Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@Veru1987 píše:
Maminky co sledujete složení potravin mám dotaz. Sledujeme doma složení potravin, nekupujeme nic s ečky, nebo tedy s těmi ve skupině 3 a výše.
Co potraviny kde jsou aroma? Někde jsou přírodní aroma, tak to si říkám určitě ok. A co když je psáno jen aroma? Já to tedy nekupují, ale nikde jsem se nedočetla že je to špatně.
Tak základem je soustředit se na domácí vaření z kvalitních základních surovin a cokoli, kde jsou nějaká, jakákoli aromata, omezit, protože kde je aroma, to už je průmyslově zpracovaná věc.
Dám příklad snídaně - jakoukoli instatntní kaši ze zdravé výživy zalitou krabicovým UHT mlékem, byť by bylo bio, považuju za tisíckrát méně zdravou věc, než třeba domácí kváskový žitný chleba s volským okem z vajec od slepic, které mi běhají pod okny. A různé pochutiny lze taky připravit doma - různé sušenky, i musli tyčinky atd. atd..
@Evulina píše:
Tak základem je soustředit se na domácí vaření z kvalitních základních surovin a cokoli, kde jsou nějaká, jakákoli aromata, omezit, protože kde je aroma, to už je průmyslově zpracovaná věc.
Dám příklad snídaně - jakoukoli instatntní kaši ze zdravé výživy zalitou krabicovým UHT mlékem, byť by bylo bio, považuju za tisíckrát méně zdravou věc, než třeba domácí kváskový žitný chleba s volským okem z vajec od slepic, které mi běhají pod okny. A různé pochutiny lze taky připravit doma - různé sušenky, i musli tyčinky atd. atd..
Ano tak nějak to dělám. Vyvařují. Krabicové mléko jsme doma neměli už pár let, ale ty slepice doma neee…až tak eko bio nejsem
. Ale snažím se spíše připravovat vše doma. Když nakupují tak jen bez eček, bez přidaných aromat. Jsou tabulky éček, jak jsou škodlivé atd, mám staženo férpotravina, to používám v obchodě, je to super. Ale aroma tam nehodnotí tak nějak nijak ani zle ani špatně. Ono já už mám zažité potraviny kde co kupují a které. tam cereálie, tam knedlík, tam to a tam to…
@Evulina to zni samozrejme krasne. Ale kde ve meste sezenes ty slepice. A chleba teda nepecu proste ani omylem. Stejne to nikdy nechutna tak dobre jako ten z obchodu a ta prace, uffff
@warita píše:
@Evulina to zni samozrejme krasne. Ale kde ve meste sezenes ty slepice. A chleba teda nepecu proste ani omylem. Stejne to nikdy nechutna tak dobre jako ten z obchodu a ta prace, uffff
Vajíčka taky kupují v obchodě, a pečivo teda dle složení…to mám taky nastudované ![]()
@warita píše:
Tak vejce z kvalitní farmy, kde slepice běhají venku, lze sehnat i někde za městem nebo ve zdravých výživách anebo rovnou v nějaké vesničce za městem od někoho..
Chleba mi míchá robot a peče chytrá pekárna, tak to tak šílený taky nemám v tomto. Jinak bych na to taky neměla čas..
@Evulina píše:
Tak vejce z kvalitní farmy, kde slepice běhají venku, lze sehnat i někde za městem nebo ve zdravých výživách anebo rovnou v nějaké vesničce za městem od někoho..
Chleba mi míchá robot a peče chytrá pekárna, tak to tak šílený taky nemám v tomto. Jinak bych na to taky neměla čas..
o tom nepochybne. Ale teda obdivuju tvoje nasazeni. Ja sama jsem dost eko bio orientovana, ale ze bych behala od certa k dablu, abych mela naskladnene vajicka z tamty farmy, mleko od jine, brambory z treti a organizovala logistiku dovozu, to nevim, zda by mi stalo za tu namahu. A to vubec nemluvim o tom, jakou to vyzaduje duveru, ze ti ten farmar opravdu prodava to, co si myslis, ze ti prodava.
Chapu, ze kdyz zijes a venkove a znas se s temi lidmi osobne, tak to neni tak slozite. Ale ja bydlim v Praze na sidlisti. Na venkove neznam ani dusi… respektive, manzelova rodina zije na venkove v Polsku. Vajicka asi ok, brambory jsou strikane, takze tam nevidim moc rozdil oproti obchodu. Chleba si nepecou. Tak nevim, no…
Ja domaci chleba jedla uz nescetnekrat. Pekl to sveho casu bratr, hmmmm, nic moc. Pekla to kolegyne z prace, ehhmmmm, taky nic moc. Proste to nema tu spravnou chut a hlavne strukturu.
@Ennny píše:
@Veru1987 protože ten s Eckama je lepší
Nooo jsem si početla o slepicích, vajíčkach a chlebu… nic o založeném tématu pořádně
![]()
Tak k tematu: snazim se vyhybat aromatam. Mne chemie v jidle nedela dobre. Co se skryva pod pojmem aroma nevim, muze to byt vselico. Nektere latky jako vanilin se daji vyrabet chemicky v laboratori a jsou identicke s prirodnim aroma z vanilky, no ale to snad radsi uz pravou vanilku.
Pak si taky rikam, nac pridavat aroma do veci, ktere by mely mit podle spravnosti chut samy o sobe? Da se vubec koupit ovocny caj, ktery nema v sobe aroma? Nemam na mysli jednodruhovy typu: kamilka nebo mata. Ale takove ty smesy. Si asi zacnu delat ovocne caje sama.
@warita píše:
Tak k tematu: snazim se vyhybat aromatam. Mne chemie v jidle nedela dobre. Co se skryva pod pojmem aroma nevim, muze to byt vselico. Nektere latky jako vanilin se daji vyrabet chemicky v laboratori a jsou identicke s prirodnim aroma z vanilky, no ale to snad radsi uz pravou vanilku.Pak si taky rikam, nac pridavat aroma do veci, ktere by mely mit podle spravnosti chut samy o sobe? Da se vubec koupit ovocny caj, ktery nema v sobe aroma? Nemam na mysli jednodruhovy typu: kamilka nebo mata. Ale takove ty smesy. Si asi zacnu delat ovocne caje sama.
Mám na aromata podobný názor..
@warita píše:
Tak k tematu: snazim se vyhybat aromatam. Mne chemie v jidle nedela dobre. Co se skryva pod pojmem aroma nevim, muze to byt vselico. Nektere latky jako vanilin se daji vyrabet chemicky v laboratori a jsou identicke s prirodnim aroma z vanilky, no ale to snad radsi uz pravou vanilku.Pak si taky rikam, nac pridavat aroma do veci, ktere by mely mit podle spravnosti chut samy o sobe? Da se vubec koupit ovocny caj, ktery nema v sobe aroma? Nemam na mysli jednodruhovy typu: kamilka nebo mata. Ale takove ty smesy. Si asi zacnu delat ovocne caje sama.
Da se koupit. Kupuji detske ovocne caje leros, dm bio, apotheke, megafit, a ted jsem objevila nove v bille, jejich znacka nase bio. Ceny vsech cca 30-50. Kupuji je i pro nas.