Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Nikča9 píše: Více
Každé má něco. Pro mě je tělísko až poslední možnost. Vadí mi, že má být X let ve mě a aby tam mohlo být, musí mi to tam „strčit“. A pak věřit a doufat, že celou dobu zůstane, kde má. Takže za mě raději jiná forma antikoncepce ![]()
Já zase nedám dopustit na hormonální tělísko. Je to neskutečně pohodlné, protože nemusíš na nic myslet, jen na výměnu po 5 letech. Ano, chvilku trvalo, než si to sedlo a patřím k tomu malému procentu žen, které mají i tak menstruaci. Ale i tak bych neměnila.
Antikoncepce je široký pojem. Tělísko nechci. Kolegyně měly problémy. Jedné 2× tělísko vypadlo. Mirena. Druhá díky posunutí a infekci přišla o dělohu. Prášky jak v pubertě denně zobat odmítám. Náplast po letech přestala držet. Mám Ornibel kroužek. Zatím s ním není léta problém.
@Nikča9 mám zkušenost 10 let prášku a 2 roky telisko. Prášky - super na manipulaci s případnou ms, mas kontrolu a nikdy jsem nevynechala. S tím nemám problem. Bohužel davky hormonu ze me dělají emočně plochou bez chuti na sex, horsi prožívání, riziko ovlivněni v případě prujmu, zvracení a určitých leku. Telisko - nemusím na nic myslet, zavádění nebolí jen není příjemné, cenově super (prášky cca 3-4 tis ročně a tohle 6,5 tisíce na 5 let). První rok si to sedalo a skoro pořad jsem spinila. Někdy trochu víc a někdy minimálně. Plus je, ze cítím ovulaci, ale nemám ty šílene bolesti, netecou ze me potoky krve a je to spis spineni na 2-3 dny. Bohužel se to nedá regulovat, ale u tak malého množství me to nijak nelimituje. Neovlivňuje to tolik me, takže rozhodne menší problem s libidem a emocemi nez u prášku. Taky není problem při nemocech snad kromě atb, ale ty jsem zatim neměla tak jsem neresila. Za me je telisko lepší, ale ani prášky mi nevadi
@Nikča9 píše: Více
Porad se s gynekologem. Ale pozor na to, že teď je móda cpát většině tělísko. A o negativech se nemluví. Já byla dost překvapená kolik žen má s teliskem problem. Ať už od nějakého nepříjemného pocitu až po to, že tělísko cestuje a udělá rupturu. Není to úplně malé procento žen. Samozřejmě gynekolog bude tvrdit něco jiného. Jenže, jak mi říká můj gynekolog, který pracuje i v nemocnici, ono na obvodě se těch různých nežádoucích účinků nevidí tolik, protože při potížích jde žena rychle do nemocnice a nečeká na otvírací dobu ordinace.
@janickaIII píše: Více
Mně se to snažil protlačit na gynde 2×. Jak se řešila pak ochrana po porodu, až nebudu kojit. Nechápal, proč to nechci. Ano, jediné plus je během těch 5 let cena, vyjde to nejlevněji. Ale fakt ne, raději i denně myslet na tabletky, než do sebe nechat něco strkat a čekat, jestli to tělo přijme ![]()
Záleží zda sneses umělé hormony. Já ne. Podle mě je telisko ideální antikoncepce. Na antikoncepci tabletkovou se musí denně myslet, i když jedeš pryč. Myslet na to aby ti nedošla atd. Tady nic takového není. Neovlivňuje nálady, libido atd.
Já mám tělisko, už dva roky a jsem spokojena. Nemam ale srovnání, nikdy před tím jsem žádnou antikoncepci neměla.
Ja sem deset let zobala prasky, ted mám uz 12 let tělísko nehorminalni. Zlaty telisko ![]()
Nemusim resit denne zobat, nevlivnuje mi to libido, neovlivnuje mi to přirozený zensky cyklus. Za rok bych mela jit zase na výměnu, dr. doporucuje tentokrát telisko hirmonalni, ze by mi to mohlo pomoci prekonat budoucí divoke obdobi spojene s prechodem. Zvazuju to.
Jednou za rok chodim na utz s ledvinami, dr mi zatim vzdycky rovnou koukla i na delohu a hlasila, ze telisko je kde ma být ![]()
@Mar__tanka1983 Nechodis 2× rocne na kontrolu teliska ke gynekologovi?
Za mě určitě hormonální tělísko. Měla jsem sice spoustu let nehormonální, byla jsem celou dobu spokojená (celkem jsem měla 3), ovšem loni jsem přes něj po 2 letech otěhotněla. Pak mi doktor doporučil hormonální, že je spolehlivější. Mám ho necelý rok a vše v pohodě ![]()
@janickaIII píše: Více
Zas je třeba si uvědomit, ze do nemocnice se dostávají prave ty komplikace. Me zase pediatr nutil rotaviry ockovani. Odmítli jsme. Ano, on vidí těch par těžkých případu, ale další tisíce děti už nevidí. Tam by me zajímala statistika napr 200 komplikaci za rok a přitom ho má několik milionu zen
to je vse v pribalaku
@hospodki píše: Více
No samozřejmě, vždyť to píšu, na obvod se komplikace nedostanou, proto se o nich tolik nemluví. A příbalový leták… kolik žen ho čte a hlavně kolik žen mu rozumí a kolik se v případě, že nerozumí doktora zeptá.
Dobré ráno holky, chci se zeptat mám si nechat napsat antikoncepci nebo si nechat zavést tělístko co je lepší a proč?