Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@BohunkaP píše:
@jana anička, jak to tak ještě jednou pročítám, my jsme to tu možná všechny pochopily trošku jinak. Ono se nejedná o to, že by měl mít kombinaci dvou jazyků, je to tak?Dovolím si zpřesnit dotaz, ano? Jestli se mýlím, oprav mne:
Syn bude dávat 2 přihlášky - ta první bude na gympl s výukou pouze anglického jazyka (žádného dalšího).
Nebude-li na tento gympl přijat, čeká ho druhý termín přijímaček. A Ty se ptáš, zda na tento druhý termín má risknout zkoušky na gympl s výukou francouzského jazyka… nebo zda máte volit jistotu a jít na gympl s výukou španělštiny, protože na tomto berou bez přijímaček… chápu to správně?
Nevím-znovu tedy…podáváme dvě přihlášky-víme jistě, že na gymnázium s výukou Aj, ale nevíme jestli druhou přihlášku podáme na gymnázium s výukou Fj, kde se Aj vyučuje od 3.ročníku nebo na gymnázium se Šj
Fj - bude tak mít obojí a alespoň základní znalost francouzštiny se opravdu vyplatí, jsem za ni dnes velmi vděčná a i díky ní se snáze učím španělsky. ![]()
@jana anička píše:
Nevím-znovu tedy…podáváme dvě přihlášky-víme jistě, že na gymnázium s výukou Aj, ale nevíme jestli druhou přihlášku podáme na gymnázium s výukou Fj, kde se Aj vyučuje od 3.ročníku nebo na gymnázium se Šj
Aha… pak měním svou původní odpověď. Šla bych do jistoty, do gymplu se španělštinou, protože tam jsi psala, že berou bez přijímaček.
Navíc na gymplu s francouzštinou je AJ až od třetího ročníku, to je dost pozdě. Angličtinu by podle mého názoru mělo mít dítě nepřetržitě celou školní docházku.
Omlouvám se, že se Vám cpu do diskuse, řeším podobný problém. Syn se má rozhodovat do tercie, jestli k angličtině němčinu nebo francouštinu. Na jazyky je docela tvrdej, jednoznačně bych dala němčinu (i když tenhle jazyk upřímně nesnáším), ale oni tam mají skvělou učitelku na fráninu a němčina prý nic moc…
@Paoloska píše:
Omlouvám se, že se Vám cpu do diskuse, řeším podobný problém. Syn se má rozhodovat do tercie, jestli k angličtině němčinu nebo francouštinu. Na jazyky je docela tvrdej, jednoznačně bych dala němčinu (i když tenhle jazyk upřímně nesnáším), ale oni tam mají skvělou učitelku na fráninu a němčina prý nic moc…
moc bych ti neměla radit, ale dala bych Fj
@jana anička a kluka ses ptala? Měl by se on sám rozhodnout o jaký jazyk má zájem. Když ho ten jazyk bavit nebude, tak se to stejně pořádně nenaučí.
@Paoloska píše:
No, tak já bych toto rozhodování nechala plně na něm.
Ty jazyky jsou celkem rovnocenné, jak v obtížnosti, tak v použití… takže ať si vybere po svém. Učitelky na škole zná nejlépe on sám, také pro něj třeba bude důležité rozhodnutí jeho kamarádů, apod…
Nejde o žádné zásadní rozhodnutí, kde by ho chybná volba nějak výrazně poznamenala.
@BohunkaP Ono je to tak, že on neví a chce poradit…Asi je to v podstatě opravdu jedno, ve finále bude rád, když se naučí tak nějak anglicky. Jde spíš o to, co pro něj bude jednodušší, s čím se bude méně mordovat. Matika, fyzika mu jdou perfektně, ale jazyky…
@Paoloska píše:
Ono je to tak, že on neví a chce poradit…Asi je to v podstatě opravdu jedno, ve finále bude rád, když se naučí tak nějak anglicky. Jde spíš o to, co pro něj bude jednodušší, s čím se bude méně mordovat. Matika, fyzika mu jdou perfektně, ale jazyky…
Tak… poradit, říct argumenty pro a proti, to je jedna věc - rozhodnout se sám druhá… to už by asi měl udělat sám ![]()
Podle mne se bude mordovat s obojím… možná bych spíš volila tu němčinu, protože tam tak nezáleží na výslovnosti, jestli má „tvrdou pusu“, tak ta francouzština pro něj bude drsná.
Paolosko,
je to hlavně na synovi, já to mám troch jiné-syn totiž půjde na úplně cizí školu a učitele nezná, on sám neví na jakou školu jít, ale u tebe je zná tak se zeptej co by chtěl o
n-němčina je, ale jednoduší-ale kdybych měla já takové zkušenosti volila ych němčinu
@Paoloska píše:
Pokud máš jakž takž jistotu, že je tam výborná učitelka (aby třeba další rok neodešla), volila bych podle toho. Učitel je velmi důležitý, dokáže nadchnout i odradit.
Není to pravda francouzky se domluvíš ve Francii, Africe, Kanade a v menších zemích kolem Francie nebo v některých oblastech Švýcarska!!
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.