Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky maminky, Omlouvám se, že jsem se sem vecpala, i když nemám děti… Ale právě píši maturitní práci na téma Anglický jazyk v MŠ a velmi by mě zajímal váš názor na tuto tématiku
Jste pro, aby se děti učily anglický v takto nízkém věku, nebo kdy je podle vás ten nejlepší věk a dali byste svého andílka do anglické školky, kde je jedna učitelka z Čech a dva rodilí mluvčí z anglicky mluvicích zemí ![]()
Já osobně bych prcka do školky, kde převažují cizojazyčné učitelky nedala. Něco jiného je, kdyby byl třeba manžel cizinec a AJ byl u nás v rodině normální druhý jazyk.
Nicméně syn má jednou týdně ve školce angličtinu a moc ho to baví. Ale rozhodně si nemyslím, že to k něčemu je
Anglicky počítat, barvy, zvířátka, části těla apod. stejně umí od nás.
Kurz AJ v MS smysl nema. Jde o ty kurzy, kdy do skolky dochazi ceska ucitelka jednou tydne. Skoda penez. Smysl celkem ma, pokud je v tymu ucitelek jedna rodila mluvci, ktera na deti mluvi jen anglicky.
Mam obe zkusenosti, syn chodil v MS dva roky na anglictinu, pak sel na jazykovku a z MS si neodnesl lautr nic. Dalsi dve deti uz sly do skolky v jiny zemi, takze nejen, ze vstrebavaly novy jazyk (nemcinu), ale zaroven mely jednu ucitelku anglicky mluvici. Rozdil ohromny, i kdyz samozrejme anglicky plynne nemluvi, ale rozumi ![]()
Děkuji Asho, jsem ráda, že vím, jak to chodí
Plánovala jsem, že až budu mít dítě, ráda bych ho umístila do anglické školky a zkušenosti ostatních jsou vždy velkým přínosem ![]()
Měla jsem kluka na angličtině ve cca 3,5 letech a bylo to fajn. Umí spoustu slov, učili se hrou, jeho to bavilo. Měl průkazku s razítkama + vždycky napsané co probírali. Umí barvy, čísla, zvířata, ovoce…, nějaké základní věty. Jestli mu to k něčemu bude nevím, každopádně tam chodil rád. Což je pro mě nejdůležitější. Bohužel v nové školce nic takového není…
cena 700,– za pololetí, takže stejné jako třeba flétna
@Eschus Chce to ale mit kde navazat. Pokud pak pujde do bezny ZS, kde bude AJ dejme tomu od 3. tridy, bude zacinat od zacatku, protoze do ty doby vetsinu zapomene. A pokud ne, bude ho to otravovat, syn ma takhle za sebou uz zacatky tri.
Do takové školky bych dítě s největší pravděpodobností nedala - od školky (mimo dalších věcí) očekávávám, že jej bude připravovat na českou základní školu… nikoli že jej naučí plynně anglicky.
Kurzy ve školce mám ráda, děti to bavilo a baví, ale trvalé vedení anglicky hovořícími učitelkami bych nechtěla.
Záleží na okolnostech
V mém momentálním případě bych nedala, protože kluk velmi špatně mluví. Takže je pro mě prioritou, aby se pořádně naučil česky. Navíc je pro mě plus, že klasickou školku máme hned za barakem.
Do anglicko české bych jeho umístění zvažovala kvůli práci, aby měl snazší start, pokud bychom se přestěhovali do zahraničí.
Jeste k ty rodily mluvci…u nas je bezny, ze je ve skolkach jedna (nebo jeden), ktera na deti mluvi jen anglicky, neni to nejaka specialita jen v ty nasi skolce. A deti se nauci se v ty reci orientovat, ne jen par slov, ktery zapomenou. Tohle vidim jako velkou vyhodu a skoda, ze se tenhle zpusob v CR nepodporuje. I u nas je ale vyuka AJ az od treti tridy.
Naše dcera chodí do školky, kde začátečníky učí Češka a pro „pokročilé“ děti dochází rodilý mluvčí z místní Monte školky.
A do školky, která je v úvodu bych asi dítě nedala.
@Eschus píše:
@asha Tak to je pak opravdu celá angličtiny k „prdu“
No pokud bude umet jen par slovicek, tak jo. Pokud bude v AJ komunikovat, nebo rozumet, bude to lepsi
Sice to ve tride bude muset vydrzet, ale muze chodit na anglictinu i mimo. Idealni je ale dobra jazykovka, tam aspon zacinaji hned v 1. ![]()