Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
@maritimka píše:
Jenže život je o tom, užívat si a žít, co to dá. A těžko můžeš po někom chtít, aby byl s tebou nebo tvými dětmi, když prostě nechce. Pokud by chlap chtěl být, bude, nechce, není. Takhle to v životě chodí. S dětmi většinou zůstává matka, otec vydělává. Pokud chlap hodně pracuje, vidí děti max o víkendu, takže to je skoro jako po rozvodu rodičů. A já nejsem zastáncem toho, být s někým jen kvůli dětem. Děti jsou závazek pro život jednotlivce, nikoli dvojice jako páru. Zažila jsem první roky svého života v hádkách a proto vím, že je lepší mít rodiče rozvedené a vidět tátu jednou za měsíc, než ho vidět každý den, jak se hádá s mámou…
nojo, jenze on mel pocit, ze to tu je hrozne, az kdyz JI potkal. ona po mesici otehotnela:)
vis co, kvuli detem.. ja nevim. proste tohle odnasi ty deti.nase to moc neodnesou, ale muzova dcera ted propada z 5 predmewtu, treba,,,
@Taky chlap píše:
Když nad tím tak přemýšlím, když existuje trestný čin zanedbání povinné výživy, proč neexistuje trestný čin zanedbání povinné výchovy? Když otec neplní vyživovací povinnost, soud ji nařídí. Pokud neplní výchovnou povinnost, proč mu jí soud nenařídí, když podle zákona tu povinnost má? To nemá logiku, ne? Já myslím, že by se chlapům, co na děti kašlou, měla povinnost výchovy prostě nařídit stejně jako povinnost výživy a pokud by ji zanedbával, šel by do basy. Dokonce mi to přijde důležitější než ty ušmudlaný prachy.
Je to kruté, ale to by se pak muselo nařizovat i v úplných rodinách. Jak jsem již psala, když se u nás poštěstí, vidí můj manžel malou každý den na půl hodiny ráno, když malá vstává a pak až večer, když malá spí… Hold je to daň za práci. A po případném rozvodu na tom bude malá vlastně lépe, než teď, protože jak znám manžela, vyšetřil by si pro ní i jedno odpoledne týdně a nebo jeden den o víkendu…
@sagina píše:
hele, a čím si pomůžu, když budu mít střídavku na papíře a o děti se stejně budu starat víceméně sama (protože když otec nechce, není páka, jak ho donutit)? tedy krom toho, že přijdu o část alimentů a část slev na dani za vyživované dítě, při stejném rozsahu péče jako teď?a jak chceš řešit soudně, že se otec nechce starat o děti? tohle je u nás prakticky nevymahatelné, maximálně tak soud při nezájmu otce zvýší výživné, ale pečovat ho nedonutí
Proč by nešlo přinutit? Nepřevzal si je? No tak na to máme nástroj - výkon rozhodnutí s pokutou až 50 tis., při druhém prohřešku je to tr. čin maření výkonu úředního rozhodnutí. A je to rychlejší než basa za alíky. Já bych je srovnal!
@Taky chlap píše:
Proč ne, je to odpovědnost otce, jak děti povede. Ty taky píšeš, že mizíš někam a děti někde budou. Jestli von by radši neposlal tu milenku do háje - ale od té by měl zase nařízenou střídavku o mimino, to by se ulítal a práce by musela jít stranou. No řekni, nerozmysleli by si fotříci takové zálety, kdyby měli pak takové starosti na krku? Takhle se jim snadno šoustne a zase to zalepí prachama?
deti budou u babicky. ja budu v praci, mimo Cechy.
jenze chapes, aby tam na deti kaslal, to jim neudelam. soupnul by je ke kompu a co.. jeho dcera uz propada,,, ja nevim, zalezi mi na nich.jeho prace nepujde stranou, ma holy zadek a velkou hypo. budiz mu ke cti, ze nam pod vlivem svedomi nechal co mohl..uznavam..
A hlavne. milenka ma jasno, nase deti ji nezajimaji, po teto vete je tam dobrovolne do stridavky nedam…
@jkra píše:
I o jeho dceru jsem se starala ja.
ja bych spis, nez se manzelstvi rozvede, naridila povinne sezeni v manzelske poradne. treba. praci na vztahu. ne hned paleni mostu..
tím tu spermii z vejce milenky fakt nevyženeš
![]()
@jkra píše:
nojo, jenze on mel pocit, ze to tu je hrozne, az kdyz JI potkal. ona po mesici otehotnela:)
vis co, kvuli detem.. ja nevim. proste tohle odnasi ty deti.nase to moc neodnesou, ale muzova dcera ted propada z 5 predmewtu, treba,,,
Jakože dcera tvého ex a milenky? Teď jsem trochu mimo. A nebo je to ta dcera tvého ex, kterou si přivedl k vám do vztahu…
Já si prostě myslím, že je lepší mít spokojený život jen s jedním rodičem, než se tvářit na dítě, že se nic neděje, nemluvit, přehlížet se, ale hlavně, že máme „rodinu“…
A jestli třeba tvůj ex potkal jinou ženu a uvědomil si, že není s tebou a dětmi šťastný, tak proč ne? Vždyť je to jeho rozhodnutí, není vázaný na tebe, jen na děti a pokud ti jeho péči vynahrazuje penězma, je to jeho volba. Takhle můžeš dětem říct, že to a to jsi jim koupila, protože ti na to dal jejich táta např.
@Taky chlap píše:
tím tu spermii z vejce milenky fakt nevyženeš![]()
![]()
no jiste. nehodlam… muzu jen menit to, co ovlivnim ja. nejsem pitoma.vim to. ale obecne to maji chlapi jednodussi.
@maritimka píše:
Je to kruté, ale to by se pak muselo nařizovat i v úplných rodinách. Jak jsem již psala, když se u nás poštěstí, vidí můj manžel malou každý den na půl hodiny ráno, když malá vstává a pak až večer, když malá spí… Hold je to daň za práci. A po případném rozvodu na tom bude malá vlastně lépe, než teď, protože jak znám manžela, vyšetřil by si pro ní i jedno odpoledne týdně a nebo jeden den o víkendu…
Když jsou rodiče ve sporu, tak se dá napálit alíky i během manželství, takže pokud by byli ve sporu o podíl na péči, dalo by se to nařídit i v manželství. To je stejné.
@maritimka píše:
Jakože dcera tvého ex a milenky? Teď jsem trochu mimo. A nebo je to ta dcera tvého ex, kterou si přivedl k vám do vztahu…Já si prostě myslím, že je lepší mít spokojený život jen s jedním rodičem, než se tvářit na dítě, že se nic neděje, nemluvit, přehlížet se, ale hlavně, že máme „rodinu“…
A jestli třeba tvůj ex potkal jinou ženu a uvědomil si, že není s tebou a dětmi šťastný, tak proč ne? Vždyť je to jeho rozhodnutí, není vázaný na tebe, jen na děti a pokud ti jeho péči vynahrazuje penězma, je to jeho volba. Takhle můžeš dětem říct, že to a to jsi jim koupila, protože ti na to dal jejich táta např.
Maritimko, ja si na deti vydelam. obecne alimenty nepotrebuju vubec. ale proc ne, ze? a jasne, ja si taky dovedu predstavit, ze treba muj kamarad je lepsi, protoze mi lichoti, coz muz uz po 12 letech nedelal:) ono stesti a stesti…
dcera je to dite, co do vztahu privedl. jeho dalsi dite me nezajima.
@sagina píše:
hele, a čím si pomůžu, když budu mít střídavku na papíře a o děti se stejně budu starat víceméně sama (protože když otec nechce, není páka, jak ho donutit)? tedy krom toho, že přijdu o část alimentů a část slev na dani za vyživované dítě, při stejném rozsahu péče jako teď?a jak chceš řešit soudně, že se otec nechce starat o děti? tohle je u nás prakticky nevymahatelné, maximálně tak soud při nezájmu otce zvýší výživné, ale pečovat ho nedonutí
Dej mu děti do výhradní péče. Uvidíš, jak rychle přijde (pokud opravdu děti nebude chtít vychovávat) a bude škemrat, že nechce děti v péči a raději ti je nechá a zvedne alimenty… A pokud nepřijde, jedině dobře, ne?
@jkra píše:
no jiste. nehodlam… muzu jen menit to, co ovlivnim ja. nejsem pitoma.vim to. ale obecne to maji chlapi jednodussi.
Nemají to jednodušší, mají to jiný. Když se chlap nechce starat, je to pro něj jednodušší než pro ženskou, když se chce starat, má to zase výrazně těžší. Jak změnu dosavadního života, tak šanci dosáhnout aspoň stejného starání.
@Taky chlap píše:
Když jsou rodiče ve sporu, tak se dá napálit alíky i během manželství, takže pokud by byli ve sporu o podíl na péči, dalo by se to nařídit i v manželství. To je stejné.
Jůůů, že by mi chlap platit alíky?? No nevím, typuju, že brzy bych je opravdu měla coby rozvedená ![]()
@Taky chlap píše:
Proč by nešlo přinutit? Nepřevzal si je? No tak na to máme nástroj - výkon rozhodnutí s pokutou až 50 tis., při druhém prohřešku je to tr. čin maření výkonu úředního rozhodnutí. A je to rychlejší než basa za alíky. Já bych je srovnal!
aha, promiň, nevšimla jsem si, že takto to u nás funguje
já znám tak nějak spíš jenom případy, kdy byla matka poučena, že vzít si dítě podle rozsudku je otcovým právem, nikoli povinností ![]()
@jkra píše:
Maritimko, ja si na deti vydelam. obecne alimenty nepotrebuju vubec. ale proc ne, ze? a jasne, ja si taky dovedu predstavit, ze treba muj kamarad je lepsi, protoze mi lichoti, coz muz uz po 12 letech nedelal:) ono stesti a stesti…
dcera je to dite, co do vztahu privedl. jeho dalsi dite me nezajima.
Jako jasně, když alíky nepotřebuješ, tím lépe pro tebe, to je jasné. Nehroutíš se, když je náhodou chlap pošle o den déle a tak to má být ![]()
Jestli máš kamaráda, co ti lichotí a přijme tě se dvěma dětma, tak šup do něj, na co čekáš? Život je zatraceně krátkej a je potřeba si ho užívat!!!