Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Nejsi líná, máš představy které nejsou slučitelné s realitou.
Jestli se chceš týrat že selháváš jako žena, protože jsi normální, jestli lesknoucí se byt je tvá hlavní ambice a pokud chceš víc uklízet, než trávit čas se synem a mužem a nebo třeba dbát na svoje potřeby a pokud by pro tebe byla úplně strašná hamba dělit se o péči o společnou domácnsot se svým mužem a nebo někým na úklid - tvoje volba, tůvj život, tvoje sebvědomí, tvoje hodnoty.
Ale možná by bylo spíš jednodušší si uklidt v hlavě a dát prioritu vztahům a sobě, před úklidem.
Ale jak říkám - tvoje volba. Týráš sebe sama.
A není ten tvůj pocit součástí těch úzkostí?
Záleží, jestli máš doma fakt bordel, nebo je to jen v tvojí hlavě.
Za mě, nejlepší na úklid je vyčistit domácnost - tím myslím od věcí. Žádné pracholepy, probrat skříně a cos neměla rok, dva v ruce, nemilosrdně vyhodit nebo prodat. Pak se pořádek udržuje mnohem mnohem líp, když je volný prostor.
Další výhodou je, že se do těch poloprázdných skříní dá zaklidit vše, co se jinak „válí“ někde pohozené nebo vystavené a byt působí čistěji a uklizeněji, než když máš polovinu věcí vytelenou na poličkách.
Prach za skříní? Prosím tě, to už fakt neřeš ![]()
@Anonymní píše:
Holky, mám takový problém s úklidem doma. Mám 20 měsíčního syna, který je hodně hyperaktivní a hodně se mu věnuju, tvoříme, hrajeme si, chodíme ven.
Mou představou je ale naklizeny, lesknoucí se být, to, že to tak nemáme beru jako selhání ženy, a to, že špínou mohu nějak ohrozit syna. Samozřejmě, ze uklízím pravidelně, ale asi jen povrchove, prostě jsou občas někde fleky, prach za skříní, pavučiny, binec ve skříni s potravinami, nevyprane prádlo, neulozene oblečení ve skříni. Byt máme starý, jsme v nájmu a kuchyň je už dost jetá, ale vzhledem k tomu, že za dva roky budeme mít hotový domeček, tak nechceme investovat do bytu, ktery nás není.
Problémem je, že chci mít naklizeno, a nemám na to sílu, nedokážu se přinutit a místo hraní se synem nebo času s partnerem večer uklízet, jsem z toho hrozně ve stresu. Často nemám sílu na nic, pomalu ani malému udělat oběd. Je to možná i mou psychikou, mívám deprese, ale chodím na terapie, beru léky, ale toho pocitu, že je doma neustále binec se zbavit nemůžu. Přítel mi nic nevyčítá, když se ho na to ptám, řekne, že jsem šikovná, že vařím, starám se, uklízím, a že je radši, když jsme spolu máme se rádi a je nechodím s hadrem a nestresuju, že nesmí drobit.Holky, jak to máte vy? Máte doma krásne čisto? Udržujte pořádek a máte na to na mateřské ještě sílu?
Ono když je ženská na rodičaku tak trochu zblbne a řeší blbosti.Znam to
Ne nemáme doma krásně čisto máte doma tak normálně
To by se člověk zbláznil aby bylo furt naklizeno
Chacháá, kdybys viděla můj byt v době, kdy byly děti malé
Naučila jsem se z toho nehroutit, udělat větší úklid třeba jednou za měsíc a jinak jen udržovat. A hodně chodit ven, abych na to nemusela koukat
Naklizený byt (v rámci možností) se mi daří až poté, co obě děti chodí do školy a já jsem na HO
![]()
Nejsi líná, jen na sebe moc tvrdá. Opravdu nemusíš mít denně naklizeno aby ses v podlaze viděla. To nemám ani já a to nemám ani jedno dítě. A ty máš ještě dítě, to si dokážu představit že je složitější. Pokud ti fakt záleží na úklidu, zapoj dítě třeba až bude větší, udělejte si z toho hru, cokoliv budeš chtít. Spojí se příjemné s užitečným.
Krásně naklizeno máme asi tak 10 minut po odchodu paní na úklid. Taky mě to dere, ale řekla jsem si, že budu na sebe hodná. Snažím se dělat hlavně to, co mě těší. Já to třeba s batolaty zvládala mít i pěkně uklizeno. Ale s puberťáky už to nezvládám a je mi to čím dál víc jedno. Trápíme tím leda samy sebe, dětem to neškodí, pokud se vám neválí po zemi jehly, žiletky, léky apod. tak je to OK ![]()
Mám 16 ti měsíční dceru a úklid zvládám 1× týdně - utřít prach, umýt záchod a koupelnu, vysát+ vytřít. Pro někoho málo, pro někoho moc, ale řekla bych, že mám doma celkem uklizeno a čisto ![]()
Ale já mám samostatnou holčičku, co si třeba hodinu a půl hraje sama, takže to jde ![]()
Nestresuj se něčím, co není důležité ![]()
Ne, neuklizim. Nikdy jsem neuklizela. Menší bordel mi nevadí. Většinu úklidu obstará muž, cca 1× týdně vysaje a utre prach, měl by i vytřít, ale to teď nějak flaka 😁. Někdy to nestihne, tak já pak luxuju, když se mi zdá, že jsou na koberci drobky (1× měsíčně?). Průběžně uklízím pod jídelním stolem, když batole nadrobi/vylije. 1× za tři týdny umyju koupelnu (záchod myjeme denně, každý ho umyje po sobě). Cca obden zametu chodbu, když tam vidím bordel z bot. Kuchyň umyju vždy po vaření, používám myčku. Peru asi 2 až 3 pračky týdně a musím pověsit prádlo, sušičku nemáme.
Takové větší věci jako umytí skříněk s potravinami, trouby, lednice, děláme opravdu nárazově, jednou za rok.
Fakt nemáme naklizeno, ale nepřipadá mi ve srovnání třeba se sestrenici, svagrem, známými, že bychom měli doma chlivek.
@Anonymní píše:
Holky, mám takový problém s úklidem doma. Mám 20 měsíčního syna, který je hodně hyperaktivní a hodně se mu věnuju, tvoříme, hrajeme si, chodíme ven.
Mou představou je ale naklizeny, lesknoucí se být, to, že to tak nemáme beru jako selhání ženy, a to, že špínou mohu nějak ohrozit syna. Samozřejmě, ze uklízím pravidelně, ale asi jen povrchove, prostě jsou občas někde fleky, prach za skříní, pavučiny, binec ve skříni s potravinami, nevyprane prádlo, neulozene oblečení ve skříni. Byt máme starý, jsme v nájmu a kuchyň je už dost jetá, ale vzhledem k tomu, že za dva roky budeme mít hotový domeček, tak nechceme investovat do bytu, ktery nás není.
Problémem je, že chci mít naklizeno, a nemám na to sílu, nedokážu se přinutit a místo hraní se synem nebo času s partnerem večer uklízet, jsem z toho hrozně ve stresu. Často nemám sílu na nic, pomalu ani malému udělat oběd. Je to možná i mou psychikou, mívám deprese, ale chodím na terapie, beru léky, ale toho pocitu, že je doma neustále binec se zbavit nemůžu. Přítel mi nic nevyčítá, když se ho na to ptám, řekne, že jsem šikovná, že vařím, starám se, uklízím, a že je radši, když jsme spolu máme se rádi a je nechodím s hadrem a nestresuju, že nesmí drobit.Holky, jak to máte vy? Máte doma krásne čisto? Udržujte pořádek a máte na to na mateřské ještě sílu?
Zbytečně stresuješ sama sebe. Píšeš, jako bys měla doma stoletou špínu, a ne jen provozní nepořádek. To jsi na mateřský proto, abys leštila byt? Myslíš, že budete jako rodina spokojenější, když bude všude naklizeno a čisto, ale ty nebudeš mít už sílu na nic jiného?
Ne, naklizeno doma nemáme a to už malé dítě dávno nemám. Nechci být otrokem úklidu, když si chci sednout a dívat na TV, tak si sednu a neřeším nádobí v kuchyni.
Tvůj problém je ve tvé hlavě, nikde není psáno, že doma musíš mít neustále naklizeno a vyleštěno. Zřejmě to souvisí s tvou psychikou, tvoje úzkost si hledá další a další způsoby, jak tě ovládnout.
@Santa Juana píše:
Ne, neuklizim. Nikdy jsem neuklizela. Menší bordel mi nevadí. Většinu úklidu obstará muž, cca 1× týdně vysaje a utre prach, měl by i vytřít, ale to teď nějak flaka 😁. Někdy to nestihne, tak já pak luxuju, když se mi zdá, že jsou na koberci drobky (1× měsíčně?). Průběžně uklízím pod jídelním stolem, když batole nadrobi/vylije. 1× za tři týdny umyju koupelnu (záchod myjeme denně, každý ho umyje po sobě). Cca obden zametu chodbu, když tam vidím bordel z bot. Kuchyň umyju vždy po vaření, používám myčku. Peru asi 2 až 3 pračky týdně a musím pověsit prádlo, sušičku nemáme.Takové větší věci jako umytí skříněk s potravinami, trouby, lednice, děláme opravdu nárazově, jednou za rok.
Fakt nemáme naklizeno, ale nepřipadá mi ve srovnání třeba se sestrenici, svagrem, známými, že bychom měli doma chlivek.
Fakt jednou ročně? ![]()
@arinecka nevím, to je odhad. Troubu jsem myla asi měsíc zpět, ale vůbec si nepamatuji, kdy jsem ji myla předtím. Hodně dávno. Lednici… Hm, máme přes rok novou a ještě jsem ji nemyla. Akorát, když se tam něco upatlalo, tak jsem to utřela. Ale je v pohodě 😊možná ji umyl manžel a nevím o tom ![]()
Ty skříňky možná 2× ročně. Občas se tam vylíhnou moli, když koupíme nějaký bio kuskus, tak je potřeba to vyházet, tak to možná častěji teda.
@Santa Juana píše:
@arinecka nevím, to je odhad. Troubu jsem myla asi měsíc zpět, ale vůbec si nepamatuji, kdy jsem ji myla předtím. Hodně dávno. Lednici… Hm, máme přes rok novou a ještě jsem ji nemyla. Akorát, když se tam něco upatlalo, tak jsem to utřela. Ale je v pohodě 😊možná ji umyl manžel a nevím o tom
Ty skříňky možná 2× ročně. Občas se tam vylíhnou moli, když koupíme nějaký bio kuskus, tak je potřeba to vyházet, tak to možná častěji teda.
Nedokážu si to představit, ale každý to máme prostě jinak. Já lednici myju každý týden, vždycky všechno vyndám, vytřu, dám zpět. Dcera mi vždycky říkala že jsem blázen
A troubu po každém pečení, prostě jsem tak zvyklá. Teď ve středu bude výměna manželek, a když jsem viděla, v jakém stavu měla sporák jedna z manželek, tak sem teda málem spadla z gauče. A prej manžel pedant na pořádek ![]()
@arinecka píše:
Nedokážu si to představit, ale každý to máme prostě jinak. Já lednici myju každý týden, vždycky všechno vyndám, vytřu, dám zpět. Dcera mi vždycky říkala že jsem blázenA troubu po každém pečení, prostě jsem tak zvyklá. Teď ve středu bude výměna manželek, a když jsem viděla, v jakém stavu měla sporák jedna z manželek, tak sem teda málem spadla z gauče. A prej manžel pedant na pořádek
No tak to teda jsi blázen, já lednici i troubu taky tak 2× do roka. A jsou pěkné ![]()
Problémem je, že chci mít naklizeno, a nemám na to sílu, nedokážu se přinutit a místo hraní se synem nebo času s partnerem večer uklízet, jsem z toho hrozně ve stresu. Často nemám sílu na nic, pomalu ani malému udělat oběd. Je to možná i mou psychikou, mívám deprese, ale chodím na terapie, beru léky, ale toho pocitu, že je doma neustále binec se zbavit nemůžu. Přítel mi nic nevyčítá, když se ho na to ptám, řekne, že jsem šikovná, že vařím, starám se, uklízím, a že je radši, když jsme spolu máme se rádi a je nechodím s hadrem a nestresuju, že nesmí drobit.
Holky, jak to máte vy? Máte doma krásne čisto? Udržujte pořádek a máte na to na mateřské ještě sílu?