Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
..je to společná práce, tak ať si i exmanželka hledí najít nového partnera. Snažit se musí všichni. ![]()
ahojky, ja tak koukam na ty častky co tady padaji tak si rikam kde sem nechal arozum.Ja mám alimenty dostavat na maleho 2000 korun.Byvalej jezdi kamionem takz eprijem ma velkej.Ale protoze vim ze hodne splaci dohodly sme se na dvojce. hmm nebylo mi to k nicemu kdyz stejne neplati sobez nezodpovednej. nasel si babu s trema deckama a nezajima s eonic. to je zodpovednost jak svina.
zuz píše:
Skutečně je to tak jak již některé holky napsaly, můžu potvrdit přímo ze slov soudkyně která dělá rozvody.
Manžel když se rozváděl a nechtěli se s bývalou tahat o peníze před soudem, ale nějak se dohodnout si nechal od téhle paní soudkyně poradit, aby věděl co je tak obvyklé a co mu v případě nedohodnutí může soud vyměřit.Soudkyně uvedla, že předloží své příjmy a nikdo doopravdy nehledí na žádné splátky půjček a hypoték! Je to z toho důvodu, aby si chlap nepořídil třeba byt, auto, všemožné vybavení (i když bydlet prostě potřebuje!) a nezbývaly mu kvůli splátkám úvěrů žádné prostředky na placení alimentů.
Vychází se tedy z čistého přijmu a to tak, že pro děti případně i manželku soud max. přiřkne 30%, je to soud od soudu, město od města, někde to může být i celá 1/3. Samozřejmě se hledí na přijmy matky a na co případně ještě mimo alimenty otec přispívá.
Manžel platí na dvě děti (8 a 5 let) 8 tis Kč, na polovic platí kroužky, kupuje potřeby do školy, bereme je v létě k moři a v zimě na hory, každých 14 dní jsou od pátku do pondělí u nás a přesto to ex taky začínají peníze nestačit. Děsím se, že když jí to nedáme, dá to k soudu a kdoví jak to dopadne - soud nebude hledět na to že platíme 12 tis hypotéku na byt, protože ex neměla po rozvodu kam jít a tak jim mažel koupil za 2 mil byt - co by pro děti neudělal… náš baráček potřeboval opravy a tak jsme si vzali další půjčky které spolknou dalších 8 tis a posledních 8 tis jsou ty alimenty. Teď jsme na tom dobře, protože i já slušně vydělám a dokážu i ušetřit abychom mohli na dovolenou, ale až půjdu na mateřskou tak to budeme mít s financema tip top… no, ale soud naše půjčky zajímat nebudou…
tak tenhle příspěvek se mi líbí, Manžel se k bývalé manželce a hlavně k svým dětem zachoval opravdu jako ten nejlepší táta! máš štěstí, že máš takového chlapa a děti, že mají takového tatínka: Gratuluji!!!
![]()
Taky bych potřebovala radu ohledně výživného. Můj bývalý manžel mi má platit alimenty ale už od září mi do ruky nedal.Tedy ano dal, v prosnci ale dal jen část aby se neřeklo. Byla to opravdu malá část… Evidentně v tom umí dobře „plavat“.Vymlouvá se na to, že prý to dává na splácení půjčky co jsme měly spolu, když jsme byly ještě manželé…Je to možné aby to takto dělal??Problém je, že ta půjčka byla vedena pod mým jménem, a on je uveden pouze jako ručitel. Poradíte mi, prosím…
@JanaZem evidentně ví že když ti dá jednou za 4 měsíce i jen 1kč tak ty naněj nemůžeš podat trestní oznámení, ale můžeš na něj podat exekuci aby mu to ztrhávali z platu + to co ti dluží. pokud nepracuje oficiálně tak ještě exekuce na jeho majetek a jesltli ani to nemá tak s tím nenaděláš nic.
To že platí dluhy je věc druhá to by nikoho nezajímalo. Jenže jestli jsou to dluhy vlastně oficiálně tvoje a on je platí za tebe nevím zda to není na jednu stranu pro tebe + páč potobě vlastně nejdou exekutoři a nestrávají ti to z příjmu. Ale nevím kolik je ten dluh a jak jste se u rozvodového soudu doholi a tak takže. Max podat exekuci.
Musim davat otci ditete dceru na vikendy kdyz prestal platit? nehrozi mi nejake problemy ze strany socialky na mou hlavu kdyz nemame ani urcene navstevy?
@Anonymní píše:
Musim davat otci ditete dceru na vikendy kdyz prestal platit? nehrozi mi nejake problemy ze strany socialky na mou hlavu kdyz nemame ani urcene navstevy?
pokud nemáte ručené návštěvy tak nemusíte ale může je chtít otec určit a pak budete muset hrozí jinak pokuta, ale rozmyslete si to pokud mají dobrý vztah je to škoda to ničit
@zuz píše:
Skutečně je to tak jak již některé holky napsaly, můžu potvrdit přímo ze slov soudkyně která dělá rozvody.
Manžel když se rozváděl a nechtěli se s bývalou tahat o peníze před soudem, ale nějak se dohodnout si nechal od téhle paní soudkyně poradit, aby věděl co je tak obvyklé a co mu v případě nedohodnutí může soud vyměřit.Soudkyně uvedla, že předloží své příjmy a nikdo doopravdy nehledí na žádné splátky půjček a hypoték! Je to z toho důvodu, aby si chlap nepořídil třeba byt, auto, všemožné vybavení (i když bydlet prostě potřebuje!) a nezbývaly mu kvůli splátkám úvěrů žádné prostředky na placení alimentů.
Vychází se tedy z čistého přijmu a to tak, že pro děti případně i manželku soud max. přiřkne 30%, je to soud od soudu, město od města, někde to může být i celá 1/3. Samozřejmě se hledí na přijmy matky a na co případně ještě mimo alimenty otec přispívá.
Manžel platí na dvě děti (8 a 5 let) 8 tis Kč, na polovic platí kroužky, kupuje potřeby do školy, bereme je v létě k moři a v zimě na hory, každých 14 dní jsou od pátku do pondělí u nás a přesto to ex taky začínají peníze nestačit. Děsím se, že když jí to nedáme, dá to k soudu a kdoví jak to dopadne - soud nebude hledět na to že platíme 12 tis hypotéku na byt, protože ex neměla po rozvodu kam jít a tak jim mažel koupil za 2 mil byt - co by pro děti neudělal… náš baráček potřeboval opravy a tak jsme si vzali další půjčky které spolknou dalších 8 tis a posledních 8 tis jsou ty alimenty. Teď jsme na tom dobře, protože i já slušně vydělám a dokážu i ušetřit abychom mohli na dovolenou, ale až půjdu na mateřskou tak to budeme mít s financema tip top… no, ale soud naše půjčky zajímat nebudou…
Zuz, ty vado, mas bezva muzskeho…
Ja se ted soudim s ex a je to fakt masakr, obral me o co mohl a kdybychom se nemohli vratit s malym k babicce… jaaajaaa by mohla vypravet, tady z diskuze… Uz me tak trochu zna…
Holky, bydlim v Anglii, takze zkusenost z jineho soudku.. Byvala meho manzela byla 6 let doma, ne na materske, ta je tady jen 9 mesicu. Manzel makal 6 dni v tydnu, ale meli krasny barak, zahradu, bazenek a 2 auta. Nicmene manzelka se nudila, zahybala mu a nakonec to prasklo, protoze otehotnela a nemohla to hodit na manzela… Ona zazadala o rozvod, spal 6 mesicu na gauci, dal platil hypoteku a vecer hlidal deti, nebot ona se courala po nocich. Po rozvodu odesel s TV, DVD prehravacem a 1 autem. Dum se prodal, ona dostala vetsinu, on zbytek. My bydlime v 2kk, ona ma 3 loznicovy dum se zahradou. Momentalne ma pritele cislo 5. Deti mame 2 vikendy v mesici, posila nam je pouze v pyzamu, takze jim musime koupit vlastne vsechno znova. I boty, zimni obleceni atd. Plati ji 25% z vyplaty. Sam ma dluhy, takze mu vlastne nic nezbyde. Kdyz jsem se potakli tak bydlel v pronajmu, ale uplne prazdnem. Ze 2 vyplat to uz jde lip. Meli jsme malou svatbu,1 dovolenou v Recku a jinak jezdime do Cech. A byvala nadava ze chce vic penez
Pritom ty penize na deti pouziva na sebe. Deto maji obleceni podedeny, boty o 2 cisla vetsi! Ale mamina si chodi do baru a vypada jako ze zurnalu. Dodavam, ze ted sice do prace chodi, ale dela 2 rana tydne. Pry je z toho desne vycerpana.. Ja makam 10-12 hodin denne, mam za sebou 2 samovolne potraty, chodime nakupovat do Lidlu a ona si mysli, ze jsme milionari ![]()
Zdravim,
mela bych dotaz na alimenty z druheho konce. Cerstve jsem dostudovala a jiz pracuji. Alimenty mi chodily nepravidelne a otec mi posilal mensi castky. Soudem je stanoven dluh. Alimenty mi po delsi dobe prisly a ja nevim, zda si je muzu vyzvednout, i presto, ze do popisku neuvadi, zda jde o dluh ci o vyzivne. Bojim se, ze by se jich zpetne domahal. A take nevim, zda nekam musim nahlasit, ze jiz nejsem studentka.
Snad mi nekdo pomuzete. Dekuji za odpoved.
Alena
Prosím názor. Příjde vám 3000 na roční dítě měsíčně moc? Zdůrazňuju, že jde o dohodu mezi partnery, a ze je dite na UM, takže nás to vyjde dráž. Děkuji za názory.
Záleží jaké jsou výdělky standarty v rodině. Na mě máma brala 3000 až do 20 let
když jsem byla menší, tak brala 2200. Ale to je taky nějakej ten rok zpět.
@Anonymní píše:
Prosím názor. Příjde vám 3000 na roční dítě měsíčně moc? Zdůrazňuju, že jde o dohodu mezi partnery, a ze je dite na UM, takže nás to vyjde dráž. Děkuji za názory.
tak zalezi hlavne z jakeho je to prijmu. pokud z 10tis, tak je to hodne, pokud z 50tis, tak nic moc.
@Anonymní píše:
3tis. dává otec, 3tis. vy, takže roční dítě má k dispozice 6tis. na měsíc. Pokud má otec dítěte příjem do 20tis. měsíčně, přijde mi to adekvátní. Pokud má vyšší příjmy, mohl by k těch 3tis. kupovat ještě něco, např. pleny či UM.
@Anonymní píše:
Příjem otce?