Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, holky, po několikadenním pátrání na netu jsem se rozhodla zkusit přímo zeptat…
Máte některá zkušenost s lékem Asentra? Beru ho už pět týdnů, pozitivní efekt žádný, jen je mi dost zle, úplně mi to rozhodilo hormony. Klepu se…
Doktor mi včera řekl, ať zkusím ještě týden vydržet, ale já si myslím, že mi tento lék prostě nesedl. Sestra brala jedno AD sertralinové a hrozně ji bolela hlava, lékařka jí napsala jiné-také se stejnou účinnou látkou, ale z toho jí teda nic není. Z toho usuzuji, že to ne vždy musí sednout.
Dříve jsem brala Cipralex, ale kvůli plánovanému těhotenství bych chtěla zkusit právě některé AD se Sertralinem. Moc Vám děkuji za jakoukoli radu. ![]()
Ahoj, brala jsem - prvni cca 3 - 4 tydny to bylo vse mnohem horsi, deprese, uzkosti… pak se to nejak stabilizovalo a pozitivni efekt jsem byla schopna pozorovat tak za mesic a pul az dva. Je to bohuzel beh na dlouhou trat, ale faktem je, ze kazdemu sedi neco jineho… vydrzela bych byt tebou jeste tak tyden az dva a pak zacala uvazovat o zmene.
Já brala Cipralex a teď jsem na Asentře. Ještě jsme s doktorkou nevychytaly vyhovující dávkování, ale stav se stabilizoval bez vedlejších účinnků.
Ahoj, já měla Asentru 3/4 roku, pozitivní účinek nula, akorát mi bylo všechno jedno, nic jsem necítila, jenom únavu. Potíže s hormonama mám taky cca od té doby (6 let), ale nevím jestli je to chyba Asentry nebo se to prostě nějak stalo, to si netroufám odhadovat.
Moc Vám všem děkuji za infa. Já jsem chtěla vysadit Rivotril, tak jsem se rozhodla zkusit Asentru, ale teď potřebuju Rivotril ještě ve vyšších dávkách, což se mi teda vůbec nelíbí.
Lily a bereš teď něco jiného???
Oter, právě spousta lidí píše, že jim Asentra sedla bez jakýchkoli vedlejších účinků. Prostě každý je jiný…
Zkusím ještě vydržet… ![]()
@Evvy ne, já tehdy Asentru vysadila a rozhodla se, že se s tím poperu sama - a doteď se daří. Ale to není všeobecně použitelný návod, naopak to vůbec nechci doporučovat, měla jsem štěstí - lehčí diagnóza, lepší životní situace a tak. EDIT jakože lepší životní situace než když jsem Asentru brát začala.
@Evvy - Přesně, každý je jiný. Mně seděl i Cipralex, ale po 4 měsících přestal účinkovat. Ale zase mám vedlejší účinky na Zolpidem nebo Oxazepam.
Přemýšlela jsem, že přece jen zkusím zítra zavolat doktorovi a poprosím ho, jestli bych mohla vyzkoušet raděj Zoloft. Jako taky už mám dost léků, který člověka jenom rozloží, u Cipralexu jsem nic podobného nezažila. Nejraději bych se na ty AD taky vykašlala, ale chci vysadit ten Rivotril…
Moc Ti, Lily, přeju, aby Ti dobrá psychika vydržela!!! Já jsem zvládla bez léků první těhotenství a bylo mi skvěle
Věřím, že si ještě stejně dobře užiju i druhé těhotenství… někdy ![]()
Oter, moc díky za Tvé zprávy ![]()
Pá
Tak jen pro informaci všech… Dnes jsem byla u psychiatra a řekl mi, že pokud mi Asentra úplně rozhodila hormony-cyklus jsem měla 23 dnů, bolesti prsou a břicha šílené, roky se mi nic podobného nestalo…-tak potom to znamená, že mi nesedí právě ta účinná látka -sertralin:( Takže jsem zase na Cipralexu a věřím, že mi co nejdřív zabere. Škoda ztracených pěti týdnů s Asentrou, ale taky zkušenost ![]()
Tak pokud máte podobné příznaky, rozhodně nečekejte, nezlepší se to.
Krásné dny ![]()
Evvy,
já beru Sertralin Actavis, brala jsem i Zoloft a Asentru. Beru 200 mg denně. NÚ jsem neměla žádné, ale v pohodě také nejsem. Ale je to asi lepší, než kdybych nebrala nic. Beru ještě jiné léky (AP, stabilizátory). Rivotril jsem také nedávno vysazovala, resp. byl mi vysazen kvůli elektrošokům a to jsem brala 6 mg denně. Místo něj mám Chlorprothixen 3×50 mg na neklid, úzkosti a psychotické stavy. Kolik Rivotrilu bereš ty a jak dlouho? Cipralex jsem také brala, ale byla jsem tak unavená, že jsem pořád jen spala, tak po 2 měsících jsem vysadila. Ten Sertralin mi sedí více, beru ho už podruhé. Tak moc držím palce, ať je to na Zoloftu lepší a ať se podaří Rivotril pomalu vysadit.
Oter,
můžu se zeptat, jaké NÚ jsi měla po zolpidemu? Já jsem měla zrakové halucinace. Díky.
Evvy,
ty jsi mezitím napsala, že jsi zpátky na Cipralexu, tak ať je to brzy lepší. Kolik ho bereš? A můžu se zeptat, s čím se léčíš?
@Lollitka - Já po něm měla amnézii (fungovala jsem, ale z předešlého dne jsem si nic nepamatovala), motání hlavy a ty halucinace také, ale jen výjimečně.
6mg Rivotrilu? Tak to je teda dost ![]()
Já mám ten 0,5mg a beru ho tak jeden denně. Lollitko, moje diagnóza je zřejmě sociální fobie. Jak jsem psala, občas úplně vypadne, pak se zas člověk musí nějak „dopovat“. Musím říct, že hned dnes mi bylo líp, asi, že jsem vysadila tu Asentru ![]()
Ty jsi absolvovala i elektrosoky? A pomohlo Ti to?
Vybrat tu správnou léčbu je naprosto zásadní, špatná kombinace léků může člověka úplně vyřídit. Mluvím z vlastní zkušenosti…
Lollitko, tak ať se daří!!!
Oter, tu amnezii a halucinace jsi měla po Cipralexu, jo? Já zas vůbec nic ![]()
Doktor říkal, že je to prostě individuální.
Hlavně mít lékaře, kterému člověk důvěřuje…
Mějte se ![]()