Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Jsem učitelka AJ, mám i 3. A 4. Třídu…doporučuji umimeanglicky.cz nebo skolasnadhledem
Btw super je i stránka english word sheets, zkus zadat do Googlu, perfektní pracovní listy.
Mám čtvrťáka a taky pozoruju, že oproti dvěma starším je v AJ pozadu. U nás je AJ od první třídy, ale při distančce tomu moc nedali.
Občas ho vyzkouším ze slovíček, přečte mi něco z učebnice (opravuju výslovnost), překlady po něm nechci - rozumí všemu, co berou.
Jednou jsme opakovali gramatiku (there is/are). Víc nic.
Učebnice mají Chit chat.
U nás se osvědčilo, že jakýkoliv elektronický obsah, který děti konzumují (hry, yt, filmy) je v angličtině. Plus dcera si oblíbila duolingo - fajn na gramatiku.
Oživuji vlákno. Chci se zeptat, jak jsou na tom vaše děti ve čtvrté třídě? Syn nemá žádné základy. Osobní zájmena, základní fráze neví. Občas nějaký slovíčko ze sebe dostane, ale aby složil jednoduchou větu, to ani omylem. Nevim, jestli to řešit s učitelkou nebo se vše učit doma..myslela jsem, že dnešní děti tu anglinu pochyti tak nejak jednodušeji než my ![]()
U nás platí, že na školu spoléhat nemůžeme. Obě chodí na doučování, máme studentku z USA. Není potřeba žádný speciální učitel, co si bere 500 a víc na hodinu.
@Martina84 píše: Více
Děti angličtinu pochytí, pokud jsou jí vystavené. Takže co jde, přepnout do aj (pokud třeba hrajou hry na pc/tabletu), koukat na filmy v původním znění s titulky, pořídit nějaké jednoduché knížky v aj…
Ok, diky za tipy. Mě jen zaráží, že má čtyři roky anglictinu a efekt nula. To je prace na nic. Ve finale se víc naučí ze seriálu a her ![]()
@Martina84 píše: Více
Jo, no. Ono 3×45 minut týdně je na naučení jazyka strašně málo. Opravdu to chce kontakt ideálně každý den.
Mám páťáka. Jazyk má od třetí. Dobrovolně jede denně duolingo. To ho strašně baví. Hlídá si denně, aby měl splněno. Učitelka jim dala přístup na wocabee. Ona vidí, kdo tam chodí procvičovat. Doma pro děcka máme licenci na předměty umíme matiku. Angličtina je tam taky. V době DV tam starší dcery posílala učitelka. Na YouTube je dobrý Steve and Maggie. Dcery jsou starší. Ty procvičují na Netflixu, že si pouští filmy v originále. Nebo písničky.
Já jsem se anglicky pořádně naučila až tehdy, když jsem začala číst anglické texty a koukat na anglické verze filmů a seriálů. Škola mi dala jen základy.
Třeba švagr se v mládí naučil na seriálu Přátelé a Simpsonovi v originále. Pro děti je spousta možností dneska. Můžeš i zaplatit programy v televizi. Ať má pohádky v jazyku. Nebo si najít na YouTube něco.