Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Já rozhodně pila dřív než v 18ti
myslím že když jdou někam na diskoteku tak je asi jasný že nebudou o vodě žejo. Naopak mi v dnešní době nepřijde úplně ok kontrolovat to dítě na každým kroku, doma dávat dýchat(jak už jsem tu někde četla
) jako chápu že alkohol je od 18ti let, ale na tyhle zážitky myslím pak všichni vzpomínali jak se bavili někde venku třeba.. A žádná dobrá story nezačíná: „když jsem jednou jedla salát…“ ![]()
Takhle, někteří moji spolužáci na střední chlastali tak, až to nebylo hezké, a jejich rodiče o tom neměli ani potuchy. Předpokládat, že všichni pubertáci počkají na 18let, je naivní. Samozřejmě plno spolužáků nepilo, ale těm to vydrželo i dávno po 18, prostě je to nelákalo a neláká. Měla jsem jen jednu spolužačku, co tvrdě chlastala a rodiče to věděli. Ale ta byla z vyloženě sociálně slabší rodiny. Většina spolužáků se děsila toho, že jim na alkohol nebo cigarety rodič přijde.
Tak když si vzpomenu na sebe, tak naši určite nebyli takový naivky aby si mysleli ze když někam jdu, ze tam sedím v koutě. Ale určite jsem jim to nevypravela, ani o kouření cigaret, ani o pití. Podle mě to je normální vývoj.
Ja teda pila a nasi to vedeli. Nalita jsem chodila zasadne az v noci, kdyz spali. ![]()
Ne vazne, pokud to je “s mirou” tak si tim, projde skoro kazdy . Ale obecne si myslim, ze ted to neni jako driv, kdyz se chodilo na diskoteky a nalili kazdemu
Třeba tady v DE je lehký alkohol už od 16
jako ráda bych nebyla, neschvaluji to, ale kdo z nás nepil. Sama bych ale svému dítěti rozhodně nenalila
@Dana112 píše:
Ahooj,
Jsem tu nová a myslela jsem si, že nebudu zakladat diskuze, ale dneska se mi tohle téma honí v hlavou. Chtela bych, aby jste mi jsem napsali vaše názory, zkušenosti atd.
Otázka zní, jestli vám přijde ok, když nezletilý pubertak pije alkohol, třeba někde vnku s kamarady a rodiče o tom ví a jsou s tím uplne v pohodě..Mně se to normalní nepřijde, samozřejme je v pořadku, když se třeba 15-tilete díte vypijde třeba 1 sklenicku lehkeho alkolholu při nejaky oslave při dohledu rodičů, ale tak to by se podle mého mělo dít max.2 krát do roka.
Jakm moc vašim pubertákum dovolujete pít alkohol? A od kolika let? a nebo je tu někdo toho nazoru, že adolescentse muze napít, až když je mu 18 let??
A jak tomu chceš zabránit?
Lepsi, aby o tom rodice vedeli, dite vedelo, ze ma byt vseho s mirou, nez to, co jsme na tajnacku provadeli my. Ve 14-15 letech jsme se jako banda ozirali po vodkach atd v lese, nikdo z rodicu nevedel kde jsme ani co delame, kazdy rekl doma neco jineho, strizliveli jsme dost dlouho
, kdyby sme si tam zlamali hnaty, tak nas nikdo ani nenajde. U svyho dite bych taky byla radsi, ze pujde s pravdou ven. Kdo to v tomhle veku nezkousi, je podle me divnej. Patri to k tomu
Tak já nevím. My chodili v létě od patnácti na pivo, vždycky když jsme jeli z koupáku. Naši o tom věděli a nic proti tomu neměli. Že by mě to poznamenalo si nemyslím. Tenkrát jsem pila víc než teď.
Naopak moje spolužačka, co tenkrát nic nemohla, v tom teď pěkně lítá. Takže za mě přehnaná starostlivost je spíš ke škodě. Samozřejmě bych ale nebyla nadšená, kdyby mi dítě chodilo domů pod obraz. Ale myslet si, že se do osmnácti ničeho nedotknou, mi přijde až naivní.
@Dana112 mohla jsem chodit na akce cca od 16ti a alkohol jsem tam pila.Tim ze o tom nasi vedela,tak jsem nemela potrebu zlejt se do nemoty pokazdy kdyz se nahodou nekam dostanu.
Myslíš že se ti pubertaci doma ptají?? Já pila od nějakých 15, dycky se sešla parta v parku a už to jelo
ale musím rict, že to má jedno plus, do 18 mi bylo že všeho tak zle že už málokterý alkohol můžu cítit
takže sem si to vybrala v tej pubertě a jako dospělá piju fakt vyjmecne nějaký koktejl k nějaké příležitosti ![]()
Netoleruju alkohol u puberťáka ani náhodou, možná je to i tím, že doma žádný nepijeme, i když ho máme plnou lednici
. Takže mu fakt žádný alkohol nenabízím a kdyby se hodlal někde nalívat, tak by se mnou měl fakt problém. Nemluvím teda o puberťákovi kolem 18 let, ale do té doby prostě ne. A vůbec nechápu, proč by měl jako vůbec něco pít? To je jako kdyby mi chtěl doma kouřit
.
Já taky pila před 18.narozeninami. Vnímám ale rozdíl v tom, že my jsme měli fakt vítr, aby to rodiče nezjistili. Jednou jsme si v pěti koupili placatku rumu (3 deci) a pili to za starou trafikou o velikonočních prázdninách. Jen aby nás někdo neviděl a neřekl to. Dneska si to někteří pubosi div že nefoti na fb, aby to všichni viděli. Spíš než víno se pilo pivo a panáky. Chodili jsme do známé hospody a tam nám sice nalili, ale max dvě piva každýmu a domů. Podle mě lepší, než když se někdo sám ztriska do bezvědomí někde na diskotéce. Blbý je, že ty děcka neznají míru a znám případ, kdy holku opili a pak fotili dva kluci v ne úplně lichotivych pozach.
Myslím si, že to není ani tak o pití alkoholu, jako spíš o odpovědnosti a sebekontrole. Je průser, když se 15 léta holka ztříská tak, že skončí v posteli s chlapem bez ochrany. Nebo když se kdokoli válí pod lavičkou, krade dopravní značky, počmárá fasádu školy nebo tak něco. Hlavně jsou pak nebezpeční „kamarádi“, kteří to všechno dají na youtube. Takže myslím, že ta věková hranice je nastavená proto, že v 18 by už člověk mohl být schopen dohlédnout důsledky a určitá rizika. Odpovědnost za takové jednání pak nese sám, kdežto pod 18 tu odpovědnost mají rodiče. Takže by asi měli nastavit určitá pravidla.
Já bych pití u dětí viděla nerada, ale když už, tak bych dětem doporučila co si dát, aby nebyli za blbce a něco měli, ale zároveň aby je to nepoložilo po první skleničce…
Já do 18 vypila snad nejvíc alkoholu. Od 18 to jde z kopce ![]()
Ale taky si myslím, že dneska už je to jiný a už asi nebude tak lehký se k alkoholu dostat.
Ahooj
,
Jsem tu nová a myslela jsem si, že nebudu zakladat diskuze, ale dneska se mi tohle téma honí v hlavou. Chtela bych, aby jste mi jsem napsali vaše názory, zkušenosti atd.
Otázka zní, jestli vám přijde ok, když nezletilý pubertak pije alkohol, třeba někde vnku s kamarady a rodiče o tom ví a jsou s tím uplne v pohodě..Mně se to normalní nepřijde, samozřejme je v pořadku, když se třeba 15-tilete díte vypijde třeba 1 sklenicku lehkeho alkolholu při nejaky oslave při dohledu rodičů, ale tak to by se podle mého mělo dít max.2 krát do roka.
Jakm moc vašim pubertákum dovolujete pít alkohol? A od kolika let? a nebo je tu někdo toho nazoru, že adolescentse muze napít, až když je mu 18 let??