Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý večer.
Mám na vás, jako na zkušené, a možná i starší ženy dotaz.., je mi 20 let, čekám dítě, s přítelem jsme spolu, bohužel přítel stále bydlí u rodičů, a stále studuje, je o něco mladší než já.
Mám tedy proto dotaz, jak to v budoucnu bývá třeba s Alimenty, příspěvky na bydlení, mateřská, a takovéhle věci. Přítel ještě nebude v termínu porodu výdělečně činný, bude dodělávat školu…, a já jako samoživitelka nemám vůbec představu jak utáhnu nájem, a všechny potřebné věci včetně jídla pro miminko…
No tak bude muset přítel trošku zabrat, případně za něj převezmou výživu jeho rodiče, pokud na jejich popud on bude místo vydělávání a starosti o rodinu radši studovat (což bych pochopila, kdyby můj syn třeba v osmnácti přivedl nějakou ženu do jiného stavu a byl v maturitním ročníku, tak radši podpořím jeho a jeho dítě finančně, než bych koukala na to, že se vykašle na maturitu a bude makat ve fast foodu).
Ty pokud pracuješ, tak budeš mít nárok na PPM a posléze rodičák, pokud ti příjem klesne o tolik a bydlíš sama a máš tam trvalé bydliště, můžeš zažádat o příspěvek na bydlení.
Tak u mateřské záleží, jestli máš odpracováno. Jinak holt si bude muset asi přítel najít práci a školu si dodělat dálkově, nebo nevím co si představuješ, že se stane. Nebo jdi bydlet k rodičům, ušetříš za nájem a budeš moct za rodičák koupit dítěti pleny a Sunar.
Nebavili jste se o tom s přítelem? Samozřejmě, že tě musí finančně podporovat, jak si to představuje on? Přijde mi zvláštní, že to nemáte pořešené.
Samozřejmě bavili, jenže si vůbec neumíme představit co bude dál.
On by chtěl samozřejmě do práce, jsme u něj na 1. Místě.
Jeho maminka si ale přeje aby dodělal školu, tudíž nebude vůbec výdělečně činy
@Serpentini
Bydlím s rodiči, do svého se stěhuji po novém roce, chtěla bych pro sebe a pro miminko mít nějaké vlastní zázemí.
Odpracovano mám rok a půl
U nás dělá i plno kluků chodících na střední. Prostě jdou do práce po škole a hlavně o víkendech.
@Tamara200 tak je otázka, jestli je to zrivna nutnost. Pokud s rodiči vychazite a neměli by s tim problém, asi bych alespoň než přítel dosruduje zůstala u nich. Jsou to v podstatě peníze vyhozené do vzduchu.
@katyna1984
Matka bydlí s přítelem, se kterým se nemusíme, a ten by nesnesl kdybych tu byla ještě s malým mimčem.., byt mi sehnali sami oni, takže je to nutnost.. ![]()
@Tamara200 píše:
@Serpentini
Bydlím s rodiči, do svého se stěhuji po novém roce, chtěla bych pro sebe a pro miminko mít nějaké vlastní zázemí.
Odpracovano mám rok a půl
Tak pokud budeš v době porodu zaměstnána nebo se vejdeš do ochranné lhůty, tak mateřskou mít budeš. Jinak teda chápu, že chceš vlastní zázemí. Ale dospělý život není o tom, co člověk chce, ale co si může dovolit. Když nevíš jak bys v tom vlastním bydlení utáhla jídlo, tak si ho očividně dovolit nemůžeš.
@Serpentini
Jak píšu, není jiná možnost, u rodičů bych zůstala rada, bohužel to nejde.
Jen mě zajímají veškeré příspěvky a podobně na které bych měla nárok jako samoživitelka, alimenty za přítele asi budou muset platit jeho rodiče.
Nemyslim že by to bylo tak drastické s tím jídlem a podobně, jen by mi asi nezbyly peníze stranou.
@Tamara200 píše:
@Serpentini
Jen mě zajímají veškeré příspěvky a podobně na které bych měla nárok jako samoživitelka, alimenty za přítele asi budou muset platit jeho rodiče.
Nemyslim že by to bylo tak drastické s tím jídlem a podobně, jen by mi asi nezbyly peníze stranou.
A k dítěti se na matrice přiznal? Je aspoň plnoletý?
K rodičům přítele byste se nevešli?
Jinak máš nárok na výživné nejen pro dítě, ale i pro sebe do dvou let dítěte a na úhradu části nákladů spojených s těhotenstvím. Sociální dávky vypisovat nebudu, protože si myslím, že by se primárně měl postarat otec (zejména pokud „spolu jste“), případně tvoje rodina, když tedy nemůžeš být doma, a ne stát.
@Tamara200 píše:
@Serpentini
Hm. Dobry. Zajímají tě veškerý příspěvky…
Ty fole. Snad jste na to su*kani byli dva. Tak ať se stará. Ne, ono je lepsi natahovat ruka a dej státe ![]()
@TopSecret
Klid prosimvas. To nikdo neřekl, logicky se starat nemůže když nemá příjem a studuje, jinak bych tohle vůbec neřešila.