Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Já měla streptokokovou angínu úplně bez teplot.syn mononukleózu s hnisavou angínou se 40 horečkami. nejlepe to posoudí lékař. kazdy to má jinak.
@MadGirlNancy syn je na tom úplně stejně. Minulý týden ho začalo bolet v krku, tak jsem ho nechala doma ať ve školce nechytne ještě něco horšího. Po 4 dnech nedošlo přes naši veškerou snahu ke zlepšení jsme šli k doktorce. A ta jen co se podívala do krku řekla že je to streptokoková angína. Syn dostal atb na 10 dnů. A taky za celou dobu neměl teplotu a až na drobnou únavu vypadá normálně.
Tak to jste mě moc nepotesily s tou mononukleozou… Teď nevím, nakrácet k Dr, ze chci odběry na mononukleozu, tak mě vynese v zubech. Špatně snáší moje návrhy diagnoz. Teď jsem ji dala druhy penicilin, kdy mám čekat ústup příznaků v krku pokud to je angina? Ze bych tam zasla, ze to nepomáhá a co tedy s tím…
Na penicilin reaguje angina docela rychle, do tri dnu by to melo zacit ustupovat. Jinak ja mela anginy nekolikrat, nektere s teplotami, jine bez…takz tezko rict.
@Vlaďka 83 píše:
@MadGirlNancy
Nemůže to být mononukleosa? Teda nemám vlastní zkušenost, ale slyšela jsem, že se ty nemoci dají zaměnit. Z vlastní zkušenosti vím dvě věci: 1. I angína se dá zvládnout bez antibiotik, jen je léčba delší a opravdu se musí hodně kloktat (za mě atb. je jistější léčba). 2. V dětství jsem prodělala zápal plic, u kterého byl jediný příznak celková slabost a nález na rentgenu (bez teplot, bez kašle). Takže dobře, že jste šli k dr.
Jak se léčí angína bez antibiotik? Známá vyléčila ditku angínu homeopatikama během 2 dní. Na dotaz, jestli to byla opravdu angína, mi rázně vysvětlila, že angínu pozná. Já jsem jednou angínu nepoznala. Dítěti skoro nic nebylo, ale podle doktorky to bylo jasný hned a výtěr to potvrdil. Jednou to zase vypadalo na streptokoka v krku, vypadalo to hrozně, dělali výtěr a nic nepotvrzeno - byla to ruce, noha, pusa. Občas mají některé nemoci trošku netypicky průběh.
@MadGirlNancy píše:Úplně klidně angínu mít může. Taky jsem měla bez teploty i u syna jsem to zažila…
Dobrý večer, dcera ma od neděle puchýřky v krku, bílé čepy. Protože ale neměla ani trosku zvýšenou teplotu, dala jsem ji Strepsils a chodila normálně do školy. Nijak si na nic jiného kromě krku nestezovala. Protože se krk nelepsil, šly jsme dnes k doktorovi a ten jenom co otevřela pusu říkal jasná angina, penicilin. Dcera opravdu nevypadá nemocne, nemá ani zvýšenou teplotu. Nijak jeho nález nezpochybňuji, atb dávám, ale zajímá mě, zda není divné, ze nemá teplotu a jiné příznaky. Dnes je to paty den. Znamená to, ze tělo nebojuje proti nemoci? Nebo je to normální??
Já tomu i věřím, že může, malý měl posledně náběh na zápal plic, hned dostal antibiotika a to měl teplotu asi jeden den, pak vůbec a ani nevypadal nemocně, byl akční, jen občas kuckal a vzhledem k tomu, že jsme šli na kontrolu po nemoci s jeho bráchou, tak jsem ho pro jistotu taky nechala zkontrolovat a šok, že má chycené průdušky a málem plíce.. doktorka se sama divila, že nemá teplotu, ale říkala, že by ji pak stejně zas asi dostal, jak by se to víc rozlézalo…
Takže k zakladatelce, antibiotika dávej, pokud neuvidíš zlepšení, tak zas k doktorce, ale snad brzo zaberou a bude lépe ![]()
@Sára 1 píše:
Jak se léčí angína bez antibiotik? Známá vyléčila ditku angínu homeopatikama během 2 dní. Na dotaz, jestli to byla opravdu angína, mi rázně vysvětlila, že angínu pozná. Já jsem jednou angínu nepoznala. Dítěti skoro nic nebylo, ale podle doktorky to bylo jasný hned a výtěr to potvrdil. Jednou to zase vypadalo na streptokoka v krku, vypadalo to hrozně, dělali výtěr a nic nepotvrzeno - byla to ruce, noha, pusa. Občas mají některé nemoci trošku netypicky průběh.
No, jde to i bez antibiotik, ale med to zrovna není. Jako dítě jsem byla na škole v přírodě a tam se angína rychle roznesla - lehlo nár cca 10 dětí. Dvě měly alergii na penicilin, tak dostaly paralen a kloktadlo stoptusin po dvou hodinách. Ti co byli na penicilinu měli za dva dny klid a mohli se dál účastnit akcí a zbylé dvě holčiny ležely ještě 3dny a ve dne v noci kloktaly, ale vyléčily se a nakonec s námi taky blbly.
A já když byla na výšce, měla jsem to podobně - pohotovostní lékař na jednom výkendovém výjezdu prohlásil angína, ale antibiotika sebou neměl a civilizace daleko. Tak jsem dostala koňskou dávku ibuprofenu a láhev slivovice jen pro sebe (už mi bylo přes 20 a slivovice byla jen na kloktání). No a po dvou dnech „léčby“ se jelo domů. Tam jsem už k lékaři nešla - bylo mi líp, tak jsem jen pokračovala v kloktání a přihodila nějaké hot drinky. Ale teploty jsem měla ještě týden. Opravdu to jde i bez antibiotik, ale radši antibiotika než velké dávky jiných léků typu ibuprofen a paralen - i to je svinstvo.
@Vlaďka 83 Jo, to mi připomíná kdysi dávnou minulost. Měla jsem angínu, dostala antibiotika a po třech dnech ukončení neschopenky a mastila do práce. No a jelikož jsem byla dle doktorky práce schopná, tak jsem byla schopná účastnit se i akcí s partou. No a samozřejmě se pilo. Antibiotika jsem teda kvůli tomu vysadila. Každopádně mi tenkrát zabrala vodka. S ničím jsem ji nemíchala, nezapíjela a vždycky panák vodky. Ačkoliv mě předtím bolelo v krku, tak jako dlouho ne, tak jsem pak cítia, že mě bolí v krku míň a míň, až to přešlo. Běžně to ale opravdu nezkouším.
Obnovuji tema, snad nekdo poradite. Mam dilema, jestli jet na pohotovost jeste dnes nebo to vydrzet do zitra k obvodnim..
Ctvrtek patek me rozbolelo v krku, ted to boli dost, sotva polknu sliny. Nemam ale cepy, ani teplotu, tak jsem to neresila a cekam, az to odezni.
Jenze od patecniho vecera mi horeckuje mimino 6m, ma 39, sirup zabere, po 6ti hodinach ma opet 39. Je teda zasoplenej, ja ne. Ale tak premyslim, jestli to ta angina nakonec neni, i kdyz ja jsem bez teplot a u mrnouse mi prijde, ze ho krk neboli. Prikrmy ji v pohode, lzicku zvlada skvele, jen s prsama je problem. Chtel by, nacucne, dusi se, pusti se, rve. Odstrikat se mi nedari, ze by pocucaval z flasky..
Tak ja nevim, jestli s malym jet nebo ne, aby nerekli, ze jedem s obycejnou rymou
ted se mu podarilo usnout, az jsem mu z nouze strikla nasivin od starsiho, protoze ten do roku je na… nic, pri takove ryme..
Chapu, ze vestecke koule nevlastnite a nase CRP je zatim neznámé, jde mi spis o zkusenosti dalsich, ktere mi pomohou v rozhodnuti jet ci nejet. ![]()
@Maky.p
Nechci nějak panikařit (horečka může být i od rostoucích zubů), ale čekat dva dny se 6ti měsíčním dítětem, kterému opakovaně stoupá teplota nad 38°C, je dost. Zavolej si pro radu na dětskou pohotovost, nebo na 155. Tam jim popiš příznaky a uvidíš, co ti poradí.
@Vlaďka 83 - děkuji za radu
tak nakonec jsme přečkali do rána, já tu angínu opravdu mám a syn má chycené průdušky. Takže jsme oba vyfasovali atb. Ještě něco chytne starší syn a jsme komplet ![]()
@Maky.p
Ono, to je vždycky krásně uzavřený rodinný kruh. Známe ![]()
Ahoj, chtěla bych se zeptat, zda to může byt dle vas angina…predevcirem (patek) me začalo bolet v krku pri polykani, vcera jeste taky, dneska o krku uz víceméně nevim. zadna teplota nebyla, jsem pri chuti a jim, jen mam hned od začátku desnou rymu-zlute nudle, trochu me palily 1.den oci a dneska jsem začala kaslat. V krku nic nevidim, jen na straně, kde me to bolelo je ještě mandle trochu zvetsena. dneska jsem uz na 95% fit, jen jeste proste trosku chraptim. Dcera mela anginu pred 3 tydny, manzel ani dalsi dcera nic nechytli..myslite, ze tohle mohla byt jen viroza? Nebo mam jit k dr.,i kdyz uz se citim ok? díky za rady!
Angina by se 100% sama nevylecila, stav by se bez ATB zhorsoval. Taky v krku by se to na pohled zhorsovalo. Takze tohle angina urcite nebyla. K doktorovi bych nechodila, kdyz se uz citis dobre, proc?