Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
@maritimka píše:
Takže docela mazec, pokud je ženská na RD a celý rodičák je vlastně jen její, protože ona je s dítětem doma a chlap maká, aby uživil jak sebe, tak dítě, tak domácnost. Tak to myslíš? Pokud se žena stará časově, nedává nic peněžně? No nevím, u nás to tak tedy nefunguje… A když si vezmu, že má chlap časově náročnou práci, tak by v případě rozvodu byl s dcerou vlastně víc, jak teď. I kdyby jí měl na jeden den jednou týdně, tak je to pro ní výhra, protože teď jí za celý týden vídá v součtu méně…Takže bych logicky po něm měla chtít alíky, protože nás s dcerou zanedbává
tak promin, ale jestli resime aliky na rocni dite, tak to je mazec. a I rodicak je nic moc..a ja zustala se dvema detma sama a je to rachot. podil pece je 95% ja a 5% otec. a takovy je I podil alimentu. ja se staram casove, on holt penezne.
Jeden typan - skvělý nápad. Vlastně by u soudu měla proběhnout aukce o dítě. Ty který nechtěj o dítě pečovat, by platili za to, že se o dítě druhý rodič postará, ty, který chtěj dítě oba, by platili za větší díl péče tomu druhému. To by bylo najednou méně zájmu u maminek, že? A je to genderově korektní.
![]()
@jkra píše:
tak promin, ale jestli resime aliky na rocni dite, tak to je mazec. a I rodicak je nic moc..a ja zustala se dvema detma sama a je to rachot. podil pece je 95% ja a 5% otec. a takovy je I podil alimentu. ja se staram casove, on holt penezne.
Tak jestli to takto u vás funguje, tak je to OK
. Jen by mě zajímalo, dokud jste byli s manželem (přítelem) ještě spolu, opravdu to bylo 5% času on a 95% financí také on?
@maritimka píše:
Tak jestli to takto u vás funguje, tak je to OK. Jen by mě zajímalo, dokud jste byli s manželem (přítelem) ještě spolu, opravdu to bylo 5% času on a 95% financí také on?
dokud nemel milenku, tak hodne pracoval.ale ja taky. nosil vic penez. a ted, deti nechce nechce nemocne, nechce je vic nez dva vikendy.ja musim shnaet hlidani, v lednu treba letim na cca dva tydny pryc. tak fajn, ma vetsi plat a potrebuje tu praci, ( ja taky tu svoji ), tak at nese naklady.on chtel jit, ja ne…
@Taky chlap píše:
Jeden typan - skvělý nápad. Vlastně by u soudu měla proběhnout aukce o dítě. Ty který nechtěj o dítě pečovat, by platili za to, že se o dítě druhý rodič postará, ty, který chtěj dítě oba, by platili za větší díl péče tomu druhému. To by bylo najednou méně zájmu u maminek, že? A je to genderově korektní.![]()
![]()
myslis? neznam zenskou, ktera chce dite kvuli alimentum. znam ale hodne holek, co pada na hubu..
@jkra píše:
dokud nemel milenku, tak hodne pracoval.ale ja taky. nosil vic penez. a ted, deti nechce nechce nemocne, nechce je vic nez dva vikendy.ja musim shnaet hlidani, v lednu treba letim na cca dva tydny pryc. tak fajn, ma vetsi plat a potrebuje tu praci, ( ja taky tu svoji ), tak at nese naklady.on chtel jit, ja ne…
Tak udělej soudně střídavku. Řekni, že děti potřebují i otce a je to. Takhle to má hodně známých, střídavku na papíře, ve skutečnosti je dítě třeba 70% s matkou, zbytek u otce a ten pak kupuje dětem věci, ale alíky neplatí. Pokud ti vadí, že bývalý nechce děti, tak se to dá řešit soudně. Pokud ti ovšem vyhovuje to, že se podílí finančně a finance ti stačí, není co řešit a vše je OK ![]()
@maritimka píše:
Tak udělej soudně střídavku. Řekni, že děti potřebují i otce a je to. Takhle to má hodně známých, střídavku na papíře, ve skutečnosti je dítě třeba 70% s matkou, zbytek u otce a ten pak kupuje dětem věci, ale alíky neplatí. Pokud ti vadí, že bývalý nechce děti, tak se to dá řešit soudně. Pokud ti ovšem vyhovuje to, že se podílí finančně a finance ti stačí, není co řešit a vše je OK
neni to ok. primarne to neni o penezich vadi mi, ze detem vse znicil. tezko budu delat stridavku. nepostvu sve deti do rodiny k novemu, tajenemu miminu. poradim si. ale jo, me obecne aliky prijdou nizke, jak tu holky pisi 2-3 tisice. ja mam alimenty fakt velke, ale rodinu to detem neda. a byla jsem I next.. xy let jsem vychovala dite muze, co mel v peci. a vim jedno, penize nespravi nic.to, jak tu nextky pisou, ze chlap se snazi a deti si bere. houby, deti potrebuji tatu kazdy den.
@jkra píše:Víš, docela by mě zajímalo, kdyby soudkyně (těch soudců u děcek moc nebude) položila matce otázku: „A jaký rozsah styku byste požadovala po otci, kdyby neplatil žádné alimenty?“ Myslím, že by pak ženské byly výrazně vstřícnější u chlapů, kteří by se i rádi starali. Což podle toho, co píšeš, není tvůj případ.
myslis? neznam zenskou, ktera chce dite kvuli alimentum. znam ale hodne holek, co pada na hubu..
@maritimka píše:
Tak udělej soudně střídavku. Řekni, že děti potřebují i otce a je to. Takhle to má hodně známých, střídavku na papíře, ve skutečnosti je dítě třeba 70% s matkou, zbytek u otce a ten pak kupuje dětem věci, ale alíky neplatí. Pokud ti vadí, že bývalý nechce děti, tak se to dá řešit soudně. Pokud ti ovšem vyhovuje to, že se podílí finančně a finance ti stačí, není co řešit a vše je OK
Myslím, že tohle by bylo správně, soud by měl rovnou nařídit alespoň zatímní střídavku, ať oba vědí, zač je toho loket rozmlátit rodinu, jak zanášející otec, tak případně matka v naději, že se zmocní dětí a jen vykopne toho nepohodlného chlapa. A nesplnění povinnosti starat se o děti by bylo jasné zanedbání rodičovských povinností. Ale muselo by se to udělat s přihlédnutím k dosavadním rolím rodičů.
@Taky chlap píše:
Myslím, že tohle by bylo správně, soud by měl rovnou nařídit alespoň zatímní střídavku, ať oba vědí, zač je toho loket rozmlátit rodinu, jak zanášející otec, tak případně matka v naději, že se zmocní dětí a jen vykopne toho nepohodlného chlapa. A nesplnění povinnosti starat se o děti by bylo jasné zanedbání rodičovských povinností. Ale muselo by se to udělat s přihlédnutím k dosavadním rolím rodičů.
tak hele, ja ji I navrhovala. nikdy nebyl tak zelenej vzteky a strachem. ted si nase deti bere malo a ocividne posloucha milenku. tuhle mi licil: Jano, vis kolik stoji kocarek:))
ano, naridit stridavku. a udelat to detem? jejich otec ma praci, ze casto2-3 dny nekde pari, nespi doma.kdo by se staral? nenechamsi deti zprznit milenkou…
to jim neudelam…
@jkra píše:
neni to ok. primarne to neni o penezich vadi mi, ze detem vse znicil. tezko budu delat stridavku. nepostvu sve deti do rodiny k novemu, tajenemu miminu. poradim si. ale jo, me obecne aliky prijdou nizke, jak tu holky pisi 2-3 tisice. ja mam alimenty fakt velke, ale rodinu to detem neda. a byla jsem I next.. xy let jsem vychovala dite muze, co mel v peci. a vim jedno, penize nespravi nic.to, jak tu nextky pisou, ze chlap se snazi a deti si bere. houby, deti potrebuji tatu kazdy den.
Když nad tím tak přemýšlím, když existuje trestný čin zanedbání povinné výživy, proč neexistuje trestný čin zanedbání povinné výchovy? Když otec neplní vyživovací povinnost, soud ji nařídí. Pokud neplní výchovnou povinnost, proč mu jí soud nenařídí, když podle zákona tu povinnost má? To nemá logiku, ne? Já myslím, že by se chlapům, co na děti kašlou, měla povinnost výchovy prostě nařídit stejně jako povinnost výživy a pokud by ji zanedbával, šel by do basy. Dokonce mi to přijde důležitější než ty ušmudlaný prachy.
I o jeho dceru jsem se starala ja.
ja bych spis, nez se manzelstvi rozvede, naridila povinne sezeni v manzelske poradne. treba. praci na vztahu. ne hned paleni mostu..
@jkra píše:
Jenže život je o tom, užívat si a žít, co to dá. A těžko můžeš po někom chtít, aby byl s tebou nebo tvými dětmi, když prostě nechce. Pokud by chlap chtěl být, bude, nechce, není. Takhle to v životě chodí. S dětmi většinou zůstává matka, otec vydělává. Pokud chlap hodně pracuje, vidí děti max o víkendu, takže to je skoro jako po rozvodu rodičů. A já nejsem zastáncem toho, být s někým jen kvůli dětem. Děti jsou závazek pro život jednotlivce, nikoli dvojice jako páru. Zažila jsem první roky svého života v hádkách a proto vím, že je lepší mít rodiče rozvedené a vidět tátu jednou za měsíc, než ho vidět každý den, jak se hádá s mámou…
@maritimka píše:
hele, a čím si pomůžu, když budu mít střídavku na papíře a o děti se stejně budu starat víceméně sama (protože když otec nechce, není páka, jak ho donutit)? tedy krom toho, že přijdu o část alimentů a část slev na dani za vyživované dítě, při stejném rozsahu péče jako teď?
a jak chceš řešit soudně, že se otec nechce starat o děti? tohle je u nás prakticky nevymahatelné, maximálně tak soud při nezájmu otce zvýší výživné, ale pečovat ho nedonutí ![]()
@Taky chlap píše:
Když nad tím tak přemýšlím, když existuje trestný čin zanedbání povinné výživy, proč neexistuje trestný čin zanedbání povinné výchovy? Když otec neplní vyživovací povinnost, soud ji nařídí. Pokud neplní výchovnou povinnost, proč mu jí soud nenařídí, když podle zákona tu povinnost má? To nemá logiku, ne? Já myslím, že by se chlapům, co na děti kašlou, měla povinnost výchovy prostě nařídit stejně jako povinnost výživy a pokud by ji zanedbával, šel by do basy. Dokonce mi to přijde důležitější než ty ušmudlaný prachy.
jo, souhlasim. treba nase spolecne deti jsou ted obcas nemocne. nepomuze, jen rve do telefonu, ze mam alimenty. tyjo, kaslu na ne. naposledy si je nevzal, sel parit..jeho prace je proste bavit se s klienty.. tak jo, ja si poradim, mam v zaloze lidi, co mi pomohou..
@jkra píše:
tak hele, ja ji I navrhovala. nikdy nebyl tak zelenej vzteky a strachem. ted si nase deti bere malo a ocividne posloucha milenku. tuhle mi licil: Jano, vis kolik stoji kocarek:))
ano, naridit stridavku. a udelat to detem? jejich otec ma praci, ze casto2-3 dny nekde pari, nespi doma.kdo by se staral? nenechamsi deti zprznit milenkou…
to jim neudelam…
Proč ne, je to odpovědnost otce, jak děti povede. Ty taky píšeš, že mizíš někam a děti někde budou. Jestli von by radši neposlal tu milenku do háje - ale od té by měl zase nařízenou střídavku o mimino, to by se ulítal a práce by musela jít stranou. No řekni, nerozmysleli by si fotříci takové zálety, kdyby měli pak takové starosti na krku? Takhle se jim snadno šoustne a zase to zalepí prachama?