Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Ahoj,
ten anonym nahoře od Mirky jsem byla já, se zapomínám přihlašovat… ![]()
Blanci - soud to snížil, proto jsme měli právničku. Ona si nejprve propočítala, kolik má příjem otec, matka i mě zahrnula - ale to se dělá jen okrajově, nepřihlíží se k tomu. Nejdůležitější je matka x otec a u otce pak zjišťovala jaké má náklady - jídlo, bydlení… Teď má samozřejmě i vyživovací povinnost na mě, nejen na svou dceru. Sumasumárum - 4 vyživovací povinnosti ![]()
Anonyme xxxyy - za prvé se těším, až se v diskusích zruší možnost být anonymní… a za druhé - ne vždy je chyba na straně otce, ne pokaždý je to on, kdo se chce rozvádět. Tak tu prosím neosočuj žádnou ženu, která nejde proti dětem z bývalého vztahu, ale snaží se zajistit nějakou životní úroveň i pro své děti!!!
Mirka
Ahoj holky,
tohle téma jsme jednou řešili na jiném serveru a strhlo se to v hádku a osočování. Je jasný, že na to má každý jiný názor.
Ale… sama mám manžela, který má s předchozího manželství dceru (12 let) a já z předchozího vztahu syna (6 let). Takže se dokážu vžít do té i oné situace.
Ano, je pěkný, když vám každý měsíc přijde super částka na dítě - kterou a teď - dejme si ruce na srdce - prostě necháme buď na účtu nebo prostě vložíme do peněženky a platí se s tím vše. Nejen potřeby dítěte. Nechci tím říct, že bych dítě šidila. Bývalý platí na syna „pouhých“ 1000,–Kč, což se mi zdá málo, ale na druhou stranu má svou novou rodinu a především jsem to byla já, kdo odešel. Syna nevídá, prostě se o něj nějak přestal zajímat.
A na straně druhé je tu dcera mého manžela, na kterou platíme 2500,–Kč, máme ji každých 14 dní na víkend, kupujeme ji to, co je v našich možnostech. Nebudu tu psát, co všechno, protože přece jen máme svou rodinu a každá koruna dobrá.
Je to těžké, ale manžel byl nedávno u advokátky s tím, že čekáme dítě (mého syna si chce manžel osvojit) a jak by to bylo v případě, že bych chtěl snížit alimenty. Odpověď byla, aby to raději nezkoušel, protože na životní úrovni dítěte by se měli oba rodiče podílet stejným dílem. I když je pravda, že matka vždy! přispívá víc.
Takže, Blanci, nevím, co bych Ti poradila. Někde jsem četla, že výživné je max. 30% platu. Hodně štěstí.
Monalisa24 píše:
tohle téma jsme jednou řešili na jiném serveru a strhlo se to v hádku a osočování. Je jasný, že na to má každý jiný názor.
Přesně to doufám a věřím, že se tady nestane a nějaké to kouzlo e-mimina, co nás zatím skoro vždycky zachránilo od hádek a osočování, bude působit i dál… ![]()
Monalisa24 píše:manžel byl nedávno u advokátky s tím, že čekáme dítě (mého syna si chce manžel osvojit) a jak by to bylo v případě, že bych chtěl snížit alimenty. Odpověď byla, aby to raději nezkoušel, protože na životní úrovni dítěte by se měli oba rodiče podílet stejným dílem. I když je pravda, že matka vždy! přispívá víc.
K tomu jsem chtěla napsat, že asi záleží i na advokátovi. Jeden řekne, že je to dost ošidné a nechce se mu do toho, právě s tím, že je to o dětech a peníze pro ně; a není šance. Naproti tomu je advokát, který to vidí jako výzvu a po prostudování všech skutečností do toho jde… Navíc snížit alimenty je skutečně fuška
Ale pokud je změna poměrů skutečně velká, tak ti asi ani nic jiného, Blanci, nezbyde - takže nechala bych si poradit od známých, kdo se zabývá touto tematikou a zkusit to můžete. Záleží na příjmech…
Hodně štěstí
Ahoj.
7000,– na jedno dítě je opravdu nadstandartní ( měřeno průměrným platem) a soukromá škola??? Chtělo by to dobrého právníka, ale opravdu by měla být životní úroveň „staré“ i „nové“ rodiny v rovnováze. ( Jen pro srovnání: Bývalý švagr - horník, tj. s poměrně dobrým příjmem platí na své dvě děti 10 a 12 let celkem 3100,–. Nic moc. Ovšem je pravda, že si je bere pravidelně na víkendy, prázdniny, koupí jim dárky…).
Beruška ![]()
Ahoj, opravdu se na hypoteky a pujcky nehledi (cerpano z pravnicke hlavy, podlozeno zkusenostmi u soudu
). Sany.
Ahoj, (nekam se mi ztratila předchozí odpověď, tak to zkusím znovu…) někde v horní části diskuse zaznělo, že stačí se s druhým rodičem dohodnout na změně výživného. To není až tak pravda, protože jakékoli změny výživného, které byly určeny rozsudkem soudu nebo dohodou schválenou soudem, podléhají znovu soudnímu rozhodnutí. Soudní rozhodnutí je exekučním titulem, takže by se mohlo stát, že se při dobré chvilce nějak dohodnete na snížení výživného, za půl roku se pohádáte a ten druhý rodič pošle na povinného rodiče exekutora, protože už půl roku neplní v souladu se schváleným rozhodnutím soudu…
Soud může změnit výši výživného, změní-li se poměry. Za změnu poměrů je považována např. změna zaměstnavatele, narození dítěte atd. Návrh na změnu výživného je osvobozen od soudních poplatků. Tak hodně štěstí
Domi, jasně že jo, to jsem psala já, myslím, že je možné se dohodnout bez soudu tam, kde skutečně bývalí manželé spolu dobře vycházejí a znají se a ví, že ten druhý na něj za půlroku neušije boudu… pak jsem taky psala, že ideál je společná domluva a posichrovat shcválením soudu:)
Blanci, fakt se k půjčkám a hypotékám nepřihlíží, to nikoho nezajímá:( stejně jako třeba když žádáš dávky soc. péče.
Musím se zastat anonymní-možná to napsala drsně, ale svým způsobem má pravdu, chtěla jsem napsat něco podobného… kdybych se sama ocitla v roli ženy-samoživitelky, tak bych si asi uvědomila, že třeba 1500,. na dítě je sakra málo…jasně že je spousta důvodů rozchodů, nedá se to paušalizovat…
Sany-asi se nedá ani paušalizovat těch 1500,–na dítě-soud hlavně přihlíží k výdělku povinného a pokud ten vydělává 50 litrů měsíčně, tak mu klidně napaří výživné třeba 15 tisíc na dítě-jak jsem psala výše-dítě se má podílet na životní úrovni rodičů. Nedělám si iluze, že to ale tak všude funguje. Často takový chudák zazobaný podnikatel je dlouhodobě v minusu a veškerý majetek je napsaný na někoho jiného, takže je div, že chudáček ještě neumřel hlady…:(((
Blanci-myslím, že 7000,– je fakt nadstandard. Můj muž platil na dva syny celkem 8000,– což je cca 1/3 jeho platu. Byli tak dohodlí se ženou. U nás je to štěstí, že a) kluci už jsou dospělí, b) manža s první ženou vychází super, vlastně i já s ní v pohodě. Takže starší syn už pracuje, tak ted platíme na mladšího maturanta 4500,– a půjde ještě na VŠ. Ale už to dál zvyšovat nebudem. Kluci jsou v pohodě, samozřejmě už to není takové to, že jsou s námi soudem vymezený čas-chodí, když mají čas a chtějí, jezdí s námi na dovolené a víkendy na hory atd. To samo platíme my a navíc oběma jsme platili mimořádné výdaje-lyžáky, přihlášky na VŠ,občas nakoupili oblečení-bundy, boty, atd takže jejich maminka je velmi spokojená a sama prohlašuje, že fakt dáváme nadstatndard, i to co bychom nemuseli. Ale já to právě beru tak, že jsou to jeho kluci, synové a ty peníze jsou pro ně. Takže tomu staršímu jsme i zařídili byt, mladší má odložené peníze, které dostane až dostuduje…
no rozepsala jsem se:)
K.
Děkuji všem holkám za všechny rady, své názory a zkušenosti.
Myslím se do toho pustíme. Ne proto, že bych snad chtěla chudáka kluka připravit o peníze. Pustíme se do toho proto, že prostě nemáme z čeho žít.
A můžu vás uklidnit, nebudeme požadovat snížení na historické minimum, ale na reálnou hranici našich možností, t.j. na cca 3 tis tak, aby mohla být zachována dlouholetá tradice letní a zimní společné dovolené (vždy tuzemské), aby bylo za co koupit vánoční dárky, aby…
Hezký zbytek dne
Asi bych to shrnula tak, že o penězech to snad není. Děti nepotřebujou nadstandartně mnoho peněz. A v případě Blanci z toho stejně zřejmě má více prospěch jeho matka…
Kristain - 8tisíc, třetina platu a ještě ušetří na vybavení na byt. Smekám, obdivuji. U nás to nehrozí, máme společný příjmy cca 30tisíc, ale moc toho neušetříme - splátky, hypotéky… Záleží na dalších okolnostech.
Blanci, já ti fandím, ať soud určí, zda má být zajištěno jedno dítě nadstandartně, či dvě standartně ![]()
moj kamarát zarobí cca 50 000,– Skk a platí na dcéru 5 000,– Skk, myslím, že je to akurát, tiež jej kupuje aj veci, takže ako výživa sa mi to zdá primerané platu, predsa má prispievať na dieťa a nie ešte živiť aj manželku :::::
Náhodou jsem objevila tuto diskuzi, tak doufám, že se vám to někomu bude hodit. Je to ze Zákona o rodině 94/1963 Sb.
Peta
Vzájemná vyživovací povinnost rodičů a dětí
§ 85
(1) Vyživovací povinnost rodičů k dětem trvá do té doby, pokud děti nejsou samy schopny se živit.
(2) Oba rodiče přispívají na výživu svých dětí podle svých schopností, možností a majetkových poměrů. Dítě má právo podílet se na životní úrovni svých rodičů .
(3) Při určení rozsahu jejich vyživovací povinnosti přihlíží se k tomu, který z rodičů a v jaké míře o dítě osobně pečuje. Žijí-li rodiče spolu, přihlédne se i k péči rodičů o společnou domácnost.
§ 85a
(1) Rodič, který má příjmy z jiné než závislé činnosti podléhající dani z příjmů,
je povinen soudu prokázat své příjmy, předložit podklady pro zhodnocení svých majetkových poměrů a umožnit soudu zjistit i další skutečnosti potřebné pro rozhodnutí zpřístupněním údajů chráněných podle zvláštních předpisů. Nesplní-li rodič tuto povinnost, má se za to, že jeho průměrný měsíční příjem činí patnáctinásobek částky životního minima potřebné k zajištění výživy a ostatních základních osobních potřeb tohoto rodiče podle zákona o životním minimu. 9)
(2) Tam, kde to majetkové poměry povinného rodiče připouštějí, lze za odůvodněné potřeby dítěte považovat i tvorbu úspor zabezpečujících zejména přípravu na budoucí povolání. § 86
(1) Nežijí-li rodiče nezletilého dítěte spolu, upraví soud rozsah jejich vyživovací povinnosti nebo schválí jejich dohodu o výši výživného (§ 50).
(2) Soud postupuje stejným způsobem, žijí-li rodiče spolu, avšak jeden z nich neplní dobrovolně své povinnosti k nezletilému dítěti.
(3) Výživné zletilých dětí upraví soud jen na návrh.
§ 87
(1) Děti, které jsou schopny samy se živit, jsou povinny zajistit svým rodičům slušnou výživu, jestliže toho potřebují.
(2) Každé dítě plní tuto vyživovací povinnost takovým dílem, jaký odpovídá poměru jeho schopností, možností a majetkových poměrů k schopnostem, možnostem a majetkovým poměrům ostatních dětí.
Skutečně je to tak jak již některé holky napsaly, můžu potvrdit přímo ze slov soudkyně která dělá rozvody.
Manžel když se rozváděl a nechtěli se s bývalou tahat o peníze před soudem, ale nějak se dohodnout si nechal od téhle paní soudkyně poradit, aby věděl co je tak obvyklé a co mu v případě nedohodnutí může soud vyměřit.
Soudkyně uvedla, že předloží své příjmy a nikdo doopravdy nehledí na žádné splátky půjček a hypoték! Je to z toho důvodu, aby si chlap nepořídil třeba byt, auto, všemožné vybavení (i když bydlet prostě potřebuje!) a nezbývaly mu kvůli splátkám úvěrů žádné prostředky na placení alimentů.
Vychází se tedy z čistého přijmu a to tak, že pro děti případně i manželku soud max. přiřkne 30%, je to soud od soudu, město od města, někde to může být i celá 1/3. Samozřejmě se hledí na přijmy matky a na co případně ještě mimo alimenty otec přispívá.
Manžel platí na dvě děti (8 a 5 let) 8 tis Kč, na polovic platí kroužky, kupuje potřeby do školy, bereme je v létě k moři a v zimě na hory, každých 14 dní jsou od pátku do pondělí u nás a přesto to ex taky začínají peníze nestačit. Děsím se, že když jí to nedáme, dá to k soudu a kdoví jak to dopadne - soud nebude hledět na to že platíme 12 tis hypotéku na byt, protože ex neměla po rozvodu kam jít a tak jim mažel koupil za 2 mil byt - co by pro děti neudělal… náš baráček potřeboval opravy a tak jsme si vzali další půjčky které spolknou dalších 8 tis a posledních 8 tis jsou ty alimenty. Teď jsme na tom dobře, protože i já slušně vydělám a dokážu i ušetřit abychom mohli na dovolenou, ale až půjdu na mateřskou tak to budeme mít s financema tip top… no, ale soud naše půjčky zajímat nebudou…