Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Základ pravé omelety jsou jen vajíčka.
Pravé palačinky dělá mouka…
BÁJEČNÁ FRANCOUZSKÁ PALAČINKA (CREPES)
Postup: Suroviny na těsto rozmícháme metličkou, ale nevyšleháváme jako klasické české palačinky. Silikonovou mašlovačkou naneseme malé množství oleje na pánev a rozetřeme. Palačinky usmažíme a plníme náplní vyrobenou z ovoce a rozpuštěné hořké čokolády, kterou ředíme vodou a pomerančovou šťávou – nikdy ne tukem.
Ingredience:
Těsto: 100 g hladké mouky, špetka soli, 2 větší vejce, 300 ml polotučného mléka, asi 2 lžíce kvalitního bílého vína, rostlinný olej na potírání pánve
Náplň: hořká čokoláda, čerstvá šťáva z pomeranče, libovolné ovoce (nejlépe jahody, maliny …)
Správná omeleta by měla být na spodní straně hnědá a na svrchní straně zářit zlatě. To se většinou povede, když se pánev během smažení nepřetržitě naklání. Čím více vajec se přidá a čím pečlivěji se ušlehají, tím vzdušnější omeleta bývá. Lze také našlehat zvlášť žloutky a bílky a sníh potom opatrně vmíchat do žloutků. Omeleta pak bude objemnější. Vůbec nevadí přidat trochu perlivé minerální vody, která našlehanou hmotu více zvláční.
Hotová omeleta se podává s nějakou lahodnou náplní (sýr, šunka, maso, zelenina atd.), anebo s bohatou oblohou
mňam
lumaťa a ty to tak děláš? Týbrďo to jsou receptíky. No já psala že se v přeneseném slova smyslu používají oba názvy, ale že palačinka je spíš na sladko s moukou a amoleta/omeleta spíš vajičko, ale to je fuk. Standartně se v naší rodině oba názvy používají pro sladkou verzy.
nikita066 píše:
lumaťa a ty to tak děláš? Týbrďo to jsou receptíky. No já psala že se v přeneseném slova smyslu používají oba názvy, ale že palačinka je spíš na sladko s moukou a amoleta/omeleta spíš vajičko, ale to je fuk. Standartně se v naší rodině oba názvy používají pro sladkou verzy.
Dělám
. Miluju to
Je to mňamka a v restauraci se za takovou omeletu nebo palačinku platí šílený prachy. A skoro nikde to umí. Není omeleta jako omeleta
A není palačinka jako palačinka ![]()
Proto jsem ti hned na začátku psala, skoč si raděj pro vajíčka ![]()
Hele a víš co je ještě dobrý ? Topinka s česnekem, na to položíš omeletu a zasypeš strouhaným eidamem
To je tak šíleně dobrý, i když ne moc zdravý.
![]()
meravigliosa píše:lumáťa píše:po takej topinke by som sa válala od bolesti, nerobí mi dobre kombinácia cesnak a mastné na žlčník..nikita066 píše:
lumaťa a ty to tak děláš? Týbrďo to jsou receptíky. No já psala že se v přeneseném slova smyslu používají oba názvy, ale že palačinka je spíš na sladko s moukou a amoleta/omeleta spíš vajičko, ale to je fuk. Standartně se v naší rodině oba názvy používají pro sladkou verzy.Dělám
. Miluju to
Je to mňamka a v restauraci se za takovou omeletu nebo palačinku platí šílený prachy. A skoro nikde to umí. Není omeleta jako omeleta
A není palačinka jako palačinka
Proto jsem ti hned na začátku psala, skoč si raděj pro vajíčka
Hele a víš co je ještě dobrý ? Topinka s česnekem, na to položíš omeletu a zasypeš strouhaným eidamemTo je tak šíleně dobrý, i když ne moc zdravý.
raz som si dala cesnak na chleba vo vajíčkach, myslela som si, že nastala moja posledná hodinka, to bola bolesť…
No jo, smůla
Topinky se dají dělat i na sucho
Dělám je tak v topinkovači nebo na titanové pánvi.
jj
No já dělám topinky taky na sucho - i když klasická topinka je lepší
ale jsme na bezlepkové dietě a to pečivo je suchší a víc saje olej a pak to je nic moc. Ale nápad je to dobrý.
A to, že za ty tvé recepty se v restauraci platí nemalé peníze věřím, no jednou - dvakrát do roka by to šlo udělat. jen já jsem mlsoun a když mi něco moc zachutná, tak je to konečná ![]()