Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dobry den. potrebuji radu od nekoho kdo ma skusenosti s pestovanim. Mam doma hvezdnik. nikdy sem se nezajimala o spravne pestovani uz ho mam na okne 4 rokem od koupe v lidlu jen sem ho presadila do velkeho kvetinace a kvete mi normalne kazdy rok nekdy i dvakrat s jednim stonkem a 4 kvety. vzdy mam zelene listy pak vyleze stonek a kvety. ted sem se nahodou docetla ze je treba zazimovavat ke spanku. takze me otazky zni k cemu zimovat kdyz mi kvete a vse je v poradku? je v poradku ze mam vzdy jen jeden stonek? cibule je velka jak zenska pest cca. vylezlo mi ted miminko u ni. hlavne ted mi rozkvetla co s tim? dekuji za odpovedi
Necj dokvést a po odkvěru by měl mít klid. V létě může pod strom do stínu, jestli máš zahradu. Babičce vždy kvetl takhle v listopadu a nikdy ho nezazimovávala. Já si přivezla jednou velkou cibuli až z Florencie, první rok krásně vykvetla a pak se asi vysílila a zašla. Tak vidíš, jakou máž Lidlu parádu ![]()
Moje babička ho měla na parapetu pořád na stejném místě a kvetl jí každý rok po řadu let, takže ono to s tím zazimováním nemusí být asi úplně nutné. Mě kvete také každý rok a také ho nezazimovávám. Většinou má jeden výhon se 4 květy ( bohatě stačí ), výjimečně 2 výhony.
Ale na videích úplně očisti cibulku od stare slupky.ja už tam mam taky docela nános stare zaschle. A ještě se chci zeptat na to miminko co mi vyrasilo. Ještě ho mám nechat aby zesílil? Nebo už odebrat?
@Jane1987 můžeš ho klidně pěstovat tak, jako doteď, miminko oddělit můžeš, i nemusíš, moje babička těch cibulí měla plný velký květináč.
Já jich mám hodně a málo místa, takže na podzim přestanu zalívat a strčím je do sklepa. Na jaře (někdy už v zimě) je postupně vytahuju, když začnou vyrůstat poupata. Po odkvětu je nechám nechám růst, a jak to jde (když nehrozí mrazy), tak je šupnu ven a nechám nabírat sílu.