
A to je bejvalka znovu vdaná a má další dceru s novým mužem …
A taky to bylo že u soudu to mělo být snad pět tisíc, ale manža v tý době nikoho neměl a ani výhled na novou rodinu nebyl v dohledu, tak si zahrál na haura a dal sedm …
No a teď nestíháme. Bereme si hypotéku, protože bydlíme v malém 1+1 a sem bychom se s mimi nevešli…
Prostě legrace. Tak má dvě zaměstnání a já ho skoro nevidím.
A to jsou u nás kluci taky každý druhý víkend a každou středu a manža jim ještě platí plavání, plus oblečení u sebe, plus přispívá na všechny školy a školky v přírodě …
Abych to shrnula. Rozvést se a nechat si platit alimenty je dneska mooooc výnosný … :evil:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2114
4.3.06 19:25

Ahoj, obvykla vyse je 1500,–/m. Ale taky zalezi na zivotni urovni otce (na jeho platu) a pokud je v zamestnani kde ma mensi plat nez predtim, je duvod si o znizeni alimentu zazadat. Pri stanoveni vyzivneho na hypotece nezalezi, to soud nezajima…ale zalezi na zmene zamestnani, na tom ze otci pribyla dalsi vyzivovaci povinnost… Sany.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
283
4.3.06 19:54

Evewolf ,

nejhorší na situaci je to, že 13-ti letý kluk má vysoké nároky. A tak se stává, že tu chce takovou hru, za dva týdny jinou, pak zas zaplatit lyžák, …
Ale jak řeknu: musíme koupit , tak ani nestíhám domluvit a slyším NEMÁME PENÍZE !

Sany ,

vyrážíš mi dech. Na hypotéku se nepřihlíží? Ani na půjčky? To jsou naše výdaje. Neměli jsme nic - jen pronajatý zařízený malinký byt. Jak se blížilo mimi, museli jsme se upsat na hypotéku a na veškeré zařízení máme samou půjčku! Máš, prosím, nějakou ještě bližší informaci?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
4.3.06 20:02

Zajímalo by mne, jak se na tenhle problem budete dívat, až si vaši nynější manžele zase najdou nové milenky a manželky a vy po nich budete chtít alimenty, jestli je budete litovat, že chudáci mají nové dítě a ještě musí tolik platit na vaše děti. Ono je jednoduché rozbít rodinu s dětma, ale ty starší děti holt taky musí být z něčeho živy.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma rodinné právo

Ikona - Zoltán Duna

Mgr. Zoltán Duna