Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj
měla bych na vás takový dotaz ohledně antidepresiv Před asi 4 týdny jsem začala užívat Prothiaden 25 mg ( tricyklicke antidepresivum) kvůli mým od prosince trvajícím problémům se žaludkem a z toho pramenící úzkosti a pocitu neustálého tlaku na žaludek První týden jsem brala 25 mg ráno a vůbec žádná změna Navýšila jsem tedy na 25 mg dvakrát denně a asi po 10 dnech mi najednou bylo asi 3 hodiny úplně výborně poté to zase sklouzlo k normálu ( prostě mi bylo blbě jako skoro pořád) Další den už mi bylo dobře skoro celý den a následující den mi bylo vysloveně dobře ( žádné tlaky na žaludku žádné úzkosti) prostě jsem se cítila jako normální člověk a rychle si na ten stav zvykla ![]()
Jenomže zhruba po dvou týdnech “ blaha” nastal propad Včera mi bylo celý den na zvracení a dneska pro změnu skoro celý den brečím Vůbec to nemám pod kontrolou mám pocit že si to tělo se mnou dělá co chce ![]()
Je tohle normální při braní antidepresiv tak krátkou dobu?
Na kontrolu jdu až 13.8. do té doby to nějak vydržím v nejhorším to jistí neurol
Na jednu stranu jsem hrozně ráda že antidepresiva nejspíš zabrala protože mi bylo dva týdny opravdu fajn ale teď jsem hrozně zklamaná že je mi zase blbě a doufám že je to jen přechodně ![]()
Děkuju moc za všechny názory ![]()
Tyhle prasky konkrétně neznam, ale to ti doporučila dr ze si to takhle rychle muzes navysit kdyz neucitis zmenu? Zjisti si jaky maji polocas rozpadu a to ti napovi jestlis to udelala spravne. Muze byt ze dobre ti bylo kvuli tem 25mg coz se ale projevilo pozdeji napr kvuli tomu delsimu poločasu a ze ted ti je blbe kvulu tomu ze 50mg je moc. Pokud nevis, tak bych do konttoly brala podle pokynu lekare, to by snad nemelo nic strasnyho zpusobit. Jinak doufam ze snad vis jestli se to muze s neurolem kombinovat nebo ne ![]()
Pokud sis dávku upravila sama, může to být tím. Ono to trvá, než začnou léky působit. Klidně třeba tři měsíce, než se začneš lepšit. Radeji bych na tvém místě zavolala lékaře a optala se. No ale kontrolu máš zítra, uvidíš. Ovšem kombinovat s neurolem, to už je dost divoký nápad si myslím.
Zkus kombinovat s psychoterapii, případně léčbou nejspíš žaludeční neurózy. Může to však být i jiný problém, měl by tě vidět lékař. S antidepresivy opatrně, změnu jejich dávkování rozhodně s lékařem řešit.
Děkuji za názory ![]()
Dle dr. jsem měla brát 25 mg prvni tři dny ráno po dalších třech dnech navýšit o další 25 mg po obědě a po dalších třech dnech o 25 mg večer
Já jsem byla posera takže jsem navyšovala pomaleji a tu třetí jsem vůbec nebrala
Tak si spíš myslím zda jsem ty dvě dávky nezačala rychle metabolovat a už mi nestačí Takže jsem včera jsem navýšila i o tu třetí dávku jak mi řekla dr.
Spíš mě zmátlo že dva týdny mi bylo dobře po dvou dávkách a potom najednou už ne?
Dle příbalového letáku je Max denní dávka 300 mg (ale to prý jen v nemocnici) a pro děti od 6 let je max 100 mg denne)
Asi to s těmi antidepresivy nebude tak jednoduché jak jsem si představovala ![]()
@Brit123 je to normální. Vydrz. Me začalo být lip az po dvou měsících. Také jsem mela dřív Prothiaden. Ale na začátku léčby se stává ze se příznaky zhorší.
Děkuju moc a mohla bych se zeptat jak dlouho si ho brala a jaké si měla dávkování?
@Brit123 ja beru olwexya 150mg. Už skoro rok a propady mám doteď i, když teď prožívám nejtěžší část zivota s úzkostne depresivní poruchou se léčím 8let a leky beru 3rok zkoušela jsem pi 2letech vysadit a ta hruza se vratila ve větší míře zkouším se ji teď zbavit akupunkturou jelikoz se ted po 11letech rozcházíme s pritelem, tak nechci padnout na samé dno i když někdy mě je ouvej i s leky jinak jsem to taky tak mela jak na houpačce to se podda musíš v držet, ale propady cekej i s Ad musíš na sobě pracovat co mejmin stresu, ale to se řekne v dnešní době chápu te vím čím si tedka prochazis. Ja nemohla jist vše mě bylo líto občas to mívám i teď je nás hodně psychika je potvora. Ještě zkousej meditovat a zkousej uvolnit co nejvic telo protože když si stažena tak telo vylucuje škodlivých látky držím palečky ![]()
@Brit123 ja brala 75 mg. Mela jsem ho k Cipralexu na zacatku lecby, pak snad po pul roce co jsem se stabilizovala mi ho dr. vysadila.
Holky děkuju moc ![]()
I když mi dneska bylo celý den dobře, tak někde vzadu v hlavě mi pořád svítila kontrolka, že každou chvilku mi zase může být blbě ![]()
Pořád mi to ještě přijde absurdní, že aby mi bylo normálně dobře jako ještě před pár měsíci, tak do sebe každý den musím hodit tři prášky a ještě ani ty mi nezaručí, že mi ten den stejně nebude blbě
@Brit123 právě je to hrozný ja nechci brát nic a chci žít normální ne se každý den bát jestli se ne probudím s černým mrakem i když člověk ji prášky, tak mu nikde nezaručí, že bude ok říkám ja zkouším teď i alternativní léčbu
🤷♀️
já už jsem nějak vnitřně smířená s tím, že ad budu brát minimálně několik let nebo klidně i celý život, protože to peklo už zažít nechci.
Ale je mi jasné, že končí takovéto bezstarostné bytí, ale s tím asi nic udělat nemůžu ![]()
Manžel mě těch posledních pár měsíců hrozně moc podržel, i když už i na něm bylo chvílema vidět, že má taky dost
Musí to být teď pro tebe hroooozně těžké s tím rozchodem po tolika letech. Já jsem se ty poslední měsíce snažila vlastně jenom o to přežít každý den, kvůli dětem jsem nějak fungovala, ale manžel to celé jistil.
Jde jenom o to, aby ti bylo fyzicky i psychicky dobře, abys měla vůbec sílu ten rozchod ustát, což díky ad mít budeš ![]()
Alternativám se vůbec nebráním i jsem už byla na psychoterapii, což bylo fajn ![]()
Jen mě trochu děsí, že jsem se od cca začátku května snažila s tím takřka celodenním nesnesitelnén napětí v celém těle bojovat ( psychoterapie, snaha o ignorování a jakoukkoli činnost) a bylo mi víceméně pořád stejně blbě A poté, co jsem začala brát antidepresiva (14 dnů) neskonalá úleva, cítím se úplně normálně:z
any_face:
Takže je to prostě chemickej mix, který vůbec nemám pod kontrolou
Já měla velký propady nálad na Venlafaxinu, už ho neberu. Půl roku jsem mu dávala šanci, ale bylo to spíš horší než lepší. Předtím jsem měla sertralin, tam to tolik nebylo, ale hrozně jsem po něm přibrala. Velaxin to měl zmírnit, ale nevyhovovalo mi i braní „s jídlem“, jelikož jíst pravidelně je u mě dost problém ![]()
Ahoj,
zrovna ted je mi bezvadně
Zatím jsem musela navyšovat jenom jednou
Druhý propad trval asi čtyři dny a potom zase dobrý Až mi zase bude blbě zkusím se utěšovat tím, že hůř než bez antidepresiv mi nebude, což je dokonce i pravda ![]()