Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky holky,
chci se zeptat, zda jste se někdo setkal za své těhotenství s amniální pruhy. Dnes v 18. týdnu mi tento pruh byl zjištěn. Vypadá to, že je z placenty, protože je velmi dobře prokrven. Doktor mi k tomu nic neřekl, já to nebrala jako nějakou komplikaci do té doby, než jsem si to vygoogla.
Je tu některá z vás, která tento pruh měla a vše dopadlo dobře (tj. žádná amputace končetiny či její části).
Předem mockrát děkuji za odpovědi.
Rybičko - něco jsem ti ještě našla:
Toto je dotaz: Ahoj porodní babčo, mám dotaz,jsem v 18.týdnu těh. a lékař mi našel minulý týden tzv.abdominální pruh v děloze.Nic mi k tomu neřekl,jen ,že se tím nemám stresovat,že se to musí hlídat,vidí se to 1× za rok a fotil si to pro mediky.Na netu o tom není ani slovo,na arletě mi také neodpovídají,co ty? díky Vím ,že abdominální je břišní-jsem sestra,ale kde se to vzalo uvnitř dělohy?Možná po spont.abortech,loni jsem měla GEU a vzaly mi l.dx.vejcovod.Lékař mi to nevysvětlil.Díky za jakékoli informace.Pa bugsy
Toto odpověď: bugsy …nejde o abdominální (ten opravdu nevím kde by se v děloze bral ) ale o AMNIÁLNÍ PRUHY neboli tzv. Simmonartovy provazce. Jedná se o srůsty plodových obalů. Když to napíšu popravdě jak to je (a těď když už jsem vám napsala správný název, odkazy na internetu byste již našla), a o tom si myslím že tahle poradna je, mohou být pro miminko nebezpečné v tom, že mohou způsobit amputace prstů nebo končetin. Vše ale častěji v první pol. těhotenství, ve vašem případě už by šlo o extrémní raritu. Je třeba to kontrolovat. Chtci Vás alespoň trošku uklidnit a proto dodám, že amniální pruhy už jsem viděla několikrát (myslím, že je to častěji než 1× za rok, ale záleží jak kde ) a ani jednou výsledkem nebyla amputace.
Většinou se to kontroluje s odstupem několika týdnů S GEU ani AB by to souvislost mít nemělo
Ahoj,aj mne bol teraz zisteny amnialni pruh
neviem kedy si pisala tento prispevok.Preto mam na teba otazocky, ako to vsetko dopadlo s tym amnialnim pruhom? JA sa velmi bojim ako to vsetko dopadne.
Ahoj anonymní, zakladatelka psala příspěvek loni v červnu, takže k němu nic psát nebudu, tou dobou jsem sem nechodila, ale zhruba ve stejné době jsem byla také těhotná a našli mi amniální pruh. To nejhorší, co jsem mohla udělat bylo, že jsem si sedla k počítači a našla si tam, co to znamená. Ty odstrašující příklady mi daly zabrat. Od doktorů jsem se dozvěděla, že se s tím setkávají, že jediné, co se dá dělat, je kontrolovat ultrazvukem. Po každé kontrole se mi ulevilo, že malý má všechny končetiny a prstíky a pak asi v 7-8 měsíci těhotenství mi najednou doktor oznámil, že pruh nevidí, že ho malý nejspíš rozkopal. Stejně to ve mne hlodalo až do porodu a nakonec se narodil úplně zdravý klučina. Takže prosím hlavně nečti ty články, akorát ti to nadělá paseku v hlavě a spolehni se na doktory. Držím pěsti ![]()
Dakujem za odpoved,presne to iste stale robim,citam clanky a placem pri nich.Velmi si ma povzbudila a dala znovu nadej do zivota.Dufam ze aj moj pripad bude so stastnym koncom ako tvoj ![]()
Dakujem este raz
V ktorom tyzdni ti to zistili?Musela si aj postupovat aj nejake zvlastne vysetrenia? Lekar mu stale pozoroval nozicky a rucicky?
Mozes mi kludne napisat na moj sukromny email ivankar@chello.sk ![]()
Ahojky, přidávám se k těm, kterým diagnostikovali amniální pruhy. Já mám bohužel dokonce dva, oba jsou asi 6cm dlouhé a nachází se v dolní části dělohy.Začínám 20.týden těhotenství. Zatím se pruhy miminka snad nedotýkají, aspoň v pátek tomu tak bylo. Chci se zeptat na vaše zkušenosti a hlavně na ty s dobrým koncem.Díky.
Ahoj Kristinka,ja som v 19 tyzdni a amnialni pruh mi zistili v 15 tyzdni a tiez ho mam dolu.Kazde jedno vysetrenie mam obavy a zatial sa drobcek drzi dobre.Musim len verit ze to dobre dopadne a drobcek bude zdravy
Budem ti drzat palce nech to aj tebe dobre dopadne
Ahojky, jsou to nervy, viď? Po ultrazvuku se člověku uleví, ale za dva dny už zas nevíme, na čem jsme. Musíme doufat, že to dobře dopadne. A jestli je pravda, co říká dr. Koucký v internetové poradně, že by to v těchto týdnech už byla extrémní rarita, taky mluvil o již čistě teoretické možnosti. Spousta doktorů ani špatný konec u amniálních pruhů neviděla. Tak se držte, dáme si vědět, kdybychom něco zjistili.pa pa
Ano mas pravdu,su to nervy.Tiez mi lekar povedal ze cim je babätko väcsie tym je tam mensie riziko ale aj tak sa bojim
Kedy mas termin?
Já mám termín 12. dubna. Včera mluvila má sestřenka s jednou doktorkou, studuje totiž stomatologii. Ta jí řekla, že to dolní umístění pruhů je dobré, že teď tam má mimi dost místa, tak by se pod ně nemělo dostat a pak až bude větší, takže tam bude mít třeba zádíčka. A že pak už by to třeba byla jen otlačina na ručičce či prstíčku. No, uvidíme. Příští týden jdu zas na ultrazvuk. Já mám strach i o hlavičku, když je mám 6cm dlouhé. Ale moc si neumím představit,že by ji tam mimi narvalo, snad pod tím pruhem a nad ním není zas tolik místa. Tak se držte. Pa pa
Aj ja mam ten isty termin
Tiez idem na dalsi tyzden na ultrazvuk a som zvedava ako dopadne.JA neviem vobec aky velky alebo kolko cm ma ten pruh.ja ho mam dolu a na spodnej casti az v rohu.
Tak to je dobré, že jsme na tom stejně s termínem
To máš dobrý, když máš jen jeden a ještě k tomu v rohu. Já mám jeden v levém děložnímu rohu a druhý v dolním děložním segmentu při levé hraně. Budu ti držet pěsti, ať jsou příští týden dobré zprávy. Musíme tomu věřit, když už máme takovou raritu
. Pa pa