AMH 0,37 šance otěhotnět

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
307
29.1.26 17:57

@Magda26

Ahoj, muzu se zeptat, za hak dlouho s eprisli na tvuj imunitni problem a jak se to resi?,

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3488
29.1.26 18:27

@Krákora997 Byla jsem v péči přímo reprodukční imunoložky a na ten klíčový problém bohužel prišla az po více než dvou letech (test na tento problém stojí asi 6 tis. korun, takže nepatří mezi testy první volby)… Měla jsem celkově trochu smůlu, protože i to nízké AMH mi odhalila až asi po roce - přitom standardně toto naopak bývá součást hned prvních odběrů. Ale nechci ji nijak vinit, spíš se sešlo několik blbych náhod a všichni jsme prostě jenom lidi… Imunita se většinou řeší docasnym nasazením kortikoidů a miniheparinu (imunita způsobuje problém s krevní srážlivosti) plus v tehu pak hned od začátku utrogestan, ale u mě to nemělo dostatečný efekt, což se posléze zpětně vysvětlilo tím zjištěným hlavním deficitem. V takovém případě se už před otěhotněním nasazují injekce imunoglobulinů, což je ale velmi nákladná terapie. Asi dva cykly jsem s tím podstoupila, ale potřebovala bych bývala více… Ten zjisteny hlavni problém - totální deficit lektinové dráhy aktivace komplementu byl celkem šok a imunoložka nám s ohledem na to, že jedno dítě už máme, další těhotenství rozmlouvala, že to za to nestojí, protože riziko všemožných komplikací je vysoké. Dali jsme si nekolik let pauzu a když jsme se pak rozhodli do toho znovu šlápnout, už jsem si vyslechla (od jiné dr.), že ve věku 40 let do mě imunoglobuliny už nikdo neinvestuje - nejdříve až po potvrzení tehu z krve, což je s touto diagnózou bohužel už příliš pozde (pokud tehu do té doby samo neodejde, zřejmě by se udrželo nadále uz i bez imunoglobulinů :mrgreen: ).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
229
29.1.26 18:36

@Magda26 Souhlas! Já to mám jinak, před prvním dítětem jsem měla endometriózu, při laparce ze mě vytáhli 3 ložiska, za 3 měsíce jsem na první pokus spontánně otěhotněla. Pak jsme to 10 let nezkoušeli a teď se nedaří, ale nemám žádné neúspěchy, biochemka, nic. V CARech mě tlačí do IVF, že bez nich to nepůjde a i tak mi vyčíslili šanci na pár vajíček a tak 1 embryo na jeden cyklus, takže min. 3 cykly na úspěch, jenže nám se do toho nechce. Manžel ty CARy vyloženě nesnáší, já tomu chtěla dát šanci, zkusit první jen nějakou úpravu cyklu + iui, ale oni mi tlačí jen IVF a já intuitivně cítím, že to není ono, že by to neklaplo. Ale kvůli neprůchozímu vejcovodu jsem jela do endo centra, našli mi ještě cystu, co asi blokuje a chaosí cyklus, takže mi opět udělají laparku, profouknou vejcovody a vidí to celkem pozitivně, že by to po ní zas mohlo klapnout, když to klaplo minule. Takže asi zariskujeme, prošvihneme asi IVF na pojišťovnu, ale třeba se laparkou problém odstraní. Ale o AMH to u mě nebude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3488
29.1.26 18:58

@Pe86 Jj - držím palce! Ještě bych zvážila, že IVF má různé úrovně. Klasicka stimulace gonadotropiny u nízkého AMH stejně většinou moc dobře nefunguje (vybudí se sice více vajec, ale na úkor kvality…), takže když už hormony, tak lepsi výsledky jsou s ministimulaci blokátory estrogenovych receptorů (clostil, tamoxifen, femara) nebo případně ciste nativy. U těch je výhoda, že na rozdíl od přirozeného snažení při nich lze zkontrolovat kvalitu vajíčka/embrya, což jde potom případně použít jako argument proti tomu strašení, že nízké AMH automaticky znamená špatnou kvalitu vajec. Je to vlastně možnost, jak trochu více zúžit oblast, kde je zakopaný pes. Jiná situace bude, pokud bude problém získat vůbec nějaké vajíčko, jiná pokud budou vejce opakovaně nekvalitní, jiná když i z kvalitního vejce bude opakovaně nekvalitní embryo, a jiná pokud se ani kvalitni embryo opakovaně nechytne, popř chytne, ale ne nadlouho… To se při přirozeném snažení nikdy nedozvíme. I já jsem až po neúspěšném nativu teprve zjistila/uvědomila si, že to same se mi děje vlastně skoro každý měsíc samo… Ale do té doby mě nenapadlo se tak brzy testovat a věnovat pozornost i drobným příznakům. Bohužel zejména u problémů s imunitou platí, že čím více těhotenství, tím je imunita „naštvanější“ a tím pádem menší šance, že se mimi udrží :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
229
31.1.26 13:54

@Magda26 Díky moc za podporu! Já právě chodím za terapeutkou, co pracuje s žena mi s neplodností, dokonce mě do jednoho CARu doporučila, že se tam mám ptát na ty minisimulace, řízený cyklus s folikulometrií a řízenou ovulací atd. Jenže tam o tomhle nechtěli ani slyšet, že kdyby mi bylo 30, tak klidně, ale v mém věku prý jedině klasické IVF. Nativ prý ne, že ho nehradí pojišťovna, klasické že můžu mít na pojišťovnu a v tomto kruhu pořád jela doktorka dokola. Takže jsem se nepohla. Taky by mě zajímalo, v jaké fázi „selhávám“, ale jako odpověď mi ta doktorka zas nabídla jen klasické IVF a tak 3 cykly na úspěch, což není teď reálné. Nabízí se vysvětlení, že mám občas anovulační cyklus, to vysvětluje, že mi čas od času najdou cystu, které pak praskne sama a rozhodí cyklus. A mám kratší cyklus, luteární fázi asi jen 10 dnů a ještě občas špiním, což by ukazovalo na nízký progesteron. Takže projdu laparkou, vyřeší se případné blokády a ložiska a zkusím u gynekologa nějak vybrečet hormonální profil a pak hormonální podporu cyklu. Aspoň že muž má spermio v pořádku, takže by to mělo být „jen“ o mně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Recenze center asistované reprodukce na eMiminu

Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?

Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.

Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku

Ikona - Kateřina Veselá

MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.